Trouwen 17 augustus 2020

Trouwen in 2021: dit zijn onze handige coronatips

Trouwen corona tips

Laatste update: 7 juli 2021

Trouwen in 2021, kan dat wel nu corona heerst? Als je je bruiloft in een van de komende maanden gepland hebt, is dat vast iets wat je je afvraagt. De overheid verandert de corona maatregelen rond trouwen namelijk steeds weer, dus soms is het wat onduidelijk wat nou wel en niet mag. Wij vertellen je daarom precies wat de huidige stand van zaken is en geven je handige corona tips rond trouwen. Zo kun je een toffe bruiloft plannen die ook voldoet aan de regels! 

Ook leuk om te lezen: De coronaproof bruiloft van Nathalie en Rob

De corona bruiloft regels die nu gelden

De coronamaatregelen worden gelukkig steeds meer versoepeld, wat ook van invloed is op bruiloften. De overheid heeft de volgende regels rond trouwen meegedeeld.

Aantal gasten burgerlijk en kerkelijk huwelijk in 2021

Bij een burgerlijk huwelijk gelden de regels die op het gemeentehuis gelden. Er is dus geen maximum aantal gasten meer waar je rekening mee moet houden! Belangrijk is wel dat gasten 1,5 meter afstand van elkaar moeten kunnen houden en een vaste zitplaats hebben.

Voor een kerkelijk huwelijk gelden andere regels. Hier was sowieso geen maximum qua gasten. Wel zijn er binnen de koepel van kerken afspraken over het aantal mensen. Vraag bij jouw kerk na wat op dit moment aangehouden wordt. In de kerk geldt nog steeds de anderhalve meter regel. Er is geen verbod op zingen.

Bruiloft feest geven in 2021

Goed nieuws: de horeca is weer open! Ook mag de horeca weer de reguliere bezetting qua gasten ontvangen, blijkt uit een Kamerbrief van 11 juni. En als je je gasten via Testen voor Toegang een coronatest laat doen, hoeven jullie zelfs geen 1,5 meter afstand meer te houden van elkaar. In onderstaande tabel zie je wat de regels zijn.

Er zitten nog wel wat voorwaarden aan een bruiloft vieren zonder 1,5 meter afstand. Bespreek daarom met de jullie trouwlocatie hoe het precies in z’n werk gaat.

Tips voor als je gaat trouwen tijdens corona 

Of je nou begin of eind 2021 gaat trouwen tijdens corona; het is met wat aanpassingen altijd mogelijk om je jawoord te geven. De volgende tips voor trouwen tijdens corona maken je dag alsnog onvergetelijk.

Huur een weddingplanner in

Iets wat je normaal gesproken misschien niet zo snel zou doen, maar nu superhandig is: huur een weddingplanner in tijdens corona! Een weddingplanner heeft vaak creatieve ideeën voor bepaalde situaties, wat tijdens corona natuurlijk goed van pas komt. Onderaan de streep is je trouwdag misschien iets duurder als je een weddingplanner inhuurt, maar in coronatijd zal je op een aantal programma-onderdelen misschien ook weer besparen.

Informeer bij je trouwlocatie of jullie de 1,5 meter aanhouden

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden op je mooiste dag is toch wel die afstand. Laat je al je gasten namelijk testen via Testen voor Toegang, dan hoeven jullie geen afstand meer te houden. Wel wordt jullie bruiloft dan een afgesloten evenement, waar niet iedereen naar binnen kan en waar toegangsbewijzen gecheckt moeten worden.

Bereid 2 bruiloften voor: met en zonder feest

Een van de corona tips rond trouwen die we je niet willen onthouden is om verschillende scenario’s voor te bereiden; een bruiloft met en zonder feest. Je weet namelijk niet hoe het aantal besmettingen rond de dag van jullie bruiloft zal zijn. Door hier praktisch op voorbereid te zijn, sta je straks niet voor verrassingen.

Houd je bruiloft tijdens corona buiten!

Een simpele manier om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden is buiten trouwen tijdens corona. Door de goede ventilatie hebben coronadeeltjes geen kans om lang te blijven hangen. Een aantal ideeën voor locaties bij trouwen in de buitenlucht:

 • Een open plek in het bos
 • Het park
 • De ruime achtertuin of boerderij van bekenden
 • Tuinfeest in je eigen achtertuin
 • Een gehuurde buitenlocatie, bijvoorbeeld een trouwlocatie aan het water.

Als je trouwt in het najaar of de winter, kan het koud zijn buiten. Je kunt daarom ook een deel van de ceremonie of het feest buiten houden, waarbij terrasheaters en dekentjes natuurlijk niet mogen ontbreken.

Trouwen in september oktober november 2021

Livestream voor gasten die niet kunnen komen

Waarschijnlijk zijn er ook gasten die helaas niet op je bruiloft kunnen komen, omdat ze het risico niet willen nemen om te komen of omdat ze ziek zijn. Met een livestream zijn ze op afstand dan toch heel dichtbij. Huur bijvoorbeeld een videograaf in die jullie dag uitzendt of stream de ceremonie via Zoom of FaceTime. Regel eventueel een microfoon, zodat jullie jawoord en de woorden van de trouwambtenaar goed te horen zijn. 

Drive-in receptie tijdens corona

Een drive-in receptie is een van de tips voor trouwen tijdens corona die makkelijk door te voeren is. Tijdens een drive-in receptie kunnen receptiegasten jullie feliciteren vanuit de auto! Handig is wel als dit op een plek gebeurt met veel ruimte, zodat er geen verkeersopstopping ontstaat. Ga elke auto even langs om felicitaties in ontvangst te nemen. Ook positief aan de drive-in receptie is dat zelfs met de strengste maatregelen kan doorgaan.

Denk aan de hygiëne voor je bruiloft

Een goede stap naar een bruiloft waar corona niet verspreid wordt is om te kijken hoe de juiste hygiëne gewaarborgd kan worden. Met een aantal kleine aanpassingen verklein je de kans op besmetting. Dit zijn onze tips:

 • Zet zuilen met desinfectiegel neer bij de entree. Zo komen gasten al met schone handen binnen. 
 • Laat gasten niet zelf hun eten en drinken pakken. Serveer het diner en de bruidstaart bijvoorbeeld uit of laat het diner door een medewerker opscheppen bij het buffet.
 • Laat oppervlaktes die vaak aangeraakt worden regelmatig schoonmaken, zoals deurklinken en lichtknoppen. 
 • Mag je je bruiloft weer buiten vieren, en zou je dat willen? Plak stickers op 1,5 meter afstand van elkaar op de vloer of steek dunne paaltjes in het gras. Zo geef je gasten richtlijnen waar ze kunnen dansen en/of staan.
 • Denk ook aan speciale tools die helpen in coronatijd, zoals kuchschermen, serveerstokken om drankjes mee te serveren, bijzettafeltjes om het eten op te serveren en mondkapjes voor personeel. 

Informeer je gasten over je corona bruiloft

Een bruiloft meemaken in deze tijd kan best wat onwennig zijn, ook voor je gasten. Het is dus superfijn voor hen als vooraf duidelijk is hoe jullie het coronavirus op afstand proberen te houden tijdens jullie bruiloft. Dit geeft niet alleen vertrouwen dat jullie met zorg omgaan met de situatie, maar het geeft ook richting aan de dag. 

 • Natuurlijk informeer je gasten vooraf hoe de dag eruit zal zien. Maar vertel hen daarbij ook over de genomen maatregelen, zoals dat jullie bijvoorbeeld kiezen voor Testen voor Toegang of de 1,5 meter afstand blijven waarborgen.
 • Vermeld op de trouwkaarten dat gasten moeten thuisblijven bij klachten.
 • Geef gasten plattegrondjes van de tafelindeling. Zo kan iedereen direct naar zijn tafel of stoel gaan bij binnenkomst.
 • Maak een goodybag met handige dingen voor deze tijd: desinfectiegel, een mondkapje, de info over jullie dag en de plattegrondjes van de tafelindeling.

Tips voor trouwen tijdens corona

Nee, trouwen in 2021 zal misschien niet worden zoals je het in je hoofd had. Maar door een aantal maatregelen te nemen, kan het toch een heel waardevolle dag worden! Wist je trouwens dat je bij Kaartje2go gratis nieuwe trouwkaarten ontvangt als je mooiste dag toch niet door kan gaan? Met onze garantie bij corona-annulering hoef je je dus in ieder geval geen zorgen te maken over je trouwkaarten.