Geboorte 15 augustus 2017

Moedermelk voor je kleintje: 5 handige weetjes!

Borstvoeding is een logisch vervolg op je zwangerschap. Moedermelk is de meest natuurlijke voeding voor je baby, precies zoals moeder natuur het bedacht heeft. Misschien ben je pril in verwachting of nadert de uitgerekende datum al. Je bent vast heel benieuwd hoe het straks zal gaan, hoe het voelt om borstvoeding te geven en wat je kunt verwachten. Als medewerkster binnen het Borstvoedingscentrum Zwolle, vrijwilligster bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, maar voorál als moeder van 2 kinderen weet Laura Huberts hier alles van. Daarom geeft zij in dit artikel 5 handige weetjes over borstvoeding.

Moedermelk is een knap staaltje natuur

Als je borstvoeding geeft, past de samenstelling van moedermelk zich helemaal aan de behoeften van je baby aan. Een pasgeboren baby heeft bijvoorbeeld moedermelk in een sterk geconcentreerde samenstelling nodig. Dit bevat veel nuttige antistoffen tegen ziekten, het is licht verteerbaar en eiwitrijk. Na een week of 2 gaat het vetgehalte omhoog, zodat je baby lekker kan gaan groeien. Zo blijft de samenstelling met je baby meegroeien. Leuk om te weten is, dat jouw moedermelk meer antistoffen tegen bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus bevat, als in je omgeving veel mensen verkouden zijn!

Zo produceer je genoeg moedermelk

Samen met je baby gaat je lichaam regelen dat er genoeg moedermelk aangemaakt wordt. Door je baby aan te leggen krijgt je lichaam een seintje dat er werk aan de winkel is. Je borsten gaan melk produceren. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als je reageert op de hongersignalen van je baby, door deze dan te gaan voeden, voed je op ‘verzoek’. Dit is stimulerend voor je melkproductie. Als je baby goed aan de borst drinkt, zullen je borsten tijdens een voeding leger worden. Maar….er wordt direct weer nieuwe moedermelk aangemaakt. Je borsten zijn dus nooit helemaal leeg. Ze zullen na een voeding wel zachter aanvoelen, dit is prima. Veel huid-op-huidcontact stimuleert de hormonen die ook helpen bij het aanmaken van voldoende moedermelk. Leg je kleintje dus lekker bij je op je blote borst (of bij je partner). Veel lichaamscontact geeft je baby bovendien een geborgen en veilig gevoel, wat fijn is na 9 maanden in een warme buik te hebben gezeten….

Hongersignalen

Een baby kan nog niet praten, dat weten we allemaal. Dus hoe weet je dan dat je baby honger heeft? Als je goed naar je kleintje kijkt en luistert, zíe en hóór je signalen waaruit honger blijkt. Pasgeboren babies slapen veel, maar er zijn momenten dat ze in een lichtere slaap komen. Meestal omdat ze honger beginnen te krijgen. Je kunt dan de oogjes achter de oogleden zien bewegen, ze maken wat geluidjes en er komt beweging is het lijfje. Na deze fase wordt een baby rustig wakker, ligt hij of zij wat rond te kijken, maakt smakbewegingen met het mondje en maakt wat meer geluid. Dit is een goed moment om je baby bij je te pakken en te gaan borstvoeden! Soms mis je deze fase nét en dan zal je baby ongeduldig zijn en waarschijnlijk gaan huilen. Het is dan handig eerst even te troosten, zodat je daarna wat rustiger kunt aanleggen.

Goed aanleggen

Borstvoeding is natuurlijk, maar als pasgeboren baby en pas-geworden moeder kunnen jullie even wat tijd nodig hebben om samen te leren hoe het aanleggen in zijn werk gaat. Ikzelf vond na een week of 6 dat we écht onze draai hadden gevonden.

Het helpt om veel huid-op-huid contact te hebben, zodat de reflexen en intuïtie van je baby goed hun werk kunnen doen. Wrijf maar eens over het wangentje van je baby….wat hij of zij doet, zijn de zoek- en hapreflexen. Daarnaast is het fijn om zoveel mogelijk rust in te bouwen. Ontspannen zijn helpt in het goed aanleggen van je baby en bovendien straal je deze ontspanning en het vertrouwen ook vanzelf richting je baby uit. Dus laat de telefoon maar mooi uit staan, accepteer niet te veel kraambezoek en laat je lekker verzorgen!

Om je baby te helpen aan je borst te leggen, kun je op de volgende punten letten:

 • Ga zelf ontspannen zitten of liggen.
 • Zorg dat je blaas leeg is en dat je wat te drinken/eten in de buurt hebt. Ik kreeg altijd acuut trek, als ik mijn kind ging borstvoeden!
 • Leg je baby op zo’n manier, dat de oortjes, schouders en heupjes op één lijn liggen. Zo ligt je baby dus niet in een rare knik (ooit wel eens zelf geprobeerd met je hoofd gedraaid een slok te nemen?)
 • Je kunt een (voedings)kussen gebruiken om je baby op de juiste hoogte te brengen.
 • Laat je tepel onder het puntje van de neus van je baby rusten. Deze hoogte helpt om je baby zijn of haar hoofdje naar achter te kantelen, zodat het mondje wijd open gaat om een gróte hap aan je tepelhof te nemen. Denk maar aan een mond zo wijd open, alsof je in een hamburger hapt!
 • Als je baby een grote hap gaat nemen, mag je best een beetje helpen door je vlakke hand tussen de schouderbladen te leggen en hem of haar naar je toe halen. Zodra je baby aanhapt en vacuüm maakt, kun je even vasthouden zodat het vacuüm goed behouden blijft.
 • Als je het gevoel hebt dat je kindje goed aangehapt heeft, laat je de druk los en ondersteun je gewoon achter het ruggetje, zodat je baby goed tegen je aan blijft liggen.

Borstvoeden hoort geen pijn te doen. Enige gevoeligheid, vooral in de eerste minuut, is normaal. Er zit veel kracht in een babymondje en je tepels zijn dit natuurlijk nog niet gewend. Pijn tijdens het aanhappen wordt meestal veroorzaakt doordat jouw tepel niet goed in het mondje van je baby zit. De oplossing is om dan het vacuüm te verbreken door een tipje van je pink in het mondhoekje te doen en opnieuw, rustig aan te leggen.

Blijft de pijn? Vraag dan zo snel mogelijk hulp van een lactatiekundige. Vaak kan zij, door te helpen tijdens een voeding, je nét kleine handigheidjes leren waardoor het voeden pijnloos zal gaan.

Zo weet je dat je baby genoeg moedermelk drinkt

Tja, op je borsten zitten geen maatstreepjes, dus hoe weet je nu hoeveel je baby moet drinken en heeft gedronken? Gelukkig weet je baby instinctief hoeveel moedermelk hij of zij nodig heeft. Als je op verzoek voedt, wat betekent dat je reageert op de hongersignalen van je baby, kom je tegemoet aan de behoefte van je baby. Zo zul je voldoende melk produceren. In de eerste weken kan je baby wel om de 2 uur willen drinken. Dit is heel normaal en jullie zullen hier vanzelf samen een weg in vinden.

Als je de volgende punten een beetje in de gaten houdt, merk je vanzelf of je baby voldoende moedermelk binnen krijgt:

   • Als er voornamelijk nog zuigbewegingen zijn, of je baby laat zelf los, dan kun je van borst wisselen. In praktijk zal dit zo’n beetje na 10 minuten per borst zijn.
   • Je baby drinkt minimaal 8 keer per etmaal aan beiden borsten. Vaker is juist prima!
   • Na een voeding lijkt je baby tevreden. Je baby slaapt natuurlijk veel, maar je wil wel graag zien dat je baby op de wakkere momenten helder en alert is.
   • Je borsten voelen na een voeding soepeler aan.
   • De eerste week valt je baby waarschijnlijk wat af, maar 2 weken na de geboorte is je baby zeker weer op het geboortegewicht.
   • Je baby groeit minimaal 180 gram per week. Als je baby minder groeit doe je er goed aan hulp van een lactatiekundige te vragen.

Twijfel je?

Vraag dan een lactatiekundige of een contactpersoon van een borstvoedingsorganisatie, zoals de VBN, om met je mee te denken. Er zijn ook verschillende ‘mama-achtige café’s’ in Nederland, waarbij moeders elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen delen. Veel steden hebben ook een ‘borstvoedingscentrum’, zoals in Zwolle het Borstvoedingscentrum Zwolle, waar je kunt binnenlopen met je vragen. Wil je meer tips over het geven van borstvoeding? Lees dan het artikel Praktische tips bij het geven van borstvoeding!

Wil je meer lezen over zwanger zijn? Lees dan alles over de zwangerschap van week tot week of download handige zwangerschaps apps!

Ook interessant voor jou: