Foto-ideeën 3 december 2020

De leukste ideeën voor een originele kerstfoto

Originele kerstfoto maken leuke ideeën

Een mooie kerstfoto is overal voor te gebruiken: je kerstkaarten, als profielfoto op Facebook op Whatsapp, of in een lijstje om oma mee te verrassen. Ook is zo’n leuke foto met kerstsfeer een prachtige herinnering aan een heerlijke kersttijd. Maar hoe kun je eigenlijk een leuke kerstfoto maken? Wij verzamelden 19 ideeën voor een originele kerstfoto voor 2024!

🎥 Ook leuk: Een kerstige video op je kaart! Ontdek hier onze 30 leukste video-ideeën.

pin

Leuke kerst foto achtergrond of setting

Een kerstfoto maak je heel gemakkelijk sfeervol met een kerstfoto achtergrond. Het voordeel van zo’n achtergrond is dat het maar weinig tijd kost om te realiseren. De volgende achtergronden en settingen zijn een goede optie.

Kerstfoto met sneeuw

Er is zoveel mogelijk voor een kerstfoto met sneeuw. Nepsneeuw gooien, een witte deken als ondergrond of een heus sneeuwtapijt dat normaal voor kerstdorpjes gebruikt wordt… Met een beetje creativiteit vieren jullie dit jaar even een witte kerst.

Bos of kerstboomkwekerij

Waar snuif je nou bijna letterlijk meer kerstsfeer op dan tussen de dennenbomen? Ga daarom naar het bos of een heuse kerstboomkwekerij om een leuke kerst fotoshoot te doen. Neem wat kerstversiering mee en doe een kerstige outfit aan. Zo staan jullie helemaal in sfeer op de foto.

Open haard of kampvuur

Een knapperende haard of een gezellig kampvuur is natuurlijk de ideale achtergrond voor je kerstfoto. Marshmallows op stokjes en een glimlach op jullie gezicht maken het af! 

Kerstmarkt

Heb je nog leuke foto’s van de kerstmarkt van voorgaande jaren? Deze zijn ideaal voor je kerstfoto! Maak een leuke kerst foto collage of kies één sfeervolle foto. 

Kerstfoto frame, omranding of rand

Je maakt een simpele foto ook gemakkelijk kerstig met een kerstfoto frame, omranding of rand. In de kaartmaker van Kaartje2go vind je tientallen kaders die je kerstfoto heel feestelijk maken. Van sneeuw en sneeuwvlokken tot notenkrakers, hulst en chique gouden fotokaders. 

pin

DIY originele kerstfoto met bokeh: vervorm lichtjes van je kerstboom tot sterretjes

Voor hobbyfotografen met een goede camera hebben we een tip om met de kerstlichtjes in een foto te spelen. Normaal gesproken worden onscherpe lichtjes in je foto cirkeltjes (bokeh genoemd), maar deze zijn gemakkelijk te veranderen in hartjes, sterretjes of kerstboompjes! Zo ontstaat een leuke achtergrond om je kinderen voor te fotograferen.

Zo vervorm je lichtjes (bokeh) naar kerstboompjes, sterretjes of hartjes

 1. Teken de omtrek van je cameralens op stevig papier en knip deze uit.
 2. Knip precies in het midden het figuurtje van jouw keuze uit met een nagelschaartje of pons. Maak het figuurtje niet groter dan 2 centimeter.
 3. Plak de cirkel aan je lens vast met plakbandjes en zorg dat het figuurtje in het midden van je lens staat.
 4. Stel je camera zo in dat je zelf de scherpte kunt bedienen en maak de lichtjes onscherp.
 5. Stel een laag diafragmagetal in en speel met de ISO en sluitertijd voor meer of minder licht.

Tijdens het fotograferen zul je merken dat je misschien moet spelen met je instellingen of zelfs met de grootte van het figuurtje. Het kan namelijk zo zijn dat een sterretje maar deels te zien is, waardoor een kleiner figuurtje beter is. Er zijn trouwens ook speciale opzetstukjes te koop om de lichtjes te vervormen. Erg handig voor als je dit effect vaker wilt toepassen.

pin

Kerst foto accessoires en attributen

Superkerstig én makkelijk: je foto aankleden met kerst foto accessoires, attributen, decoratie en props. Leuk om mee te nemen als je bijvoorbeeld een kerst fotoshoot in het bos doet, of thuis een leuke kerstsetting wilt creëren. Dit zijn onze ideeën. 

 • Kerstmutsen of gewei-haarbanden, 
 • Lichtsnoer
 • Kerstboom (om naar huis te slepen)
 • Levensgrote zuurstokken 
 • Letterslinger met ‘Fijne kerstdagen!’ 
 • Grote kerstkrans als fotolijst om doorheen te kijken
pin

Leuke kerstfoto ideeën voor je kinderen, baby of gezin

Wil je inspiratie om een originele kerstfoto te maken met je kind of kinderen, je baby of het hele gezin? Bedenk een feestelijke activiteit voor tijdens het kerst foto’s maken! Met de volgende ideeën wordt het nog lastig foto’s kiezen ;–)

Glitters of sterretjes naar de camera blazen

Glitters, nepsneeuw, sterretjes of iets anders naar de camera blazen terwijl jij op de knop duwt is niet alleen origineel, maar ook goedkoop en feestelijk. Ook levert het een ludieke kerstfoto op! Trek je kinderen hun mooiste kleren aan voor een chic tintje. 

Kerstkransjes of een peperkoekhuisje maken

Voor je moeder poseren voor de jaarlijkse kerstkaart is niet de hobby van elk kind. Gelukkig maak je er echt een feestje van als je samen kerstkransjes of peperkoekhuisjes maakt. En geknoeide meel maakt het natuurlijk extra kerstig!

Samen chocolademelk drinken

Nog zo makkelijk én leuk: samen chocolademelk drinken uit matchende mokken, terwijl de zelfontspanner het werk doet. Een grote schaal koekjes erbij maakt het helemaal af.

Idee kerstfoto baby: slapend in een grote kerstsok 

Superlief, je baby die in een grote kerstsok, ook wel kerst stocking genoemd, ligt te slapen. Kleed de setting verder aan met kerstlichtjes en kerstversiering.

Kerstfoto met broer en zus: kerstig kinderboek lezen

Wat zal dat knus staan op de foto, broer en zus die samen een kinderboek over kerst aan het lezen zijn. Je kunt bijvoorbeeld de volgende kinderboeken kiezen voor de foto.

 • Het boompje – Loek Koopmans
 • Is het al Kerstmis? – John Prater
 • Alles wat je wilt weten over kerst – Natalie van der Horst
 • De Notenkraker – Tsjaikovski, Jessica Courtney-Tickle
 • Kerstmis – Dick Bruna

Kraampje met chocolademelk

Of je nou op zoek bent naar kerst foto inspiratie voor je gezin, je baby of meerdere kinderen; met een kraampje met chocolademelk roep je die ultieme kerstsfeer op. Stapel wat houten kratjes op elkaar, maak een bordje met Zelfgemaakte chocolademelk en kleed het geheel aan met een grote pan chocolademelk, feestelijke mokken en andere kerstdecoratie. 

pin

Matchende kerst pyjama’s 

Foute kersttruien zijn de laatste jaren meer in de mode dan ooit! Koop daarom voor het hele gezin dezelfde kersttrui en maak hier samen een originele kerstfoto mee! Ga bijvoorbeeld voor een foute kersttrui met Rudolph, met een foute print of met een kerstboom met flikkerende lichtjes.

Kerst foto tijdens het kerstboom optuigen

Een originele kerstfoto is eigenlijk heel snel gemaakt. Tijdens het optuigen van de kerstboom bijvoorbeeld! Als je foto’s maakt met je gezin, kun je elk gezinslid een taak geven, zoals de kerstlichtjes uit de knoop halen en de kerstboom neerzetten. Een simpele activiteit kan een heel gezellig sfeertje opleveren voor je foto.

pin

Grappige kerst foto ideeën met humor

Superleuk om te maken én te krijgen: een grappige kerstkaart vol humor. Een kerstfoto maken waar humor in zit, klinkt lastiger dan het is. Gebruik bijvoorbeeld een van deze ideeën!

Kerst foto met humor: vastgetapete kinderen

Weet jij je weg wel te vinden in Photoshop? Een grappige kerstfoto is dan om een kerstkaart met ‘vastgetapete’ kinderen te maken. Maak een foto van je kinderen die duidelijk tape om hun polsen hebben en alsof ze vast zitten geplakt aan de muur. Maak vervolgens een foto van jou en je partner, terwijl jullie op de bank van een biertje of wijntje nippen. Maak hier vervolgens één foto van door je kinderen op de muur boven jullie te photoshoppen. Dat lijkt een rustige kerst te worden!

Grappige kerstfoto: vastgebonden ouders

Ouders kunnen ook best vervelend zijn, toch? Doe daarom in een kerstfoto alsof je kinderen jou en je partner hebben vastgebonden! Zet je camera klaar in de zelfontspannerstand, laat jullie door je kinderen vastbinden met kerstlichtjes, laat je kinderen triomfantelijk kijken en maak de foto! Dat wordt een hilarische kerstkaart. 

Gezin in een kerstbal

Een kerstfoto met een origineel effect maak je door jullie te laten weerspiegelen in een kerstbal, waarna je hier een foto van maakt! Koop een zilveren kerstbal waar je jezelf goed in kunt zien en ga dicht bij kerstlichtjes of de kerstboom staan. Laat iedereen vervolgens om je heen staan en in de kerstbal kijken, waarna iemand de foto maakt. Dit is een heel goedkoop idee om een leuke kerstfoto te maken!

pin

Kerst foto met je huisdier: hond, kat of paard

Heb je een trouwe viervoeter in huis rondlopen die helemaal bij het gezin hoort? Of mag jouw paard niet ontbreken op je kerstkaart? Betrek deze dan ook bij je kerstfoto! Fotografeer je hond bijvoorbeeld in een kerstcadeau of trek hem een leuke kersttrui aan. Leg je kat in een dekentje en houd hem op je arm terwijl hij ‘slaapt’ of fotografeer hem met kerstlichtjes om hem heen. En de manen van je paard kun je natuurlijk prachtig invlechten, waarna jij er in je mooiste kerstoutfit naast gaat staan voor de foto. 

Ook leuk om te lezen: Handige tips voor een kerst fotoshoot met je hond

Leuke kerst foto ideeën

Met behulp van deze ideeën wordt jouw kerstfoto van 2024 een onvergetelijke! Ben je nog op zoek naar mooie teksten voor op je kerstkaartje? Ontdek dan ook onze kerstige quotes.

Ook interessant voor jou: