Geboorte 10 juni 2024

Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

wanneer vertel je dat je zwanger bent

Als je ontdekt dat je zwanger bent, wil je dit mooie nieuws het liefst met de hele wereld delen! Sommige stellen vertellen dan ook al direct dat er een kindje op komst is, terwijl andere ouders in spe de zwangerschap na 12 weken bekendmaken. Twijfel je nog na hoeveel weken jij en je partner het grote nieuws bekend gaan maken? Wij zochten alles uit over het wanneer vertellen dat je zwanger bent!

Hoera, zwanger! Maar wanneer maak je je zwangerschap bekend? 

De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap geheim te houden tot na de twaalfde week. Na het eerste trimester is het grootste gevaar op een miskraam namelijk geweken. Ook is de termijnecho – ook wel ‘12 weken echo’ genoemd – net achter de rug. Tijdens deze echo kun je horen of het hartje klopt en zien hoe de groei van je kindje verloopt. Ook wordt de uitgerekende datum bepaald. Na die goede termijnecho heb je meer zekerheid.

Zwangerschap bekendmaken na zwangerschapstest

Sommige stellen kiezen ervoor om vrij kort na de positieve zwangerschapstest te vertellen dat ze een kindje verwachten. Het ene stel kan het niet langer voor zich houden door zwangerschapsklachten, het andere stel kan uit enthousiasme niets anders dan het grote nieuws delen. Ook het fanatiek raden van familie of vrienden kan ervoor zorgen dat het nieuwtje snel out in the open is. En heb je spanning rondom je zwangerschap, dan kan het ook fijn zijn om het je dierbaren vroeg te vertellen. Zo kunnen ze je ondersteunen op lastige momenten of troosten als het anders loopt.

Wanneer zwangerschap bekend maken aan ouders en familie

Je ouders vertellen dat ze opa en oma worden is een bijzonder moment. De meeste stellen wachten ook hier een week of twaalf mee, al hebben sommige papa’s en mama’s in spe er het geduld niet voor. Het delen van het nieuws kan ook een last van je schouders halen. Je ouders weten wat je doormaakt en kunnen jullie supporten waar nodig. Dat laatste geldt ook voor broers en zussen waar je een goede band mee hebt. Onthoud wel dat je niet verplicht bent om het nieuws te delen; jij bepaalt zelf wanneer je vertelt dat je zwanger bent.

👶🏾 Ook leuk voor jou: 68 originele ideeën voor het aankondigen van je zwangerschap

Zwangerschap bekend maken aan vriendinnen

Wanneer je zwanger bent, kun je vast niet wachten om het te vertellen aan je beste vriendin(nen). Hierbij geldt dat er geen goed of fout moment is om over je zwangerschap te vertellen. Je moet vooral doen waar jij je prettig bij voelt. De meeste vrouwen vinden het leuk om hun zwangerschap op een creatieve manier kenbaar te maken. Al besloten wanneer jij het je vriendinnen gaat vertellen, maar weet je nog niet hoe? Serveer beschuit met muisjes bij de koffie, bestel een taart met een foto van de echo erop of trek je kind een leuk T-shirt aan met de tekst ‘Ik word grote broer/zus’.

Wanneer op je werk vertellen dat je zwanger bent?

Volgens het UWV hoef je je baas pas drie weken voor je verlof te vertellen dat je zwanger bent. In de praktijk is dit heel ongebruikelijk om te doen en de kans is groot dat je buik al te kennen geeft dat er een minimensje in je groeit. De meeste vrouwen kiezen ervoor om hun baas na ongeveer twaalf weken op de hoogte te stellen. Zo heeft je werkgever voldoende tijd om vervanging te zoeken en eventuele taken over te dragen. Ook heb je als zwangere vrouw recht op extra bescherming tijdens je zwangerschap. Je mag bijvoorbeeld meer pauzes nemen en hoeft geen verplichte nachtdiensten meer te draaien.

Besloten wanneer je gaat vertellen dat je zwanger bent?

Er zijn geen regels over wanneer je aan familie, vrienden of andere dierbaren vertelt dat je zwanger bent. Wel is het belangrijk dat jij en je partner hierover op één lijn zitten, dus praat hier daarom goed over voordat je het nieuws deelt. Hebben jullie de knoop doorgehakt over wanneer jullie het iedereen gaan vertellen? Je kunt je zwangerschap op allerlei manieren aankondigen. Tot het zover is kun je de komst van je kleintje geheimhouden met deze 13 trucs om je zwangerschap te verbergen.

Ook interessant voor jou: