Geboorte 26 april 2017

How to: een babynaam kiezen!

babynaam kiezen

Een naam kiezen kan best lastig zijn. Je wilt natuurlijk een originele naam kiezen die bij jullie past en waar je geen spijt van krijgt. Maar waar moet je precies op letten? En hoe vind je jullie naam? We geven je graag wat tips, zodat je weet hoe je de naam van jullie kotertje moet kiezen.

Stap voor stap jullie babynaam kiezen

Jullie zijn vast al druk aan het rondkijken naar babynamen. Belangrijk is om van tevoren samen te beslissen wat jullie voorkeuren zijn. Zoeken jullie bijvoorbeeld korte babynamen met één lettergreep, of mag het ook een lange naam zijn? Misschien hebben jullie wel een gezamenlijke interesse waar je jullie naam op kan inspireren. Als je allebei van de natuur houdt, kun je hier misschien inspiratie in vinden. Als laatste is de stijl van de naam ook best belangrijk. Houden jullie van stoere namen of lieve namen? Beiden kunnen jullie een lijstje bijhouden met jullie favoriete namen en waarom. Wat voor de een namelijk een heel mooie naam is, roept bij de ander misschien negatieve associaties op. En besef ook dat de zoektocht naar een naam veel gemakkelijker is als jullie het geslacht al weten. Zo hoef je namelijk maar één naam te kiezen. Wist je trouwens dat sommige dames de naam al bekendmaken tijdens de babyshower?

Waar vind je leuke babynamen?

Er zijn zoveel babynamen, maar waar vind je nu precies jullie naam? Er zijn in ieder geval originelere plekken waar je inspiratie op kunt doen dan boeken over babynamen. Wat dacht je van de namen op geboortekaartjes die je online kunt bestellen? Ook in de wachtkamer van de verloskundige vind je vaak prikborden vol geboortekaartjes met leuke namen. En soms ‘loop’ je zo tegen een leuke naam aan wanneer je een serie kijkt of een boek leest. Als laatste is het internet natuurlijk dé plek waar heel veel aparte namen besproken worden. Kijk eens op fora waar zwangere vrouwen samenkomen of gebruik een site waar je de mooiste babynamen bij elkaar vindt!

Waar je op moet letten bij de naam kiezen

Tijdens het babynaam kiezen is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Wat worden de initialen van je mini-you? Dit is met name van toepassing als je zoon of dochter meerdere namen krijgt. Mevrouw W.C. Jansen is toch niet echt een aanhef die je voor je dochter wenst.
  • Schrijf jullie favoriete naam eens op en kijk eens kritisch naar de schrijfwijze. Je telg kan nog zo’n originele naam krijgen; deze constant moeten spellen is best vervelend.
  • Een andere tip is om de naam en achternaam hardop te zeggen en te bekijken hoe dit klinkt. De voornaam en achternaam bij de naam Emma Maas vloeien bijvoorbeeld erg in elkaar over bij het uitspreken.
  • Zoek de betekenis van de naam op om te kijken of dit bij jullie past. De betekenis geeft een naam soms meer of minder charme!
  • Ga eens na hoe de kinderen in je omgeving heten. Als jullie naam bijvoorbeeld wel erg lijkt op de naam van jullie buurmeisje, dan is dit misschien niet heel leuk voor jullie buren.
  • Bedenk dat je kindje niet altijd jong blijft en ooit volwassen zal worden. Past de naam ook bij een ouder iemand of is deze net iets te lief? Een naam heb je voor je hele leven, dus ook dit is iets om rekening mee te houden.

Babynaam kiezen

Een naam kiezen hoeft natuurlijk niet van de een op de andere dag. Wanneer jullie de naam gevonden hebben, kunnen jullie er eens rustig over nadenken en de naam af en toe hardop uitspreken. Zo kom je er vanzelf achter of dit echt jullie babynaam is. Wij zijn heel nieuwsgierig hoe jullie kleine spruit uiteindelijk heet!