Geboorte 20 maart 2023

DIY! Fijne gezichtsmaskers voor een ontspannen zwangerschap

Gefeliciteerd, je bent zwanger! En dat is natuurlijk super, maar ook af en toe een tikkeltje zwaar. Een van die typische zwangerschapssymptomen is een veranderende huid. Het is bijvoorbeeld heel normaal om een onzuivere, vette of juist droge huid te hebben tijdens de zwangerschap. Is de befaamde zwangerschapsglow bij jou ver te zoeken? Help jezelf dan een handje met een van deze fijne DIY gezichtsmaskers tijdens de zwangerschap. Zo zorg je voor een heerlijk ontspannen zwangerschap Ć©n een stralende huid. Komkommerplakjes op de ogen en relaxen maar!

Droge huid zwangerschap

Veel vrouwen hebben last van een droge huid tijdens de zwangerschap. Dat wordt veroorzaakt door hormoonschommelingen. Heb je een droge huid gedurende de zwangerschap, dan wordt er door veranderende hormonen minder talg aangemaakt. Hierdoor krijg je een trekkerig gevoel en kunnen er zelfs schilfers ontstaan. De beste manier om dit tegen te gaan is door de huid goed te hydrateren. Dit kan door een voedende gezichtscrĆØme of een hydraterend gezichtsmasker tijdens de zwangerschap.

DIY gezichtsmasker zwangerschap: droge huid

Voor een droge huid tijdens de zwangerschap is een avocado gezichtsmasker perfect. Avocado bevat namelijk ontzettend gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine A, B, K en E, kalium en foliumzuur. Deze vitamines staan erom bekend dat ze goed zijn voor je huid, haar, nagels en je weerstand. Maar ze zijn ook supergoed voor de gezondheid van je baby. Verwerk avocadoā€™s dus gerust in je maaltijden, want ze zijn hartstikke gezond! Hieronder tippen we je ons favoriete recept voor een zwangerschap gezichtsmasker voor de droge huid.

Dit heb je nodig

  • Halve avocado
  • 2 theelepels honing

Zo maak je het
Prak de avocado met een vork in een schaaltje, of pureer hem met een staafmixer of in een keukenmachine. Meng de honing erdoor en breng het mengsel aan op je gezicht. Laat het DIY gezichtsmasker een kwartiertje zitten en spoel het daarna af met warm water en een washandje.

Vette huid tijdens zwangerschap

Heb je last van een vette huid tijdens de zwangerschap? Dat kan, net als bij een droge huid, veroorzaakt worden door hormoonschommelingen. Hierdoor maakt je huid niet minder, maar juist meer talg aan. Dit kan zorgen voor een glimmende en onrustige huid. We delen natuurlijk graag ons DIY-recept voor een gezichtsmasker tijdens de zwangerschap. Maar wist je dat je een vette huid ook kunt voorkomen door gezonde voeding? Drink veel water en probeer minder suiker te eten om de talgproductie van je huid te verminderen. Dat is trouwens ook gezond voor de baby. 

DIY gezichtsmasker zwangerschap: vette huid

Een vette huid tijdens de zwangerschap is geen pretje. Maar met ons DIY gezichtsmasker voor tijdens de zwangerschap kalmeer je de talgklieren en ontvet je de huid. Oh, en loop je er de volgende dag toch weer als een glimworm bij, dan heb je in ieder geval genoten van een fijn ontspanmomentje.

Dit heb je nodig

  • 1 rijpe banaan of 8 aardbeien*
  • 1 eetlepel honing

*Zowel aardbeien als bananen zijn goed voor de vette huid. Het is dus maar net wat je in huis hebt of waar je zin in hebt. Zelf vinden we beide gezichtsmaskers even fijn!

Zo maak je het
Prak de banaan of de aardbeien fijn in een schaaltje. Roer er vervolgens een eetlepel honing door en breng het mengsel aan op je gezicht. Laat alles een kwartier inwerken en spoel het gezichtsmasker voorzichtig af met warm water en een washandje.

šŸ“ Ook leuk: Vervelen tijdens je zwangerschapsverlof? Niet met deze 22 tips!

Puistjes zwangerschap

Had je in de pubertijd last van jeugdpuistjes? Dan is de kans groot dat de puistjes tijdens je zwangerschap terugkomen. Acne in de zwangerschap ontstaat door veranderende hormonen. Deze hormoonschommelingen kunnen ervoor zorgen dat de talgklieren in je huid meer talg gaan aanmaken. Hierdoor verstoppen je poriĆ«n, en dat veroorzaakt weer een onzuivere huid. Om puistjes tijdens je zwangerschap te voorkomen is het handig om je huid goed te reinigen. En hoewel het lastig is om je in te houden: probeer de pukkels niet uit te knijpen, daar wordt je huid alleen maar onrustiger van. 

DIY gezichtsmasker zwangerschap: puistjes

Als je last hebt van een onzuivere huid of puistjes tijdens je zwangerschap, kan het fijn zijn om een kalmerend gezichtsmasker te gebruiken. Hieronder tippen we je ons favoriete kalmerende gezichtsmasker tegen acne tijdens de zwangerschap.

Dit heb je nodig

  • 1 eetlepel volle yoghurt
  • 1 eetlepel honing

Zo maak je het
Meng de yoghurt en de honing in een schaaltje. Breng het mengsel voorzichtig aan op je huid en laat het een kwartiertje inwerken. Spoel het gezichtsmasker daarna af met warm water en een washandje.

šŸ„‘ Leestip: Wat helpt tegen zwangerschapskwaaltjes?

Waar komt de zwangerschapsgloed vandaan?

Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. En je huid is daar ook onderdeel van. Je kan bijvoorbeeld ineens meer puistjes krijgen, een vette of juist een drogere huid tijdens de zwangerschap. Maar je kan ook gezegend zijn met de bekende zwangerschapsgloed! Hierdoor krijg je juist een prachtige, stralende huid. Als je zwanger bent staan je bloedvaten namelijk meer open en verbetert de doorbloeding van je huid. Hierdoor kan je wat roodheid in je gezicht krijgen, maar ook een mooie zwangerschapsglow. Daarnaast gaat de huid bij de zwangerschapsgloed een beetje glanzen. Je huid wordt als het ware strak getrokken, waardoor je er wat jonger uitziet. Wist je trouwens dat men vroeger dacht dat vrouwen met een zwangerschapsgloed een jongetje kregen? Mocht je nu naar de spiegel rennen: dit is een fabeltje.

Gezichtsmasker zwangerschap: ontspannen maar!

Met een van deze drie DIY gezichtsmaskers voor tijdens de zwangerschap kun je lekker met de voetjes omhoog en heerlijk relaxen. Een voordeel van zelf je gezichtsmasker maken is trouwens ook dat je invloed hebt op de ingrediƫnten. Zo weet je zeker dat je geen schadelijke stoffen op je huid smeert, en dat is tijdens je zwangerschap natuurlijk extra fijn. Maak je trouwens geen zorgen over honing, volgens het Voedinscentrum is het veilig om honing te eten (en je brengt het toch alleen aan op je huid, al kunnen we een hapje aardbeien-honing-masker best aanbevelen). Dus pak je momentje, zet een bingewaardige serie op en houd fijne snacks binnen handbereik. Zo creƫer je een heerlijk ontspannen moment met een gezichtsmasker tijdens de zwangerschap!

Ook interessant voor jou: