Geboorte 8 januari 2024

8 originele tips voor het bewaren van je echo

Spanning, opluchting, verwondering… Tijdens een echo gaan je emoties alle kanten op. Maar als je dat kleine hartje hoort kloppen en je baby steeds iets beter leert kennen, zijn het toch vooral de leukste mini-ontmoetingen met het kindje in je buik. Na afloop krijg je vaak een gezellig velletje echofoto’s mee, waar je dagenlang naar kunt staren. En als je kindje eenmaal geboren is, zijn de echo’s een mooie herinnering aan je zwangerschap. Maar hoe kun je deze fotootjes nou het beste bewaren? Wij geven je met liefde wat leuke inspiratie en handige tips voor een echo bewaren. Zo veranderen baby’s eerste kiekjes in een mooie, blijvende herinnering.

Echo’s bewaren: zo blijven ze mooi! 

Echofoto’s bewaren is natuurlijk een must. Dit zijn de aller-allereerste beelden van je kindje toen hij of zij nog veilig in je buik zat. Deze kostbare kiekjes zijn alleen op een bepaalde manier gedrukt, waardoor ze een tikkeltje kwetsbaar zijn. Maar daar schieten wij te hulp!

Met deze praktische tips voor echo’s bewaren zit je altijd goed:

  • De echo’s vervagen in direct zonlicht, dus probeer dat te vermijden.
  • Het materiaal kan niet tegen warmte, dus je kunt de echo’s niet plastificeren. 
  • Als je de echo’s opgevouwen bewaart, kunnen ze aan elkaar plakken. 
  • Gebruik geen lijm, dit zorgt voor vlekken op de echo’s. 

💻 In veel gevallen krijg je ook de digitale bestanden van je echo’s. Was dat bij jou niet het geval? Scan ze dan in of maak foto’s van de echo’s met je telefoon. Zo kun je je echofoto’s digitaal bewaren.

Je echo bewaren op de leukste manieren

Praktische tips: check! Dan is het nu tijd voor een gezellige dosis inspiratie. We hebben namelijk de leukste manieren om je echofoto’s te bewaren voor je op een rijtje gezet. Het ene idee is nog leuker dan het andere, dus laat je lekker inspireren.

Echo boekje

Misschien een beetje voor de hand liggend, maar daarom zeker niet minder leuk: een echo boek! In deze speciale boekjes kun je jouw echofoto’s bewaren. Vaak kun je er iets bijschrijven, bijvoorbeeld hoe je je voelde op het moment van de echo. Als je je foto’s in het echo boekje plakt, gebruik dan plakband (of washitape, extra feestelijk). Zo krijg je geen vlekken in de afdrukken.

pin

Tip: Bestel je echo fotoboek aan het begin van je zwangerschap, zodat je echt je gevoelens en gedachten van dat moment kunt vangen.

Echo foto’s bewaren als borduurkunstwerk

Dit is onze persoonlijke favoriet als het gaat om een echo bewaren. Je kunt je echokiekje namelijk laten borduren. Een prachtig kunstwerkje voor in de babykamer! En ook een heel dierbaar cadeautje om later aan je zoon of dochter te geven op bijvoorbeeld een 18e verjaardag, of als housewarmingcadeau. In Nederland kun je dit laten doen bij Voortborduren.

pin

Tover ‘m om tot tegeltje of poster

En we blijven nog even in de wanddecoratie, want het is ook onwijs leuk om je echo op een tegeltje of poster te laten drukken. Zo kun je de echofoto bewaren aan de muur of ergens neerzetten. Wij zien direct een knus hoekje op de kast met kaarsjes en andere snuisterijen voor ons.

pin

Bewaren in een echo fotolijst

Wil je je echo bewaren in een lijstje? Dan vinden wij een transparante lijst met gouden of zilveren frame het allermooist. Zo krijgt je babykiekje alle aandacht die het verdient, en het staat ook nog eens onwijs stijlvol in je interieur. Je kunt er ook een lief gedroogd (geboorte)bloemetje en een polaroid van jullie als ouders bij doen. Zo tover je het fotolijstje voor de echo om tot een waar kunstwerkje.

pin

Tip: zorg ervoor dat je lijstje niet in direct zonlicht staat. Dan blijven je echo’s het langst mooi. 

Gegraveerd echo bewaardoosje 

Omdat je echofoto’s het mooist blijven in een droge donkere omgeving, is een echo doosje een aanrader. Wij vinden zelf die van hout het mooist, omdat je deze vaak kunt laten graveren met een ontwerp en naam naar keuze. Kies bijvoorbeeld elementen van je geboortekaartje en verzamel alle spulletjes die je, samen met je echo, wilt bewaren voor later.

pin

Echofoto als lijntekening of schilderij

Omdat de echofoto’s zelf wat fragiel zijn, is de mooiste manier om je echo’s te bewaren misschien wel een kunstwerk. Vaak stuur je de echo als digitaal bestand naar de website of kunstenaar, en zij toveren hem om tot schilderij, lijntekening of andere prachtige creatie.

pin

Echo bewaren als sieraad

Je draagt je kindje het liefst zo dicht mogelijk bij je. Je echofoto’s bewaren in een sieraad is dan ook een ontzettend dierbaar idee. Kies bijvoorbeeld voor een stijlvol fotohangertje, of laat je echo graveren op een gouden of zilveren plaatje. Het is ook heel leuk om naast het echohangertje, het geboortesteentje van je kindje aan de ketting te hangen.

pin

Echo op een kaartje

De laatste suggestie voor een echo bewaren verdient wat speciale aandacht. Want hoe bijzonder is het om een fotokaartje te versturen met je echo erop, voor je kindje in de toekomst. Je kan tijdens je zwangerschap een kaartje schrijven met al je wensen en liefdevolle woorden voor je mini. Plan een verzenddatum in de toekomst, en op zijn of haar eerste verjaardag ploft het kaartje op de deurmat. Wedden dat je het niet droog houdt? 

Een echofoto bewaren op een kaartje kan ook superleuk zijn als zwangerschapsaankondiging. In dit artikel over het aankondigen van je zwangerschap lees je nog meer toffe ideeën.

Ook interessant voor jou: