Zo maak je de allertofste speurtocht

Speurtocht maken

Samen op avontuur, nieuwe dingen ontdekken, schatten graven en raadsels beantwoorden. Gaat er al een belletje rinkelen? We hebben het natuurlijk over speurtochten! Wat een feestje was dat vroeger, en ook nog eens heel leerzaam. Dit geweldige avontuur gun je je eigen mini’s natuurlijk ook. Hoog tijd om je organisatieskills af te stoffen en een speurtocht in elkaar te zetten. Maar we laten je natuurlijk niet helemaal aan je lot over. We helpen je met plezier en hebben allerlei handige tips en tricks voor je op een rijtje gezet. Een speurtocht maken was nog nooit zo leuk (en makkelijk).

🔍 Superleuk: Stuur een speciale uitnodiging voor je speurtocht feestje!

Voor wie kun je een speurtocht organiseren?

Je bent nooit te oud om te speuren. Nodig dus met een gerust hart de hele familie, het voetbalteam van je partner of de kleuters uit de buurt uit voor je speurtocht. Al vragen die verschillende groepen soms wel om een iets andere aanpak.

Speurtocht mini’s

Voor de allerkleinsten is een speurtocht één groot avontuur. Samen met je beste vriendjes op ontdekkingstocht is toch het leukste wat er is? Vanaf 4 jaar kun je een speurtocht maken voor het kinderfeestje van je kindje. Hou er wel rekening mee dat die mini’s een korte spanningsboog hebben. Tussentijdse prijzen en gezamenlijke activiteiten helpen enorm.

Speurtocht kinderen van 6 tot 10

De iets oudere kindjes hebben wat meer focus en zijn vooral gek op het wedstrijdelement van je speurtocht. Probeer dit dan ook zeker in je speurtocht te verwerken. Tijdens de speurtocht op een kinderfeestje kun je bijvoorbeeld een kleine prijs geven aan degene die als eerste het antwoord op een vraag weet. Met deze leeftijdscategorie is het ook heel leuk om eropuit te trekken en de speurtocht in de natuur te organiseren.

Speurtocht pubers

Je zou denken dat pubers helemaal geen zin meer hebben in een speurtocht. Maar niets is minder waar. Het is alleen wel verstandig om in te spelen op hun interesses. Zitten jullie kids de hele dag aan hun mobiele telefoon vastgeplakt? Kies dan voor een online speurtocht. Tegenwoordig kun je een WhatsApp speurtocht zelf maken en zijn er ook allerlei online varianten te vinden.

Speurtocht volwassenen

Speurtochten zijn ook de perfecte activiteit voor volwassenen die zich weer even kind willen voelen. Organiseer bijvoorbeeld een familie speurtocht of nodig je beste vrienden uit. Deze speurtocht maken is net zo leuk als hem uitvoeren, want je kunt helemaal los met schunnige raadsels en gênante opdrachten. Voeg een extra wedstrijdelement toe door twee (of meer) teams te maken, en vergeet niet om videobewijs van de uitvoering te vragen!

Speurtocht volwassenen organiseren

De tofste speurtocht locaties

Als je hebt bepaald voor wie je een speurtocht gaat maken, is het tijd om de locatie te kiezen. Wist je dat je een speurtocht maken op heel veel verschillende plekken en manieren kunt doen? De keuze qua locaties is reuze, maar we zetten graag wat leuke tips voor je op een rijtje.

  • Ga voor een natuur speurtocht in het bos. 
  • Ook het strand doet het goed als speurlocatie, vooral voor piratenfeestjes.
  • Een auto speurtocht maken is origineel en ook leuk voor volwassenen.
  • Koud buiten? Maak een speurtocht in huis!
  • Een speurtocht in het donker maken zorgt voor een spooky effect.
  • Organiseer met je buren een speurtocht in de wijk.
  • Samen met OERRR kun je een speurtocht maken bij natuurmonumenten.

Een thema speurtocht maken

Er zijn leuke speurtocht ideeën genoeg. Maar een originele speurtocht met een grappig thema steekt er toch met kop en schouders bovenuit. Waarom? Omdat je niet alleen de tocht zelf kunt maken, maar ook helemaal los kunt gaan met de aankleding, bijpassende snacks en uitnodigingen, en geweldige prijzen in dezelfde stijl.

Onze favoriete thema’s

Ridders en prinsessen
Bij een speurtocht voor een gemixte groep kindjes is het thema ridders en prinsessen perfect. De stoere kids kunnen los met zwaarden, draken en avontuur, terwijl de prinsen en prinsessen rondzwieren in hun mooiste outfits. Onze tip is dan ook om de kindjes zelf te laten kiezen welk kostuum ze mooi vinden. De antwoorden zouden je nog best eens kunnen verrassen.

Ridders en prinsessen thema voor je feestje

Spooktocht
Organiseer je een speurtocht voor volwassenen of wat oudere kids? Dan is een spooktocht ook ontzettend leuk. Deze tocht voer je natuurlijk uit in het donker en heeft af en toe een verrassend en griezelig effect. Ga los met spookjes, griezelige maskers, afgehakte ledematen en kettingzaaggeluiden. Wedden dat de stoere mannen net zo hard gillen als de meiden?

Spooktocht organiseren

Piraten
Bij veel mini’s (en ouders) is een piraten speurtocht favoriet. Met een piratenthema kun je namelijk alle kanten op en het schreeuwt plezier en avontuur. Maak een toffe schatkaart, begraaf de schat ergens in de tuin of op het strand en geef alle kleine avonturiers een ooglapje. Om het feest helemaal compleet te maken kunnen jij en je partner ook als piraten verkleed gaan. Ahoy maatjes!

🏴‍☠️ Tip: Hier lees je nog veel meer leuke informatie over een piraten kinderfeestje.

Piraten kinderfeestje

Je tocht in stijl aankleden en decoreren

Een speurtocht maken is één ding, maar het feest is pas echt compleet wanneer je het thema doortrekt in de aankleding. Zo kun je een schatkaart maken voor je piraten speurtocht, spinnenwebben ophangen voor de spooktocht en de deelnemers een leuke outfit of accessoire laten uitkiezen. Superleuk natuurlijk, maar waar haal je deze aankleding nou precies?

In de winkel 
Je zou het niet verwachten, maar in het winkelcentrum bij jou in de buurt kun je allerlei leuke decoratie vinden. We raden je dan ook zeker aan om deze plekken eens te bezoeken wanneer je weer naar de winkels gaat. 

  • HEMA
  • SoLow
  • Action
  • Xenos
  • De lokale kringloop (je weet maar nooit wat voor parels je daar tegenkomt)

Bestel online
Ben jij een echte online shopper? Gelukkig kun je op het web ook genoeg leuke adresjes voor speurtocht decoratie vinden. Een speurtocht maken kan dus gewoon lekker vanuit je luie stoel. Of dat ene lekkere hoekje van de bank! Bij onder andere deze vijf websites kun je terecht.

Maak het zelf
De beste, en meest budgetvriendelijke, tip die we je kunnen geven is om je decoratie zelf te maken. Trek er lekker een middag voor uit en ga aan de slag met karton, lijm en glitters. Op Pinterest vind je hartstikke veel leuke DIY themadecoratie ideeën die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren. We hebben onze drie favorieten hieronder voor je verzameld. Een speurtocht organiseren was nog nooit zo leuk. Klik op het plaatje om direct naar Pinterest te gaan.

pin
pin
pin

Bijpassende snacks

Bij een speurtocht organiseren hoort ook nadenken over de snacks. Want van al dat speuren, raadsels oplossen en spelletjes doen krijg je natuurlijk honger. Met deze heerlijke hapjes kunnen de speurders genieten van een snack die past bij je thema. 

Spooktocht jalapeño mummies
Organiseer je een een speurtocht met een spooky thema? Dan zijn deze bacon jalapeño mummies de perfecte snack. De lichte kick geeft de deelnemers nieuwe energie voor de rest van de speurtocht. Voor kleine speurders kun je de jalapeños vervangen door snoeppaprika’s.

pin

Unicorn cupcakes
Feeën, glitters en eenhoorns zijn al jaren een populair speurtocht thema. Je kunt dan ook haast niet de mist ingaan met deze kleurrijke unicorn cupcakes.

pin

Krabcroissantjes
Soms kunnen de hapjes zo simpel zijn, maar maakt de presentatie het feest compleet. Bij deze krabcroissantjes bijvoorbeeld! Het enige wat je hoeft toe te voegen zijn twee tandenstokers met een oogje erop. Je kunt er nog voor kiezen om ze op geel en blauw papier te serveren, zodat het lijkt alsof de krabben op het strand liggen.

pin

Spannende opdrachten verzinnen

Eerlijk is eerlijk, je kunt geen speurtocht maken zonder spannende opdrachten. Hierdoor houd je de speurders geïnteresseerd en zorgt het wedstrijdelement voor wat gezond fanatisme. Er zijn verschillende soorten opdrachten die je in je speurtocht kunt verwerken. 

  • Raadsels voor je speurtocht bijvoorbeeld. Speciaal voor de slimmeriken in de groep.
  • Een foto speurtocht maken is ook leuk. De deelnemers moeten de foto’s dan naar jou doorsturen tijdens de tocht. 
  • Fysieke activiteiten zijn altijd een goede optie. Zeker voor kleine drukke kiddo’s! 
  • Spelletjes doen het ook altijd goed. De speurders kunnen dan individueel punten scoren.
  • Je kunt ook een puzzel speurtocht maken, waarbij alle oplossingen samen hét antwoord vormen.

Een speurtocht maken in 12 handige stappen

Hopelijk hebben we je genoeg informatie en inspiratie gegeven om de vraag “Hoe maak ik een speurtocht?” te kunnen beantwoorden. Maar om het je nog nét iets makkelijker te maken zetten we onze tips ook nog even voor je in een overzichtelijk lijstje. 

  1. Bepaal voor wie je een speurtocht gaat maken. Want een speurroute voor kleine kindjes vraagt om een andere aanpak dan bijvoorbeeld een spooktocht voor volwassenen.
  2. Hang er een thema aan. Ga voor een populair thema als piraten, prinsessen of jungle. Of denk out of the box en organiseer een griezelige spooktocht.
  3. Kies je locatie. Stel je je eigen huis beschikbaar of speel je het veilig en organiseer je de speurtocht buiten? In dat laatste geval zijn het bos of jullie eigen buurt goede opties.
  4. Ga aan de slag met decoratie. Want een speurtocht maken vraagt om wat creativiteit. Trek het thema daarom lekker door in de aankleding van je speurtocht.
  5. Stippel een route uit. Ga op pad en leg de route vast op een papiertje. Dan kun je deze later thuis uitwerken. Probeer ook alvast de goede plekken voor een opdracht te spotten.
  6. Bedenk spelletjes en opdrachten. Ga je een speurtocht organiseren voor kleine kinderen? Zorg dan dat alle kids betrokken zijn bij de opdrachten, zodat ze hun aandacht niet verliezen.
  7. Verzamel recepten voor snacks. Of koop ze lekker in de winkel, net zo lekker en het scheelt je een hoop geklieder in de keuken.
  8. Koop of maak de markering van de route. Dit kan met lintjes, ballonnen of andere decoratie. Stoepkrijt raden we af, want één regenbui en je speurtocht is foetsie.
  9. Schakel hulptroepen in. Vraag familieleden, vrienden of je partner om je te helpen met het organiseren en begeleiden van de speurtocht. Die hulp kun je echt goed gebruiken.
  10. Zorg voor een goede eindlocatie. Laat de tocht eindigen op een locatie waar de speurders zich kunnen vermaken, en waar jij kan bijkomen met een lekker drankje.
  11. Bestel uitnodigingen. Nodig alle speurders uit met een persoonlijke uitnodigingskaart. Uiteraard volledig in het thema van je speurtocht voor een kleine sneak peek.
  12. Maak het jezelf extra makkelijk. Onze supertip: bestel een kant-en-klare speurtocht online.
Speurtocht maken stappenplan

Uitnodigingen voor je speurtocht maken

Je vond deze stap al terug in ons stappenplan, maar we lichten hem met plezier nog even toe. Het feest begint namelijk al bij de uitnodiging. Met persoonlijke uitnodigingen in de stijl van je tocht kan het niets anders dan een succes worden. Bij Kaartje2go vind je de leukste uitnodigingen, die je zelf helemaal naar wens kunt bewerken. En weet je niet zo goed wat je op de uitnodiging moet schrijven? Lees dan dit artikel over teksten voor op je kinderfeestje uitnodiging. Wie weet vind je daar de inspiratie die je zoekt.

Bonustip: Volg ons op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, mooie kaartontwerpen en toffe acties.

Ook interessant voor jou: