Trouwen 17 augustus 2020

Trouwen rond oktober: dit zijn onze handige coronatips

Trouwen corona tips

Laatste update op 25 augustus 2020

Trouwen in of na oktober, kan dat wel nu corona heerst? Als je je bruiloft in een van de komende maanden gepland hebt, is dat vast iets wat je je afvraagt. De overheid verandert de corona maatregelen rond trouwen namelijk steeds weer, dus soms is het wat onduidelijk wat nou wel en niet mag. Wij vertellen je daarom precies wat de huidige stand van zaken is en geven je handige corona tips rond trouwen. Zo kun je een toffe bruiloft plannen die ook voldoet aan de regels! 

Trouwen in oktober: de corona bruiloft regels van dit moment

Als je gaat trouwen in of na oktober is er gelukkig weer een stuk meer mogelijk in Nederland. Het RIVM heeft namelijk meegedeeld dat er vanaf 1 juli geen maximum aantal personen meer geldt dat op je bruiloft mag komen. Belangrijk is dan wel dat je een locatie gereserveerd hebt en dat iedereen een eigen zitplaats heeft. Ook moet vooraf een gezondheidscheck plaatsvinden. Heb je geen locatie gereserveerd? Dan zijn er maximaal 100 mensen op een binnenlocatie en 250 mensen op een buitenlocatie welkom. Dansen op een bruiloft tijdens corona is alleen toegestaan buiten de horeca om en als het feest buiten plaatsvindt. En hoe je bruiloft er ook uitziet, natuurlijk moeten gasten 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.

Tips voor als je gaat trouwen tijdens corona 

Of je nou tijdens corona gaat trouwen in oktober, november, december of pas in 2021; het is met wat aanpassingen altijd mogelijk om je jawoord te geven. De volgende tips voor trouwen tijdens corona maken je dag onvergetelijk.

Huur een weddingplanner in

Iets wat je normaal gesproken misschien niet zo snel zou doen, maar nu superhandig is: huur een weddingplanner in tijdens corona! Een weddingplanner heeft vaak creatieve ideeën voor bepaalde situaties, wat tijdens corona natuurlijk goed van pas komt. Onderaan de streep is je trouwdag misschien iets duurder als je een weddingplanner inhuurt, maar in coronatijd zal je op een aantal programma-onderdelen misschien ook weer besparen.

Informeer of je trouwlocatie de 1,5 meter kan waarborgen

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden op je mooiste dag is toch wel die afstand. Door dus al op tijd bij je trouwlocatie te informeren tot hoeveel gasten de 1,5 meter afstand tussen zitplaatsen gewaarborgd kan worden, kom je niet voor verrassingen te staan. De volgende punten zijn goed om te bespreken:

 • Het aantal zitplaatsen bij 1,5 meter afstand
 • Of de trouwlocatie zelf de gezondheidschecks kan uitvoeren
 • Op welke manier gasten hun eten en/of drinken geserveerd krijgen
 • Welke andere hygiënemaatregelen ze hebben getroffen.

Matcht het aantal beschikbare zitplaatsen op 1,5 meter niet met je gastenlijst? Kies er dan voor om een andere locatie te zoeken of de gastenlijst iets in te korten.

Bereid 2 bruiloften voor: met en zonder feest

Eén van de corona tips rond trouwen die we je niet willen onthouden is om verschillende scenario’s voor te bereiden; een bruiloft met en zonder feest. Het aantal besmettingen is namelijk nu gelukkig laag, maar als dit verandert, zullen de maatregelen rond trouwen misschien weer aangescherpt worden. Door hier praktisch op voorbereid te zijn, sta je straks niet voor verrassingen. Ook zal de teleurstelling waarschijnlijk wat beter te verwerken zijn als je een supertof plan B hebt liggen voor je trouwdag.

Houd je bruiloft tijdens corona buiten!

Een simpele manier om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden is buiten trouwen tijdens corona. Door de goede ventilatie hebben coronadeeltjes geen kans om lang te blijven hangen. Een aantal ideeën voor locaties bij trouwen in de buitenlucht:

 • Een open plek in het bos
 • Het park
 • De ruime achtertuin of boerderij van bekenden
 • Tuinfeest in je eigen achtertuin
 • Een gehuurde buitenlocatie, bijvoorbeeld een trouwlocatie aan het water.
Trouwen in september oktober november 2021

Livestream voor gasten die niet kunnen komen

Waarschijnlijk zijn er ook gasten die helaas niet op je bruiloft kunnen komen, omdat ze in de risicogroep vallen of ziek zijn. Met een livestream zijn ze op afstand dan toch heel dichtbij. Huur bijvoorbeeld een videograaf in die jullie dag uitzendt of stream de ceremonie via Zoom of FaceTime. Regel eventueel een microfoon, zodat jullie jawoord en de woorden van de trouwambtenaar goed te horen zijn. 

Drive-in receptie tijdens corona

Een drive-in receptie is een van de tips voor trouwen tijdens corona die makkelijk door te voeren is. Tijdens een drive-in receptie kunnen receptiegasten jullie feliciteren vanuit de auto! Handig is wel als dit op een plek gebeurt met veel ruimte, zodat er geen verkeersopstopping ontstaat. Ook kun je je gasten dan rustig voorzien van taart en een drankje :–) Terwijl je gasten hier van genieten, kunnen jullie elke auto even langsgaan om felicitaties in ontvangst te nemen.

Denk aan de hygiëne voor je bruiloft

Een goede stap naar een bruiloft waar corona niet verspreid wordt is om te kijken hoe de juiste hygiëne gewaarborgd kan worden. Met een aantal kleine aanpassingen verklein je de kans op besmetting. Dit zijn onze tips:

 • Zet zuilen met desinfectiegel neer bij de entree. Zo komen gasten al met schone handen binnen. 
 • Laat gasten niet zelf hun eten en drinken pakken. Serveer het diner en de bruidstaart bijvoorbeeld uit of laat het diner door een medewerker opscheppen bij het buffet.
 • Laat oppervlaktes die vaak aangeraakt worden regelmatig schoonmaken, zoals deurklinken en lichtknoppen. 
 • Vier je je bruiloft buiten? Plak stickers op 1,5 meter afstand van elkaar op de vloer of steek dunne paaltjes in het gras. Zo geef je gasten richtlijnen waar ze kunnen dansen en/of staan.
 • Denk ook aan speciale tools die helpen in coronatijd, zoals kuchschermen, serveerstokken om drankjes mee te serveren, bijzettafeltjes om het eten op te serveren en mondkapjes voor personeel. 

Informeer je gasten over je corona bruiloft

Een bruiloft meemaken in deze tijd kan best wat onwennig zijn, ook voor je gasten. Het is dus superfijn voor hen als vooraf duidelijk is hoe jullie het coronavirus op afstand proberen te houden tijdens jullie bruiloft. Dit geeft niet alleen vertrouwen dat jullie met zorg omgaan met de situatie, maar het geeft ook richting aan de dag. 

 • Natuurlijk informeer je gasten vooraf hoe de dag eruit zal zien. Maar vertel hen daarbij ook over de genomen maatregelen, zoals waar de gezondheidscheck bijvoorbeeld plaatsvindt en dat gasten naar hun stoel worden geleid. 
 • Vermeld op de trouwkaarten dat gasten moeten thuisblijven bij klachten.
 • Geef gasten plattegrondjes van de tafelindeling. Zo kan iedereen direct naar zijn tafel of stoel gaan bij binnenkomst.
 • Maak een goodybag met handige dingen voor deze tijd: desinfectiegel, een mondkapje, de info over jullie dag en de plattegrondjes van de tafelindeling.

Tips voor trouwen tijdens corona

Nee, trouwen in of rond oktober zal misschien niet worden zoals je het in je hoofd had. Maar door een aantal maatregelen te nemen, kan het toch een heel waardevolle dag worden! Wist je trouwens dat je bij Kaartje2go gratis nieuwe trouwkaarten ontvangt als je mooiste dag toch niet door kan gaan? Met onze garantie bij corona-annulering hoef je je dus in ieder geval geen zorgen te maken over je trouwkaarten.

Ook interessant voor jou: