Kerst 19 december 2022

How to: creatief kerstcadeaus inpakken

kerstcadeau inpakken

De feestdagen staan voor de deur: tijd voor cadeautjes! En hoe leuk is het als je die cadeaus mooi inpakt? Een met aandacht ingepakt kerstcadeau is een feestje om te krijgen. De ontvanger krijgt een goed gevoel door de extra moeite die je in het cadeau stak en hij zal nog enthousiaster worden over de inhoud! Daarbij staat een mooi ingepakt kerstcadeau ook erg feestelijk onder een mooi opgetuigde kerstboom. Wij verzamelden daarom leuke inpakideeën voor kerstcadeaus en vertellen je alles over creatief kerstcadeaus inpakken!

🎁 Ook leuk om te lezen: 100+ leuke cadeaus om te vragen voor kerst.

Kerstcadeau inpakken: de basis

Een mooi cadeautje valt of staat met de basis. Versiersels en decoratie-items kunnen nog zo leuk zijn, maar als het cadeau zelf kreukelig of lelijk ingepakt is, valt het hele effect weg. Daarom delen we 5 handige tips voor je kerstcadeau inpakken.

1. Ga voor een behapbare, liefst rechthoekige of vierkante vorm

Rechte vormen zijn veel makkelijker om in te pakken dan bobbelige of ronde vormen. Heeft je cadeau een ingewikkelde vorm? Stop het dan eerst in een kartonnen doosje. Zo kun je veel netter te werk gaan!

2. Knip het cadeaupapier ruim uit, maar niet té ruim

Met te weinig papier kom je al snel in de knel. Maar met te veel cadeaupapier kunnen er juist veel kreukels ontstaan. Protip: meet de hoeveelheid inpakpapier af door het kerstcadeau twee slagen te wentelen op het vel cadeaupapier. Zorg voor 5 à 10 centimeter speling en knip het vel af. Kom je toch een paar centimeter tekort? Geen paniek, door je cadeau schuin in te pakken heb je grote kans dat het toch nog past!

3. Vouw het randje van het cadeaupapier om

Elk cadeautje heeft een achterkant: de zijde waar de uiteinden van het cadeaupapier elkaar ‘ontmoeten’ en vastgeplakt worden. Het geeft een verzorgder resultaat als je de vouwrand naar binnen vouwt, voordat je deze vastplakt. Zo zie je geen kreukelige of scheef afgeknipte randen. Voor een extra netjes resultaat kun je ook de ‘zijflapjes’ een stukje omvouwen voor je ze vastplakt.

4. Vouw naar jezelf toe tijdens het kerstcadeau inpakken

Probeer bij het vouwen van het cadeaupapier naar jezelf toe te vouwen. Daardoor heb je meer controle over het vouwen en krijg je een strakker resultaat. De ‘flapjes’ (die je eerst schuin naar binnen vouwt) draai je dus naar je lichaam toe in plaats van ervanaf. Dit betekent dat je de kant die het verst van je afstaat bevestigt. Vervolgens draai je het cadeau een halve slag en vouw je het verste uiteinde weer naar je toe. Probeer het maar eens!

5. Gebruik niet te veel plakband

Om je kerstcadeau extra stevig in te pakken ben je misschien geneigd om veel plakband te gebruiken. Maar meters plakband zorgt vaak voor een rommelig resultaat. En dat leidt weer af van het eindresultaat.

6. Oefenen, oefenen, oefenen!

Een kerstcadeau inpakken is helemaal niet moeilijk, maar het duurt soms even voordat je het echt onder de knie hebt. Ga dus lekker oefenen met verschillende spullen die je in huis hebt en pak deze in met bijvoorbeeld krantenpapier. Daarnaast is het handig om het maken van nette strikken te beheersen. Oefen hier dus ook een paar keer mee voordat je aan het echte werk begint. Op YouTube kun je veel filmpjes vinden waarin het maken van mooie strikken stap voor stap wordt uitgelegd, zoals de ‘Tiffany bow’ in het filmpje hieronder.

Gebruik de juiste kerst inpak spullen

Ook voor je kerstcadeau inpakken geldt: een goed begin is het halve werk. Verzamel dus de juiste basics om je cadeaus in te pakken. Kies voor stijlvolle kleuren inpakpapier en verschillende soorten en diktes cadeaulint. Denk ook aan materialen die je niet zo snel zou gebruiken. Zo zijn bruin kaftpapier (ook wel kraftpapier genoemd), rood-wit keukentouw en jute touw leuk om te gebruiken tijdens het kerst inpakken. Wil je met linten te werk gaan? Bij winkels als Hema, H&M Home, Action en Søstrene Grene kun je de mooiste cadeaulinten kopen. Bij die winkels kun je trouwens ook terecht voor andere toffe kerst inpak spullen. Tot slot is het leuk om kerstgroen en andere kleine kerstaccessoires te gebruiken om je cadeaus helemaal af te maken. 

Creatief inpakken met ornamenten en accessoires

Een eenvoudige manier om je kerstcadeaus op te leuken is om er iets kleins aan vast te maken. Pak je kerstcadeau eerst in met effen gekleurd cadeaupapier. Wikkel vervolgens cadeaulint om de breedte van het cadeau en steek hieronder een dennentakje, rozemarijntakje of een veertje. Ook kun je het inpaklint op de originele manier, kruislings vastmaken. Knoop hierna aan een uiteinde van het inpaklint rinkelende belletjes of zelfgebakken koekjes met een gaatje. Als laatste kun je bovenop je ingepakte cadeau ook alleen een zuurstok of winterse zwart-witfoto plakken. Je creëert zo met een klein detail al een heel origineel ingepakt cadeau.

Leuke ornamentjes voor je kerstcadeaus:

  • Takjes kerstgroen, droogbloemen en veertjes.
  • Kaneelstokjes, rozemarijntakjes of gedroogde sinaasappelschijfjes.
  • Kleine zuurstokje (candy canes), kerstkransjes en kleine uitsteekvormen voor koekjes.
  • Belletjes, kleine plastic kerstballetjes en vilten of houten kersthangers.
  • Mini-lichtjessnoeren en kerstslingertjes.

Kerstcadeau inpakken: tips en inspiratie!

De basis is gelegd, dan is het nu tijd voor leuke kerst inpak ideeën! We hebben de leukste ideeën voor je verzameld. En je kerstcadeau inpakken is eigenlijk verrassend simpel. Dat laten we je zien aan de hand van zes mooie trends voor het inpakken van je kerstcadeau. Laat je lekker inspireren!

🎁Leestip: Deze kerstkleuren en -stijlen zijn het helemaal dit jaar.

Natuurlijke kerstcadeaus

Bij deze trend kies je voor een neutrale basis, zoals bruin kraft-cadeaupapier. Ook groen en wit inpakpapier doen het goed bij deze trend. Vervolgens kies je voor stoffen (bijv. linnen) linten in terra- of groene kleuren of simpel bruin touw. Nadat je je kerstcadeau ingepakt hebt wikkel je het touw (of lint) om het cadeautje en bevestig je dit met een eenvoudige strik. Vervolgens maak je je cadeau af met natuurlijke accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een dennentakje, een gedroogd sinaasappelschijfje, een takje rozemarijn of een kaneelstokje. Dit bevestig je aan het touwtje of je plakt het op het cadeautje. 

pin

Kerstcadeau inpakken in echte kerststijl

Ben je gek op het ouderwets gezellige, nostalgische kerstgevoel? Dan kun je je kerstcadeaus inpakken met traditionele kerstkleuren als rood en groen. Ook linten met ruitjespatroon doen het goed bij deze stijl. Wil je een echt wow-effect creëren? Werk dan met twee inpaklagen: een effen laag cadeaupapier en een tweede doorzichtige laag. Je pakt je cadeau dus dubbel in! Pak het kerstcadeau eerst in met effen papier. Leg het cadeau vervolgens op een stuk doorzichtige folie en pak het opnieuw in. Je maakt het geheel extra verrassend als je tussen de twee lagen kleine accessoires plaatst, zoals confetti, gouden sterretjes, een dennentakje of nepsneeuw. Voor een extra mooi effect laat je deze elementen contrasteren met de effen onderlaag.

pin

Inpakken kerst: dieren en gezichtjes

Een eenvoudige manier om je kerstcadeaus een grappig en kerstig tintje te geven is om Rudolph erop af te beelden! Gebruik hiervoor rode hobbypompons als neus en plastic pretoogjes als ogen. Nadat je deze vastgeplakt hebt, hoef je alleen nog maar een gewei te maken met een zwarte fineliner of stift. Teken twee diagonale lijnen net boven de ogen en maak hier een paar kleine lijntjes aan vast. Of je plakt twee gewei-achtige takjes op het cadeautje. Zo kun je heel eenvoudig creatief kerstcadeaus inpakken! Behalve rendieren kun je ook pinguïns, sneeuwpoppen en (ijs)beertjes maken.

pin

Kerstcadeau inpakken met het thema ‘zoet’

Is de ontvanger een echte zoetekauw? Verwerk dan snoepjes en andere zoetigheden in je kerstcadeaus. Bevestig bijvoorbeeld zuurstokjes of kerstkransjes aan je cadeau. Voor bakfanaten is het ook superleuk om mini-bakvormpjes aan het touw of lint vast te maken. Heeft het cadeautje een ronde of ovale vorm? Dan kun je je cadeau inpakken als snoepje! Vouw de zij-uiteinden van je cadeau dan niet naar binnen, maar bind ze bij elkaar met een touwtje of lint. Zo is het kerstcadeau net een echt reusachtig snoepje!

pin

Chic kerstcadeau inpakken

Bij deze trend kun je denken aan zilver, goud en koper. Maar ook wit of juist donkerblauw cadeaupapier vormen een mooie chique basis voor je cadeau. Met linten kun je vervolgens een stijlvol effect creëren. Maak bijvoorbeeld een chic raster met metallic linten. Je zet drie of vier lijntjes van boven naar beneden naast elkaar vast en vervolgens vlecht je daar van rechts naar links drie of vier lijntjes doorheen. Dat geeft echt een mooi glamour-effect. Probeer het maar eens! Stijlvolle belletjes en kleine gouden kerstballetjes maken het geheel trouwens helemaal af.

pin

Duurzaam inpakken voor kerst 

De duurzame inpaktrend sluit goed aan bij de natuurlijke trend, omdat kraftpapier en groene takjes vaak ook duurzaam zijn. Bij deze trend kun je verder denken aan origineel cadeaupapier, zoals krantenpapier, bladzijdes uit oude boeken, bladmuziek en zelfs oude landkaarten. Je kunt je cadeau ook inpakken met textiel. Dat is een Japanse inpaktrend die furoshiki heet. Door je cadeau in een mooie doek te wikkelen ben je duurzaam bezig: je kunt hem namelijk makkelijk weer gebruiken voor andere cadeaus of als sjaaltje. Zo heeft de ontvanger twee cadeaus in één! 

pin

Kerstcadeau inpakken als je niet creatief bent

Ben je niet zo creatief met het inpakken van cadeaus en wil je toch dat je kerstcadeaus er verzorgd uitzien? Koop dan cadeaudoosjes waar je alleen een strik omheen hoeft te doen of cadeauzakjes die je gemakkelijk dichtplakt. Een andere optie is om je cadeaus in te laten pakken in de winkel waar je ze koopt. En in verschillende steden vind je pop-upwinkels waar ze jouw cadeaus graag (en soms zelfs gratis) inpakken!

Veel plezier met inpakken voor kerst!

Met deze inpakideeën zien jouw kerstcadeaus eruit alsof je er veel aandacht aan hebt besteed. En dat terwijl een cadeau er met een paar simpele details hartstikke feestelijk uitziet. Zoek je nog meer inspiratie voor het versieren en inpakken van kerstcadeaus? Struin dan eens lekker rond op Pinterest en laat de ideeën op je afkomen. Daarnaast vind je op Youtube en Instagram verschillende inpakguru’s die je stap voor stap uit kunnen leggen hoe je de mooiste inpak-kunstwerkjes maakt. Het is ook nog eens ontzettend rustgevend om naar te kijken. Zo worden je cadeaus prachtige creaties om naar te kijken. Bijna zonde om uit te pakken!

💅🏼 Ook leuk: 24 ideeën voor feestelijke kerstnagels

Ook interessant voor jou: