Kerst 13 december 2019

Zelf een kerstkrans maken (stap voor stap)

Zelf kerstkrans maken

De aanblik van een kerstkrans aan je voordeur geeft meestal direct een feestelijk gevoel! En wist je dat het heel gemakkelijk is om dit jaar zelf een kerstkrans te maken? Graag vertellen we je stap voor stap hoe je zelf ook een kerstkrans voor aan de deur kunt maken!

Benodigdheden kerstkrans

Wat heb je nodig voor een kerstkrans?

Een kerstkrans maken kost even wat tijd, maar gelukkig is het vrij eenvoudig. Ook heb je maar weinig spullen nodig om al een heel indrukwekkende kerstkrans te maken.

  • metalen krans frame (ongeveer 30 of 45 centimeter doorsnee)
  • verschillende takken groen 
  • (gedroogde) bloemen
  • snoeischaar
  • metaaldraad
  • kerstversiering (optioneel)

Algemene tips voor het maken van een kerstkrans

Voordat je begint met het samenstellen van je krans, is het goed om met een paar dingen rekening te houden. 

  • Er gaat meer groen in een krans dan je denkt. Koop van tevoren dus liever een bos extra. Takken die je over hebt, kun je later nog verdelen over de krans.
  • Zorg dat je stevig metaaldraad gebruikt, zodat alles goed op z’n plek blijft.
  • In plaats van een kerstkrans frame als basis kun je ook kiezen voor een krans van takken of stro. Deze zijn verkrijgbaar bij het tuincentrum.
  • Wij gebruikten onder andere eucalyptus, dennentakken en gedroogde bloemen voor de kerstkrans. Je kunt natuurlijk ook iets anders gebruiken, zoals lauriertakken, olijventakken en klimop.  

De kerstkrans maken

Als je alles voorbereid hebt, is het tijd om de krans ook echt te gaan maken! Zorg ervoor dat je een ondergrond gebruikt die vies mag worden. Er kan namelijk wat rommel van de takken af komen.

Takken kerstkrans

1. Leg de verschillende takken naast elkaar en sorteer ze op soort en lengte.

December krans

2. Maak vervolgens even dikke bosjes van de verschillende takken. Deze maak je stevig vast met het metaaldraad.

3. Maak het eerste bosje vast aan het frame. Doe dit stevig, zodat de krans tegen een stootje kan. Om in te schatten hoeveel ruimte je tussen de bosjes kan laten, kun je ze ook eerst allemaal los op het frame leggen.

4. Nu ga je het eerste bosje met takken overlappen met volgende bosjes. Maak de takken steeds links, in het midden en weer rechts vast. Zo wordt je kerstkrans mooi vol.

Stap voor stap kerstkrans maken

5. Herhaal de vorige stap tot de krans vol is. Overige takken of bosjes kun je nu ook verdelen over de krans. Steken er takken uit? Dit geeft juist een speels effect. Voor een wat strakkere krans kun je ervoor kiezen om sommige takken wat bij te knippen.

Leuke dingen om in je kerstkrans te verwerken

Voor een basic look kun je je krans zo laten, maar er zijn natuurlijk heel veel leuke dingen om te verwerken in je kerstkrans. Wat dacht je bijvoorbeeld van kerstballen of plastic kerstboompjes? Ook dennenappels, kleine hertjes, rood-witte zuurstokken en een strik staan mooi in een krans. En je maakt je kerstkrans helemaal af met een beetje spuitsneeuw!

Kerstkrans ophangen: praktische tips

Als je kerstkrans af is, wil je hem natuurlijk direct ophangen. Dit kan op verschillende manieren. Bevestig bijvoorbeeld een schroef in de (andere kant van de) deur en maak je krans vast met een bijpassend, breed lint. Ook zijn er kerstkranshaken die je om de deur heen kunt klemmen. Een andere optie is om een stevige, vacuüm haak op de kop aan de andere kant van de deur te bevestigen.

Zo geniet je extra lang van je kerstkrans

Wil je je krans een paar weken laten hangen? Zorg er dan voor dat je hem niet direct in de zon hangt. Je zult merken dat je krans langer mooi blijft als hij in een koele omgeving hangt. Verder helpt het als je je krans een paar keer per week besproeit met wat water. Zo kun je extra lang genieten van je mooie kerstkrans!

Knutselen voor kerst

Met deze tips stel je heel eenvoudig zelf een kerstkrans samen. Wil je meer leuke dingen maken in de gezellige decembermaand? Maak dan ook je eigen adventskalender of oefen vast met het vouwen van je kerstservetten!

Ook interessant voor jou: