Trouwen 18 september 2018

7 tips voor het schrijven van je trouwbeloften

Trouwbelofte

De trouwbeloftes uitspreken is net als de openingsdans een spannend moment op je bruiloft. Iets wat je in je hart voelt, vertel je nu open en bloot aan je geliefde, terwijl familie, vrienden en bekenden meeluisteren! Om je een beetje op weg te helpen hebben we heel veel tips verzameld, zodat het gelofte schrijven net iets gemakkelijker wordt. Lees verder voor onze tips, ideeën en voorbeelden voor originele trouwgeloftes!

Wat zijn trouwgeloftes?

In een trouwbelofte spreek je eigenlijk uit wat je elkaar belooft voor de rest van jullie leven. Dat is best wel heel wat dus! In een standaard trouwbelofte gaat dit vaak over de plichten die je tegenover elkaar hebt, wat je ceremonie erg zakelijk kan maken. Een standaard trouwbelofte is bijvoorbeeld:

Jullie zijn voor mij, ambtenaar van de burgerlijke stand verschenen, om, in tegenwoordigheid van ons allen te verklaren dat je bereid bent je aan de wettelijke verplichtingen te houden. Ik verzoek de aanstaande echtgenoten op te staan, elkaar de rechterhand te geven en mijn vraag te beantwoorden:


[Naam], verklaart u [naam] aan te nemen tot uw wettige echtgenote en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen, die door de Wet aan de huwelijkse staat worden verbonden?
Wat is daarop uw antwoord?


(Bruidegom geeft ja-woord)


[Naam], Verklaart u [naam] aan te nemen tot uw wettige echtgenoot en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen, die door de Wet aan de huwelijkse staat worden verbonden?
Wat is daarop uw antwoord?


(Bruid geeft ja-woord)


Als ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente [gemeente] verklaar ik, dat [naam] en [naam] vanaf dit moment door de echt aan elkaar zijn verbonden.

Wil je de ceremonie persoonlijker maken en vind je deze trouwgeloftes daar te standaard voor? Dan kun je ook je eigen trouwbeloftes schrijven! Het leuke bij je eigen trouwbeloftes schrijven is dat je je ceremonie zo veel persoonlijker maakt en dat de ceremonie hierdoor meer wordt dan een formaliteit. Veel aanstaande echtparen vragen zich af wanneer je je trouwbeloftes gaat uitspreken. In het voorbeeld hierboven kun je al lezen dat dit vlak voor het ja-woord is. Overleg samen met jullie trouwambtenaar dat je je eigen trouwgeloftes gaat schrijven. Zo kan hij of zij hier rekening mee houden tijdens de ceremonie.

1. Beslis samen dat jullie trouwbeloftes uitspreken

Voordat je begint met het trouwbeloften schrijven moet je natuurlijk eerst samen bepalen of jullie wel zelf trouwbeloftes willen schrijven. Wil je partner zich eigenlijk wel openstellen voor zoveel mensen? Het kan zijn dat hij of zij het te spannend vindt, of het moeilijk vindt om zijn of haar gedachten op papier te zetten. Kies alleen voor zelf trouwbeloftes schrijven als jullie er allebei achterstaan. Hebben jullie besloten om het te doen? Spreek dan ook af hoe lang je trouwgeloftes zijn in minuten. Een lengte van ongeveer 3 minuten is ideaal. Zo raken je gasten niet verveeld en is het niet te veel om te onthouden.

2. Begin op tijd met je huwelijksgeloften schrijven

Het is een feit dat de week voor je huwelijksdag heel stressvol is. Begin dus op tijd met je trouwbeloften schrijven, zodat je de avond van tevoren niet in paniek raakt! Start ongeveer een maand van tevoren met het opschrijven van dingen die je sowieso wilt benoemen en vul dit aan met dingen die je tussendoor te binnen schieten. Zo kun je er twee weken voor je huwelijksdag een mooi verhaal van maken dat je alleen nog maar hoeft bij te schaven.

3. Maak je verhaal persoonlijk

De reden dat jullie je eigen trouwbeloften schrijven is natuurlijk om de hele ceremonie een persoonlijk tintje te geven. Draag dit dus uit tijdens je trouwbeloftes en vertel over waarom je precies verliefd werd, wat het moment was dat je wist dat hij of zij de ware is, waarom je wilt trouwen met je partner en wat jullie samen hopen te bereiken in het leven. Begin je speech bijvoorbeeld met ‘Ik wist dat jij de ware was toen…’ en vertel vervolgens over jullie eerste ontmoeting en over hoe jullie een relatie kregen. Met een persoonlijk verhaal wordt jullie ceremonie nog mooier!

4. Maak je trouwbeloften luchtig met een anekdote

Romantische trouwbeloftes zijn erg mooi, maar maken je speech misschien ook wat serieus. Je doorbreekt dit door een leuke anekdote te vertellen! Vertel over iets wat jullie samen meegemaakt hebben of over iets wat de ander deed waarom je ontzettend hard moest lachen. Je partner moet dit natuurlijk zelf ook leuk vinden, dus vertel niets waarvoor hij zich eigenlijk schaamt!

5. Beloof ook echt iets

Het doel van je trouwgeloftes is natuurlijk dat je ‘ja’ zegt op je eigen geloftes. Zeg daarom ook echt iets in je speech wat je waar kan maken. Dit kan bijvoorbeeld gaan over elkaar bijstaan als je het moeilijk hebt en dat je altijd zal vechten voor jullie liefde. Om het luchtig te houden kun je ook iets grappigs bedenken wat je belooft. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘Ik zal beloven om niet boos te worden als je vuile was náást de wasmand ligt in plaats van erin’ of ‘Ik zal beloven niet te lachen als je je gelijk wilt halen terwijl je weet dat je het fout hebt!’ Een aantal serieuze beloftes kun je op deze manier leuk afwisselen met een luchtige belofte.

6. Trouwbelofte schrijven moeilijk? Schrijf ze dan niet zelf!

Als je het echt lastig vindt om je trouwgeloftes te schrijven, dan kun je ook een bestaande tekst gebruiken. Niemand verwacht namelijk een tranentrekkende speech! Haal bijvoorbeeld een mooie tekst uit jouw of je partners favoriete boek, of uit een liedje dat betekenis heeft voor jullie. En wat dacht je van een gedicht als trouwbelofte? Lees bijvoorbeeld eens de gedichten Zie je ik hou van je van Herman Gorter, Als je echt van iemand houdt van Toon Hermans en Je bent zo van Hans Andreus en kies hieruit een mooi gedicht als trouwgelofte.

7. Schrijf je gelofte uit

Als laatste is het belangrijk om je trouwgeloftes uit te schrijven op een briefje. Als je het dan even niet meer weet of een black-out krijgt, dan kun je het altijd nog oplezen. Vraag van tevoren ook iemand die het zou kunnen oplezen als je zelf te emotioneel bent. Vraag bijvoorbeeld je trouwambtenaar om het op te vangen!

Trouwbelofte voorbeeld

Heb je afgesproken om je eigen trouwgeloftes te schrijven maar staar je al wekenlang naar een leeg vel of document op je computer? Dan kun je altijd inspiratie halen uit een van de volgende voorbeelden. Zorg er wel voor dat het nog steeds jouw trouwgeloften zijn door je eigen, persoonlijke verhaal toe te voegen.

Lieve [naam], Ik hou van jou, jij bent mijn geliefde en mijn allerbeste vriend. Vandaag is de dag dat we samen één worden. Ik beloof je te bemoedigen en te inspireren, om met je te lachen en om je te steunen als je het moeilijk hebt. Ik zal van je houden, in goede en slechte tijden, wanneer het leven makkelijk is of juist moeilijk, wanneer we het fijn hebben samen, maar ook als de liefde veel moeite kost. Ik beloof je te koesteren en jouw liefde nooit als vanzelfsprekend te zien. Lieve [naam], dit beloof ik je nu en voor altijd.

Lieve [naam], Ik wist dat jij de ware was nadat ik uit een boom viel en om 3:00 uur ‘s nachts op de spoedeisende hulp lag. Je zette me niet thuis af samen met mijn hersenschudding en gebroken arm, maar bleef bij me om me elke twee uur te vragen wat mijn naam was, waar ik woonde en wie mijn allergrootste liefde was. Jij maakte die nacht ontzettend bijzonder en zorgde ervoor dat de liefde die tussen ons gegroeid was nog sterker werd. Lieve [naam], ik wil er ook zo voor jou zijn als je uit bomen valt, als je verdriet hebt en als de zon even niet schijnt. Ik beloof dat je op mij kunt bouwen en mij kunt vertrouwen, dat ik zal vechten voor onze liefde en dat jij mijn maatje blijft. Lieve jij, mijn liefde en beste vriend, ik hou van jou!

De mooiste trouwbeloftes schrijven

Met deze tips, ideeën en voorbeelden wordt originele trouwbeloften schrijven een stuk gemakkelijker! En wil je weten wat je nog meer moet doen voor het organiseren van je bruiloft? Lees dan onze bruilofts checklist door!

Ook interessant voor jou: