Communie 26 februari 2020

Zo organiseer je thuis een communie- of lentefeest!

Thuis een communiefeest organiseren

De eerste communie is een speciaal moment. Je zoon of dochter kiest er namelijk voor om de eerste serieuze stappen naar het christelijk geloof te zetten. En als je kind geen heilige communie doet, is een lentefeest ook een prachtig moment om hem of haar in het zonnetje te zetten. Wij verzamelden heel veel tips om thuis een origineel communiefeest of lentefeest te organiseren. Niet alleen vertellen we je precies wat het feest inhoudt, ook kom je erachter wat je moet regelen, wat je nodig hebt en hoe je de puntjes op de i zet voor een onvergetelijk communiefeest.

Wat is een communiefeest?

Een communiefeest is een feest dat een kind van 6 à 7 jaar geeft als hij zijn eerste heilige communie heeft gedaan. De heilige communie is de eerste eucharistieviering van een kind. Tijdens deze viering dankt hij God dat Jezus Zijn leven voor hem heeft gegeven. Nadat de viering is afgelopen, mogen alle genodigden van de communicant met hem of haar mee om het communiefeest te vieren. Dit gebeurt meestal thuis, maar ook vaak op locatie. Een variant op het communiefeest is het lentefeest. Het verschil met de eerste communie is dat er met het lentefeest geen christelijke viering in de kerk is. Tijdens het lentefeest vieren de aanwezigen vooral dat het kind ouder wordt en dat de ‘jaren van verstand’ zijn aangebroken. Het lentefeest wordt dan ook wel als alternatief voor het communiefeest gezien als de communicant en zijn ouders niet actief naar de kerk gaan.

Meer weten? In onze weetjes en feitjes over communie vertellen we je alles over dit bijzondere feest.

Uitnodigingen voor het communiefeest

De eerste communie vieren is ontzettend bijzonder en daarom verdient deze gebeurtenis ook een bijzondere communie uitnodiging. Denk bijvoorbeeld aan een uitnodiging die je zoon of dochter online zelf heeft gemaakt! Maak een leuke foto van je kind, kies samen een mooie kaart en laat je kind bepalen hoe de kaart er precies uit moet komen te zien. De ontvangers zullen verrast zijn door zo’n leuke kaart.

Wat regelen voor communiefeest

Wat je moet regelen om thuis een communiefeest te organiseren

Thuis een communiefeest organiseren is niet lastig en meestal ook goedkoper! Een gezellig tuinfeest of een barbecue zullen de gasten zich nog lang herinneren. Er zijn een aantal dingen die je liever niet vergeet te regelen als je een communiefeest geeft. 

 • Communiefeest in de tuin? Huur een grote tent tegen eventuele regen.
 • Zorg voor voldoende stoelen.
 • Met statafels bespaar je ruimte, want er kunnen veel mensen aan staan.
 • Zet een grote tafel neer die als cadeautafel kan dienen.
 • Heb je voldoende servies? Koop of huur dit er anders bij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een cateraar zorgt trouwens vaak zelf voor servies. 
 • Wees realistisch, komen er te veel mensen voor je kleine woonkamer of stukje tuin? Houd je communiefeest dan liever op een grote locatie.
Communiefeest menu

Menu voor een communie of lentefeest thuis

Als je het communiefeest thuis wilt organiseren, kan je het eten op heel veel manieren regelen. Maar wat kun je eten tijdens een communiefeest of lentefeest? Bel bijvoorbeeld een cateraar om samen een menu samen te stellen. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke ideeën voor het menu van je lente- of communiefeest.

 • High tea
 • Barbecue
 • Tapastafel
 • Foodtruck
 • Pannenkoekenfestijn
 • Italiaanse middag
 • Samen pizzaatjes maken

Superleuk: presenteer het menu op een communie menukaart!

Entertainment voor een communiefeest

Naast praktische zaken is er natuurlijk ook nog wat vertier om te regelen. De kids moeten lang stilzitten tijdens de viering en daarna zijn ze wel toe aan wat plezier! De volgende activiteiten en spelletjes zijn aanraders bij een communiefeest thuis.

 • Knutselhoek
 • Springkussen
 • Zeskamp
 • Just Dance
 • Karaoke
 • Photobooth

Leuke communiefeest spelletjes

 1. Ballontrappen: Elk kind krijgt met een touwtje een ballon aan zijn enkel. De kinderen moeten elkaars ballonnen proberen kapot te trappen. Het kind dat met de laatste ballon overblijft heeft gewonnen. 
 2. Wie ben ik: Laat de kinderen elk een memoblaadje op hun hoofd plakken met een getekend ding of dier. De kinderen mogen bij elke beurt een vraag stellen over wie zij zijn. Degene die als eerst ontdekt wie hij is, heeft gewonnen.
 3. 3-benenrace: Verdeel de kinderen in tweetallen en bind ze met één been van elk kind aan elkaar. Vervolgens moeten ze van de ene naar de andere kant van de tuin rennen. Het duo dat als eerste aan de overkant is heeft gewonnen. 
 4. Voorhoofdsbal: Verdeel de kinderen in tweetallen en laat ze met een bal tussen hun voorhoofden naar de overkant komen. Het snelste team heeft gewonnen.
 5. Toren bouwen: De kinderen bouwen in drietallen een toren van bekertjes en bierviltjes. Het kind dat het snelste 10 bekertjes op elkaar stapelde heeft gewonnen.

Communie versiering 

Met wat leuke versiering kun je het communiefeest thuis extra feestelijk organiseren. Kies bijvoorbeeld voor een thema en voer dit door in de communiekaarten, de versiering, de kleding van de communicant en in de bedankjes. De volgende communie versiering voor in de tuin en woonkamer wordt vast goedgekeurd door je zoon of dochter.

 • Snoepslinger van toffees of spekjes aan een lang touw
 • Vazen met lollies en zuurstokken
 • Torens van soesjes of donuts
 • Lollies in het gras: ballonnen op een stokje met een plasticje eromheen

Fotograaf voor je communie 

Het is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar een fotograaf regelen voor je communie levert mooie plaatjes op. Zo heb je een aandenken voor later, want je kunt met de foto’s weer even terug naar dat mooie moment. Natuurlijk kun je ook zelf in de weer met een camera. Bekijk hiervoor onze tips voor de mooiste communiefoto’s.

Thuis communiefeest organiseren communiebedankje

Communiebedankjes 

Als aandenken dat ze er waren, krijgen alle gasten natuurlijk een leuk communiebedankje mee. Laat je gasten bijvoorbeeld hun eigen snoep scheppen aan een snoeptafel! Je kunt natuurlijk ook zelf communiebedankjes maken met een leuk kaartje eraan.

✝️ Ook leuk om te lezen: Dit schrijf je op een communiebedankkaartje!

Cadeautjes voor de communicant

Voor de communicant is het een speciale dag, en daar horen cadeautjes bij. Verras je zoon of dochter daarom met een mooi cadeau dat zal herinneren aan de eerste communie. Leuke cadeaus om als ouders te geven voor een communie:

 • Fototoestel
 • Voetbaldoeltjes
 • Hoverboard
 • Fiets

Bij onze cadeaus voor communie vind je nog meer leuke ideeën. 

Thuis een onvergetelijk communiefeest organiseren

Er is geen twijfel over mogelijk dat het communiefeest van jouw zoon of dochter met deze ideeën een onvergetelijk moment wordt. Door aandacht te besteden aan de kleine dingen zullen je gasten onder de indruk zijn en zich welkom voelen! Vergeet vooral ook niet te genieten en samen het glas te heffen op deze prachtige dag. Zeker weten dat je niets vergeet? Bekijk dan onze lente- en communiefeest checklist!

Ook interessant voor jou: