Kerst 12 december 2020

DIY: 13x de leukste kerstslingers om zelf te maken

Zelf een kerstslinger maken is een heerlijke activiteit voor in de kerstvakantie! Met wat papier, een paar bolletjes wol of wat natuurlijke elementen fröbel je in no time een superleuke kerstslinger in elkaar. Feestelijk voor in de kerstboom of om een saaie muur mee op te vrolijken. We leggen voor 3 kerstslingers stap voor stap uit hoe je ze zelf kunt knutselen. Ook inspireren we je met nog 10 leuke ideeën om helemaal zelf aan de slag te gaan.

Ook leuk om te lezen: 12x kerstknutselen voor in de vakantie

Kerstslinger maken pompon

1. Kerstslinger maken met pompons

Wil je zonder al te veel gedoe en benodigdheden zelf een kerstslinger maken? Dan is een kerstslinger met pompons een schot in de roos voor jou. We leggen je uit hoe je ook alweer een pompon maakt en op welke manier je er een mooie slinger van creëert. 

Benodigde tijd: 1 uur

Dit heb je nodig voor een pompon kerstslinger:
• Karton
• Potlood of pen
• Scherpe schaar
• Touw of wol in kerstkleuren
• Touw of wol voor de slinger zelf
• Potje zo groot als je pompons moeten worden
• Muntje

En zo kun je de kerstslinger maken:

  1. Voor het maken van de pompons teken je eerst twee cirkels van dezelfde grootte op het karton. Doe dit bijvoorbeeld met behulp van een rond voorwerp als een potje. De grootte van het karton wordt uiteindelijk ook de grootte van je pompons. Knip beide cirkels uit.

  2. Maak vervolgens in één cirkel een kleine cirkel, bijvoorbeeld met een muntje. Hierna leg je de beide grote cirkels op elkaar en knip je ze twee keer in tot het midden. Houd er een centimeter tussen. Niet alleen kun je nu de cirkels gemakkelijk uitknippen; je hebt dan straks ook voldoende ruimte om het touw te gebruiken. 

  3. Nu ga het touw om het karton wikkelen. Heb je meerdere bollen wol of touw van dezelfde kleur? Dan gaat het sneller als je twee uiteinden tegen elkaar legt en deze tegelijk om het karton heen wikkelt. Wil je extra volle pompons? Gebruik dan lekker veel touw voor het beste resultaat.

  4. Als je tevreden bent met de hoeveelheid touw om het karton knip je het touw aan de zijkant door, met je schaar tussen de twee kartonnen cirkels in. Gebruik een scherpe schaar om er makkelijk doorheen te komen.

  5. Knip vervolgens een apart stukje touw van dezelfde kleur bol en haal deze tussen de twee kartonnen cirkels door. Maak er een knoopje in om de kleine draadjes tot pompon te vormen. 

  6. Nu ga je je pompon in model knippen. Leg hem tussen de twee kartonnen cirkels en druk deze plat. Je hebt op deze manier een richtlijn wat je eraf kunt knippen. Als je klaar bent met knippen, schud je de pompon nog even door elkaar aan de lange touwtjes, zodat hij weer mooi rond wordt. Als laatste knip je de lange touwtjes af. 

  7. Maak op dezelfde manier zoveel pompons als je uiteindelijk aan je kerstslinger wilt. Knip als laatste een stuk touw af en maak de pompons eraan vast. Dit doe je bijvoorbeeld door het touw met een borduurnaald of haaknaald door de pompons heen te halen.

Kerstslinger maken sterren zoutdeeg

2. Zelf een kerstslinger maken met zoutdeeg sterretjes en lampjes

Wil je echt iets bijzonders maken voor de feestdagen? Maak dan een kerstslinger met sterretjes van zoutdeeg en lampjes. Leuk voor in een kerstkrans of om tussen je gekregen kerstkaartjes te draperen. Het kost wel even wat (wacht)tijd om dit recept te maken, maar het resultaat is ontzettend origineel. O, en het zoutdeeg is helaas niet eetbaar ;–)

Dit heb je nodig:

  • 120 gram maizena
  • 300 gram zout
  • 240 milliliter water
  • Uitsteekvormpje in de vorm van een sterretje
  • Bakpapier
  • Streng mini kerstlichtjes op batterijen, soms ook fairy lights genoemd
  • Rvs staaldraad in goud, zilver of roségoud (te koop bij het tuincentrum)
  • Steelpan
  • Oven
  • Lepel

1. Voor deze kerstslinger begin je met het maken van de zoutdeeg sterren. Wij gebruikten het recept voor wit zoutdeeg van Lady Lemonade. In het kort doe je alle ingrediënten in de pan en roer je ze door. Zet de pan vervolgens op halfhoog vuur en blijf goed roeren. Is je zoutdeeg zo dik als aardappelpuree geworden? Haal de pan van het vuur af en laat het nog even afkoelen.

2. Als het deeg is afgekoeld kun je ermee knutselen. Rol het deeg uit met een deegroller of wijnfles en steek de sterretjes uit. Komen de sterretjes niet goed uit het vormpje? Voeg dan nog een beetje maizena toe aan het deeg om het minder plakkerig te maken. Bij te droog deeg kun je een paar druppels water toevoegen. Leg alle sterretjes op een bakplaat met bakpapier.

3. Vervolgens laat je de sterretjes drogen. Dit kan door ze een aantal dagen aan de lucht te laten drogen. Wil je je kerstslinger iets sneller klaar hebben? Droog de sterretjes dan in de oven. Zet je oven op 75 graden en bak de sterretjes in zo’n 1 tot 3 uur af. De droogtijd is afhankelijk van hoe dik je je sterretjes maakt.

4. Wanneer de sterretjes afgekoeld zijn, is het tijd voor het leukste deel: de kerstslinger in elkaar zetten! Maak hiervoor elk sterretje vast aan de streng kerstlichtjes met behulp van het staaldraad. Wikkel het draad strak om de sterretjes, zodat de lichtjes er stevig aan vastgebonden zijn. Wil je je slinger in je kerstboom of kerstkrans vastmaken? Doe dit dan het liefst al tijdens het bevestigen van de sterretjes aan de lampjes.

Sinaasappel slinger diy

3. DIY Sinaasappel slinger maken 

Superleuk om in de keuken te hangen: een slinger van sinaasappels! Rond kerst zijn we vaak in de keuken te vinden, dus een kleurrijke sinsaasappelslinger staat daar heel gezellig. Wij vertellen je precies hoe je de sinaasappelschijfjes droogt en hoe je er vervolgens een slinger van maakt.

Dit heb je nodig:

  • 2 sinaasappels (voor 10-15 schijfjes)
  • Touw, zoals keukentouw of jute touw
  • Scherp mes
  • Naald
  • Bakpapier
  • Oven

1. Verwarm de oven voor op 100 graden. Snijd de sinaasappels in schijfjes van zo’n 0,5 cm. Dep de schijfjes aan beide kanten droog met een theedoek. Leg ze vervolgens op een bakplaat met bakpapier.

2. Laat de schijfjes in de oven drogen. Afhankelijk van de dikte duurt dit zo’n 3 uur. Draai ze ongeveer elk uur om en houd in de gaten of ze niet verbranden.

3. Het kan zijn dat de sinaasappelschijfjes nog wat plakkerig of vochtig zijn. Laat ze daarom het liefst ook nog een dagje drogen voordat je je slinger afmaakt.

4. Als de schijfjes klaar zijn, rijg je ze met een naald aan het touw. Je slinger is klaar om op te hangen!

Kerstslingers knutselen: 10x de leukste

Krijg je niet genoeg van al die leuke kerstslingers? Dan hebben we ook nog 10 leuke kerstslingers gevonden waar je zelf je creativiteit op los kunt laten. Van papier tot dennenappels; dit zijn nog 10 kerstslingers om inspiratie mee op te doen! 

pin

1. Kerstslinger van dennenappels

Voor deze leuke kerstslinger met dennenappels hoef je eigenlijk alleen maar het bos in te duiken voor dennenappels en wat cranberries te kopen bij de supermarkt. Al zijn cranberries maar een korte tijd verkrijgbaar, dus houd de schappen van de supermarkt in de gaten.

pin

2. Kerstslinger maken van papier: kleurige kerstlampjes

Hoe schattig is deze kerst guirlande met kerstlampjes van papier! De kunst zit hem vooral in het buigen en vouwen van het papier. Met gekleurde papierstroken, ook wel vlechtstroken genoemd, kun je zoals je ziet heel veel leuks.

pin

3. Sinaasappel slinger, maar dan anders

Ook al zo origineel: een kerstslinger met letters gestoken uit sinaasappelschillen. Het groen op de achtergrond maakt het helemaal af. Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere figuurtjes, zoals sterretjes, belletjes of rendiertjes.

pin

4. Kerst guirlande met dennentwijgjes

Deze kerstslinger bewijst opnieuw dat kerstknutselen niet moeilijk hoeft te zijn. Knoop de twijgjes aan doorzichtig vistouw of vislijn en zoek er een leuk plekje voor. Het leuke is dat takjes van een andere soort boom weer een heel ander effect geven.

pin

5. Kerstboompjes kerstslinger maken van papier

Met wat papier in je favoriete kerstkleuren en een streng garen maak je een saai hoekje heel feestelijk. Je knipt hiervoor eerst driehoekjes. Daarna knip je de helft van de driehoekjes aan de bovenkant en de helft aan de onderkant in, zodat je de twee kanten in elkaar kunt schuiven. Met naald en draad vorm je van je kerstboompjes een slinger. 

pin

6. Kerstslinger met groen maken

Sinaasappels, verschillende takjes groen; je kunt ze allemaal combineren tot een prachtige kerstslinger. Ook droogbloemen zijn leuk om toe te voegen. En wat dacht je van steranijs, kaneel en andere winterse ingrediënten? 

pin

7. Kerstslinger haken

Voor haakfans is een gehaakte kerstslinger een leuk idee. Mooi voor in de kerstboom of voor aan de schouw. En als je geen typische kerstkleuren gebruikt, kun je deze slinger gewoon het hele jaar laten hangen.

pin

8. Kerstslinger met letters van dennengroen

Wij zijn fan van deze superleuke kerst guirlande. Voor deze letters is dik metaaldraad gebruikt waar takjes groen met dunner metaaldraad aan vastgemaakt zijn. Iets meer werk, maar het geeft zo’n leuk effect.

pin

9. Kerstslinger met hulst van papier

Kerst en hulst horen helemaal bij elkaar. En als je dat vervelende geprik niet in huis wilt, zijn papieren hulstblaadjes jouw ding! Deze slinger met hulst is waarschijnlijk op dezelfde manier gemaakt als de papieren kerstboompjes die in elkaar schuiven. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon enkele hulstblaadjes dubbelvouwen voor hetzelfde effect. Plak of naai het vast aan garen om een slinger te vormen.

pin

10. Papieren kerstslinger van oude boeken

Versier jij je huis het liefst met wat meer vintage kerstversiering? Ga dan voor deze kerstboompjes van oude boeken. Teken de vorm van een kerstboom op één bladzijde en maak in het midden twee nietjes in de lengte, door ongeveer 5 pagina’s. Knip het stapeltjes kerstbomen vervolgens uit en vouw de helften van de kerstboom om. Plak de bovenste twee helften aan elkaar om de nietjes te verhullen. Als laatste maak je al je gemaakte boompjes vast aan een touwtje om er een slinger van te maken. 

Wil je nog meer leuke inspiratie om zelf te knutselen voor kerst? Maak bijvoorbeeld zelf een sneeuwbol of versier kerstkoekjes!

Ook interessant voor jou: