Kerst 7 december 2021

Feestelijke ideeën voor het kerstontbijt

kerstontbijt ideeën

We krijgen meteen een warm gevoel van binnen als we denken aan de feestdagen. Jij ook? Als je ook zo’n kerstliefhebber bent, kun je vast ook niet wachten op het kerstontbijt. Gezellig met het hele gezin de kerstdagen aftrappen aan de keukentafel. Uiteraard onder het genot van de lekkerste hapjes en een kop koffie, thee of warme choco. Het kan een beetje een uitdaging zijn om ieder jaar weer een feestje te maken van het kerstontbijt. Maar daar helpen we je natuurlijk graag bij. In dit artikel hebben we de leukste tips en kerstontbijt ideeën voor je verzameld. Ga er dus lekker voor zitten en laat je inspireren. Dan wordt het kerstontbijt van 2024 vast en zeker eentje voor in de boeken.

Waarom het kerstontbijt zo leuk is

Voor veel mensen is lekker samen ontbijten op eerste kerstdag een echte kersttraditie. Niets is zo gezellig als samen de feestdagen beginnen met een tafel vol lekkers. Want het kerstontbijt gaat natuurlijk wel even wat verder dan een bammetje met kaas en oploskoffie. Je kunt heerlijk uitpakken met verse broodjes, poffertjes, fruitsalades en natuurlijk een kerststol. 

Een goed begin van Kerstmis dus. Maar er zijn nog veel meer leuke kerstontbijt ideeën dan alleen lekker eten. Samenzijn met familie en vrienden is al een feestje op zich, maar verzin ook eens wat feestelijke activiteiten voor tijdens het ontbijt. Want met een gezellig ochtendprogramma (en een goede kop koffie) zit iedereen meteen volop in de kerstsfeer. 

Lekkere recepten voor kerstontbijt en -brunch

We kunnen natuurlijk niet anders dan beginnen met kerstontbijt ideeën voor recepten. Pak lekker uit met broodjes uit de oven, verse croissants en de heerlijkste kaasjes. Of ga nog een stapje verder en kies een van deze feestelijke kerstontbijt recepten.

Salted caramel bladerdeegster

Ja, je leest het goed: salted caramel! Het water loopt ons al in de mond bij het idee van deze heerlijke zoete snack. Het recept is eenvoudig en je hebt ook nog eens heel weinig ingrediënten nodig. Met recht een van onze favoriete kerstontbijt ideeën dus.

pin

Kerstontbijt ideeën topper: gevulde kerstkrans

Ben jij een echte keukenprins of -prinses? Dan is dit waanzinnig lekkere recept easypeasy voor jou. Je scoort gegarandeerd punten met de kerstkrans met rauwe ham, pistachenoten en feta. Dat wordt smullen!

pin

Plaattaart met appel, kaneel en amandelen

Kaneel is wat ons betreft het ultieme kerstkruid. Daarom kan deze heerlijke plaattaart ook niet ontbreken in dit rijtje kerstontbijt ideeën. Perfect als minidessert na het ontbijt of om later op de dag nog even op te warmen. Vergeet de flinke dot slagroom niet!

pin

Ook leuk om te lezen: Wat eten Nederlanders met kerst.

Kerstontbijt ideeën voor kinderen

Heeft je kleintje een kerstontbijt op school? Of duiken jullie graag gezellig samen de keuken in? Dan zijn deze kerstontbijt ideeën vast een succes. Ze smaken niet alleen heerlijk, maar zien er ook nog eens uit als een feestje.

Kerstige pannenkoeken

Pannenkoeken bakken is natuurlijk al een festijn op zich. Maar met kerstpannenkoeken verover je echt ieder kinderhart. Het is ook nog eens heel makkelijk, dus de kids kunnen zelf hun pannenkoekjes versieren. Tover het kerstontbijt om tot Rudolph, de kerstman of een kerstboom.

pin

Gezonde kerstontbijt ideeën

Tussen alle kerstkransjes, zuurstokken en peperkoek door kan het geen kwaad af en toe iets gezonds te nuttigen. Er zijn daarom genoeg groente- en fruitsnackjes die je een kerstige twist kunt geven. Tover aardbeitjes om tot kleine kerstmannen, een druif kan prima doorgaan voor de Grinch en deze kerstboompjes zijn hartstikke lekker én gezond.

pin

Broodjes versieren

Kerstkoekjes versieren is natuurlijk dolle pret. Maar je kunt precies hetzelfde doen met boterhammen! Laat de kids helemaal los gaan met pindakaas, fruit en schuddebuikjes voor de mooiste kerstcreaties.

pin

Activiteiten tijdens het kerstontbijt

Tijdens het kerstontbijt is het natuurlijk smullen geblazen. Maar het is ook een goed moment om een leuke activiteit te doen. Of je nu met z’n tweeën, het gezin of de hele familie bent, met deze 5 kerstontbijt ideeën verveel je je in ieder geval niet. 

  • Alvast een cadeautje uitpakken. 
  • Een potje kerstkaraoke, mét performance natuurlijk.
  • Zelf je pannenkoek kerstig versieren.
  • Voor de kleintjes: een kerstkleurplaat kleuren.
  • Een potje kaarten of een klein bordspelletje spelen.

Tip: lees ook ons artikel over kerstactiviteiten en -uitjes!

Maak een feestje van de ontbijttafel

Er zijn allerlei manieren om je kerstontbijt tafel een flinke dosis feestelijkheid te geven. Een kerst servet vouwen bijvoorbeeld, of maak gezellige tafelkaartjes met de namen van je gasten. En wat dacht je van vrolijke kerstconfetti of lekkere geurkaarsen in een echte kerstgeur? De mogelijkheden voor je kersttafel dekken zijn eindeloos. Hieronder zie je nog wat toffe kerstontbijt ideeën voor je tafelsetting. 

Naamkaartjes met dennentakjes

Supersimpel maar wel ontzettend feestelijk, deze naamkaartjes. Knip ministukjes van je eigen kerstboom of maak een wandeling in het bos. De kaartjes zelf kun je printen met een leuk lettertype of schrijf ze met de hand.

pin

Kerstontbijt ideeën: cadeautjes!

Niets zo feestelijk als een cadeau. En in veel landen is het gebruikelijk om de kerstcadeaus open te maken op kerstochtend. Je kunt deze gezelligheid heel makkelijk combineren met je kerstontbijt door alvast een cadeautje op de borden te leggen.

pin

Steek de kaarsjes aan

Het hoeft helemaal nog niet donker te zijn om de kaarsjes aan te steken. Ook ‘s ochtends staat dit supergezellig en maakt het je kerstontbijt tafel helemaal af. Hou het subtiel met een paar waxinelichtjes of pak lekker uit met kandelaars en tafelkaarsen. Wat betreft kerstontbijt ideeën zorgen kaarsjes in ieder geval altijd voor extra sfeer aan tafel. 

pin

Kerstontbijt ideeën: menukaarten!

Echte kerstliefhebbers grijpen natuurlijk elke kans aan om groots uit te pakken bij kerstige activiteiten. Het is dus helemaal niet gek als je stiekem al lang een viergangen kerstontbijt bedacht had. In dat geval kun je net zo goed echt all out gaan en je gasten voorzien van een stijlvolle menukaart. Je vindt bij ons de allermooiste menukaarten voor je kerstontbijt, maar ook voor een brunch of kerstdiner. Wil je meer weten over menukaarten of inspiratie opdoen voor meer kerstontbijt ideeën voor je menukaart? Lees dan ons artikel over kerst menukaarten.

Maak het jezelf gemakkelijk

Hopelijk ben je na het lezen van deze kerstontbijt ideeën helemaal geïnspireerd. Je kunt van je kerstontbijt dit jaar dus echt een feestje maken. Maar we hebben nog wel een extra tip om mee af te sluiten. De feestdagen kunnen namelijk best stressvol zijn. Cadeautjes uitzoeken en kopen, de boom versieren, het diner voorbereiden en gasten ontvangen is allemaal niet niks. Je kunt jezelf dus tijdens het kerstontbijt ook nog even ontlasten door een lekker ontbijtje af te halen. Veel lunchrooms en ontbijttentjes bieden speciale kerstboxen aan om er met weinig moeite een feestje van te maken. Lekker makkelijk en je ondersteunt ook nog eens de horeca in jouw stad of dorp. Een win-win situatie dus!

Ook interessant voor jou: