Geboorte 1 augustus 2019

Zo beleeft je partner de zwangerschap!

Partner zwangerschap beleeft

Misselijkheid, vermoeidheid, een veranderend lichaam… Dat niet elke vrouw evenveel van haar zwangerschap kan genieten is algemeen bekend. Maar voor de partner zijn die 9 maanden soms ook afzien. Begrijp ons goed, je wederhelft hoeft niet binnen driekwart jaar met minimaal 15 kilo extra gewicht rond te lopen en ook de bevalling gaat aan zijn of haar lijf voorbij. Toch ervaart je partner de zwangerschap ook op zijn eigen manier. Benieuwd hoe partners de zwangerschap beleven in vergelijking met hun zwangere vrouw? Wij ontdekten waar ze mee moeten dealen! 

Gierende hormonen: wie is mijn vriendin geworden?!

Zelf herken je het vast: moodswings zo hoog als de Eiffeltoren, en weer terug! Waar je het ene moment je stralende zelf bent, sta je het volgende moment onbedaarlijk te huilen boven dat laatste stukje taart dat op de grond viel. En terwijl jij de ogen uit je hoofd huilt, bedenkt je partner hoe nu weer te reageren. Misschien is hij of zij sussend (‘Schat, het is maar taart! Ik rijd wel even naar de supermarkt.’) of toch vol ongeloof, waarna je wederhelft in een hoekje kruipt om zich even af te sluiten voor deze erbarmelijke situatie. Wanneer is het zover gekomen dat jouw lichaam besloot haar emoties tot uitersten te laten gaan?! Partners hebben mentaal dus heel wat te verduren tijdens de zwangerschap!

Is de baby wel van mij?

Als vrouw denk je er niet over na of je kind wel van je vriend of man is. Jullie zijn al jaren samen én je bent zo trouw als een hond, dus je vraagt je vooral af of jullie kindje je partners grote neus, zijn grappige voeten of toch allebei heeft. Maar bij sommige mannen rijst het akelige besef dat hun kind ook weleens van een ander kan zijn. Misschien bevalt hun vriendin of vrouw wel van een rossige baby, terwijl er geen tintje rood in de gehele stamboom te vinden is! In theorie is een DNA-test een optie, maar misschien valt het wel wat op als je man opeens een grappig experimentje wil doen en wangslijm van jullie baby nodig heeft. Als man is het dus waarschijnlijk vooral pas opgelucht ademhalen als die grote neus zich eindelijk aandient.

Couvade: zwangerschapskwaaltjes bij een man

Dat veel partners qua gewicht gezellig meezwangeren met hun partner komt je vast bekend voor. Maar wist je dat mannen ook last kunnen krijgen van zwangerschapskwaaltjes? Dit fenomeen wordt couvade of mannenkraambed genoemd. Het lijkt misschien aanstellerig als een man kokhalzend boven de pot hangt, maar er zijn wetenschappelijke bewijzen die dit bevestigen. Couvade kan onder andere voorkomen als mannen erg meeleven met de zwangerschap, bijvoorbeeld als de weg naar een daadwerkelijke zwangerschap moeilijk was. Een andere reden kan zijn dat de man zich buitengesloten voelt en het gevoel heeft niet nodig te zijn tijdens de zwangerschap. De meeste klachten zijn onschuldig en couvade is dus niets om jullie zorgen over te maken.

Seks, wat is dat ook alweer?

Lekkende borsten, een maag die besluit misselijk te worden wanneer hij wil en een buik als een boksbal… Zomaar wat redenen waarom je lijf onbewust voor standje celibatair kiest wanneer je zwanger bent. Toch zien veel partners niet echt het nut van geheelonthouding op seksueel gebied, wat best begrijpelijk is! Waar jullie wekelijks misschien wel meerdere keren lol hadden tussen de lakens, moet hij of zij nu steeds maar weer een potje doe-het-zelven. Frustratie ten top! 

De frustratie kan natuurlijk ook bij jou als vrouw of vriendin liggen. Qua uiterlijk verandert je lichaam behoorlijk, wat ook je partner niet ontgaat. Sommige partners vinden hun vrouw prachtig tijdens haar zwangerschap, maar moeten er even niet aan denken om van bil te gaan. Een andere reden kan zijn dat hij of zij bang is jullie baby pijn te doen. Praat er vooral samen over en bedenk dat deze situatie maar tijdelijk is.

Dealen met complicaties tijdens de zwangerschap

Sommige partners zouden graag wíllen dat hun vrouw alleen maar hoeft te janken om een stuk taart. Niet elke zwangerschap is zonder complicaties en het komt dan ook geregeld voor dat een zwangere vrouw uit de running is. Misschien lig je veel op bed of zelfs voor langere tijd in het ziekenhuis. Als vrouw is het dan afzien, omdat je je lichamelijk slecht voelt, onzeker bent of je kindje misschien te vroeg geboren wordt of omdat je je stierlijk verveeld. Maar de partner raakt in deze periode ook niet onbewogen. Het liefst bezoekt hij of zij je elke dag, is er misschien nog een kindje dat zorg en aandacht nodig heeft, moet er een huishouden draaiende gehouden worden en gaat het werk gewoon door. Een zware tijd, die lichamelijk en mentaal veel energie kost. Dat je eega na deze periode de award voor beste partner verdient, spreekt wat ons betreft voor zich!

Hoe partners de zwangerschap beleven

Het leven van je partner gaat tijdens de zwangerschap ook niet over rozen. Met elkaar blijven communiceren en elkaars gedrag soms met een flinke korrel zout nemen kan al veel helpen! Wil je meer lezen over zwanger zijn? Ontdek dan de verschillen tussen de eerste en een tweede zwangerschap of lees wat er van week tot week verandert als je zwanger bent.

Ook interessant voor jou: