Trouwen 14 september 2018

12 leuke weetjes en feitjes over trouwen

weetjes en feitjes over trouwen huwelijk

Overweeg je om te trouwen of heb je al ‘ja’ gezegd op het aanzoek? Dan zijn er vast veel dingen die je je afvraagt! Want wat is het verschil tussen een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap, welke achternaam ga je dragen na je huwelijk en wat beloof je elkaar precies als je trouwt? Wij gingen op onderzoek uit en vonden heel veel weetjes en feitjes over trouwen!

Alles wat je moet weten over het huwelijk

Je trouwdag wordt vast een sprookjesachtige dag met de liefde van je leven, een prachtige jurk en een geweldig feest! Toch moet je over meer dingen nadenken als je van plan bent om te gaan trouwen. Er valt namelijk een hoop te beslissen en te weten! Met de volgende weetjes en feitjes over trouwen regel je alles goed.

1. Rechten en plichten: wat beloof je elkaar als je trouwt?
2. Trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract?
3. Wat kost trouwen?
4. In welke maand kun je het beste trouwen?
5. Aan welke kant loop je naar het altaar?
6. Aan welke hand draag je de trouwring?
7. Welke achternaam mag je voeren na je huwelijk?
8. Wanneer mag je iemand trouwen? (BABS)
9. In gemeenschap van goederen trouwen of onder huwelijkse voorwaarden?
10. Is trouwen in Las Vegas rechtsgeldig?
11. Wat is trouwen met de handschoen?
12. Heb je recht op een vrije dag als je trouwt?

1. Rechten en plichten: wat beloof je elkaar als je trouwt?

Als je ‘ja’ zegt tegen het aanzoek weet je al wat het huwelijk inhoudt: met jou wil ik mijn leven delen in ziekte en gezondheid, tot de dood ons scheidt. Er zijn daarnaast ook een aantal wettelijke rechten en plichten aan het huwelijk verbonden die wat minder bekend zijn, maar die je toch moet weten. Neem de volgende punten dus even goed door.

• Vanaf dat je getrouwd bent, ben je elkaar trouw, bijstand en hulp verschuldigd.
• Jullie zijn samen verantwoordelijk voor de eventuele kinderen die jullie krijgen.
• Je bent verplicht om elkaar in levensonderhoud te voorzien.
• Je bent samen verantwoordelijk voor eventuele schulden.
• Je hebt elkaars toestemming nodig bij bijvoorbeeld het kopen van een huis.
• Jullie worden elkaars erfgenamen.
• In een rechtszaak hoef je niet te getuigen tegen je partner.
• Je wordt fiscaal partner van elkaar en hebt een aantal belastingtechnische verplichtingen.

In ons artikel Wat je moet weten voordat je trouwt lees je wat nog meer belangrijk is om te weten voordat je elkaar het jawoord geeft!

2. Trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract kiezen?

Twijfelen jullie of je wilt trouwen, maar wil je misschien wel iets laten vastleggen? Dan kun je je oriënteren op de verschillende relatievormen die er zijn. Er zijn 4 relatievormen in Nederland, namelijk trouwen, geregistreerd partnerschap, een samenlevingscontract en samenwonen.

Trouwen en geregistreerd partnerschap
De relatievormen trouwen en geregistreerd partnerschap lijken het meeste op elkaar. Je hebt dan ook dezelfde rechten en plichten bij beide relatievormen. Het verschil is dat je bij geregistreerd partnerschap niet per se het ja-woord hoeft te geven. En als jullie geen minderjarige kinderen hebben, kun je met deze samenlevingsvorm ook scheiden via de notaris of advocaat (in plaats van via de rechtbank). Net zoals bij trouwen hebben jullie daarnaast automatisch allebei het gezag over jullie kinderen. Geregistreerd partnerschap wordt trouwens niet altijd erkend in het buitenland, wat bij trouwen wel het geval is.

Samenlevingscontract
Bij een samenlevingscontract maken jullie samen afspraken over jullie bezittingen. Krijgen jullie kinderen? Dan moet de man gezag aanvragen en jullie kinderen erkennen. Wel kun je makkelijker uit elkaar gaan, want je hoeft alleen de opgestelde afspraken door te nemen en na te komen. Als jullie kinderen hebben moeten jullie wel samen een ouderschapsplan maken als je uit elkaar gaat.

Samenwonen
Als laatste is er samenwonen; dan is er niets geregeld. Alleen wat je samen koopt, is van jullie beiden. Ook moet de man bij het krijgen van kinderen het gezag aanvragen en hen erkennen. En als je de relatie verbreekt, moet je samen een ouderschapsplan maken. Daarbij moet je ook samen de gezamenlijke bezittingen verdelen.

Zoals je leest zijn er dus verschillende mogelijkheden naast trouwen. Beslis samen met je partner welke samenlevingsvorm het beste bij jullie past!

3. Wat kost trouwen?

Wanneer jullie hebben besloten om te trouwen is het kostenplaatje een belangrijke factor. Dit kan namelijk onder andere van invloed zijn op wanneer jullie gaan trouwen en hoe klein of groot je je bruiloft aanpakt. De gemiddelde bruiloft kost ongeveer €15.000 en dat is best een groot bedrag. De grootste kostenposten zijn de locatie, trouwjurk, huwelijksreis, ringen en de fotograaf. Gelukkig heb je zelf veel invloed op de kosten van je bruiloft! Het aantal gasten dat je uitnodigt bepaalt namelijk mede je kosten. Veel bedrijven hanteren een prijs per gast, waardoor het bedrag bij een grote bruiloft met 300 gasten bijvoorbeeld aardig kan oplopen. Bedenk ook waar jullie prioriteiten liggen. Als je niet veel waarde hecht aan gouden ringen of een luxueuze huwelijksreis, kun je misschien toch die leuke huwelijkslocatie afhuren.

4. In welke maand kun je het beste trouwen?

Het prikken van de trouwdatum is al een klusje op zich. Willen jullie dit jaar nog trouwen of stappen jullie volgend jaar in het huwelijksbootje? En in welke maand kun je het beste trouwen? Natuurlijk is er geen één beste maand om te trouwen, maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Het trouwseizoen loopt bijvoorbeeld van april tot en met september. De populairste trouwmaand is daarnaast september, gevolgd door juni en mei. Een nadeel van deze populaire maanden is dat je alle locaties en partijen op tijd moet boeken, omdat ze erg gauw volgepland zijn. Je kunt natuurlijk ook voor een echte winterbruiloft in december of januari kiezen! En de populaire trouwdata? In 2025 zijn dit bijvoorbeeld 05-02-2025, 02-05-2025 en 25-05-2025.

Wil je meer weten over het vaststellen van je trouwdag? Lees dan ons artikel over het kiezen van je trouwdatum!

5. Aan welke kant loop je naar het altaar?

Veel aanstaande bruidsparen vragen zich af aan welke kant ze naar het altaar moeten lopen. Het is gebruikelijk om als bruid bij aanvang van het burgerlijk huwelijk aan de rechterkant van je vader naar het altaar te lopen. Tijdens de ceremonie in het gemeentehuis sta en zit je vervolgens ook aan de rechterkant van je aanstaande man. Als je eenmaal getrouwd bent ga je de rest van de dag links van je kersverse man staan en zitten. Volgt er ook nog een kerkelijke inzegening en word je dan door je vader weggegeven? Dan loop je ook aan de linkerkant van je vader en zit je als bruid aan de linkerkant van je man in de kerk. Natuurlijk zijn dit allemaal gebruiken van vroeger en mag je helemaal zelf bepalen hoe je dit invult.

Wil je meer weten over gebruiken rond de trouwdag? Lees dan ons artikel met de etiquette voor trouwkaarten!

6. Aan welke hand draag je de trouwring?

Een ander iets dat veel bruidsparen zich afvragen is aan welke hand je je trouwring draagt. Dit verschilt erg per land, per regio en per geloof. Katholieke bruidsparen dragen hun trouwring aan de linkerhand. Protestantse echtparen dragen hun trouwring juist aan de rechterkant. De islam heeft hier geen regel voor, maar vaak wordt de linkerhand aangehouden. De verlovingsring draag je trouwens altijd aan de andere kant van waar je je trouwring gaat dragen. Katholieken dragen deze dus bijvoorbeeld rechts. Tegenwoordig dragen de meeste mensen hun trouwring voornamelijk aan de kant die het meest comfortabel aanvoelt. Anderen dragen de ring aan de hand die ze het minst gebruiken, zodat de ring minder snel slijt. En wist je dat sommige mensen hun trouwring aan de linkerkant dragen omdat hij dan het dichtste bij je hart zit?

7. Welke achternaam mag je gebruiken na je huwelijk?

Vroeger was het heel gewoon om als vrouw de achternaam van je man aan te nemen. Tegenwoordig is het ook heel normaal om je eigen naam te houden of om als man de naam van je vrouw over te nemen. In Nederland heb je hiervoor 4 mogelijkheden.

• De naam van je partner in plaats van je eigen naam;
• De naam van je partner, gevolgd door je eigen naam;
• Je eigen naam, gevolgd door de naam van je partner;
• Alleen je eigen naam.

Nadat je getrouwd bent, verandert er officieel niets aan je eigen naam. Je eigen achternaam wordt dus nog steeds vermeld op je paspoort of rijbewijs. Maar als getrouwde of geregistreerde partners heb je het recht om in het dagelijkse gebruik elkaars achternaam te gebruiken. En als jullie eventueel kinderen krijgen, krijgen zij automatisch de naam van de vader.

8. Wanneer mag je iemand trouwen? (BABS)

Wil je jouw huwelijksceremonie een extra persoonlijk tintje geven? Laat je dan trouwen door je vader, vriendin of broer! Diegene kent jullie vaak veel beter dan een ambtenaar van de gemeente, zodat jullie burgerlijk huwelijk echt speciaal wordt. In Nederland kan hij of zij 24 uur lang Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) zijn en mag hij jullie in de echt verbinden. Hoe je precies BABS wordt is per gemeente verschillend. Elke gemeente heeft zijn eigen procedure, maar een aantal handelingen zijn sowieso gelijk. Zo moet het eerst bij de gemeente aangevraagd worden, moet hij of zij een Verklaring Omtrent Gedrag aanleveren, een BABS-formulier invullen en een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien. Zorg ervoor dat je deze procedure op tijd start, zodat er genoeg tijd is voor de goedkeuring!

9. In gemeenschap van goederen trouwen of onder huwelijkse voorwaarden?

Zijn jullie er nog niet uit of je in gemeenschap van goederen wilt trouwen of onder huwelijkse voorwaarden? Dan is het goed om je nog even te verdiepen in beide mogelijkheden. Als je in gemeenschap van goederen trouwt, dan is alles wat je hebt op het moment van trouwen ook eigendom van de ander. Bij huwelijkse voorwaarden laat je daarentegen van tevoren vastleggen wat je privé-eigendom is.

Vanaf 1 januari 2018 zijn de verschillen wel iets vervaagd. Je trouwt nu automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat voor je huwelijk van jou was, is dan nog steeds privé-eigendom. Ook ontvang je jouw erfenissen niet meer samen, maar zijn deze bij ontvangst voor en tijdens je huwelijk alleen van jou. Je kunt nog steeds kiezen voor algehele gemeenschap van goederen, maar dit moet je wel zelf regelen. Een van de voordelen van trouwen in gemeenschap van goederen is dat je echt alles met elkaar deelt; lief en leed, ziekte en gezondheid, en dus ook je bezittingen. Bij een scheiding krijgt ieder dan de helft van het vermogen. Een van de voordelen van huwelijkse voorwaarden is dat er geen aanspraak gemaakt kan worden op je privévermogen bij een scheiding of faillissement.

10. Is trouwen in Las Vegas rechtsgeldig?

Lijkt het jullie leuk om te trouwen in Las Vegas voor de lol? Zorg dan dat je je goed voorbereidt en de procedure kent, want trouwen in Las Vegas wordt in Nederland erkend als huwelijk! Je bent zelfs verplicht om je Las Vegas-huwelijk aan te geven bij de Basisregistratie Personen. Ook mag je in Nederland hierna niet meer trouwen voor de wet, want je bent immers al getrouwd. Ben je enthousiast over trouwen in Las Vegas? In de volgende stappen staat in het kort hoe je dit op de juiste manier regelt.

1. Neem vanuit Nederland jullie paspoorten, internationale geboorteaktes, internationale uittreksels van het geboorteregister en een aanvraag voor een trouwakte mee.
2. Regel een trouwvergunning bij het Marriage License Bureau in Las Vegas.
3. Zoek een chapel om in te trouwen en maak er een leuk feestje van!
4. Neem na afloop de compleet ingevulde trouwvergunning mee vanuit de chapel.
5. Maak een kopie van de trouwvergunning en stuur deze naar het Marriage License Bureau.
6. Je ontvangt nu een certified copy van de trouwvergunning. Deze geef je aan de burgerlijke stand in je gemeente.
7. Stuur de certified copy terug naar de staat Nevada, naar de Secretary of State.
8. Je krijgt een apostille thuisgestuurd die je kunt afgeven bij je gemeente. Je huwelijk in Las Vegas is nu naast erkend te zijn, ook rechtsgeldig in Nederland!

11. Wat is trouwen met de handschoen?

Heb je ooit de term trouwen met de handschoen gehoord en ben je benieuwd wat het betekent? Trouwen met de handschoen, ook wel trouwen met volmacht genoemd, is een huwelijk waarbij een van de 2 partners niet aanwezig kan zijn. De term is afgeleid van het gebruik om een handschoen van de afwezige partner op het altaar te leggen, alsof diegene er toch een beetje bij is. Vooral vroeger werden er veel huwelijken gesloten waarbij een partner niet aanwezig kon zijn. Dit kon als reden hebben dat het te onveilig was om naar elkaar toe te komen of omdat de reistijd te lang was. Trouwen met de handschoen werd daarbij vaak gedaan bij huwelijken die om politieke redenen werden afgesloten. Toch is het nog steeds mogelijk om te trouwen bij volmacht, maar alleen als hier goede redenen voor zijn. Het wordt vooral gedaan door gevangenen of door zieke mensen die niet naar de locatie kunnen komen.

12. Heb je recht op een vrije dag als je trouwt?

Een van de laatste weetjes en feitjes over trouwen die erg belangrijk zijn is of je een vrije dag krijgt op de dag dat je in het huwelijksbootje stapt. Helaas is het niet wettelijk vastgelegd dat je een dag vrij krijgt voor je huwelijk. De regels rondom vrij zijn tijdens je huwelijk staan beschreven in je cao, arbeidscontract of in het bedrijfsreglement. Raadpleeg dus een van deze stukken of vraag het aan je werkgever.

Ook interessant voor jou: