Kinderfeestje 7 jaar: de leukste tips en ideeën

Kinderfeestje 7 jaar

Jouw zoon of dochter wordt 7 jaar en dat is reden voor een feestje! Slingers, ballonnen en taart worden uit de (koel)kast getrokken om er een spetterend feestje van te maken. Ook het kinderfeestje mag niet ontbreken. Wij verzamelden daarom de leukste tips, ideeën, spelletjes en locaties om er een onvergetelijk feest van te maken.

Hoe lang duurt een kinderfeestje voor 7 jaar?

Het is best lastig om in te schatten hoe lang een kinderfeestje voor kinderen van 7 jaar ongeveer kan duren. De meeste verjaardagsfeestjes voor 7-jarigen duren niet langer dan 3,5 à 4 uur. Ze zijn na een paar uur meestal moe van alle indrukken en activiteiten. Om het leuk te houden, kan het feestje dus beter iets te kort dan te lang duren.

Wat te doen op een kinderfeestje voor 7 jaar?

Of je het feestje nu thuis viert of ergens anders; er zijn ontzettend veel leuke dingen om te doen met kinderfeestjes. Gebruik bijvoorbeeld een van de volgende tips!

Kinderfeestje in de bioscoop

Is je zoon of dochter dol op film kijken, of wil hij of zij een specifieke film zien? Vier het kinderfeestje dan in de bioscoop! Veel bioscopen hebben een speciaal arrangement met onbeperkt drinken en heel veel lekkers. In de meeste bioscopen kun je ook kiezen voor een arrangement met poffertjes of patat. Zo hoef je zelf niet meer aan de slag en houd je je huis schoon.

Speurtocht in het bos met een verborgen schat

Een avontuurlijk feestje vier je gemakkelijk met een speurtocht in het bos! In het bos kun je de route aanduiden met houten pijlen, maar je kunt ook gebruikmaken van natuurlijke bewegwijzering. Maak bijvoorbeeld een route met steenmannen. Dit zijn stapeltjes stenen die je vooraf hebt gebouwd. Bij elke steenman kunnen de kinderen de volgende steenman zien, zodat ze op deze manier de juiste route volgen. Wil je nog meer activiteit tijdens de route? Leg dan bij elke steenman een letter neer. Alle letters bij elkaar zijn het antwoord naar de plek met de schat (koekjes en drinken).

Knutselen met een kinderfeestje 7 jaar

Vindt jouw zoon of dochter het leuk om met zijn handen bezig te zijn? Ga dan gezellig knutselen met zijn vriendjes of vriendinnetjes. Ga bijvoorbeeld sieraden maken met behulp van een sieradenpakket of laat de kinderen een fotolijstje versieren. Print op het einde foto’s van het feestje uit, zodat de kinderen een leuk aandenken hebben. Ben je specifiek op zoek naar een knutselwerkje voor jongens? Dan is houten robots maken van resthout misschien een leuk idee! Je kunt online veel instructies hiervoor vinden, maar er zijn ook knutselpakketten met het materiaal en gereedschap.

Klimmen in een klimcentrum

Een verjaardagsfeestje dat kinderen ook niet snel zullen vergeten is klimmen in een klimhal. Door de verschillende klimmuren vermaakt elk kind zich hier goed en blijft het uitdagend! De kinderen zijn lekker actief bezig en doen eens een keer iets heel anders. Vergeet trouwens niet op de uitnodiging te zetten dat de kinderen sportkleren en sportschoenen voor binnen mee moeten nemen!

Organiseer een brandweerfeestje

Is jouw zoon of dochter gek van de brandweer? Organiseer dan een brandweerfeestje! Kleed de kinderen aan met brandweerhelmen en -hesjes en doe bijvoorbeeld brandweerspelletjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van helmpje prik en een estafette met bekertjes water om brandjes te blussen? Ook is het leuk om een brandweerquiz te doen met vragen over de brandweer. Je kunt ook een themakist bestellen voor een geheel verzorgd brandweerfeestje. Er zijn trouwens verschillende kazernes in Nederland die brandweerfeestjes aanbieden, zodat de beleving helemaal compleet is!

Spelletjes voor een kinderfeestje 7 jaar

Spelletjes doen het altijd goed op een kinderfeestje. Gebruik bijvoorbeeld een van de volgende spelletjes!

3-benenrace

Is het lekker weer tijdens het feestje en heb je een grote tuin? Doe dan de 3-benenrace! Verdeel de kinderen in groepjes van twee en bind een been van elk kind aan die van zijn maatje. Dit kan met touw of met een sjaal. De kinderen gaan nu tegen elkaar racen door bijvoorbeeld zo snel mogelijk naar de andere kant van de tuin te rennen. Hilariteit gegarandeerd!

Woordenketting

Een leuk spel om even tot rust te komen is woordenketting. Het eerste kind zegt een woord, waarop het volgende kind een woord moet bedenken met de laatste letter van het vorige woord. Je maakt het spel moeilijker door een bepaald thema te kiezen, zoals dieren, het bos of beroepen.

Eten ruilen

Heb je even wat tijd nodig tussen twee activiteiten door? Laat de kinderen dan een ruilspel met eten doen. Verdeel de kinderen in kleine groepjes en geef elk groepje een reep chocola mee. De kinderen gaan vervolgens langs de deuren om de reep chocola te ruilen voor eten dat nog iets meer waard is, waarna ze weer verder gaan ruilen. Het groepje met het meeste eten heeft gewonnen!

Uitbeelden

Het spel uitbeelden is erg eenvoudig, maar het is altijd weer een succes onder kinderen. Eén kind krijgt de opdracht om iets uit te beelden voor de rest van de kinderen. Dit kan een bekend persoon zijn, maar ook een beroep of een handeling. De rest van de kinderen moet raden wat diegene uitbeeldt.

Moordenaartje

Bij het spel moordenaartje gaat een kind naar de gang, waarna een moordenaar gekozen wordt. De moordenaar ‘doodt’ andere kinderen met een knipoog. Als de moordenaar naar een kind knipoogt, valt hij dood neer. Degene die in het midden staat, moet erachter komen wie de moordenaar is.

Praktische tips voor het kinderfeestje

Heb je de hoofdlijnen van het feestje vastgesteld? Met de volgende tips zorg je dat ook de details goed geregeld zijn.

  • Kinderen vinden het af en toe ook fijn om even zelf te kiezen wat ze willen doen. Maak daarom verschillende speelhoekjes in je woonkamer, zoals een leeshoekje, een bouwhoekje en een tekenhoekje.
  • Ga je patat eten? Koop dan een wegwerptafelkleed en leg de patat, snacks en sauzen in het midden van de tafel, zonder bordjes. De kinderen kunnen zo vrij pakken wat ze willen en je hebt geen afwas naderhand.
  • Wil je niet dat ouders hun kind komen ophalen terwijl de kinderen nog druk bezig zijn met spelen? Breng de kinderen dan zelf weg. Zo hoef je je niet strak aan de eindtijd te houden.

Handige checklist voor kinderfeestjes

Met deze spelletjes, tips en ideeën zal jouw zoon of dochter zijn feestje niet snel meer vergeten. Wil je meer lezen over het organiseren van kinderfeestjes? Bekijk onze checklist voor kinderfeestjes of lees ons artikel met de top 10 leukste locaties voor kinderfeestjes!

Ook interessant voor jou: