Geboorte 12 september 2019

17 handige hacks voor ouders met jonge kinderen

Hacks voor ouders

Druipende ijsjes, oorverdovend speelgoed met muziek en een baby die niet slaapt… Kinderen hebben is fantastisch, maar niet alles wat erbij komt kijken verwelkom je met een glimlach. Gelukkig zijn er heel veel handigheden om dat kleine leed dat je gratis bij een kind krijgt te verzachten. Met de volgende 17 hacks voor ouders wordt jouw leven met kinderen nog gemakkelijker. 

1. Badderen in een wasmand

Een handige tip voor ouders met jonge kinderen is om je kindje in een wasmand met gaten te laten zitten als hij of zij in bad speelt. Zo perk je de bewegingsruimte in, zodat de speeltjes rond je kindje blijven drijven. Je kindje hoeft hierdoor niet meer zelf het bad door om speelgoed te pakken, wat uitglijden voorkomt. Handig!

2. Sorteerbak voor tussendoortjes

Ga je op autovakantie met kinderen en hebben jullie een lange reis voor de boeg? Dan zijn lekkere en gezonde tussendoortjes een must. Stop de snacks in een sorteerbak waar je normaal kralen of schroeven in sorteert, zodat je alles bij elkaar hebt liggen. Op deze manier hoef je niet steeds in je tas te duiken en verschillende verpakkingen tevoorschijn te halen. Je hebt dan alleen nog bakjes of bekertjes nodig om de tussendoortjes in uit te delen. 

3. Plakband op speelgoed met geluid

Speelgoed met geluid is educatief gezien misschien goed, maar het kan je eigen goede humeur op sommige dagen om zeep helpen. Als er een uit-knop op het speelgoed zit, kun je deze natuurlijk gebruiken, maar plakband op de speaker van het speeltje plakken is ook een goede optie om het geluid wat te dempen. Zo heeft je kind toch zijn speelgoed met geluid en word jij niet horendol van het lawaai.

4. Kleuren op de vloer

Ben je op zoek naar een leuke activiteit voor regenachtige middagen? Plak dan een doorzichtig douchegordijn met tape op de grond en laat je kinderen er met bordstiften op tekenen! Zo kunnen ze zich even heerlijk uitleven en maak jij het gemakkelijk schoon naderhand. Let wel op dat je kinderen oud genoeg zijn om te snappen dat ze niet ook op je kasten en muren mogen tekenen. Geef trouwens met het tape aan tot waar ze kunnen kleuren. 

5. Rompertje gemakkelijk uitdoen

Als ouder van een baby maak je af en toe best heftige poepexplosies mee. Wist je dat je tijdens het verschonen de romper dan heel handig uit kan doen zonder dat je baby helemaal onder de poep zit? Je kunt een romper namelijk ook over de beentjes uittrekken in plaats van over het hoofdje. Door de stof op de schouders die over elkaar heen gemaakt is, is er genoeg ruimte voor de schouders. 

6. Hack voor ouders tegen druipende ijsjes

Een gemakkelijke manier om gesmolten ijs op te vangen, is om een papieren cupcakevormpje onder het ijsje te schuiven. Het ijs druipt dan niet over handjes, je vloer of op de achterbank, maar valt simpelweg in het vormpje. Het cupcakevormpje gooi je gewoon met het ijslollystokje weg.

7. Babyhapjes invriezen in ijsblokjesvorm

Voor veel ouders is dit bekende informatie, maar voor de zekerheid herhalen we deze tip nog even. Je vriest je zelfgemaakte babyhapjes namelijk heel gemakkelijk in in ijsblokjesvormen. Na het invriezen doe je ze in zakjes of bakjes, om later zelf te bepalen hoeveel blokjes je wilt ontdooien. 

8. Tandjes krijgen verzachten: water in een speentje

Een hack voor ouders met baby’s die tandjes doorkrijgen is om water in het speentje te doen en deze in de vriezer te leggen. Knijp in de speen en laat deze rustig terugveren in een bakje water. Leg het speentje even in de vriezer en het doorkomen van tandjes is een stukje dragelijker. 

9. Hacks voor ouders: voedsel knippen 

Ben je zat van het gepriegel dat brood in kleine stukjes snijden heet? Overweeg dan eens een schaar! Met een schaar ga je veel gerichter te werk, waardoor het brood sneller doorgesneden is. Je kunt trouwens ook een pizzasnijder gebruiken.

10. IKEA kinderstoel in de vaatwasser

Veel ouders hebben de bekende IKEA Antilop kinderstoel staan. Wist je dat je deze gemakkelijk schoonmaakt door hem een keer in de paar maanden in de vaatwasser te doen? Het blad en het zitje haal je namelijk gemakkelijk los van het onderstel voor een grondige schoonmaakbeurt. 

11. Nooit meer een telefoon vol dezelfde foto’s

Als je je kinderen op de foto zet, eindig je vaak met een hoop foto’s die bewogen zijn of waarop je kinderen hun ogen dicht hebben. Maak daarom, in plaats van foto’s, een filmpje en neem later screenshots van de 3 beste momenten. Dit scheelt een hoop tijd en je telefoon raakt niet meer vol met foto’s. Je hoeft achteraf alleen maar 1 filmpje te verwijderen. 

12. Speentje schoon houden

Als je onderweg regelmatig een speentje uit je tas haalt dat vol pluisjes en viezigheid zit, is er een gemakkelijke manier om dat de volgende keer te voorkomen. Stop standaard een klein, leeg bakje in je tas, zodat je het speentje hier in kan stoppen als je kindje hem even niet meer wil. 

13. Een kind kan de was doen

Moet je nodig even wat klusjes in huis doen, maar wil je kindje ook geëntertaind worden? Zet de wasmachine aan en laat je kindje in zijn stoel voor de wasmachine zitten. Zo heb jij je handen vrij en raakt je kind niet verveeld.  

14. Plastic speelgoed schoonmaken

Als je tweedehands Duplo, Lego of ander plastic speelgoed gekocht hebt, of als je kinderen er veel mee spelen, dan is het wel zo fijn als dit schoongemaakt wordt. Stop het speelgoed daarom in de vaatwasser of doe het in kussenslopen in de wasmachine. Laat het even een nachtje drogen en het speelgoed is weer als nieuw. 

15. Onderweg op het potje

Is je kind net zindelijk en zijn jullie onderweg? Neem dan het potje en een aantal luiers mee. Als er geen wc in de buurt is, dan kun je hem of haar op het potje laten gaan met een luier in het potje. Je kind kan op deze manier toch naar de wc en je ruimt het gemakkelijk op. 

16. Voldoende groente laten eten

Een maaltijd die je gemakkelijk en snel op tafel zet is het Hollandse AGV’tje, Aardappels, Groente, Vlees. Maar als jouw kind altijd moeite heeft met de groente, zijn er een aantal trucjes om hem of haar toch voldoende groente te laten eten. Serveer bijvoorbeeld eerst de groente en als dit op is pas de aardappels en het vlees. Werkt dit niet? Geef je kind dan alvast een bakje met (snoep)groente als hij even een filmpje kijkt. Zo gaan die groenten misschien wel gedachteloos in zijn mond! Natuurlijk zijn er ook heel veel recepten om groenten in te verstoppen, zoals bloemkoolpizza, groenteballetjes of spinaziewraps. Met deze hacks voor ouders krijgt je kind toch zijn broodnodige groente binnen.

17. Baby laten slapen met white noise

Wist je dat baby’s het beste slapen met geluid om hen heen? Je baby luisterde in de baarmoeder al naar het rustgevende geluid van suizend bloed. Boots dit daarom na om je baby rustig te maken en hem of haar in slaap te laten vallen. Denk bijvoorbeeld aan de stofzuiger, föhn, ventilator of de motor van je auto. Er zijn ook apps met white noise, zoals het geluid in een vliegtuigcabine, van een klaterende beekje of regen. Als je baby ouder wordt, kun je het geluid steeds iets zachter zetten om je baby zelfstandig te laten slapen. 

Handige hacks voor ouders

Met deze 17 hacks voor ouders maak je het leven nog gemakkelijker! Ontdek trouwens ook alle mijlpalen in het eerste jaar van je kindje of doe inspiratie op voor de leukste verjaardagsversiering voor kinderen.

Ook interessant voor jou: