Geboorte 21 december 2023

Valt je baby niet zelf in slaap? Dit kun je doen!

baby valt niet zelf in slaap

Wanneer je een kleintje hebt, is goed slapen extra belangrijk. Zowel voor je baby, als voor jezelf! Maar wanneer je baby niet (meer) zelf in slaap valt, kan dat voor veel onrust en slapeloze nachten zorgen. In samenwerking met Slaapritmecoach Sylvia Ramaker vertellen we je graag waardoor het je kindje soms niet lukt om zelf in slaap te vallen. Ook geven we je tips hoe je je kleintje helpt zelf in slaap te vallen. 

Waarom is slaap zo belangrijk voor een baby?

Baby’s hebben veel slaap nodig overdag. En dat heeft een goede reden. Want hoe meer slaap een baby krijgt, hoe beter hij alles wat hij overdag geleerd en waargenomen heeft kan verwerken. Alle waargenomen informatie van overdag wordt namelijk tijdelijk opgeslagen in het kortetermijngeheugen van de hersenen, de hippocampus. Hier wordt de informatie van overdag tijdens het slapen omgezet en doorgezet naar het langetermijngeheugen, de cortex. En aangezien baby’s kleinere hersenen hebben dan volwassenen, kunnen ze een minder grote hoeveelheid informatie opslaan in het kortetermijngeheugen. De info moet dus sneller dan bij volwassenen worden overgebracht naar het langetermijngeheugen, wat tijdens het slapen gebeurt. En daarom hebben baby’s vaker slaap nodig. Door de juiste hoeveelheid slaap kan het geheugen van een baby zich dus goed ontwikkelen. Ook groeit een baby beter door voldoende slaap. Voldoende slaap zorgt dus niet alleen voor een vrolijke baby, maar draagt ook bij aan zijn ontwikkeling! 

Waarom lukt het veel baby’s niet om zelf in slaap te vallen?

Het is eigenlijk niet zo gek dat het je baby soms niet lukt om zelf in slaap te vallen, of het nou overdag of ‘s avonds is. Het eerste jaar staat namelijk bol van de ontwikkelingssprongen en fysieke ongemakken, zoals voeding teruggeven, darmkrampjes en doorkomende tandjes (om er maar een paar te noemen!). Daarnaast hebben jonge baby’s je nabijheid ook gewoon nog nodig. Het geeft ze namelijk een veilig gevoel, net zoals het in de buik was. Wanneer een baby ziek is, een sprong doormaakt of last heeft van fysiek ongemak, dan heeft hij automatisch meer hulp van jou als ouder nodig om tot rust te komen en te kunnen slapen. Die hulp is op dat moment ook echt nodig, en soms voor langere tijd.

💛 Lees ook: 10 tips voor het bewaren van je geboortefelicitatiekaartjes

3 gouden tips om je baby te leren zelfstandig in slaap te vallen

Het is erg fijn dat je kindje met jouw hulp kan slapen wanneer hij in een sprongetje zit of doorkomende tandjes krijgt. Maar is je baby eenmaal gewend aan die extra hulp, dan is hij ook extra afhankelijk van jou als ouder. Je baby kan dan bijvoorbeeld alleen goed in slaap vallen wanneer je hem lang draagt, of wanneer je kindje in de kinderwagen ligt. Gelukkig kun je je baby helpen om zelfstandig in slaap te vallen. Voor je kleintje is dit namelijk een vaardigheid om onder de knie te krijgen. Het ene kindje kan het ook sneller dan het andere, net zoals dat bij andere ontwikkelingen gaat. En wist je dat je je kleintje op weg kunt helpen om zelf in slaap te vallen? Met de volgende 3 gouden tips geef je je kleintje het vertrouwen en de houvast om het uiteindelijk zelf te kunnen.

1. Bouw je hulp in kleine stapjes af 

Elke baby valt op zijn eigen manier in slaap, en lukt hem dat niet zelf, dan is het belangrijk om je hulp in kleine stapjes af te bouwen. Valt je baby alleen maar in jouw armen of in de kinderwagen in slaap? Probeer je kleintje dan steeds ietsje wakkerder in bed te leggen. En slaapt je baby alleen tijdens het drinken, haal je borst of fles dan steeds iets eerder uit het mondje. Zo kun je het voeden naar steeds vroeger in het bedtijdritueel verplaatsen. Er bestaan veel producten die helpen om je baby in slaap te laten vallen. Op de korte termijn werken ze goed, maar op de lange termijn creëer je er veel afhankelijkheid mee. Dit kan het zelfstandig slapen in de weg staan.

2. Houd een voorspelbaar bedtijdritueel aan

Een bedtijdritueel is superbelangrijk voor je kindje, want de voorspelbaarheid ervan geeft vertrouwen en houvast. Zo gaat je baby beter begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen, waarna hij steeds beter zelfstandig in slaap kan vallen. Hou het bedtijdritueel van overdag kort en maak hem iets uitgebreider voor de nacht. Daarnaast is het voor de voorspelbaarheid belangrijk om de stappen iedere dag in dezelfde volgorde te doen. De volgende voorbeeldrituelen kun je als basis gebruiken.

  • Bedtijdritueel voor overdag: eventueel verschonen, slaapzak aan, even knuffelen en instoppen (indien dit al mogelijk is, anders kun je beginnen met je kindje steeds wakkerder in het bedje leggen).
  • Bedtijdritueel voor ‘s avonds: gordijnen dichtdoen, eventueel in bad of wassen, verschonen, slaapzak aan, eventueel tandjes poetsen, kort een boekje voorlezen, knuffelen en instoppen (indien dit al mogelijk is, anders kun je beginnen met je kindje steeds wakkerder in het bedje leggen).

3. Kijk goed naar de timing, spreiding en duur van de slaapjes overdag

Op het juiste moment slaap aanbieden geeft de beste kans op dat je baby zelf in slaap kan vallen. Wanneer je kleintje al oververmoeid is of juist nog niet slaperig genoeg, dan lukt het hem vaak niet om zonder hulp in slaap te vallen. Kijk daarvoor goed naar de slaapsignalen van je kleintje – die soms moeilijk te ontdekken zijn – zoals aan het neusje wrijven, het gezichtje in je borst ‘graven’, aan de oortjes friemelen, staren, wegkijken bij interactie, jengelen en gapen. Daarbij is er een bepaalde tijdsduur dat een kleintje wakker kan zijn, die per leeftijdsfase verschilt. Deze ‘wakkertijd’ helpt heel goed als leidraad. Ook is het goed om je kleintje overdag niet langer dan 3 uur achter elkaar te laten slapen, zodat je jullie vaste ritme aanhoudt en de slaap per etmaal optimaal is.

🧡 Ook leuk om te lezen: 18 onvergetelijke momenten in het eerste jaar van je baby!

Alles geprobeerd? Misschien helpt een slaapcoach je

Heb je echt al van alles geprobeerd, en blijven de gebroken nachten zich maar opstapelen? Dan kan een slaapcoach je helpen. Sylvia Ramaker kijkt graag met je mee hoe jullie dag eruitziet en wat bij jou en jouw kindje past. Ze helpt jullie vervolgens in kleine, doeltreffende stappen naar beter slapen.

Ook interessant voor jou: