Op kraambezoek gaan: wat moet je weten?
Als iemand in je omgeving een kindje heeft gekregen kun je vast niet wachten om de kleine spruit te bewonderen. En misschien verwacht je dat de ouders de hele dag met de baby knuffelen en af en toe een flesje geven, maar het kan vlak na de bevalling best een intensieve tijd zijn voor de ouders. Het is dus erg leuk als je op kraambezoek komt, maar houd dan wel rekening met het volgende.
Tip: Ken je de kersverse ouders goed? Maak dan een mooie kraammand met 10 kleine cadeautjes voor tijdens de kraamtijd.
1. Spreek af wanneer je komt
De meeste ouders volgen het ritme van hun kindje en plannen hier het bezoek omheen. Het is dan niet erg handig als je onverwachts voor de deur staat terwijl de kersverse moeder bijvoorbeeld net ligt te slapen. Ga dus niet zomaar op kraambezoek, maar spreek vooraf even een datum en tijd af. Het is daarbij afhankelijk van jullie relatie wanneer je precies op kraamvisite komt. Nabije familieleden en vrienden komen meestal in de eerste dagen op bezoek, terwijl kennissen en collega’s vaak iets langer na de bevalling langskomen. Stuur eventueel een geboorte felicitatiekaartje als je eerst de ruimte wilt geven aan mensen die dichterbij staan.
2. Op kraambezoek gaan: neem iets te eten mee
Als de kraamhulp weer weg is en de vader aan het werk, dan is het voor de moeder soms topsport om alles een beetje in goede banen te leiden. Het wordt daarom erg gewaardeerd als je een maaltijd meeneemt naar de nieuwbakken ouders. En heb je tijd om meer te doen? Bied dan aan om even boodschappen te doen of ruim de vaatwasser uit als deze schoon is. Met wat kleine klusjes help je de ouders enorm! Verwacht trouwens niet dat er koffie en beschuit met muisjes klaarstaat als je langskomt. Vraag of je zelf koffie kan zetten, zodat je de kraamvrouw even kunt ontlasten.
3. Geef haar ruimte voor haar verhaal
Veel moeders zullen het weleens meegemaakt hebben: het kraambezoek doet haar eigen bevallingsverhaal tot in detail uit de doeken, terwijl de bevalling van de kraamvrouw een beetje wordt weggewuifd. Met name als de bevalling nog niet zo lang geleden is, kan het fijn zijn om een luisterend oor te bieden als de moeder daar behoefte aan heeft. Tijdens je kraambezoek draait het even om haar en is jouw verhaal niet belangrijk.
4. Geef alleen advies als erom wordt gevraagd
Denk jij dat de nieuwbakken ouders het fijn vinden om al je adviezen te horen over voeding geven en slapen? Besef dan dat ouders die net een kindje hebben gekregen vaak nog zoekende zijn en van alle kanten horen wat ze wel en niet moeten doen. Alleen als de ouders je expliciet vragen hoe jij iets aanpakte, kun je voorzichtig vertellen wat jouw ervaring is of wat jij zou proberen.
5. Blijf maximaal een uurtje
Ze zeggen wel dat het heel wat is op een dag als een nieuwbakken moeder heeft kunnen douchen. Je zult dus vast wel begrijpen dat de kraamtijd niet alleen maar over babyknuffelen gaat. Blijf daarom niet langer dan een uurtje en laat hen daarna weer alleen. En moet de moeder toch onverwachts borstvoeding geven? Bied dan aan om eerder weg te gaan en op een ander moment terug te komen. Ze zal je begrip erg waarderen!
6. Kom alleen op kraambezoek als je gezond bent
Ben je ziek, verkouden, een koortslip of heb je iets anders onder de leden? Dan is het beter om je kraambezoek te verzetten naar een later moment. Baby’s jonger dan een maand oud zijn erg vatbaar voor de meest onschuldige virussen, wat erg gevaarlijk kan zijn. De baby blijft voorlopig nog wel even klein, dus is het verstandig om je kraambezoek uit te stellen.
7. Vraag toestemming om de baby op te pakken
Kun je niet wachten om dat kleintje lekker te knuffelen? Vraag dan wel eerst even aan de ouders of je de baby mag vasthouden. Ouders kunnen verschillende redenen hebben om hun kindje bij hen te houden, dus respecteer hun keuze. Als je de baby wel mag vasthouden is het belangrijk om eerst even je handen te wassen.
8. Vraag het van tevoren als je je kinderen wilt meenemen
Kraambezoek ontvangen is best intensief na een bevalling en met de zorg over een pasgeboren kindje. Het is daarom voor de moeder veel relaxter als je je kinderen niet meeneemt. Kan het echt niet anders? Vraag dan van tevoren of je je kinderen mee kan nemen. Instrueer je kinderen goed dat ze rustig moeten blijven zitten en dat ze niet aan de baby mogen zitten. Zo behoud je de rust.
Wat je moet weten als je op kraambezoek gaat
Met deze etiquette voor kraambezoek weet je precies wat de do’s en don’ts zijn als je op kraamvisite gaat. Wil je ook een leuk cadeau meenemen naar de kersverse ouders? Doe dan inspiratie op in ons artikel met 35 handige, unieke en originele kraamcadeaus!