Geboorte 1 augustus 2017

Een kinderwagen kopen: waar moet je op letten?

Als je een kindje verwacht, komt er heel veel op je af… Nadenken over leuke babynamen, doktersafspraken en natuurlijk moet je je huis helemaal ‘babyproof’ maken. Alles wordt in het werk gesteld om klaar te zijn voor de komst van de kleine. Daar komt stiekem ook best een lange uitzetlijst voor je baby bij kijken. En omdat een kinderwagen best een flinke investering is, geven we je – samen met MamaLoes Babysjop – graag tips!

kinderwagen kopen: buggy, wandelwagen of combiwagen?

Buggy, wandelwagen, of combiwagen?

Je wilt op pad met je kindje, maar waar neem je hem of haar in mee? Een kinderwagen (ofwel een frame met een kinderwagenbak of reiswieg erop) is bedoeld voor baby’s die nog niet zelfstandig kunnen zitten. In een reiswieg ligt je kindje plat, ideaal om lekker in te slapen. Je gebruikt een reiswieg tot je baby zelfstandig kan gaan zitten, vanaf de geboorte tot ongeveer 6 tot 9 maanden. Daarna kun je het beste overstappen op een buggy of wandelwagen. Veel kinderwagen frames bieden de mogelijkheid tot bevestiging van zowel een reiswieg als een wandelwageninzet, of zelfs een autostoel! Een complete kinderwagenset van reiswieg en wandelwagen wordt vaak ook wel combiwagen genoemd. Je kunt een combiwagen lekker lang gebruiken, namelijk tot je kind een jaar of 4 is.

Het is slim om vooraf goed te bepalen wat je met je kinderwagen wilt doen en hoelang je hem wilt gaan gebruiken. Als je kindje net geboren wordt, gebruik je natuurlijk het frame met de reiswieg. Ga je vaak op pad met de auto? Dan is het wellicht makkelijk als je een kinderwagen kiest waar je ook een Groep 0 autostoeltje op kunt bevestigen. Een wandelwagen is fijn als je kindje wat groter is. Voor ‘even snel tussendoor’ kun je je combiwagen eventueel nog aanvullen met een buggy, die zijn vaak compacter (inklapbaar), lichter en hebben kleinere wielen. Ideaal voor korte tripjes. Voor lange tripjes adviseren we toch een wandelwagen; die zijn vaak wat minder compact, maar wel stabieler, met meer vering en mede daardoor ook comfortabeler voor jou en je kindje.

Wielen van je kinderwagen

Vooral in de eerste maanden zul je waarschijnlijk aardig wat meters maken met je kleine in de kinderwagen. Fijne wielen zijn dan belangrijk. Bedenk waar je de kinderwagen (vooral) gaat gebruiken. Woon je in de stad? Dan is een smalle, wendbare en lichtgewicht wandelwagen handig. Kleine zwenkwielen maken je kinderwagen lekker wendbaar. Luchtbandjes geven veel demping, waardoor de wagen niet te veel op en neer stuitert als je over een grindpad of kinderkopjes rijdt. Foambanden hebben ook een goede demping en hebben als extra voordeel dat ze niet lek kunnen. Woon je buiten de stad, of ga je graag een flink eind wandelen in het bos of op het strand? Grote wielen zorgen voor meer grip en zijn dus praktisch op een onstabiele ondergrond. Let er op dat je wielen vast te zetten zijn, want zwenkwielen kunnen alle kanten op schieten bij oneffen oppervlakken.

Kinderwagen kopen waar op letten?

Comfort voor de kleine & voor jezelf

Voor zowel jezelf als ‘duwer’, als voor je kindje is comfort heel belangrijk. Voor je kindje kun je bijvoorbeeld kijken wat voor matrasje er in je reiswieg zit en hoeveel beschutting het dekje en de zonnekap bieden. Bij een wandelwagen kun je checken in hoeverre de zitting gewatteerd is en of er nog een zitverkleiner bijgeleverd wordt. Ga je een hele dag op pad? Dan is een (iets) verstelbare rugleuning heel comfortabel, dan kan je kleintje onderweg wat makkelijker een dutje doen.

Is er een (groot) lengteverschil tussen jou en je partner? Check dan of de duwstang eenvoudig te verstellen is. Veel kinder- en wandelwagens hebben een verstelbare duwbeugel, maar probeer het liefst ook even uit of het voor jou lekker werkt. Dat geldt niet alleen voor de duwbeugel, maar ook voor de manier van inklappen. En daar is veel variatie in te krijgen: vouwsystemen, schuiftechnieken of zelfs ‘volautomatisch’. Vaak geldt dat je het na een paar keer proberen wel in de vingers hebt, maar toch een leuk dingetje om rekening mee te houden in de aanschaf!

Afmeting en gewicht van je kinderwagen

Heeft je auto een kleine kofferbak, heb je een krappe bocht in je gangetje achterom, of wil je de kinderwagen als je ‘m een tijdje niet gebruikt toch echt in die ene kast op zolder kwijt kunnen? Let er dan op dat je kinderwagen compact inklapbaar is. Woon je in een appartementengebouw zonder lift? Let er dan ook op dat je kinderwagen niet te zwaar is.

Kinderwagen kopen

De ‘looks’

Het valt niet te ontkennen: ook het uiterlijk is erg belangrijk! Je moet er toch mee over straat 😉 Kies jij voor een stijlvolle retro kinderwagen, of juist voor een moderne wagen met een strak design? Waarschijnlijk wil je ook voorkomen dat je hier ruzie over krijgt met je partner; jij vindt misschien die fuchsia wagen of bloemetjesbekleding helemaal hip, maar de kans is aanwezig dat jouw partner het niet helemaal ziet zitten om daar ook mee gezien te worden.

Accessoires voor je kinderwagen

Schrik je bij het zien van de prijs van een kinderwagen(set)? Controleer dan wat je allemaal mag verwachten voor dat bedrag. Gaat het ‘alleen maar’ om een onderstel met reiswieg? Of zit er ook meteen een wandelwageninzet bij? Je kunt je (combi)wagen dan al meteen een stuk langer gebruiken. Misschien wordt er zelfs een bijpassende Groep 0 autostoel meegeleverd? Of adapters om je Maxi-Cosi autostoeltje op het onderstel te bevestigen?

Je kunt natuurlijk niet altijd vertrouwen op het Nederlandse weer. Krijg je bij je splinternieuwe kinderwagen misschien een matchende voetenzak? En hoe zit het met een regenhoes, (XL) zonnekap en een klamboe? Bij sommige wagens krijg je zelfs een bijpassende luiertas om handig al je babyspulletjes in mee te kunnen nemen, of een bekerhouder voor je broodnodige portie cafeïne. Als je alle losse elementen bij elkaar op gaat tellen, valt het misschien allemaal best wel mee.

Kosten van een kinderwagen

Kosten van een kinderwagen

De markt puilt uit van de kinderwagens… Heb jij niet zo veel geld te spenderen? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Bij kinderwagens van bekende merken betaal je natuurlijk ook mee voor de marketing en dat soort dingen. Denk er over na of je dat wel wilt. Geloof ons: voor een goede kinderwagen hoef je heus niet altijd de hoofdprijs te betalen!

Voorbereid shoppen

Dus… Ga je shoppen voor een kinderwagen, hou dan de genoemde punten in je achterhoofd. Misschien hecht je aan het ene punt wat meer waarde dan aan het andere, maar als je dat al voor jezelf bepaald hebt ga je in ieder geval voorbereid naar de winkel!

Tip: Bij de aanschaf van een kinderwagen is het fijn om met eigen ogen te gaan kijken, proberen en voelen. Zo krijg je een beter idee bij de systemen, materialen en gebruiksvriendelijkheid.

Ruime keus kinderwagens bij MamaLoes

Bij MamaLoes Babysjop vind je – zowel in de showrooms als online – een ruim assortiment kinderwagens. De artikelen op de website hebben een uitgebreide omschrijving die je een aardig eind op weg zouden moeten helpen, soms kun je ook een handig filmpje bekijken. Voor extra persoonlijk advies kun je altijd contact met ze opnemen. Hopelijk helpen deze tips je om de perfecte kinderwagen te kiezen die bij jou en jouw situatie past!

Benieuwd wat je nog meer moet doen voor de geboorte van een kindje? Download onze baby checklist of lees ons artikel over wat je moet regelen bij de geboorte van een kind.

Ook interessant voor jou: