Geboorte 23 januari 2018

Ben je uitgerekend? Dit kun je doen!

uitgerekend

Je hebt je vluchttas al weken ingepakt, het geboortekaartje is uitgezocht en de 40 weken zijn om. Vandaag ben je uitgerekend! De magische datum die al maanden in je hoofd zit is eindelijk hier, maar je baby zit nog lekker warm in je buik. En omdat het wachten wel erg lang kan duren geven wij tips voor wat te doen als je uitgerekende datum voorbij is. Zo kun je je gedachten verzetten en je nog even opladen voordat de bevalling begint.

Uitgerekend? Overleg met je verloskundige

In de tijd nadat je uitgerekend bent, zul je veel contact hebben met je verloskundige. Ze houdt je gezondheid in de gaten en checkt of het hartje goed klopt en of er voldoende vruchtwater is. In de meeste gevallen bepaalt het lichaam en de baby wanneer de bevalling begint. Het enige wat je dus kunt doen is afwachten. Als je 1 centimeter ontsluiting hebt, zou de bevalling ook opgewekt kunnen worden middels het strippen van je baarmoeder. Maar als je geen ontsluiting hebt, zul je nog even wat afleiding moeten zoeken voor het wachten.

Neem je geboorteplan nog eens door

Als je moet wachten op je bevalling, is het goed om je eventuele geboorteplan nog even door te nemen. Natuurlijk heb je deze zelf opgesteld en ken je deze uit je hoofd, toch kan het rust geven om het nog een keer door te lezen. Heb je een zwangerschapscursus gevolgd? Dan zou je de hoofdlijnen hiervan nog even kunnen opschrijven en doornemen. Verder is het ook fijn om wat handige zwangerschaps apps voor aanstaande moeders te downloaden en door te nemen.

Sta stil bij je leven van nu en straks

Nu je nog zwanger bent, maar toch ook uitgerekend bent, is er een soort stilte voor de storm. Je weet dat je het straks veel drukker hebt met je kleintje en dit zal ook niet meer veranderen. Besef daarom nog even hoe je leven nu is en hoe het gaat veranderen. En misschien verveel je je wel tijdens je zwangerschapsverlof, geniet er toch nog even bewust van dat je nog alleen voor jezelf leeft. Straks heb je een kleintje in je armen waar je heel veel jaren voor gaat zorgen!

Plan een middagje quality time als je uitgerekend bent

Veel vrouwen vinden het een fijne ervaring om er nog even een middagje op uit te gaan als de uitgerekende datum voorbij is. Plan wat me-time op de uitgerekende datum door alleen ergens koffie te drinken of ga gezellig lunchen met je partner. Dit is misschien wel de laatste keer dat je op pad bent zonder baby, wat het een bijzonder moment maakt.

Denk aan de leuke momenten die komen gaan

Als je kindje er nog niet is, is het extra leuk om te fantaseren over die belangrijke mijlpalen in het eerste jaar. Het eerste lachje en de eerste keer papa en mama zeggen liggen allemaal nog in het verschiet! Sta er dus nog even bij stil dat het een bijzonder jaar gaat worden met ons artikel met leuke mijlpalen in het eerste jaar van je kindje.

Doe nog wat kleine dingen in huis

Ben je nog wat onrustig door dingen die in huis moeten gebeuren? Ga deze dan gewoon op een rustig tempo doen. Maak wat schoon, kook nog een gerecht om in te vriezen of ruim de laatste dingen op. Vraag eventueel je moeder of een vriendin om je te helpen in huis, want het is niet goed als je je lichaam te veel belast. Wil je straks een kraamfeest organiseren? Tref dan nu alvast de eerste voorbereidingen, zodat je hier na je bevalling minder energie in hoeft te stoppen. Ook kun je alvast bedenken of je een kraamtraditie als beschuit met muisjes of een meer originele geboortetraktatie wil serveren als je kraambezoek hebt!

Rust goed uit

Dat zwanger zijn topsport is, heb je de laatste maanden wel ervaren aan de hoeveelheid rust die je moest nemen. Ook voor de bevalling is het goed om nog wat rust te nemen. Als je uitgerust bent, zal je de wee├źn namelijk veel beter op kunnen vangen. Slaap dus overdag wat extra, kijk lekker veel films en series en lees iets luchtigs, zoals onze 3 grappige bevallingsverhalen!

Pamper jezelf nog even

Verzorgd in het kraambed liggen is natuurlijk niet het belangrijkste als je kindje er is. Toch is het wel mooi meegenomen als je nog wat persoonlijke verzorging kunt doen. Lak je nagels dus nog een keer en werk je wenkbrauwen bij. Ga ook lekker in bad met je favoriete badschuim en doe een lekker maskertje op. Zo geef je jezelf wat extra aandacht en hoef je straks even wat minder aandacht te besteden aan deze dingen.

Wek zelf de wee├źn op

Ben je al een paar weken helemaal klaar met zwanger zijn en kun je niet wachten om je kindje in je armen te hebben? Probeer dan zelf de wee├źn op te wekken met onze tips! Er zijn maar weinig dingen die echt werken, maar het schijnt dat onder andere seks hebben en ontspannen een positief effect hebben op het laten beginnen van de bevalling…

Uitgerekend: stilte voor de storm

Met deze tips zorg je dat je de tijd goed doorkomt als je uitgerekende datum voorbij is. Het kan namelijk nog wel een paar dagen duren voor het zover is! Tot die tijd is het nog even stilte voor de storm genieten van de rust.

Ook interessant voor jou: