Geboorte 3 oktober 2019

13 trucs om je zwangerschap te verbergen

Zwangerschap verbergen

Als de zwangerschapstest positief is en jij en je partner uitzinnig van vreugde zijn, begint ook het grote geheim houden. De komende maanden zul je je in heel wat bochten wringen om jullie babynieuws nog niet aan de wereld te verklappen. En het kan best moeilijk zijn om je zwangerschap geheim te houden, want het grootste avontuur van jullie leven staat te gebeuren! Wij hebben daarom 13 trucs op een rij gezet waarmee je je zwangerschap zorgvuldig kunt verbergen.

Waarom zwangerschap wel geheim houden?

Veel stellen die in verwachting verbergen de zwangerschap nog even omdat de kans op een miskraam het grootst is in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Wanneer je het in alle blijdschap al vroeg met familie, vrienden en Facebookkennissen hebt gedeeld, moet je hen bij een miskraam helaas ook het verdrietige nieuws van het verliezen van een kindje vertellen. Andere stellen vinden het ook gewoon leuk om hun babynieuws nog even bij zich te houden. Zo kunnen ze eraan wennen dat ze ouders worden en met z’n tweeën genieten van het nieuws. Er zijn ook vrouwen en stellen die ongepland in verwachting raken. Zij vertellen het nieuws meestal ook niet zo vroeg, omdat nog niet altijd zeker is of ze het kindje willen houden. Vaak willen ze eerst uitzoeken hoe ze het praktisch gezien aanpakken.

Zwangerschap verbergen tijdens een feestje

Met familie en vrienden een drankje doen op een verjaardag of in de kroeg wordt nogal een ding als je net zwanger bent. Want hoe kun je je zwangerschap geheim houden tijdens een feestje of etentje, met al die lunches met carpaccio, alcohol en schimmelkaasjes? Met deze tips houd je je zwangerschap geheim voor familie en vrienden.

1. Wees de Bob

Onze eerste tip is nogal een inkoppertje, maar: wees de Bob! Als je geregeld met de auto naar feestjes gaat is dit natuurlijk het ultieme excuus om niet te hoeven drinken. Jij hebt een goede reden om dat glas alcohol af te slaan en je partner kan op zijn gemak een paar drankjes drinken.

2. Stop ruim voor je zwangerschap met ‘verboden’ voedsel

Misschien ben je al zwanger en is het mosterd na de maaltijd, maar als je al een half jaar voor je zwanger wilt worden af en toe geen alcohol drinkt of etenswaren nuttigt die je niet mag, valt het niemand op als je uiteindelijk zwanger bent. Af en toe bedanken voor alcohol en op een ander moment juist wel een drankje drinken, zorgt ervoor dat je de vermoedens niet aanwakkert.

3. Smoes voor zwangerschap verbergen: Chinees-restaurant-syndroom

Zwangerschapskwaaltjes kunnen al in de eerste weken genadeloos toeslaan. En wanneer je toch naar een verjaardag wilt, maar misselijk wordt van de meest simpele etenswaren is het Chinees-restaurant-syndroom jouw excuus. Sommige mensen worden namelijk ziek van een bepaald stofje in chinees eten, met overgeven en diarree tot gevolg. Een handig excuus om dat toastje met brie te laten staan en alleen wat licht voedsel te eten op dat feestje.

4. Zwangerschap geheim houden? Drink wijn zonder alcohol

Als alcohol afslaan niet bij je past, maar je wel zwanger bent, dan is alcoholvrije wijn of drinken dat lijkt op wijn een optie. Wees vroeg op locatie als je buiten de deur een etentje hebt en licht het barpersoneel in dat je alleen alcoholvrije wijn of Dubbelfris in een wijnglas mag drinken. Geef je zelf een feestje? Giet de alcoholvrije wijn in een lege wijnfles en schenk jezelf royaal bij gedurende de avond. En op een feestje bij een vriend ‘nip’ je af en toe van je wijn en leeg je het glas gewoon in de wc.

5. Detoxen, diëten of een maand geen alcohol drinken

Een andere optie is om een gezonde levensstijl op te voeren. Je wilde altijd nog die detox doen, je bent al een tijdje op dieet (en een aantal kilo afgevallen!) of je doet mee met een maand geen alcohol drinken. Wanneer je regelmatig in de sportschool staat zijn dit geen gekke excuses. En je zwangerschap geheim houden met kerst wordt zo ook een stuk gemakkelijker.

6. Fake migraine

Misselijkheid kan je verklaren door te zeggen dat je last hebt van migraine. Bij deze heftige hoofdpijn worden veel mensen namelijk werkelijk misselijk. Als jij de laatste dagen migraine hebt gehad en erg ziek was, zal niemand je een alcoholisch drankje aanbieden.

7. Zwangerschapskwaaltjes: druk op het werk

Jouw familie en vrienden zijn gelukkig niet op de hoogte van hoe je hele werkdag eruitziet. Als je dus een beetje moeilijk kijkt en zegt dat je het druk hebt op je werk, begrijpen ze echt wel waarom je wat witjes ziet (van de misselijkheid!). En op je werk gebruik je dit smoesje natuurlijk gewoon andersom!

8. Neem iemand in vertrouwen

Om je verhaal kracht bij te zetten, is het fijn om iemand in vertrouwen te nemen die je helpt. Dit kan je partner zijn die je glas wijn leegdrinkt of een vriendin die laat vallen dat jullie gisteravond net wat te veel hebben gedronken. Met wat hulp is die zwangerschap zo ontkend!

9. Vertel je andere kinderen nog niets

Als je al kinderen hebt, is het verstandig om hen nog niets te vertellen. Sommige kinderen kunnen geheimen goed stil houden, maar je weet nooit of ze het er zo maar uit flappen bij familie. Verklap het hen vlak voor de start van het tweede trimester en laat hen eventueel helpen bij de onthulling van je zwangerschap

Zwangerschap geheim houden op het werk

Je zwangerschap verbergen voor collega’s kan ook best lastig zijn. Als je fulltime werkt, breng je wekelijks zelfs misschien wel meer tijd door met sommige collega’s dan met je partner! Deze trucs helpen om je zwangerschap geheim te houden op het werk. 

10. Kom met de auto naar je werk

Tijdens de vrijdagmiddagborrel hoef jij geen verantwoording af te leggen als je met de auto naar het werk komt. Woon je dicht bij het werk? Zeg eventueel dat je straks doorrijdt naar je ouders of dat je nog iets moet ophalen bij een vriendin. Zo is je verhaal compleet. 

11. Minderen met koffie door ‘slecht slapen’

Sta jij normaal gesproken bijna met een infuus aan de koffieautomaat vast? Het excuus van slecht slapen is je redding. Laat weten dat je nu nog maar één kopje per dag drinkt, omdat je anders geen oog dichtdoet. En je legt je collega’s natuurlijk ook haarfijn uit wat de negatieve effecten van cafeïne zijn.

12. Verberg je buik met kleding

Tot 12 weken zwangerschap is meestal nog niet aan je buik te zien dat je zwanger bent. Toch kan het wel voelen alsof die babybump opvalt. Je kunt je buik daarom gemakkelijk verbergen met wat losser vallende kleding of een jasje. In de zomer kun je je zwangerschap verbergen met een wijder vallend jurkje. En natuurlijk kleedt zwart ook altijd af. Merk je dat de knoop van je broek lastig dichtgaat, maar wil je nog geen zwangerschapsbroeken dragen? Maak een elastiekje vast in het knoopsgat en doe deze daarna om de knoop. Zorg er wel voor dat je top lang genoeg is om eroverheen te laten vallen ;–) 

13. Ontzettend misselijk? Maak het wel bekend

Veel vrouwen hebben vooral last van ochtendmisselijkheid die na een paar uur weer verdwenen is. Maar ben je helaas bijna de hele dag misselijk en kun je je eten niet binnenhouden? Dan is het toch beter om je werkgever en directe collega’s op de hoogte te stellen. Anderhalve week lang buikgriep hebben is nog te verantwoorden, maar daarna begint het toch echt op te vallen dat je nog steeds ziek bent.

Waarom zwangerschap niet geheim houden?

Net als dat er redenen zijn om jullie babynieuws niet te vertellen, is er ook zeker wat voor te zeggen om het wel direct van de daken te schreeuwen. Als je namelijk direct laat weten dat je zwanger bent, kun je je blijdschap met heel veel mensen delen. Ook kun je rekenen op veel steun als het toch mis blijkt te zijn. Daarbij bestaat er ook altijd nog een kans dat je later in je zwangerschap een miskraam krijgt. Die grens van 12 weken zwangerschap is helaas niet leidend.

Zwangerschap verbergen

Zo houd jij je zwangerschap de komende weken nog wel even geheim! Wil je meer weten over zwanger zijn? Lees er alles over in ons artikel Zwangerschap van week tot week of ontdek of je het geslacht wel of niet wilt weten voor de bevalling.

Ook interessant voor jou: