Geboorte 30 januari 2023

Het eerste jaar van je baby: 18x onvergetelijke momenten!

mijlpalen baby

Je baby’s eerste jaar is er een propvol mijlpalen. Voor het eerst lachen, kruipen en optrekken; als ouders gloeien jullie van trots! Misschien is je baby pas net geboren, en kun je niet wachten tot dat eerste lachje verschijnt. Of probeert je baby al weken te kruipen, maar zonder echt vooruit te komen ;–) Wij verzamelden de belangrijkste baby mijlpalen en wanneer je baby ze precies kan. En geen zorgen, elk kindje ontwikkelt zich op z’n eigen manier. Jouw mini gaat écht kunnen kruipen!

💝 Tip: Onze prachtige mijlpaalkaarten zijn een leuk kraamcadeau voor de nieuwbakken ouders in je omgeving.

Eerste lach van je baby

Je kunt het je vast voorstellen: als het eerste lachje van je baby verschijnt, is het alsof de hemel openbreekt! Eerder zag je al aan je kindjes ogen dat hij gek op je is, maar nu laat hij ook echt merken dat hij je het einde vindt. Het eerste lachje van je baby verschijnt meestal wanneer hij zo’n 4 à 8 weken oud is. Al best snel na zijn geboorte dus. En dit eerste lachje is er sowieso eentje van vele.

Mijlpaal: de eerste hapjes van je baby

Voor je het weet is het zover: je baby proeft z’n eerste hapje. Hij lijkt namelijk nog heel klein, maar wanneer hij 4 à 6 maanden oud is mag je je kindje al z’n eerste hapjes geven. De eerste paar keren spuugt hij vast meer uit dan dat hij opeet, maar dat is niet zo gek. Het is namelijk een hele sensatie om voor het eerst vaste voeding te eten! Je weet of je kleintje klaar is voor z’n eerste babyhapje als hij geïnteresseerd naar je kijkt wanneer je eet. Ook smakken met zijn mondje en sabbelen op zijn handjes kunnen tekenen zijn. Beginnen met één smaak wordt aangeraden, en dan het liefst een zachte smaak, zoals banaan, peer, bloemkool of broccoli. 

Het eerste tandje van je baby

Superschattig, het eerste tandje bij je kleintje! Al kan het ook best pijnlijk voor hem zijn, met een huilend kindje en slecht slapen tot gevolg. Je baby’s eerste tandjes komen door wanneer hij zo’n 4 à 7 maanden is. Daarvoor kun je al wel een bobbeltje zien zitten, of hem voelen met je vinger. Welke tandjes eerst komen? De twee onderste voortandjes, gevolgd door de bovenste twee voortandjes. Daarna komen de vier tanden naast de twee groepjes voortanden door. De hoektanden en kiezen komen daarna. Je kindje is uiteindelijk 3 jaar als hij een volgroeid melkgebit heeft.

👶🏽 Ook leuk voor jou: Deze 16 babyweetjes kende je vast nog niet!

Je baby’s eerste keer omrollen

Je kindje ligt de eerste tijd van zijn korte leventje voornamelijk op z’n rug. Wat gaat er dus een wereld voor hem open als je baby kan omrollen! Dit is het begin van een lange reeks mijlpalen, met als ultiem doel zelf kunnen lopen en rennen. Een baby kan meestal voor het eerst omrollen wanneer hij zo’n 6 maanden is. Al rollen sommige baby’s al om als ze 4 maanden oud zijn. De meeste baby’s rollen als eerst van buik naar rug, want andersom vergt namelijk een stuk meer spierkracht. Elk kindje rolt op z’n eigen tijd, maar je kunt hem er wel een handje bij helpen. Laat hem bijvoorbeeld elke dag een paar minuten op z’n buik spelen, zodat hij zijn spieren traint.

wanneer baby doorslapen

Een van de ultieme mijlpalen: wanneer je baby kan doorslapen!

Veel ouders zullen het ermee eens zijn: de slapeloze nachten zijn soms tergend zwaar. Wat is het dan een heerlijk vooruitzicht dat je baby ooit gaat doorslapen. Wanneer een baby kan doorslapen verschilt erg per kindje. In de regel slapen de meeste kindjes door wanneer ze 4 à 5 maanden zijn. Onthoud daarbij wel dat doorslapen betekent dat ze 5 à 6 uur lang achter elkaar slapen. Rond 6 maanden is dan het moment dat ze ons aantal uren slaap aanhouden. Dan kunnen de meeste kindjes maar liefst 8 uur achter elkaar doorslapen! Dat wordt heerlijk uitgerust wakker worden voor jullie allemaal.

😴 Leestip: Valt je baby nog niet zelf in slaap?

Wanneer je baby gaat zitten

Je baby’s wereld wordt nog groter als hij kan zitten. Want waar hij eerder vooral liggend op z’n rug en buik door het leven ging, kan hij nu net als de grote mensen dingen waarnemen. En er zijn zoveel meer dingen om te ontdekken als je zit. Zittend spelen, rechtop in je kinderstoel eten en natuurlijk samen fietsen! De meeste baby’s kunnen zitten wanneer ze tussen de 6 en 8 maanden oud zijn. Zelf zitten betekent dat een baby zelfstandig in zitpositie kan komen, zonder hulp of ondersteuning. Zijn nek- en rugspieren moeten hiervoor dus voldoende ontwikkeld zijn.

🧡 Ook leuk voor jou: 10x toffe ideeën voor het bewaren van je geboortefelicitatiekaartjes.

Je baby gaat kruipen

En dan komt het moment dat je als ouders achter je kind aan moet hollen. Je baby gaat kruipen! Al vanaf z’n geboorte is je kindje bezig met het trainen van zijn spieren, en als hij dan eindelijk vooruitkomt, zijn jullie ontzettend trots. En hijzelf misschien nog wel het meest, want de wereld ligt vanaf nu aan z’n voeten knieën! De meeste baby’s gaan kruipen wanneer ze zo’n 7 à 9 maanden oud zijn. Al beginnen veel kindjes met tijgeren of billenschuiven. Sommige baby’s slaan het kruipen zelfs helemaal over en beginnen direct met lopen. 

De eerste woordjes van je baby

Een van de bijzonderste mijlpalen is als je baby zijn eerste woordjes kan zeggen. Hij verandert van een kleintje dat alleen huilt, kraait en korte klanken maakt, naar een grote baby die kan uitspreken waar hij aan denkt! Nou ja, wel in steekwoorden natuurlijk ;–) Een baby zegt zijn eerste woordjes meestal wanneer hij zo’n 12 à 18 maanden oud is. ‘Papa’ of ‘mama’ is vaak het eerste woordje dat een kindje zegt. En daarna is het gissen wat z’n eerste eigen woordje is. Wordt het ‘auto’, ‘opa!’ of toch ‘kaas’? 

Mijlpaal: wanneer je baby gaat staan

Zelf kunnen staan is een groot onderdeel van je kleintjes ontwikkeling. Hij is dan sterk genoeg om zich op te trekken en in de box of bij een meubel te staan. En het is het begin van zijn eerste stapjes. Gemiddeld kan een baby staan wanneer hij tussen de 9 en 12 maanden oud is. Voor je kindje is het trouwens het fijnste als hij sokjes of flexibele slofjes met antislip draagt, of blote voeten heeft. Echte schoenen zijn vaak nog wat te stevig, waardoor je kindje zijn voetspiertjes niet goed kan trainen. 

Mijlpaal der mijlpalen: wanneer je baby gaat lopen!

En dan is het zover, je baby gaat zelf lopen! Wanneer een baby zelf kan lopen is hij meestal tussen de 10 en 18 maanden oud. Maar geen zorgen als dat eerder of later is, ook dat is heel normaal. Zijn eerste stapjes zijn misschien nog maar klein, maar wel het begin van leren om op eigen benen te staan! 

Eerste verjaardag

Hoera, 1 jaar! De eerste verjaardag van je baby

Heel veel voedingen, luiers en slapeloze nachten later is het dan zover: je baby wordt 1 jaar en viert z’n eerste verjaardag! Jullie kleintje is alweer een heel jaar in jullie leven, en dat is een feestje waard. Nodigen jullie iedereen uit voor een groot feest, of vieren jullie een klein partijtje ter ere van zijn eerste levensjaar? Hoe jullie feestje er ook uitziet, wij weten zeker dat het een geweldige dag wordt. 

🎈 Leestip: Zo wordt de eerste verjaardag van je kleintje onvergetelijk!

Nog meer bijzondere mijlpalen voor je baby en jullie

De meeste mijlpalen die we hiervoor bespraken zijn groots, en gericht op de ontwikkeling van je kleintje. Maar er zijn ook die kleine mijlpalen die minder belangrijk lijken, maar wel net zo bijzonder zijn. Ze zijn er om te koesteren, en om met een grote glimlach aan terug te denken. We hebben ze even voor je op een rijtje gezet, zodat je weet wanneer je je telefoon in de aanslag moet houden voor een onvergetelijke foto :–)

Het eerste pakje van je kindje

Je beleeft zoveel eerste keren met je kindje! En dat begint al wanneer je zwanger bent. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van het eerste pakje van je baby. Die piepkleine kleertjes waar straks een tevreden baby’tje in ligt te slapen zijn nu al zo waardevol. De meeste ouders bewaren het eerste geboorte pakje van hun kleintje dan ook, om nooit meer te vergeten hoe bijzonder het was dat hun kindje het eindelijk droeg.

wanneer baby lopen

Je baby’s eerste Kerstmis

Je hebt er misschien wel vaak over gefantaseerd, en nu is het ook echt zover: je baby’s eerste Kerstmis! Wat is het bijzonder om dit samen met je familie te kunnen vieren. Trek je kleintje dus een foute kersttrui aan, stuur een kerstkaartje met een foto van jullie samen en beleef een fijne tijd samen. 

🎄 Tip: In dit artikel vind je meer leuke ideeën voor je baby’s eerste kerst.

De eerste keer zwemmen met je baby

Een van de kleine mijlpalen bomvol pret is die van de eerste keer zwemmen met je baby! Lekker spetteren in het water is heerlijk, en weer een heel nieuwe ervaring. Je mag voor het eerst zwemmen met je baby wanneer hij zo’n 2 maanden oud is en de eerste vaccinatie gehad heeft. Dat wordt een memorabel zwempartijtje!

Eerste kusje

Je hebt je kindje vast al overstelpt met kusjes. En als hij je dan voor het eerst een kusje teruggeeft, smelt je hart! Je kleintje zal eerst zijn wang tegen jouw wang leggen als kusje, of zijn hoofd tegen jouw hoofd. En niet lang daarna volgt een dikke kus op je wang of mond. De eerste kusjes kunnen vooral nog erg nat zijn, want ze zijn met open mond. Maar dat maakt je helemaal niets uit, jij bent in de wolken!

Eerste keer zwaaien, klappen en wijzen

Zwaaien naar de hond van de buren, klappen bij het liedje Klap eens in je handjes… Het zijn geweldige mijlpalen om je baby te zien halen! De meeste baby’s kunnen klappen en zwaaien wanneer ze zo’n 7 maanden oud zijn. Het wijzen volgt wanneer je baby 10 maanden oud is. Doe het gerust voor, en prijs je kleintje als het hem lukt. Het zal je kindje stimuleren om het nog eens te doen. 

baby mijlpalen

De eerste keer fietsen

Wanneer je baby zelfstandig kan zitten, is het zover: jullie kunnen samen fietsen! Niet in de bakfiets of met de maxicosi achterop, maar voorop de fiets van papa of mama. Zoals het een grote baby betaamt! En wat zal hij het heerlijk vinden om de wind door z’n haartjes te voelen en de wereld om hem heen te bekijken. De eerste keer fietsen met je baby is dus een heel bijzonder moment, en een van de mijlpalen die je je nog lang zult herinneren.

Jullie eerste Moederdag en Vaderdag

Vorig jaar hebben jullie het misschien al gevierd, maar dit jaar is het dan echt zover: jullie eerste Moederdag en/of Vaderdag! Een heerlijk ontbijtje op bed, een lief cadeautje en elkaar de hele dag extra veel kusjes en knuffels geven. Jouw kindje maakte je (opnieuw) moeder of vader, dus dat is wel een ontbijtje of cadeautje waard.

Voor de eerste keer naar de kapper

Het ene kindje gaat 5 maanden na z’n geboorte al naar de kapper, terwijl het andere misschien al wel anderhalf jaar oud is. Veilig bij mama op schoot of in de mooie kinderkappersstoel wordt het eerste haarlokje van je kleintje afgeknipt. Misschien vindt je kindje het helemaal prima, of moet hij huilen. En dit is een bijzonder moment, dus we snappen het als papa of mama ook een traantje wegpinkt ;–)

💙 Tip: Heb je onze Facebook en Instagram al ontdekt? Hier delen we de leukste inspiratie en toffe acties!

Ook interessant voor jou: