Geboorte 29 januari 2018

Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Wanneer vertellen zwanger

Als je ontdekt dat je zwanger bent, wil je je blijdschap het liefst met de hele wereld delen. Je wordt samen met je partner ouders en je bent trots! Sommige stellen vertellen dan ook al direct dat ze een kindje verwachten, terwijl andere stellen de zwangerschap na 12 weken bekendmaken. Wij zochten alles uit over wanneer vertellen dat je zwanger bent!

Bekendmaking zwangerschap na termijnecho

De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Ook is de termijnecho na 12 weken zwangerschap geweest, waardoor je veel meer weet over de gezondheid van je kindje. Tijdens de termijnecho wordt onder andere gekeken of het hartje klopt, hoe groot je kindje is en wat je uitgerekende datum is. Natuurlijk kan het de hele zwangerschap en zelfs tijdens de bevalling nog misgaan, maar na 12 weken zwanger zijn heb je toch al een stuk meer zekerheid.

Wanneer vertellen dat je zwanger bent: na zwangerschapstest

Sommige stellen kiezen ervoor om vrij kort na de positieve zwangerschapstest te vertellen dat ze in verwachting zijn. Het ene stel kan het niet langer voor zich houden door zwangerschapsklachten of doordat er fanatiek geraden wordt door familie of vrienden, terwijl het andere stel er heel bewust voor kiest om het vroeg te vertellen. Zij vinden het fijn om het babynieuws direct te delen en voelen zich meer gesteund als toch blijkt dat het misgaat.

Eerder vertellen dat je zwanger bent aan dierbare naasten

Je kunt er ook voor kiezen om het nieuws alleen eerder te vertellen aan je liefste naasten. Dit kunnen je ouders, broers en zussen en vrienden zijn. Wanneer het toch misgaat, is het een stuk minder lastig om dit te vertellen, want deze mensen zijn je dierbaar en ken je goed. Ook kunnen zij je steunen en er voor je zijn als je het moeilijk hebt.

Wanneer vertel je op je werk dat je zwanger bent?

Je baas vertellen dat je zwanger bent hoeft volgens de wet pas 3 weken voor je verlof. Natuurlijk is dit niet zo gepast om te doen en ook zal je buik de zwangerschap verraden. Vertel je werkgever van je zwangerschap daarom na ongeveer 12 weken. Zo is er genoeg tijd om vervanging te zoeken en voor het overdragen van taken.

Wanneer maak jij je zwangerschap bekend?

Er zijn dus geen regels over wanneer vertellen dat je zwanger bent. Wel is het goed om het te bespreken met je partner en om het er samen over eens te zijn. Wil je meer weten over je zwangerschap? Lees dan ons artikel over de zwangerschap van week tot week of download een zwangerschaps app!

Ook interessant voor jou: