Kinderfeestjes 27 februari 2023

Hoera! De leukste tips voor het kinderfeestje van je 6-jarige

kinderfeestje 6 jaar

Hieperdepiep… HOERA! Wauw, je kleine meid of jongen wordt alweer 6. En dat is natuurlijk een mijlpaal van jewelste. Tijd voor een knalfuif! Zoek je tips en inspiratie voor een kinderfeestje voor je 6 jaar oude spruit? Dan zit je hier goed, want we helpen je graag om er een onvergetelijk partijtje van te maken. Van toffe thema-ideeën en praktische tips tot spetterende activiteiten en gezellige spelletjes. Slingers in de aanslag, en gaan met die banaan!

Tips voor een kinderfeestje 6 jaar

Een kinderfeestje organiseren voor je 6-jarige zoon of dochter is hartstikke leuk. Maar het kan ook een behoorlijk klusje zijn. Als je bij de voorbereiding rekening houdt met de volgende tips, wordt het vast een geslaagd feestje.

 • Houd qua tijdsduur ongeveer 2 tot 3 uur aan. De meeste kindjes van 6 hebben dan al genoeg indrukken gehad. Geef het kinderfeestje bijvoorbeeld van 10:30 tot 13:00 uur. 
 • Wat betreft het aantal gasten houden de meeste ouders de leeftijd van hun kind aan, dus 6 kinderen in dit geval. Natuurlijk kan je daarvan afwijken, bijvoorbeeld als het handiger is om met een even aantal te zijn.
 • Spreek van tevoren af of je de kinderen na afloop weer thuis brengt of laat ophalen.
 • Met de volgende drie activiteiten zit je altijd goed: cakes of koekjes versieren, spelletjes doen en knutselen. Keep it simple!
 • Plan het draaiboek voor het kinderfeestje 6 jaar niet te strak. Zorg bijvoorbeeld dat je nog een extra activiteit achter de hand hebt of schrap juist een spelletje als andere activiteiten uitlopen. Je kan nooit precies inschatten hoe lang sommige dingen duren.
 • Print van tevoren wat kleurplaten uit of leg wat speelgoed neer. Zo kunnen kinderen die even geen zin hebben in een activiteit of spelletje hier mee spelen.

🐸 Leestip: De leukste traktaties om uit te delen in de klas!

dino feestje

De leukste thema’s voor een kinderfeestje 6 jaar

Met een tof thema voor je kinderfeestje pak je kids van 6 jaar helemaal in! Daarom trakteren we je op een flinke dosis thema-inspiratie voor het kinderfeestje van je 6-jarige. We hebben de thema’s gerangschikt op typische kinderfeestjes voor meisjes en jongens, maar we delen ook leuke universele thema’s. En onthoud: thema’s alléén voor meisjes of jongens bestaan natuurlijk niet. Voor jouw stoere meid is een dinofeest top, en voor je vrolijke jochie zijn elfjes misschien wel de bom! 

Kinderfeestje voor een meisje van 6 jaar

De volgende thema’s zijn geweldig voor echte meisjes-meisjes. We lichten ze hieronder kort toe. Kijk vooral ook even op Pinterest zodra je een leuk thema hebt gevonden. Daar vind je namelijk ontzettend veel ideeën voor een kinderfeestje 6 jaar!

 • Prinsessenfeestje
 • Elfjesfeestje
 • Frozenfeestje

Prinsessenfeestje

De lakei roept alle prinsen en prinsessen op om naar het kasteel te komen voor het bal. Jullie kleine prinses is namelijk 6 jaar geworden! Bij dit kinderfeestje voor 6 jaar kan er eigenlijk niet veel misgaan. Zorg voor zoveel mogelijk prinsessenjurken (oude vitrage is trouwens ook prima), knutsel de mooiste kroontjes en versier koninklijke cakejes. Disneyliedjes doen de rest! 

👑Vind hier de leukste uitnodigingen voor een prinsessenfeestje.

Elfjesfeestje

Fantasierijke kinderen worden gek van geluk als ze aan dartelende elfjes denken. Is jouw kleine meid of jongen een vrolijk elfje? Dan is een elfjesfeest het einde! Versier cupcakes met eetbare glitters en smarties, knutsel toverstafjes en doe een stoelendans met elfenvleugels. Wat een feest 🧚

Frozenfeestje

Brult je kind dagelijks mee met de liedjes van Elsa, Anna, Olaf en Sven? Dan is een echt Frozenfeestje perfect! Er is van deze Disneyfilm ontzettend veel versiering te vinden, dus qua aankleding zit je goed. Breid het geheel uit met winterse versiering in de kleuren blauw en wit en zorg natuurlijk voor een mooie Frozenjurk. Doe de ballonnendans op muziek van Frozen, knutsel de allermooiste Olaf-sneeuwpop en versier cupcakes met blauwe taartversiering. En wordt er iets te luidruchtig gefeest? Let it go, let it goooo!  

jungle feestje

Kinderfeestje voor een jongen van 6 jaar 

Oh oh oh, wat een dolle pret zal het worden met de volgende drie kinderfeestjes ideeën voor je jongen van 6 jaar. Deze thema’s zijn ideaal voor echte rauwdouwers. Maak je borst maar nat!

 • Dinofeestje
 • Voetbalfeestje
 • Autofeestje

Dinofeestje

Wie kan het beste brullen als een T-rex? En welke dino kan tijdens tikkertje de meeste kindjes ‘verslinden’? Dat gaan jullie allemaal zien tijdens een spetterend dino kinderfeestje voor je jongen van 6 jaar. Versier dinokoekjes, beschilder heuse dinosaurus-eieren en verstop plastic dino’s. Prehistorisch genieten 🦕🦖

Voetbalfeestje

Denkt jullie kleine Frenkie de Jong of Lieke Martens aan niets anders dan voetbal? Dan scoor je punten met een heus voetbal kinderfeestje! Versier cupcakes met groene, witte en oranje snoepjes en versier het huis met oranje en groene vlaggetjes. Qua activiteit is het natuurlijk duidelijk: lekker samen voetballen. Als de kids zijn uitgeraasd is het leuk om zelf (voetbal)shirts te versieren met textielstift. 

⚽️GOAL! Met een stoere voetbal uitnodiging kan de voorpret pas echt beginnen. 

Autofeestje

Vroem, vroem! Wordt jouw kind dolenthousiast van auto’s en racewagens? Dan is een autofeestje natuurlijk hét ultieme thema voor het kinderfeestje van je 6-jarige. Op een auto kinderfeestje voor een jongen van 6 jaar moet er natuurlijk geracet worden. En dat kun je doen door elk kind zijn of haar eigen speelgoedautootje te laten versieren. Als de auto’s klaar zijn kun je ze lekker laten racen. De kinderen kunnen zelf natuurlijk ook een sprintje trekken. Klaar voor de start… en af! 

Universele kinderfeestjes voor 6-jarigen

Kleine kinderen hebben vaak hartstikke veel interesses en een rijke fantasie. De volgende thema’s zijn het dan ook helemaal voor het verjaardagsfeestje van je 6-jarige kind. Dolle pret gegarandeerd! 

 • Bos- of junglefeestje
 • Griezelfeestje
 • Ruimtefeestje

Bos- of junglefeestje

Alle boskaboutertjes verzamelen! Het bos of de jungle is een superleuk kinderfeestje thema voor je 6-jarige zoon of dochter. En je hoeft er niet eens voor naar het bos! Versier het huis in groentinten, laat de kinderen knutselen met echte blaadjes en versier de mooiste paddenstoelencupcakes. Of maak samen stoere dierenmaskers! Qua spelletjes kun je het simpel houden met groene ballonnen hooghouden, liedjes over het bos zingen en dierenknuffels verstoppen. Rawwrrr!

🌿Met een echte jungle-uitnodiging kunnen de kleine gasten vast niet wachten!

Griezelfeestje

Muahahaaaa… het is tijd om te griezelen! Of om te toveren natuurlijk, als dit thema iets te spannend is voor het feestvarken. Zet een heksenhoed op, versier de ruimte met paarse en zwarte slingers en top het af met griezelige spinnenwebben. Het is superspannend om de kinderen groene limonade te schenken (echte heksendrankjes!) en ze cakejes met snoepwormen en dropveters te laten versieren. Een leuk knutselidee is om te ‘toveren’ met wasco en dekzwart. Dit wordt ook wel sgraffito of scratch art genoemd. In dit filmpje zie je hoe het werkt. Op Pinterest vind je ook veel voorbeelden als je op ‘scratch art’ zoekt.

Ruimtefeestje

Astronauten in de dop opgelet, want met een ruimtefeestje is je kind de ster van de klas! Zorg voor donkerblauwe versiering en stervormige decoratie, of ga all out en verduister een kamer die je volgeplakt hebt met glow-in-the-dark-sterren. Intergalactisch mooi! Ook voor een ruimtefeestje is sgraffito of scratch art een leuk knutselidee: je kunt in het dekzwart namelijk prachtige kleurrijke sterren en planeten tevoorschijn toveren. Qua spelletjes kun je denken aan het hooghouden van ‘planeten’ in plaats van ballonnen. Versier koekjes in de vorm van sterren en klaar is Kees. 

✨🚀Met een mooie ruimte-uitnodiging gaat jullie voorpret als een raket. Je vindt ze op deze pagina door het thema ‘ruimte’ aan te vinken.

bos feestje

Activiteiten kinderfeestje 6 jaar 

Wil je het kinderfeestje graag op een andere locatie vieren? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn buitenshuis namelijk ontzettend veel leuke dingen om te doen, ook met jonge kinderen. Met de volgende ideeën wordt het kinderfeestje voor je spruit van 6 jaar vast een daverend succes!

Kinderfeestje in een kunstcentrum

Lijkt het je zoon of dochter leuk om een creatief kinderfeestje te houden? Ga dan voor een kinderfeestje bij een muziekschool of kunstcentrum! Deze instellingen bieden vaak veel verschillende soorten kinderfeestjes aan, zoals een teken- of schilderfeestje, een theaterfeestje of een korte workshop dansen. Met een feestje bij een kunstcentrum kunnen de kinderen hun creativiteit en energie dus heerlijk kwijt.

Brood en koekjes bakken in een bakkerij

Een leuke locatie om een kinderfeestje voor 6 jaar te houden is een bakkerij! Met een bakkersmuts op gaan de kinderen zelf een broodje bakken of aan de slag met chocola, marsepein en slagroom. Hattem en Medemblik hebben allebei een bakkerijmuseum waar je het kinderfeestje kunt houden, maar er zijn ook veel andere bakkerijen in Nederland die kinderfeestjes verzorgen. In bijna elke stad is er wel eentje te vinden. Perfect voor kleine lekkerbekjes!

Speurtocht door het park

Is jouw zoon of dochter een echte avonturier? Zet dan een speurtocht uit in het park en ga er gezellig op uit met de kinderen! Want een speurtocht kinderfeestje voor 6 jaar is superspannend en uitdagend. Hang lintjes in de bomen en bevestig hier opdrachtjes aan, zodat de kinderen genoeg te doen hebben onderweg. Gebruik de volgende opdrachtjes om op te hangen.

 • Zoek de wekker voordat hij stopt met rinkelen.
 • Maak een poppetje met voorwerpen uit het park, zoals stokjes, steentjes en blaadjes.
 • Probeer met een ei op een lepel van de ene naar de andere lijn te lopen.
 • Ga allemaal op een rijtje staan en trek je gekste gezicht. Degene met het gekste gezicht heeft gewonnen.

🔎Leestip: Zo maak je de allertofste speurtocht.

Indoor speeltuin

De meeste kinderen vinden niets leuker dan lekker klauteren en ravotten. Geldt dat ook voor jouw wildebras? Dan is een indoor speeltuin fantastisch voor een kinderfeestje voor 6 jaar. De kinderen kunnen zich zo lekker uitleven op klimtoestellen, speelnetten, ballenbakken en glijbanen. Heel veel speelplezier!

Kinderfeestje op de manege of kinderboerderij

Tijdens een kinderfeestje is het ook leuk om iets met dieren te doen. Geef bijvoorbeeld een kinderfeestje op de manege en laat de kinderen paardrijden, de paarden borstelen en eten geven. Of ga naar een kinderboerderij in de buurt en ontdek hoe leuk boerderijdieren zijn. Vermeld wel even op de uitnodiging dat de kinderen kleren aandoen die vies mogen worden! 

🐴Laat je kleine dierenvriend mooie boerderij-uitnodigingen of paarden-uitnodigingen uitdelen.  

verjaardagsfeestje

Spelletjes voor een kinderfeestje met 6 jaar

Spelletjes! Als je zelf een kinderfeestje voor je kind van 6 jaar organiseert, zul je eraan moeten geloven. En dat is eigenlijk alleen maar heel erg leuk. Jonge kinderen zijn namelijk héél snel enthousiast te krijgen. Met deze spelletjes wordt het kinderfeestje 6 jaar een groot succes!

Stippendans

Het spel stippendans is een variatie op de bekende stoelendans. Knip van tevoren grote cirkels met een diameter van ongeveer 40 à 50 centimeter. Zorg dat je evenveel stippen hebt als het aantal gasten. Leg de stippen een beetje verspreid op de grond en laat de kinderen eromheen dansen als de muziek aanstaat. Wanneer de muziek uit is moet elk kind op een stip gaan staan. Het kind dat geen stip weet te bereiken is af en gaat aan de kant zitten. Het kind dat op de allerlaatste stip komt te staan heeft gewonnen!

Ballonnen hooghouden

Dit spelletje werkt heel simpel. Zorg voor een flinke hoeveelheid ballonnen (minimaal twee per persoon) en geef de kinderen de opdracht om de ballonnen zo lang mogelijk in de lucht te houden, uiteraard met gezellige muziek door te speakers. Geen enkele ballon mag de grond raken! Het leuke aan dit spel is dat de kinderen samen als groep hetzelfde doel hebben. Er is geen competitie, en zo blijft het gezellig ;–) 

De ballonnendans

Verdeel de kinderen in paren en laat elk paar een ballon tussen hun buiken klemmen. Vervolgens laat je de kinderen dansen op muziek, met de ballonnen tussen hen ingeklemd. Het paar dat de ballon het langste ‘vast’ kan houden zonder hem te laten vallen wint. Handjes zijn natuurlijk niet toegestaan!

De stopdans

Dit spelletje is vergelijkbaar met stoelendans, alleen dan zonder stoelen. Laat de kinderen lekker gek dansen op de muziek. Zodra de muziek stopt, moet iedereen als een standbeeld stil blijven staan. De kinderen die nog bewegen zijn af. Wie kan steeds het snelste freezen?

Blind proeven

Als laatste is het met jonge kinderen ook altijd leuk om blind te proeven. Zet dingen klaar als pindakaas, yoghurt, stukjes citroen, slasaus, ketjap, jam en zout en laat de kinderen raden wat ze proeven! Dit is een simpel spelletje, maar kinderen worden er altijd weer enthousiast van.

Nog meer ideeën voor een kinderfeestje nodig?

Met deze tips, ideeën en locaties organiseer je een onvergetelijk kinderfeestje 6 jaar! Wil je meer lezen over het organiseren van een kinderfeestje? Lees dan ons artikel met tips over kinderfeestjes voor 5 jaar voor nog meer ideeën! Of spiek alvast bij onze tips voor een kinderfeestje voor 7 jaar. Heel veel plezier op de grote dag!

Ook interessant voor jou: