Geboorte 19 februari 2018

Wat zet je in een geboorteplan?

Wat zet je in een geboorteplan

In een geboorteplan geef je jouw keuzes rondom de bevalling aan. Elke vrouw heeft namelijk andere wensen voor haar bevalling. De ene vrouw bevalt bijvoorbeeld het liefste thuis, terwijl de andere graag in het ziekenhuis bevalt. Wij vertellen je graag wat een geboorteplan precies is en wat je erin zet!

Wil je direct aan de slag? Download ons geboorteplan formulier of bekijk ons voorbeeld geboorteplan!

Wat is een geboorteplan?

In een geboorteplan, ook wel bevalplan of bevallingsplan genoemd, geef je jouw wensen rond je bevalling aan voor zorgverleners als je verloskundige en gynaecoloog. Zorgverleners weten door je geboorteplan precies wat je wilt en kunnen hier rekening mee houden. Ook is het voor jezelf en je partner verhelderend. Tijdens het opstellen van je bevalplan denk je samen actief na over het verloop van je bevalling en maak je keuzes over waar je bevalt, over pijnbestrijding en wie er bij je bevalling aanwezig is.

Wanneer maak je een geboorteplan?

Je bevalplan kun je het beste rond de dertigste week van je zwangerschap opstellen. Veel verloskundigen werken standaard met een geboorteplan en geven je graag advies wat in jouw situatie mogelijk is.

Waarom maak je een geboorteplan?

Een bevalplan maak je om voor alle personen die betrokken zijn bij je bevalling helder te maken wat je wensen zijn. Een zorgverlener weet zo wat je wensen zijn en hij of zij kan hier vervolgens op inspelen. Daarnaast maak je een geboorteplan ook voor je partner en jezelf. Zo betrek je je partner bij de bevalling en beslis je samen wat jullie belangrijk vinden. Vooral als je in verwachting bent van je eerste kindje of als een eerdere bevalling anders liep dan je wilde, is een bevalplan een goed middel om aan de betrokkenen kenbaar te maken wat je wensen zijn.

Hoe maak je zo’n plan?

Voor het samenstellen van je geboorteplan is het goed om informatie in te winnen en veel te praten met je partner. Lees bijvoorbeeld ervaringen van anderen, gebruik informatie uit een eventuele zwangerschapscursus die je gevolgd hebt en overleg met elkaar wat bij jullie past. Overleg ook met je verloskundige wat mogelijk is in jouw situatie. Zet alles op papier, zodat je van hieruit je bevalplan kunt samenstellen.

Wat zet je in een geboorteplan?

In je geboorteplan is het goed om de volgende elementen mee te nemen.

Begeleiding
• Wie mag er bij je bevalling aanwezig zijn?
• Wie mag er liever niet aanwezig zijn?
• Wat verwacht je van de zorgverleners tijdens je bevalling?
• Wat verwacht je van je partner tijdens de bevalling?
• Mogen je eventuele kinderen ook aanwezig zijn of heb je een oppas geregeld? Wat zijn de contactgegevens van de oppas?
• Wil je dat er foto’s worden gemaakt, en zo ja, wie gaat dit doen?

Locatie
• Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen?
• In welke ruimte wil je bevallen? Wat zijn je wensen voor deze ruimte?

De bevalling
• Hoe heb je je voorbereid op de bevalling en wat neem je hiervan mee tijdens je bevalling?
• In welke houding wil je bevallen?
• Wil je zelf beslissingen nemen tijdens je bevalling of doet je partner dit?
• Hoe sta je tegenover pijnbestrijding en welke pijnbestrijding zou je dan willen?
• Hoe sta je tegenover eventuele ingrepen?
• Wat zijn je wensen bij een eventuele keizersnee?

Je kindje
• Wil je je kindje, als dit kan, zelf aanpakken?
• Wie knipt de navelstreng door?
• Wie blijft er bij je kindje als je dit bijvoorbeeld zelf niet kan in het ziekenhuis?
• Wat zijn je wensen rondom huid-op-huidcontact, borstvoeding of andere voeding direct na de bevalling?

Tips bij het maken van je geboorteplan

Als je je bevalplan samenstelt, is het goed om nog rekening te houden met een aantal dingen. Maak je geboorteplan bijvoorbeeld ongeveer één a4tje lang, want zorgverleners moeten het snel kunnen lezen. Formuleer daarbij je wensen niet als eisen, want het is niet zeker dat je voorkeuren ook echt uitgevoerd worden. Je bevalling kan namelijk heel anders lopen dan je van tevoren had bedacht. Als laatste is het goed om je geboorteplan in je vluchttas te doen en een exemplaar te geven aan je verloskundige of gynaecoloog. Laat je partner ervoor zorgen dat je bevallingsplan geraadpleegd wordt en gebruikt wordt.

Stel vragen aan je verloskundige of gynaecoloog

Met deze tips stel je jouw geboorteplan op zoals je je bevalling voor je ziet. Heb je ergens toch nog vragen over? Stel je vragen dan aan je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij weet namelijk precies wat in jouw situatie mogelijk is!

Ook interessant voor jou: