Korting op kerstkaarten
Geboorte 1 februari 2018

Zwangerschap van week tot week

zwangerschap van week tot week

De zwangerschap per week volgen doet bijna elke zwangere vrouw graag. Je wilt natuurlijk op de hoogte zijn van de komende zwangerschapskwaaltjes en je bent vast benieuwd wat er gebeurt in je buik! Kaartje2go vertelt je daarom per week hoe je kindje zich ontwikkelt en van welke zwangerschapskwaaltjes jij last kunt hebben. Ook geven we je tips voor tijdens je zwangerschap, de bevalling en voor daarna!

1 week zwanger: ongesteld en eerste dag van zwangerschap

Na de eerste week van je zwangerschap ben je eigenlijk nog niet zwanger. Je bent de afgelopen week zelfs nog ongesteld geweest! Toch wordt deze week meegeteld omdat de dag van de bevruchting vaak niet precies is vast te stellen. Daarom is de eerste dag van je laatste menstruatie de eerste dag van je zwangerschap.

2 weken zwanger: bevruchting

Tussen week 2 en week 3 van je zwangerschap is je eicel aan het rijpen. Je bent dus nog steeds niet zwanger! Rond het einde van week 2 kan de bevruchting plaatsvinden. Een eicel leeft ongeveer 24 uur, dus binnen een etmaal moet deze samensmelten met een spermacel.

3 weken zwanger: begin zwangerschap

Je baby is nu 0,1 millimeter lang.

Na week 3 van je zwangerschap heeft de bevruchting dan eindelijk plaatsgevonden. De hormonen in je lijf zijn van start gegaan om je lichaam klaar te maken voor de zwangerschap. Het zwangerschapshormoon hCG zorgt er bijvoorbeeld onder andere voor dat je straks een positieve zwangerschapstest in handen hebt! Je kindje is nu nog niet meer dan een klompje cellen.

4 weken zwanger: overtijd en testen

Je baby is nu 1 millimeter lang.

Als je 4 weken zwanger bent gaat het klompje cellen zich opsplitsen in 3 delen: de baby, de placenta en de vliezen. Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, zal je merken dat je overtijd bent! En ongeveer een dag nadat je ongesteld had moeten worden, kun je testen of je zwanger bent. Als je nog niet genoeg van het hormoon hCG in je lichaam hebt kan het zijn dat je zwangerschapstest negatief is.

zwanger week 4 en 5
Week 4 en 5

5 weken zwanger: positieve zwangerschapstest

Je baby is nu 2 millimeter lang.

In week 5 vormen het ruggenmerg, de hersenen, het hartje en de bloedsomloop van je kindje zich. Deze week is de hoeveelheid hCG in je lichaam hoog genoeg voor een positieve zwangerschapstest en weet je dus zeker dat je zwanger bent! Dit is daarom een goed moment om te beginnen met het maken van buikfoto’s.

6 weken zwanger: moe en misselijk

Je baby is nu 5 millimeter lang.

Na ongeveer 6 weken zwangerschap gaat het hartje van je baby kloppen en wordt zijn gezichtje gevormd. Door de hormonen heb jij deze week veel meer last van zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid en vermoeidheid. Neem deze week ook contact op met je verloskundigenpraktijk, zodat je een eerste afspraak kan maken. In onze baby checklist vind je nog meer dingen die je moet doen tijdens je zwangerschap.

zwangerschap van week tot week 6 en 7
Week 6 en 7

7 weken zwanger: pijnlijke borsten

Je baby is nu 1 centimeter lang.

Tussen week 7 en 8 worden de ledematen van je kindje gevormd en voorziet de placenta je kindje steeds meer van voedsel. Je borsten groeien opeens hard, wat erg pijnlijk kan zijn. Ook misselijkheid kan het je moeilijk maken tijdens je dagelijkse activiteiten.

8 weken zwanger: baby beweegt

Je baby is nu 2 centimeter lang.

Na week 8 begint je kindje met bewegen, maar hier voel je nog niets van. Je kan al wat moeite krijgen om je oude kleding te dragen. Sommige vrouwen passen hun kleding zelfs al niet meer en moeten op zoek naar leuke zwangerschapskleding. Je kindje groeit gestaag door en vooral zijn hoofdje wordt erg groot in vergelijking met zijn lichaam.

zwanger week 8 en 9
Week 8 en 9

9 weken zwanger: vervelende symptomen

Je baby is nu 3 centimeter lang en weegt 2 gram.

De ledematen van je kindje krijgen tussen week 9 en 10 steeds meer vorm met vingertjes en teentjes. Ook krijgt zijn gezichtje meer details. Door je vermoeidheid en misselijkheid kun je het je vast nog niet voorstellen, maar na het eerste trimester zijn de heftige zwangerschapskwaaltjes bij de meeste vrouwen voorbij. Denk daarom alvast na over hoe je fit blijft tijdens je zwangerschap. Schrijf je bijvoorbeeld in voor zwangerschapsgym of ga zwangerschapsyoga doen!

10 weken zwanger: stoppen met foliumzuur

Je baby is nu 4,5 centimeter lang en weegt 5 gram.

Je kindje is na 10 weken zwangerschap helemaal compleet en gaat nu alleen nog groeien. Rond week 10 vindt de eerste echo plaats; de termijnecho. De verloskundige stelt tijdens deze echo vast hoe lang je al zwanger bent en of het hartje klopt. Na de tiende week mag je trouwens stoppen met foliumzuur.

baby week 10 en 11 zwangerschap van week tot week
Week 10 en 11

11 weken zwanger: minder symptomen

Je baby is nu 5,5 centimeter lang en weegt 10 gram.

Vanaf nu is je kindje geen embryo meer, maar een foetus. Deze week kun je ook voor het eerst zijn hartje horen kloppen. De meeste zwangerschapskwaaltjes als vermoeidheid en misselijkheid nemen na deze week gelukkig af. Je voelt je dus energieker en krijgt meer eetlust.

12 weken zwanger: vertellen dat je zwanger bent

Je baby is nu 6,5 centimeter lang en weegt 20 gram.

Nu je 12 weken zwanger bent, is het grootste gevaar op een miskraam geweken! Je kunt eindelijk je geheim openbaar maken en aan iedereen vertellen dat je zwanger bent. Je kindje begint ondertussen met duimzuigen en gaat zijn armpjes en beentjes bewegen.

Wil jij je op een leuke manier aankondigen dat je zwanger bent? Lees dan ook ons artikel met 68 ideeën om je zwangerschap aan te kondigen.

Baby week 12 en 13
Week 12 en 13

13 weken zwanger: tweede trimester en meer energie

Je baby is nu 7,5 centimeter lang en weegt 30 gram.

Na week 13 van je zwangerschap ben je in het tweede trimester aangekomen. Dit is het trimester waarin veel vrouwen zich het meest energiek voelen! De darmen, nieren en maag van je kindje zijn nu volop in ontwikkeling om straks zelfstandig te functioneren.

14 weken zwanger: buik te zien

Je baby is nu 8,5 centimeter lang en weegt 60 gram.

Tussen week 14 en week 15 van je zwangerschap is het hoofdje van je kindje bijna net zo groot als zijn lichaam, maar dat zal tijdens je zwangerschap weer veranderen. Aan je lichaam zou je misschien al wel kunnen zien dat je zwanger bent. Niet getreurd als dat niet zo is; bij veel vrouwen duurt het nog even voordat ze een zwangerschapsbuikje krijgen.

baby week 14 en 15
Week 14 en 15

15 weken zwanger: bandenpijn en grotere borsten

Je baby is nu 11 centimeter lang en weegt 90 gram.

Na week 15 van je zwangerschap zijn de organen van je kindje gevormd en begint hij met het openen en sluiten van zijn mond. Jij kan helaas last krijgen van bandenpijn, omdat de banden van je baarmoeder uitrekken. Ook gaan je borsten nog meer groeien ter voorbereiding op de borstvoeding.

16 weken zwanger: geslacht vaststellen met pretecho

Je baby is nu 15 centimeter lang en weegt 120 gram.

Vanaf week 16 is het geslacht van je kindje vast te stellen. De volgende echo heb je natuurlijk pas rond week 20, maar als je het geslacht wilt weten kun je nu al kiezen voor een pretecho. Je kindje oefent ondertussen met ademhalen door vruchtwater naar binnen te zuigen.

zwangerschap van week tot week 16 en 17
Week 16 en 17

17 weken zwanger: vaker naar de wc

Je baby is nu 18 centimeter lang en weegt 150 gram.

De ogen van je baby zijn nu nog dicht, maar hij kan al wel licht en donker onderscheiden. Ook kan hij de spieren in zijn gezicht bewegen, wat soms zorgt voor gekke gezichten. Zelf merk je dat je vaker naar de wc moet. Je baarmoeder groeit namelijk en drukt op je blaas!

18 weken zwanger: baby voelen

Je baby is nu 20 centimeter lang en weegt 200 gram.

Deze week is je baby nog meer aan het oefenen met bewegen. Rond week 18 kun je daarom gaan merken dat je je kindje voelt! Dit voelt in het begin als kleine plopjes of luchtbelletjes in je buik, maar over een paar weken voel je je kindje krachtig schoppen. Je partner moet nog even geduld hebben, want rond week 24 voel je de schopjes pas vanaf de buitenkant.

baby week 18 en 19
Week 18 en 19

19 weken zwanger: rugpijn

Je baby is nu 22 centimeter lang en weegt 250 gram.

Tussen week 19 en 20 van je zwangerschap kan je kindje steeds beter horen. Hij went aan jouw stem en aan die van je partner. Verder is hij nu erg lenig en heeft hij de helft van zijn lengte bereikt. Bij jou kunnen zwangerschapskwaaltjes als striae en rugpijn nu volop aanwezig zijn. Smeer je buik goed in met voedende crème en doe iets rustiger aan als je rugpijn hebt.

20 weken zwanger: 20 wekenecho en geslacht bekendmaken

Je baby is nu centimeter 25 lang en weegt 320 gram.

Rond week 20 van je zwangerschap weet je zeker of je een meisje of jongen krijgt (als je het geslacht wilt weten natuurlijk). De 20 wekenecho vindt plaats en er wordt gekeken naar het geslacht en naar afwijkingen aan de ledematen en ingewanden van je kleintje. Nu je het geslacht weet, kun je samen met je partner een babynaam kiezen en het geslacht op een originele manier bekendmaken aan vrienden en familie!

Zwangerschap per week 20 en 21
Week 20 en 21

21 weken zwanger: slecht slapen en vakantie

Je baby is nu 27 centimeter lang en weegt 380 gram.

Na week 21 ben je op de helft van je zwangerschap en kan het aftellen langzaam beginnen! Je baby slaapt erg veel, maar als hij wakker is voel je hem regelmatig op een andere plek in je buik. Dit komt omdat hij nog veel ruimte heeft en heel beweeglijk is. Deze tijd is voor jou en je partner perfect om er nog even een weekje tussenuit te knijpen. Je buik zit nog niet zo in de weg en je mag nog met het vliegtuig weg.

22 weken zwanger: in gewicht aankomen

Je baby is nu 28,5 centimeter lang en weegt 440 gram.

Als je rustig in bed ligt, voel je je kindje vanaf deze week regelmatig bewegen. Wanneer je namelijk druk bezig bent, wieg je je kindje in slaap, waardoor hij wakker is als jij uitrust. Verder kom je nu elke week ongeveer een halve kilo aan. Dit is niet erg, want je lichaam en je kindje hebben het nodig. Probeer wel gezond te eten, zodat jullie genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.

baby week 22 en 23
Week 22 en 23

23 weken zwanger: verlof regelen

Je baby is nu 30,5 centimeter lang en weegt 500 gram.

Je baby oefent vanaf deze week actief met ademen door vruchtwater in zijn longen te laten stromen. Ook grijpt hij druk met zijn handjes, waardoor je af en toe een vuistje voelt bewegen. Het is goed om rond deze week je zwangerschapsverlof en, als je ervoor in aanmerking komt, ouderschapsverlof te regelen. Oriënteer je ook op geboortekaartjes en vergeet je niet in te schrijven voor onze uitgerekende datum actie!

24 weken zwanger: pretecho

Je baby is nu 32 centimeter lang en weegt 560 gram.

Deze week zijn geluiden als jouw stem steeds beter te herkennen voor je kindje. Als je nu bepaalde muziek draait, zal hij dit herkennen als hij straks geboren is! Week 24 is trouwens de beste week voor een pretecho. Je kindje past nog net op beeld en is niet te groot. Zo kun je heel veel details zien!

zwanger week 24 en 25
Week 24 en 25

25 weken zwanger: partner voelt baby en zwangerschapsdementie

Je baby is nu 32,5 centimeter lang en 650 weegt gram.

Wanneer je baby niet slaapt, is hij zijn spieren druk aan het oefenen door te schoppen en stompen. Vanaf deze week kan je partner dit ook gaan voelen! Ook is de hartslag van je kindje steeds beter te horen als je partner zijn oor onder je navel houdt. En bij je rijtje met zwangerschapskwaaltjes kun je deze week vast weer nieuwe ongemakken noteren, zoals kramp in je kuiten en zwangerschapsdementie!

26 weken zwanger: bekkenpijn

Je baby is nu 33 centimeter lang en weegt 720 gram.

Je baby komt vanaf week 26 veel aan. Zo kan hij zichzelf goed warmhouden als hij straks geboren is. Zijn longetjes zijn deze week volop in ontwikkeling en zijn gelaatstrekken zijn steeds duidelijker. Zelf kun je last krijgen van bekkenpijn, doordat je gewrichten soepeler worden en de botdelen gaan schuiven. Bereid je deze week alvast voor op wat je moet regelen voor de geboortekaartjes. Verzamel bijvoorbeeld de adressen via onze handige adresverzoeker.

zwangerschap van week tot week 26 en 27
Week 26 en 27

27 weken zwanger: derde trimester en oefenweeën

Je baby is nu 34 centimeter lang en weegt 800 gram.

Na week 27 van je zwangerschap zit je officieel in het laatste trimester. De bevalling is in zicht en dit merk je aan de oefenweeën die je voorbereiden op de bevalling. Ga deze week lekker aan de slag met de babykamer en ga een kinderwagen kopen.

28 weken zwanger: rust nemen en baby heeft de hik

Je baby is nu 35 centimeter lang en weegt 900 gram.

Na week 28 ziet je kindje steeds meer. Ook voel je dat hij af en toe de hik heeft, waardoor hij het ademhalen kan oefenen. Het is goed om vanaf nu wat extra rustmomentjes te nemen als je voelt dat je dat nodig hebt, want een zwangerschap vraagt veel van je! Besluit deze week welk geboortekaartje je kiest, zodat je een proefdruk kunt bestellen.

Zwanger week 28 en 29
Week 28 en 29

29 weken zwanger: voeten niet meer zien

Je baby is nu 36,5 centimeter lang en weegt 1100 gram.

Tussen week 29 en week 30 van je zwangerschap wordt het kraakbeen van het skelet van je baby echt bot. Ook ontwikkelt zijn zenuwstelsel zich en worden zijn smaakpapillen gevormd. En waarschijnlijk kun jij je voeten niet meer zien doordat je buik zo groot is!

30 weken zwanger: nesteldrang en babyuitzet

Je baby is nu 38 centimeter lang en weegt 1300 gram.

Je baby kan zich rond deze week steeds een beetje minder bewegen in je buik en wordt slimmer door de vorming van hersenweefsel! De meeste vrouwen hebben nu volop nesteldrang en willen graag de babyuitzet verzameld hebben. Ook is het aan te raden om nu de bevalling voor te bereiden. Een geboorteplan maken kan hierbij helpen.

Baby week 30 en 31
Week 30 en 31

31 weken zwanger: borsten lekken melk

Je baby is nu 39 centimeter lang en weegt 1500 gram.

Je kindje is hard aan het werk in je baarmoeder. Hij traint zijn spieren en longen en is goed bezig met groeien. Jij kan helaas last krijgen van lekkende borsten, want je borsten maken zich klaar voor borstvoeding. Dit is dus een goed moment om je te verdiepen in het geven van borstvoeding.

32 weken zwanger: dingen regelen voor bevalling

Je baby is nu 40 centimeter lang en weegt 1800 gram.

Zwanger zijn zal nu letterlijk wat zwaarder worden. Je kindje groeit hard, zodat hij straks een gezond kleurtje en een laagje vet heeft. Verdiep je deze week in wat je moet regelen bij de geboorte van een kind, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Zwangerschap van week tot week
Week 33 en 34

33 weken zwanger: voorbereiden op zwangerschapsverlof

Je baby is nu 41 centimeter lang en weegt 2000 gram.

De schopjes en stompjes van je kleintje worden nu steeds harder, wat komt doordat je baby meer plek inneemt dan het vruchtwater. Bereid je rond deze week en de aankomende weken voor op je zwangerschapsverlof, want straks zal je zo’n drieënhalve maand niet werken. Oriënteer je ook eens op een fotograaf voor tijdens je bevalling of de kraamweek. Wil je zelf foto’s maken in je kraamweek? Lees dan ons handige artikel met newborn fotografietips.

34 weken zwanger: kramp en zwangerschapsverlof

Je baby is nu 42,5 centimeter lang en weegt 2250 gram.

Als je ervoor hebt gekozen om 6 weken zwangerschapsverlof te nemen, dan ga je nu met verlof! Je kindje is ondertussen nog steeds bezig met zijn vetlaagje en zou zelfs al geboren kunnen worden. Jij kan rond deze tijd last krijgen van kramp of rusteloze benen. Neem daarom voldoende rust!

Zwanger week 34 en 35
Week 34 en 35

35 weken zwanger: urineverlies

Je baby is nu 43,5 centimeter lang en weegt 2500 gram.

Na week 35 kan je kindje net als jij dromen en heeft hij zijn eigen slaapritme ontwikkeld.
Deze week kun jij helaas last krijgen van vervelende zwangerschapskwaaltjes als urineverlies. Gelukkig gaat dit na de zwangerschap meestal weer over.

36 weken zwanger: indalen baby en zwangerschapsverlof

Je baby is nu 45 centimeter lang en weegt 2900 gram.

Nu je 36 weken zwanger bent kan je baby gaan indalen, maar dit kan ook nog even duren. Vergeet niet om je bed op klossen te zetten, want dit is vanaf 37 weken zwangerschap verplicht. En als je nog niet met zwangerschapsverlof was, moet je dit vanaf deze week. Zo kun je uitrusten en de laatste voorbereidingen treffen. Denk bijvoorbeeld eens na over een kraamfeest met onze tips voor het organiseren van een kraamfeest. Ben je bang dat je je verlof echt niet doorkomt? Lees dan ook onze tips tegen verveling tijdens je zwangerschapsverlof.

zwangerschap van week tot week 36 en 37
Week 36 en 37

37 weken zwanger: thuis bevallen en angstdromen

Je baby is nu 46,5 centimeter lang en weegt 3100 gram.

Je baby is helemaal klaar om geboren te worden en je mag daarom nu officieel thuis bevallen! Je voelt je baby als het goed is vaak, want hij schopt en stompt er goed op los. Misschien heb je wel last van angstdromen over de bevalling, maar dit is nergens voor nodig. Houd je liever bezig met wat meer positieve dingen, zoals leuke kraamtradities als de geboortetraktaties regelen.

38 weken zwanger: moe en rugpijn

Je baby is nu 48 centimeter lang en weegt 3200 gram.

Als je kindje na 38 weken zwangerschap nog niet geboren is, is hij nog druk met een vetlaagje creëren. Jij kan ondertussen steeds meer last krijgen van vermoeidheid en rugpijn. Vind je dat de weken lang duren? Misschien vermaak je je met deze 6 onmisbare zwangerschaps apps voor tijdens je verlof, de bevalling en daarna!

zwanger week 38 en 39
Week 38 en 39

39 weken zwanger: laatste dingen regelen

Je baby is nu 49 centimeter lang en weegt 3300 gram.

Na 39 weken zwangerschap groeit je kindje niet zoveel meer, want er is simpelweg geen ruimte meer in je baarmoeder. De huid van je kindje krijgt nu trouwens steeds meer kleur. Regel nu de laatste dingen voor je bevalling, zodat je daar straks even niet over na hoeft te denken. Poets je huis nog een keer grondig en breng een bezoekje aan de kapper.

40 weken zwanger: uitgerekende datum

Je baby is nu 50 centimeter lang en weegt 3400 gram.

Je bent nu 40 weken zwanger, dus vandaag is jouw uitgerekende datum ! Jouw kindje is inmiddels al 50 centimeter en hij weegt 3400 gram. Beval je op de uitgerekende datum en heb je je ingeschreven voor onze uitgerekende datum actie? Dan krijg je je geboortekaartjes helemaal gratis. Raak niet in paniek over wat je moet doen als de uitgerekende datum voorbij is. Misschien duurt het nog wel twee weken! En je kunt altijd proberen om zelf de weeën op te wekken…

baby week 40
Week 40

41 weken zwanger: één week na je uitgerekende datum

Je baby is nu 50 centimeter lang en weegt 3430 gram.

Nog even en dan mag je je kindje in je armen sluiten. Doe ondertussen rustig aan, maar blijf wel leuke dingen doen. Zo gaat de tijd extra snel. Vermaak je bijvoorbeeld met ons artikel met grappige bevallingsverhalen! Waarschijnlijk stript je verloskundige jou deze week, maar dit hoeft niet altijd te betekenen dat de bevalling van start gaat. Als je richting de 42 weken zwangerschap gaat, moet je meestal naar het ziekenhuis voor controle. Dan wordt beslist of je wordt ingeleid of dat je nog een paar dagen moet wachten.

42 weken zwanger: twee weken na je uitgerekende datum

Je baby is nu 50 centimeter lang en weegt 3450 gram.

Wanneer je 42 weken zwanger bent, kom je meestal onder begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis. Hij of zij leidt je dan in middels een infuus. De meeste baby’s beslissen namelijk zelf wanneer ze komen, maar sommigen vinden het wel erg fijn in de buik. Gelukkig duurt het niet lang meer en kun je je baby nu bijna ontmoeten!

Ook interessant voor jou: