Trouwen 13 juni 2022

Een dresscode op je bruiloft: welke zijn er, en passen ze bij jou?

dresscode bruiloft

Eindelijk, dé dag waarop je gaat trouwen met de liefde van je leven komt steeds dichterbij. Een dresscode is een van de dingen die meestal op een trouwkaart staan. Sommige verloofde stelletjes vinden het namelijk leuk als iedereen in dezelfde stijl kleding komt. Maar welke dresscodes zijn er, waar moeten je gasten op letten en welke past bij jullie? Geen zorgen, wij zetten 6 bruiloft dresscodes voor je op een rij en leggen je uit hoe het werkt.

Thema’s en bijpassende dresscodes voor bruiloften

Hebben jullie een leuk bruiloftthema gekozen, en wil je hier ook een bijpassende dresscode bij kiezen? We zetten een aantal combinaties voor je op een rijtje:

  • Het thema blauw: koppel dit thema dan aan de dresscode something blue.
  • Ga voor een zomers thema met de dresscode Ibiza chic. 
  • Kies een feestelijk thema met de dresscode festival chic.
  • Komen jullie van het platteland? Blijf dan dichter bij jullie roots door bijvoorbeeld het thema boerderij aan te houden. 

Kortom, er zijn eindeloos veel thema’s en dresscodes voor een prachtige combinatie en een fantastisch feest. 

De meestgebruikte dresscode op bruiloften

Er zijn een aantal dresscodes die verloofde stellen het meest gebruiken op bruiloften. De keuze van een dresscode heeft te maken met de locatie, jullie voorkeuren, het seizoen en soms is er een speciaal thema op een bruiloft. Daarnaast verschillen dresscodes ook voor mannen en vrouwen. Één ding hebben de dresscodes wel met elkaar gemeen: ze zijn allemaal feestelijk!  

pin

1. Dresscode cocktail

De cocktail dresscode is een chique, maar informele dresscode, waarin jullie vrouwelijke gasten kiezen voor een feestelijke jurk tot op de knieën. De kleuren kunnen verschillen van wit of zwart tot gekke printjes met 100 kleuren door elkaar heen. De hele dag staan met deze bruiloft dresscode zal niet prettig zijn, vrouwen dragen namelijk hoge hakken of pumps onder de jurk. 

De cocktail dresscode voor vrouwen

Vrouwen pakken uit met opvallende kettingen, oorbellen en armbandjes. Ook een tasje of clutch in een bijpassende kleur mag niet ontbreken bij de dresscode cocktail. Deze dresscode is niet alleen in de zomer heel leuk, maar ook in de herfst of winter. Het maakt namelijk niet uit of dames een panty dragen onder de jurk of niet. Ook een mooie jumpsuit past binnen deze dresscode, voor als iemand liever geen jurk aantrekt.

Dresscode cocktail voor mannen

De dresscode cocktail is voor mannen wat makkelijker, er is namelijk weinig keuze. Jullie mannelijke vrienden en familie kiezen voor een pak in het blauw of zwart, maar een pantalon met een strak overhemd past ook prima in de dresscode cocktail. Het overhemd heeft vaak een leuk kleurtje en met een paar strak gelakte schoenen is de cocktaillook helemaal af. 

De cocktail dresscode samengevat

We zetten alle regels bij een cocktail dresscode nog even voor je op een rij:

  • Cocktailjurkjes in gekke prints en vrolijke kleuren.
  • Hoge hakken of pumps.
  • Opvallende sieraden en tassen.
  • Pakken in blauw en zwart of een nette pantalon.
  • Gelakte schoenen.
pin

2. Dresscode tenue de ville 

Tenue de ville is een van de oudste dresscodes die er bestaan en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Deze dresscode is perfect voor je bruiloft als jullie in de stad trouwen! Het betekent namelijk letterlijk ‘kleding voor als je naar de stad gaat’. Een leuke dubbele betekenis voor als jullie trouwen in bijvoorbeeld een stadspark. Maar deze dresscode kan natuurlijk ook als jullie op een andere locatie in het huwelijksbootje stappen. 

Tenue de ville dresscode bij vrouwen

Voor de vrouwen past kleding in pastelkleuren perfect in de tenue de ville dresscode. Vaak is dit een a-line of penciljurk of rok in midi-lengte. Dit betekent dat de jurk net over de knie valt. Daarnaast vallen vrouwen in een lange jumpsuit ook niet buiten de boot in deze bruiloft dresscode. Om de look tot in de puntjes te perfectioneren dragen de meeste dames hakken of pumps in dezelfde kleur als de rest van de outfit. Bij deze dresscode op je bruiloft zien jullie verder veel kleine, subtiele sieraden met een clutch bij vrouwen.

Tenue de ville voor mannen

Mannen hebben eigenlijk 2 opties bij deze dresscode. Een pak of een nette combinatie. Bij een pak kunnen mannen kiezen tussen een spierwit of blauw overhemd. Ze trekken hier een klassiek pak bij aan en zijn klaar om naar jullie bruiloft te komen. Bij een nette combinatie kiezen ze voor een pantalon met een overhemd en een jasje. Te kleurrijk is niet de bedoeling, maar de boven- en onderkleding hoeven niet per se dezelfde kleur te zijn. Printjes zal je niet snel tegenkomen bij de dresscode tenue de ville. 

Alles over tenue de ville op een rijtje

Alle do’s voor bij een tenue de ville dresscode op een rij:

  • Jurken, rokjes en jumpsuits in pastelkleuren en midi-lengte.
  • Jurkjes en rokjes in a-line of pencilpasvorm.
  • Hakken of pumps in bijpassende kleuren.
  • Subtiele, kleine sieraden en clutches.
  • Pak of nette combinatie tussen pantalon en jasje.
pin

3. Dresscode feestelijk

Deze dresscode is, hoe kan het ook anders, feestelijk! Laat je gasten hun feestelijkste outfit aantrekken en verwacht veel verschillende kleuren, glitters en grote sieraden. De dresscode feestelijk is heel vrij voor jullie mannelijke én vrouwelijke gasten. 

Een feestelijke dresscode voor vrouwen

Vrouwen dragen vaak een jurk of jumpsuit. De pasvorm is volledig zelf te kiezen, van cocktailjurkje tot maxidress en van nette lange jumpsuit tot een speelse playsuit. Kies deze bruiloft dresscode en bekijk alle vrolijke outfits vol kleur en te gekke toevoegingen zoals een opvallende tas of ketting. De schoenkeuze valt bij vrouwen vaak op chique hakken of pumps. 

Kleding voor mannen bij de dresscode feestelijk

Voor mannen geldt hetzelfde: opvallende prints en veel kleur. Denk aan een feestelijk pak met een lekker printje, of een mooie chino met een fel overhemd. Mannen dragen er over het algemeen nette schoenen bij die matchen met de kleur van het pak of overhemd. Ga voor deze feestelijke dresscode en jullie dierbaren komen hoe dan ook niet saai gekleed. Op naar een bruiloft vol feest! 

Alle feestelijke do’s en don’ts bij elkaar

We schrijven alle punten van de feestelijke dresscode nog even voor je op:

  • Veel kleur, glitter en grote sieraden.
  • Veel vrijheid in lengte van jurk, rok of jumpsuit.
  • Opvallende sieraden en tasjes.
  • Nette hakken of pumps.
  • Pakken met een gekke print of overhemd in een opvallende kleur.
  • Nette schoenen die passen bij de outfit.
pin

4. Black tie dresscode

Gaan jullie op chic? Dan is deze bruiloft dresscode perfect voor jullie huwelijksfeestje. Verwacht dus veel elegante kleding en gasten die echt uitpakken. Mannen dragen een pak en vrouwen meestal een lange, feestelijke avondjurk. Als jullie kiezen voor deze dresscode op de bruiloft komen jullie vrienden en familie met opvallende details in de looks zoals opvallende sieraden en tasjes. 

Black tie dresscode voor vrouwen

Vrouwen hebben met deze dresscode wel een aantal dingen waar zij rekening mee kunnen houden. Zomerse kleuren en drukke prints zijn namelijk een no-go. Wil je met zijn allen dansen tot de zon opkomt, kies dan zeker deze dresscode op jullie bruiloft. Het is namelijk not done om een horloge te dragen bij deze dresscode. Wanneer dames toch kiezen voor een korte cocktailjurk, dragen ze hier altijd een panty bij. De meeste vrouwen kiezen voor bijpassende pumps, maar ballerina’s zijn ook goed te combineren met de black tie dresscode. Er gaat bij vrouwelijke gasten veel aandacht naar make-up en sieraden. Op die manier zorgen ze dat ze kunnen opvallen en de outfit extra straalt.

Mannen en de black tie dresscode

Mannen kiezen hier voor een net pak, in 99% van de gevallen is deze zwart (black tie). Hier horen zwarte lakschoenen en een zwarte strik of stropdas bij. Onder het pak kiezen de heren voor een (spier)wit overhemd. Net als bij de vrouwen is het hier de bedoeling om de tijd te vergeten. Geen horloges dus! 

Alles over de dresscode black tie samengevat

De regels van een black tie dresscode samengevat:

  • Geen drukke prints of felle kleuren.
  • Absoluut geen horloges.
  • Lange jurken of een panty in het geval van een cocktailjurk.
  • Pumps of ballerina’s.
  • Opvallende sieraden en make-up.
  • Zwart pak met een wit overhemd.
  • Lakschoenen en een strik of das.
pin

5. Dresscode casual chic 

Kies je voor deze dresscode op de bruiloft, dan kies je voor informele kleding met een chique twist. Je gasten dragen relaxte en alledaagse kleding met een paar uitspringende en elegante details. 

Een casual chique dresscode voor vrouwen 

Dames dragen een nette rok of pantalon met een mooie blouse. Ook kan een net, casual jurkje goed passen in deze dresscode. Vaak combineren ze dit met een leren of spijkerjasje. Een paar elegante sieraden, leuke make-uplook en een bijpassende tas en je vrouwelijke gasten zijn klaar om jullie eeuwige liefde te komen vieren. 

Hoe kleden mannen zich bij een casual chique dresscode

Heren kiezen bij deze dresscode op de uitnodiging vaak voor een chino met een mooi overhemd. Sommigen maken de keuze om er een trui overheen te doen, maar dit is vaak afhankelijk van het weer en of jullie bruiloft binnen of buiten is. Sneakers komen bij deze dresscode ook steeds vaker voor. Wel alleen als dit geen afgetrapte, vieze schoenen zijn en de rest van de outfit overwegend chic is. 

Alle tips voor een casual chique look bij elkaar

Alle do’s en don’ts voor de dresscode casual chic nog even opgesomd:

  • Nette rok, pantalon of causal jurkje.
  • Elegante sieraden en vrolijke make-up.
  • Bijpassende tassen.
  • Chino’s met overhemden.
  • Sneakers of nette veterschoenen. 
pin

6. Dresscode summer chic

Deze bruiloft dresscode zegt het zelf al: een feest vol zomerse kleding. Denk aan nette, maar luchtige kleding zoals maxidresses, cocktailjurkjes, lichte pakken of pantalons en zachte kleuren. Kies voor deze zomerse dresscode en jullie gasten trekken speelse kleding aan. 

Vrouwen en de dresscode summer chic

Vaak zijn de outfits van vrouwen kleurrijk, maar niet te fel. Denk aan oudroze, mintblauw en lichtgeel. De schoenen hangen vaak af van de locatie van jullie bruiloft. Trouwen jullie op het strand? Dan komen jullie vrouwelijke dierbaren vaak op mooie slippers of sandalen. Als jullie op een ondergrond met iets meer stevigheid trouwen komen vrouwen vaak op mooie hakken of pumps. Met een bijpassende tas en feestelijke make-up zijn de vrouwen helemaal klaar om jullie in het huwelijksbootje te zien stappen. 

Summer chique outfits bij mannelijke gasten

Mannen maken de keuze om lichte tinten zoals beige, lichtgrijs of blauw te dragen. De outfits van mannen variëren met summer chic van pakken tot pantalons met een mooi overhemd. Jullie mannelijke gasten kiezen voor schoenen die net zijn, maar wel zomers. Denk aan loafers of stoffen veterschoenen. Een mooie zonnebril tegen te zon en jullie dierbaren komen jullie zomerse huwelijk helemaal in stijl vieren!

Alles over deze dresscode opgesomd

Alle aandachtspunten voor een summer chique bruiloft onder elkaar:

  • Nette en luchtige jurkjes of rokken, ook jumpsuits of pantalons passen goed.
  • Kleurrijk, maar geen felle kleuren.
  • Mooie sandalen of nette hakken.
  • Bijpassende tassen en make-up.
  • Pakken of een combinatie van een pantalon met een overhemd voor mannen.
  • Nette, zomerse veterschoenen of loafers.

Een extra tip
Schrijf in je uitnodiging dat koppels in matchende kleuren mogen komen. Zo komen de outfits van koppels met elkaar overeen. Dit kan een extra touch geven aan je bruiloft dresscode.

Waarom wel of geen dresscode op je bruiloft 

Er zijn voor beide opties wat te zeggen. Het verschilt per koppel, gast, locatie, levensstijl en noem het maar op. Wel een dresscode gebruiken is fantastisch wanneer jullie hier beiden achter staan en bij de gedachte ervan al voorpret krijgen. Daarnaast hebben stellen ook vaak redenen om een specifieke dresscode te vermijden. Bijvoorbeeld omdat zij dat op andere bruiloften ook niet fijn vinden. Twijfelen jullie? Denk dan eens aan een thema, zoals de natuur, een kleur of figuur zoals bloemen. Met een thema zijn er geen strenge regels en geven jullie de gasten een vrije keus in wat ze aantrekken. Zo voelt iedereen zich lekker in wat ze dragen.  

Waarom wel een dresscode

Dresscodes komen al ontzettend lang voor in elke soort cultuur en met bijna elke gelegenheid. Van winterwonderland tot summer chic, voor elke smaak, gelegenheid en alle thema’s is er wel een bijpassende dresscode te vinden. Maar waarom zouden jullie een dresscode hanteren? 

  • Sommige stellen houden ervan als de kleding van de gasten op elkaar aansluit.
  • Het komt met een dresscode eigenlijk nooit voor dat mensen under- of juist overdressed komen. 
  • Als je vroeger altijd al hebt gefantaseerd over een bruiloft en ook een beeld had van de kleding van je dierbaren.  

Waarom geen dresscode

Een dresscode hanteren is natuurlijk niet verplicht. Er zijn heel veel bruiloften waar iedereen kleding draagt in zijn of haar eigen stijl. Dit brengt ook een heleboel vrolijkheid met zich mee. Er zijn wel meer redenen te bedenken waarom je een dresscode op je huwelijk overbodig zou kunnen vinden. 

  • Jullie vinden het fantastisch als iedereen kleding aantrekt waar hij of zij helemaal zichzelf in is. 
  • Je wilt gasten niet op kosten jagen omdat ze (dure) kleding moeten kopen of huren. 
  • Mensen voelen zich prettiger in kleding die bij hun eigen stijl past. 

Zet in dit geval bijvoorbeeld ‘We kunnen niet wachten om jullie feestelijke outfits te bewonderen!’ op de uitnodiging.

Ook interessant voor jou: