Trouwen 15 februari 2019

7 goede redenen om in het huwelijksbootje te stappen

Waarom trouwen? Redenen om te trouwen

De een wordt al angstig bij het idee, terwijl de ander er al jaren over droomt: trouwen! Voor veel mensen is hun trouwdag zelfs de mooiste dag van hun leven. Je mag voor één dag prins of prinses zijn en het draait de hele dag om jullie! Naast het mooie plaatje zijn er nog veel meer goede redenen om te trouwen. Wij hebben er 7 voor je verzameld.

Ben je benieuwd wat je eigenlijk wel moet weten voordat je in het huwelijksbootje stapt? Lees dan ook ons artikel Wat je moet weten voordat je trouwt.

1. Door te trouwen maak je prachtige herinneringen

Die mooie trouwjurk, al je familie en vrienden om je heen en een tranentrekkende ceremonie: als je gaat trouwen maak je samen de mooiste herinneringen! Natuurlijk is het best stressvol om een bruiloft te organiseren, maar de meeste stellen hebben het nog regelmatig over hun mooiste dag. Het jawoord hoeft trouwens niet per se een van de redenen om te trouwen te zijn. Natuurlijk kun je ook een feestje geven om jullie liefde te vieren zonder dat je die handtekening zet!

2. De partner krijgt automatisch gezag over toekomstige kinderen

Als jullie kinderen willen, dan kan trouwen ook een handige keuze zijn. De partner krijgt dan namelijk automatisch het gezag over zijn toekomstige kinderen. Wanneer je niet trouwt, moet de partner het kind eerst erkennen en het ouderlijk gezag aanvragen. Pas dan kan de partner beslissingen nemen voor het kind. De partner krijgt ook automatisch gezag bij geregistreerd partnerschap. Het nadeel hiervan is dat geregistreerd partnerschap niet altijd wordt erkend in het buitenland.

3. Argument voor het huwelijk: getrouwde mensen zijn gelukkiger!

Uit onderzoek blijkt dat getrouwde mensen gelukkiger zijn dan ongetrouwde mensen. Mensen die ooit in het huwelijksbootje gestapt zijn ervaren namelijk meer levenstevredenheid. Dit gevoel wordt nog meer versterkt als de personen elkaars beste vriend of vriendin zijn. Bij mensen die getrouwd zijn fluctueert hun geluksniveau ook veel minder. Als je bijvoorbeeld een nieuwe auto koopt of je relatie verbreekt, kom je na een tijdje weer op je oude geluksniveau. Getrouwde mensen blijken juist blijvend gelukkiger zijn. Wanneer je naar de lange termijn kijkt, is dit misschien wel een van de beste redenen om te trouwen!

4. Je wordt erfgenaam van jullie gezamenlijke bezittingen

Ben je nog in dubio of je wilt trouwen of samenwonen? Dan kan deze reden misschien wel belangrijk voor je zijn. Als je partner overlijdt, erf je namelijk automatisch de bezittingen die jullie tijdens het huwelijk hebben opgebouwd. Heb je dit bijvoorbeeld niet geregeld voordat je samen een huis kocht? Dan kan de helft van jullie gekochte huis opgeëist worden door de familie van de overledene. Natuurlijk kun je ook een testament op laten stellen of voor geregistreerd partnerschap kiezen. Bij deze laatste relatievorm erf je ook automatisch de bezittingen die binnen jullie huwelijk opgebouwd zijn.

5. Jullie belofte staat officieel zwart op wit

Toen jullie een relatie kregen heb jullie vast al afgesproken dat jullie voor elkaar zouden gaan. Natuurlijk doe je dan al een belofte naar elkaar, maar als je trouwt staat deze trouwbelofte echt zwart op wit. Ook zijn jullie familie en vrienden allemaal getuige dat jullie 100% voor elkaar gaan. Met zijn of haar jawoord en handtekening mag je er dus vanuit gaan dat je geliefde voor altijd bij je wil blijven!

6. Waarom trouwen? Trouwen is fiscaal voordelig

Misschien is dit niet een van de meest doorslaggevende redenen om te trouwen, maar het fiscale voordeel van trouwen is wel een fijne bijkomstigheid! Je wordt namelijk automatisch elkaars fiscale partner als je trouwt, wat belastingtechnisch erg voordelig kan zijn. Als je bepaalde inkomsten en aftrekposten gunstig verdeelt, kan het dus zomaar zijn dat je jaarlijks meer geld terugkrijgt van de Belastingdienst! Kijk voor meer informatie hierover op www.belastingdienst.nl.

7. Jullie worden bij wet een team

Het klinkt als een zware taak: als je trouwt, ben je bij wet verplicht om elkaar te voorzien in levensonderhoud. Maar als je het van de andere kant bekijkt, mag je er dus vanuit gaan dat er altijd iemand is die je bij zal staan en je zal helpen! Dat is toch ultieme liefde? Daarbij hoef je als je trouwt ook niet tegen elkaar te getuigen in een rechtszaak. Jullie zijn dus als een soort Bonnie en Clyde een team, terwijl je elkaar niet hoeft te verlinken ;–) Wil je meer weten over wat je elkaar wettelijk belooft als je trouwt? Lees het in onze 12 leuke weetjes en feitjes over trouwen!

Wat zijn jouw redenen om te trouwen?

Natuurlijk is het per persoon verschillend waarom je zou willen trouwen of niet. Maar met deze redenen lijkt trouwen praktisch en emotioneel gezien toch wel een erg goede keuze! Ben jij overtuigd, maar is je partner er nog niet helemaal zeker van? Maak deze voordelen van trouwen dan vooral kenbaar aan hem of haar. Misschien trekt het fiscale voordeel van trouwen je geliefde wel over de streep!

Ook interessant voor jou: