Algemeen 13 september 2021

Met deze 18 knusse activiteiten wordt het helemaal herfst!

herfst activiteiten

De avonden worden korter en de gezelligheid in huis alleen maar meer. Want het is weer bijna herfst! En hoe kun je dit fijne seizoen nou beter inluiden dan met wat knusse herfst activiteiten? Onder het genot van een grote pot thee verzamelden wij 18 leuke ideeën en dingen waarmee je het begin van de herfst kunt vieren op 23 september. Laat die blaadjes maar vallen!

❄️ Ook leuk voor jou: Met deze 15 leuke activiteiten wordt het genieten deze winter.

1. Ga herfst knutselen met deze 10 leuke knutsels en werkjes

Vroeger als kind wist je dat het echt volop herfst was als de kastanjes weer in het park lagen. En wat kun je veel leuks doen met al die herfstige dingen die van de bomen vallen. Ga gezellig een middagje knutselen voor de herfst met je kinderen, of doe het gewoon zelf. Wij verzamelden vast 10 leuke ideeën voor wat inspiratie.

Herfst knutsels voor kinderen

Herfst knutselen voor volwassenen

2. Herfst activiteit: maak foto’s in het park of bos

De natuur is schitterend in de herfst. Bomen die geel, oranje of rood verkleuren, schattige eekhoorntjes en paddenstoelen te over. Neem dus je camera of telefoon mee en trek eropuit in het bos of park. Maak bijvoorbeeld herfst foto’s van al die najaarspracht of zet je gezin op de kiek. Als dat geen goed begin van de herfst is!

3. Maak de lekkerste herfst recepten

Appeltaart, stoof- en stamppotjes, goed bereid wild; het najaar heeft ontzettend veel lekkers te bieden. En als je die heerlijke geuren alleen al ruikt, waan je je helemaal in het najaar. Kortom, schort om en de keuken in voor deze fijne herfst activiteit! Met een van deze lekkere herfst recepten en gerechten wordt het een feestje.

4. Stuur zomaar een kaartje met een leuke herfst quote

Of het nu naar je nichtje, je beste vriendin of naar de buurvrouw van de hoek is; herfstige groetjes waardeert iedereen. Niet alleen is het fijn om iets van je te laten horen, met zo’n gezellig kaartje op de deurmat begint het najaar ook voor de ontvanger van je berichtje. Een kaartje in herfststijl vind je op onze site, en de volgende herfst quotes, spreuken en citaten zijn leuk om erop te schrijven.

Leaves are falling

Autumn is calling

Herfst, wat zijn je kleuren mooi.

Mijn favoriete kleur is herfst!

Herfst; het seizoen dat ons leert dat verandering prachtig kan zijn. 

Autumn killed the summer with the softest kiss. 

5. Luister herfst liedjes om in de stemming te komen

Fijne muziek kan je ook helemaal in najaarssferen brengen. Herfst liedjes om samen met de kinderen te luisteren of om zelf te draaien tijdens het werken of koken. De volgende leuke Spotify afspeellijsten komen vast van pas.

pin

6. Maak een mooie raamtekening voor de herfst

Rond Sinterklaas en kerst staat het altijd zo gezellig als ramen versierd zijn met sneeuwvlokjes en mooie tekeningen. En ook voor de herfst zijn er veel leuke dingen te bedenken als creatieve herfst activiteit. Een herfst raamtekening of schildering, raamstickers, herfstbladeren langs de kozijnen of een bos vol herfstdieren op het raam. Met een beetje oefenen en goede kalkstiften ziet het er vast prachtig uit!

7. Maak je kledingkast herfstproof

De wisseling van de seizoenen is een goed moment om je kledingkast weer op orde te krijgen. Welke kleding kan opgeborgen worden? En wat is nu al je favoriete herfst outfit? Door alles weer netjes op z’n plek te leggen ben jij helemaal klaar voor die lage, maar o zo knusse temperaturen.

8. Ga lekker wandelen in het bos

We zeiden het net al, in de herfst is het bos echt een plaatje. Een heerlijke plek om fijne wandelingen te maken dus. Per jaar verschilt het wanneer de bomen precies verkleuren, doordat het bijvoorbeeld nog lang warm is of de vorst niet echt doorzet. Maar meestal staan eind oktober, begin november de eerste bomen in kleur. Handig om te weten is dat kastanjebomen en berkenbomen vaak al vroeg verkleuren, dus daar zou je aan kunnen zien wanneer de bomen in de herfst verkleuren. Houd dus vooral de kastanjes en berken in je buurt in de gaten.

9. Stel een mooie herfst deurkrans samen

En als je dan toch in het bos bent, neem dan meteen wat herfstige dingetjes mee voor een herfst deurkrans! Denk aan mooie bladeren, eikeltjes, kastanjes en dennenappels. Maak alles aan een stalen kransvorm vast met ijzerdraad of prik het in een krans van steekschuim. De losse items kun je vastplakken aan ijzerdraad en er zo aan vastmaken.

💛 Leestip: 27 lichtpuntjes om iets te betekenen voor een ander

10. Maak je huis herfstig

Hangt je krans, dan zijn er nog veel meer leuke items voor een knus herfsthuis. Kaarsen, droogbloemen in oranje tinten, pompoenen, hertjes, een centerpiece met herfstblaadjes voor op de tafel… Je kunt het zo herfstig niet bedenken! Struin dus gezellig de Action, Hema of het internet af om thuis echt een plek te maken waar je wilt cocoonen. 

herfst activiteiten

11. Tuinier je tuin najaarsproof

Als de zomer op z’n eind loopt kan er in de tuin weer veel gesnoeid, opgeruimd en voorbereid worden voor de laatste maanden van het jaar. Zo kunnen je planten de vorst aan, help je de dieren in je tuin en ziet alles er weer opgeruimd uit. Met de volgende klusjes maak je je tuin helemaal najaarsproof. 

 • Hang nestkastjes en vogelvoer op.
 • Snoei beplanting die eraan toe is.
 • Plant vast bloembollen voor het voorjaar.
 • Dek planten die niet tegen vorst kunnen af.
 • Breng potplanten naar binnen of zet ze op een beschutte plek.

Tip: Laat gevallen blaadjes in de perken liggen; het is een fijne bescherming voor plantenwortels en een goede verstopplek voor egels en insecten.

12. Hol pompoenen uit voor Halloween

Halloween is nog zo’n leuk moment om je decoratie op aan te passen. Ga bijvoorbeeld samen met je kinderen pompoenen uithollen! Breng een bezoekje aan een pompoenboerderij om de mooiste pompoenen uit te kiezen. Kaarsjes erin, en je griezelige halloweendeco is klaar om je huis gezellig te maken.

🎃 Leestip: 27x griezelig leuke Halloween teksten voor op een kaartje!

13. Pluk appels bij een boer in de buurt

Het najaar is bij uitstek de tijd om appels en peren te oogsten. Dat vraagt om een tripje naar een appel- of perenboer om samen met je kinderen te helpen plukken! Een leuk en educatief uitje voor de kinderen, en jij kunt daarna aan de slag voor een overheerlijke appeltaart.

14. Haal de geur van herfst in huis

Als je bij iemand binnenkomt waar het warm en knus ruikt, dan voelt het direct gezelliger aan. En er zijn heel veel manieren om die fijne geuren van de herfst in huis te halen. Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

 • Bak een appeltaart.
 • Brand een herfstige geurkaars.
 • Pof tamme kastanjes in de oven of in een pannetje.
 • Zet een stapel geurige houtblokken in een hoek, zoals eikenhout, cederhout of grenenhout.
 • Maak een sudderpannetje met herfstgeuren: kaneelstokjes, appel, cranberry’s en vanillestokjes.
herfst activiteiten

15. Verdwaal samen in een maisdoolhof

Een heerlijke herfst activiteit samen met kinderen is een bezoekje aan een maisdoolhof. Op diverse plekken in Nederland zijn maïsdoolhoven te bezoeken. Wij hebben er 5 voor je opgezocht die in 2024 open zijn. De meeste doolhoven zijn tot eind september geopend.

16. Brei je eigen sjaal

Zeg nou zelf, een zelfgebreide sjaal zit toch stiekem veel lekkerder en warmer? En daarnaast is het ook nog eens een fijn klusje om te doen op een doordeweekse herfstavond. Onder het genot van een flinke kop thee en een knusse film is je eigen sjaal breien een heerlijke herfst activiteit. 

17. Lees een herfstig boek

Nog zo fijn: boeken lezen die passen bij het najaar! Want ook al is het buiten qua temperaturen misschien nog best te doen, met hun beschrijvingen van gure winden en mysterieuze situaties kunnen boeken ervoor zorgen dat je lekker op de bank onder een dekentje wilt kruipen. Met de volgende boeken worden je avonden heel herfstig.

 • Herfst – Ali Smith
 • De verborgen geschiedenis – Donna Tartt
 • Dracula – Bram Stoker
 • Harry Potter en de steen der wijzen – J.K. Rowling
 • De schaduw van de wind – Carlos Ruiz Zafón

18. Ga een avondje kampvuur stoken met vrienden

Waar de zomer vraagt om gezellig barbecuen met vrienden, is de herfst perfect om samen kampvuurtjes te maken. Onder het genot van een herfstig bokbiertje, een rood wijntje, gevulde borrelplanken en marshmallows op stokjes wordt het goed toeven in de avonden. Met de vuurkorf of houtkachel die jullie heerlijk warm houdt!

Leuke herfst ideeën

Met deze herfst activiteiten wordt het een najaar om niet meer te vergeten. En heb je stiekem ook al een beetje zin in kerst? Dan gaat je kersthart vast sneller kloppen van deze tips om het hele jaar kerst te vieren! Wat is het toch fijn als de zomervakantie weer voorbij is en de kou z’n intrede doet ;–)

Ook interessant voor jou: