Geboorte 22 augustus 2019

Dit wil je weten voor de geboorte van je baby

Weten voor de geboorte

Als je bijna uitgerekend bent, kun je vast niet wachten om je naar babyshampoo geurende baby vast te hebben. Af en toe laat je de muziekmobiel boven de wieg eens spelen, de babykleertjes liggen al sinds het begin van je derde trimester gewassen en gestreken in de kast en het eerste pakje ligt klaar om gedragen te worden. In huis staat kortom alles in het gelid om dat kleine wondertje met liefde te verwelkomen. Maar hoe zit het mentaal? De geboorte van een kind is een levensveranderende gebeurtenis en veel ouders komen er achteraf pas achter wat voor impact een baby heeft. Wij verzamelden daarom 9 dingen die je wilt weten voor de geboorte van je baby, zodat je je ook psychisch kunt voorbereiden.

Ook leuk om te lezen: Deze 16 babyweetjes kende je vast nog niet

1. Die wolk is niet altijd roze

Misschien zie je jezelf al stralend in bed liggen met een baby op je arm terwijl je gelukzalig naar je partner kijkt. Helaas hoeft de wolk waar je na de bevalling op zit niet altijd roze te zijn. Vooral bij een eerste baby is het na de geboorte erg wennen. Het is een overweldigende ervaring dat je opeens zo’n klein baby’tje vast hebt, terwijl hij of zij een dag ervoor nog in je buik zat. Ook kan het zijn dat je niet direct een connectie hebt met je kind en dat het tijd kost om de liefde te laten groeien. En sommige vrouwen worden overvallen door een postnatale depressie, waardoor ze zich maandenlang somber, lusteloos en angstig voelen. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je je goed voelt na de bevalling. Erover praten met je partner of kraamverzorgster, of professionele hulp zoeken kan dan veel helpen.

2. Je ervaart een heel ander soort liefde: moederliefde!

Of je het nu direct na de bevalling voelt of dat het een paar maanden duurt: de meeste vrouwen gaan een heel ander soort liefde voelen! Moederliefde is een alles overstijgende liefde, waardoor je een diepe verbondenheid met je kindje voelt. Moederliefde is ook best praktisch, want met je liefde bied je je kindje veiligheid en een vertrouwde omgeving. Dit is niet alleen de eerste maanden belangrijk, maar tijdens zijn of haar hele jeugd. Als je op sommige dagen naar je kindje kijkt zul je merken dat je hart bijna uit elkaar barst van de liefde die voelt. Je kindje betekent alles voor je en je liefde is onvoorwaardelijk!

3. Wat je wilt weten voor de geboorte: tijd voor jezelf is schaars

Waar je tijdens je verlof nog uitgebreid series bingewatchte en elke dag lunchte met een vriendin, zal je merken dat tijd voor jezelf schaars wordt met een kindje. Niet jij bent meer de belangrijkste persoon in je leven, maar je zoon of dochter! En daarom sta je als je kindje huilt klaar om te voeden of een luier te verschonen, terwijl je zelf misschien nog niet gegeten en gedoucht hebt. Vergeet daarom ook niet om af en toe wat me-time in te plannen. Doe een dutje als je baby een middagslaapje doet of vraag oma om even een paar uurtjes op te passen, zodat jij uitgebreid in bad kunt. Voor jezelf zorgen is nu extra belangrijk! 

4. Een nacht doorslapen is er straks niet meer bij 

Je kent vast succesverhalen van ouders met een kind dat na 2 weken al doorsliep. Helaas, in het eerste jaar is het heel normaal dat je kind ‘s nachts wakker wordt voor een voeding, schone luier of jouw nabijheid. Bereid je dus maar voor op een tijd van nachtbraken en niet slapen, want een nacht doorslapen is er de komende tijd niet meer bij. 

5. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen

Wat veel vrouwen ook niet weten na de geboorte van hun kindje, is dat hun buik niet op magische wijze terugveert na de bevalling. Je lichaam heeft 9 maanden lang een kindje gedragen en je baarmoeder heeft daarom tijd nodig om weer in zijn oude vorm te raken. De Doutzens van Instagram laten je geloven dat je na een week weer in shape kan zijn, maar bij de meeste vrouwen kost het wat meer tijd. En sommige vrouwen geven zelfs aan dat hun lichaam nooit meer hetzelfde is geworden na de bevalling. Gelukkig gaat je lichaam iets heel wonderlijks doen dat belangrijker is dan je figuur: een kind op de wereld zetten!

6. Een baby is duur! 

Tijdens het kopen van de babyuitzet was je er al achter: alles waar het woord ‘baby’ voor staat is duur! En ook na de geboorte van je kindje wordt wel duidelijk dat het geld eruit vliegt. Kinderopvang, luiers, toch een babyfoon met camera en een extra kinderzitje voor de tweede auto, het zijn stuk voor stuk aanslagen op je bankrekening. En het feit dat jij of je partner eventueel ouderschapsverlof opneemt is dan nog niet meegerekend. Gelukkig zijn veel spullen tweedehands te koop of te lenen bij familie of vrienden. En het niet meer dagelijks kunnen lunchen met een vriendin valt ook onder besparen, toch? ;–)

7. Je mag trots zijn: dit kindje heb je zelf gemaakt!

Elke seconde worden er 4,3 baby’s geboren en toch is het een groot wonder: je gaat zelf een kindje op de wereld zetten! Samen met je partner maakte je het liefste en leukste kindje en het resultaat ligt straks tevreden in het wiegje te slapen. Besef dat je hier heel trots op mag zijn, je hebt het toch maar mooi gedaan! Straks loopt er een mensje op de wereld die alles voor je zal betekenen.

8. Investeren in je relatie is een must

Wat je ook moet weten voor de geboorte is dat tijd voor je partner hebben ook geen vanzelfsprekendheid meer is. Na een dag werken of voor je kindje zorgen, heb je na het koken en je baby op bed leggen misschien vooral zin om op te bank te ploffen. Onthoud daarom dat het ook gezond is om dat samen te doen. Blijf met elkaar praten en ga af en toe een avond of nachtje samen weg. Zo staat jullie leven niet alleen in het teken van je kindje, maar creëer je ook tijd en aandacht voor je partner.

9. Je kunt niet altijd meer spontaan op pad

Als laatste is het ook belangrijk om te weten dat je straks niet meer spontaan kunt beslissen om de deur uit te gaan. Als je samen weg wilt, moet er altijd oppas geregeld worden en als je even een boodschap moet doen, is het slaapje van je kindje soms belangrijker dan het tripje naar de stad. Besef daarom dat je plannen af en toe in duigen vallen en dat je soms een afspraak moet afzeggen.

Voorbereiding op het moederschap

Met deze 9 feitjes ben je op de hoogte van wat je moet weten voor de geboorte en zal de tijd na de geboorte net iets minder levensveranderend voelen! Ben je trouwens bijna uitgerekend? Wij geven je ook graag tips voor als je je verveelt tijdens je zwangerschap en vertellen wat je moet doen als je uitgerekende datum voorbij is!

Ook interessant voor jou: