Geboorte 16 maart 2018

7 kraamtradities in Nederland!

Kraamtradities zijn er in Nederland in overvloed. We zetten een ooievaar in de tuin, krijgen een luiertaart en sturen geboortekaartjes naar iedereen die het grote nieuws mag horen. Maar waarom hebben we bepaalde geboortetradities in Nederland? Kaartje2go zocht het voor je uit en zette 7 kraamtradities en de gedachte erachter op een rijtje!

1. Baargoud geven aan de net bevallen vrouw

Een kraamtraditie van vroeger is om als man je pas bevallen vrouw baargoud te geven. Baargoud werd vroeger voornamelijk gegeven door de rijken, maar de traditie maakt tegenwoordig een opmars in Nederland. De gedachte erachter is dat de vrouw het kindje 9 maanden gedragen heeft, vele zwangerschapskwaaltjes heeft doorstaan en uiteindelijk bevallen is, terwijl de man niet meer kon doen dan haar ondersteunen. Baargoud geven mannen vaak in de vorm van een gouden ring, een handtas of iets anders kostbaars.

Kraamtraditie geboortekaartje

2. Geboortekaartjes versturen naar familie en vrienden

Geboortekaartjes sturen is een geboortetraditie die nog steeds actueel is. Met een mooi geboortekaartje laat je je familie en vrienden weten dat je gezin uitgebreid is. Vroeger was het geboortekaartje niet meer dan een brief, ook wel een geboortebrief genoemd, maar tegenwoordig heb je de keuze uit heel veel mooie geboortekaartjes. Op een geboortekaartje zetten ouders meestal de naam en geboortedatum van hun kindje, zijn geboortegewicht en lengte. Ook vermelden ze vaak of ze een kraamfeest organiseren of dat je op kraamvisite mag komen.

✨ Meer weten? Lees hier alle ins en outs over geboortekaartjes

3. Krentenwegge geven: kraamtraditie in Twente

Een van de kraamtradities in Nederland die in Twente veel voorkomt is het geven van krentenwegge aan ouders van eerstgeborenen. Krentenwegge is krentenbrood dat soms tot wel 2 meter lang gemaakt en gegeven wordt. Krentenwegge geven had vroeger alles te maken met hechting tussen mensen. Als inwoners van je dorp vroeger krentenwegge aanboden, dan wist je dat je bij de gemeenschap hoorde!

Kraamtraditie beschuit met muisjes

4. Beschuit met muisjes voor kraamvisite

Kraamtradities gaan soms al een paar eeuwen mee. De muisjes op beschuit met muisjes bevatten anijs, waarvan ze in de middeleeuwen dachten dat het de borstvoeding ondersteunde en de baarmoeder weer zou verkleinen. Tegenwoordig strooien we blauwe of roze muisjes over een beschuit en geven we dit puur uit traditie aan de kraamvisite. Als je niet zo’n fan bent van beschuit met muisjes, zijn er tegenwoordig heel veel andere geboortetraktaties om aan je gasten te serveren.

5. Ooievaar in de tuin

De ooievaar in de tuin is een geboortetraditie van lang geleden die uit Duitsland komt. Daar geloofden ze vroeger dat de ooievaar geluk brengt. Het woord ‘ooievaar’ betekent dan ook ‘geluksdrager’. In Nederland is de ooievaar eigenlijk pas vanaf de geboorte van prinses Juliana in 1909 populair. Vind je het leuk om een geboortekaartje met een ooievaar te versturen? Kijk eens bij onze geboortekaartjes met dieren!

Kraamtradities blauw voor jongen roze voor meisje

6. Blauw voor jongens en roze voor meisjes

Blauw voor een jongen en roze voor meisjes is een geboortetraditie die stamt uit de twintigste eeuw. De kleur blauw staat voor bescherming en daarom droegen mannen, die vroeger meer waard waren dan vrouwen, deze kleur vaak in het leger. Roze werd voor meisjes gebruikt omdat het een lieve en zoete kleur is. Het gekke is dat de kleuren vroeger omgedraaid waren. In de katholieke wereld droeg Jezus bijvoorbeeld vaak rood, terwijl Maria in blauw gekleed was. Dit veranderde in de twintigste eeuw, toen kamers waar vrouwen in woonden en werkten zachte kleuren kregen en ruimtes voor mannen donkere kleuren kregen.

7. Luiertaart als kraamcadeau

Een kraamtraditie die iedere moeder in Nederland wel zal herkennen is de luiertaart. Een luiertaart is opgebouwd uit opgerolde luiers en er zitten vaak kleine cadeautjes als speentjes en knuffeltjes op of in. Luiertaarten worden vaak als kraamcadeau gegeven en ook op babyshowers is het tegenwoordig een populair cadeau. Niet zo gek ook, want kinderen dragen wel een paar duizend luiers in hun leven!

Ben je op zoek naar meer leuke cadeaus voor iemand die net bevallen is? Lees dan ons artikel met 35 handige, persoonlijke en originele kraamcadeaus.

Leuke kraamtradities in Nederland

Kraamtradities als leuke geboortekaartjes, blauw en roze en een ooievaar in de tuin maken de geboorte van een kindje extra feestelijk. Maar hoe leuk is het om zelf nieuwe tradities te maken! Organiseer bijvoorbeeld een babyshower, zodat al je familie en vrienden je kindje op één moment zien.

Ook interessant voor jou: