Uitdeeltraktaties: 17 feestelijke en gezonde ideeën!

uitdeel traktaties

Jippie! Je kind is jarig, gaat naar de basisschool of heeft een broertje of zusje gekregen. Dat vraagt om een mooie schaal met overheerlijke traktaties! Maar hoe zorg je voor feestelijke én gezonde uitdeel traktaties? Wij tippen je 17 gezonde snacks die een lust voor het oog zijn. Van gezellige druivenrupsen tot grappige rozijnenmonsters: deze gezonde fruit traktaties zijn een feestje op zich. Hieperdepiep hoera!

Mandarijn traktatie 

We beginnen met een knaller onder de fruit uitdeel traktaties: mandarijnen! Deze oranje vrienden zijn namelijk niet alleen lekker en gezond, maar ook hygiënisch. Het vruchtvlees wordt beschermd door een stevige schil, en dat is extra fijn voor kinderdagverblijven of scholen.

pin

Mandarijn visjes

Vrolijk om te zien, lekker gezond en makkelijk om te maken: ook mandarijn visjes zijn enorm schattig als uitdeel traktatie.

Dit heb je nodig:
– Mandarijnen.
– Gekleurd knutselpapier.
– Lijm of dubbelzijdig tape.
– Plakoogjes of viltstift.

Zo maak je deze mandarijn traktatie:
Teken op het knutselpapier vinnen, knip ze uit en plak ze op de mandarijn. Voor de rug- en staartvinnen is het handig als je extra vouwrandjes uitknipt, zodat je ze makkelijk haaks op de mandarijn kunt plakken. Tot slot plak je de plakoogjes op de mandarijn traktatie. Als je geen plakoogjes hebt, kun je ook oogjes op de schil tekenen. 

🍊Tip: Je kunt ook mandarijn visjes maken met gekleurd crêpepapier. Gebruik hiervoor dezelfde methode als bij de mandarijn spookjes. Het gedeelte van het papier dat met een elastiekje is vastgebonden vormt de staart. Vervolgens teken je oogjes op het visje en plak je zijvinnen tegen het lijfje. Een perfecte fruit traktatie voor je kleine guppy!

Mandarijn spookjes

Ben je niet zo handig met knutselen? Dan zit je hier goed, want het mandarijn spookje is een van de makkelijkste uitdeel traktaties om te maken.

Dit heb je nodig:
– Mandarijnen.
– Stukjes wit crêpepapier of lapjes stof van ongeveer 20 bij 20 cm (tissues zijn ook een goed alternatief).
– Elastiekje of touwtje.
– Viltstift.

Zo maak je deze mandarijn traktatie:
Vouw het crêpepapier of de stof om de mandarijn en bind het aan de onderkant vast met een elastiekje. Teken vervolgens met een viltstift een gezichtje op de mandarijn spookjes. Deze fruit traktatie is superleuk voor kinderen die rond Halloween jarig zijn!

Banaan traktatie

Bananen zijn niet alleen voedzaam, maar ook echte kindervrienden. Bijna elk kind lust ze, en dat maakt ze de ideale uitdeel traktaties voor school of de kinderopvang. En het wordt nog leuker als ze er lekker feestelijk uitzien. Dat komt zeker goed met de volgende ideeën!

pin

Piraten bananen

Aye aye! Kleine kapiteinen kunnen hun hart ophalen met deze stoere piraten bananen. En je hebt deze vrolijke fruit traktatie in een wip gemaakt. Uitdelen maar!

Dit heb je nodig:
– Bananen.
– Servetjes in een kleur en patroon naar keuze.
– Zwarte viltstift.

Zo maak je piraten bananen:
Vouw de servetjes diagonaal in een driehoek en bind ze om de bananen (gebruik eventueel een klein stukje tape voor extra stevigheid). Vervolgens teken je aan de bovenkant van de piraten bananen een gezichtje, inclusief ooglapje.

🍌Tip: Wil je kind liever geen uitdeel traktatie in de vorm van een piraat? Dan geef je ze heel makkelijk rokjes en vrolijke gezichtjes. Of maak toffe minion bananen!

pin

Banaan racebaan

Is je kind bijna niet meer bij te houden? Deze originele bananen traktatie is perfect voor echte raceliefhebbers. Klaar voor de start… af!

Dit heb je nodig:
– Bananen.
– Kleine speelgoedauto’s.
– Lijm.
– Zwarte viltstift.
– Eventueel cocktailprikkers met finishvlag

Zo maak je deze banaan traktatie:
Plak aan het uiteinde van elke banaan een speelgoedautootje. Daarna teken je met viltstift een racebaan over de lengte van de banaan. Je maakt de uitdeel traktaties af met een heus finishvlaggetje.

Peer en appel traktatie

Eigenlijk kun je geen appels met peren vergelijken, maar wel als het om uitdeel traktaties gaat, want met beide vruchten kun je dezelfde soort hapjes maken. Wij delen onze favoriete peer en appel traktaties.

pin

Rupsje Nooitgenoeg traktatie

Wie houdt niet van het prachtige prentenboek over Rupsje Nooitgenoeg? Van deze gezonde uitdeel traktaties zullen de kindjes vast geen genoeg krijgen!

Dit heb je nodig:
– Appels.
Pompons met een doorsnede van ongeveer 1,5 tot 2 cm.
– Cocktailprikkers.
– Knutselpapier.
– Dubbelzijdig plakband.
– Viltstift.

Zo maak je de appel traktatie:
Prik twee pompons aan elke cocktailprikker en steek in elke appel twee prikkers (aan elke kant één prikker met twee pompons). Knip rondjes uit het knutselpapier die ongeveer even groot zijn als de pompons. Teken er kleine gezichtjes op en plak ze op de helft van de pompons. Zo lijkt het net alsof Rupsje Nooitgenoeg zich een weg heeft gebaand door de appel!

🍎Meld vooraf aan de leerkracht dat er prikkers in de uitdeel traktaties zitten. Zo voorkom je dat kindjes zich bij de eerste hap bezeren.

pin

Ik peer ‘m traktatie

Deze uitdeel traktatie is perfect voor als je kindje het kinderdagverblijf verlaat om voor het eerst naar de basisschool te gaan. Bevestig aan het steeltje van de peren een briefje met ‘ik peer hem’ voor een extra grappig effect.

Dit heb je nodig:
– Peren.
– Plakoogjes of eetbare oogjes.
– Rode snoeplippen en dubbelzijdig tape (check voor de zekerheid of snoep is toegestaan).
– Eventueel cocktailprikkers met parasolletjes.

Zo maak je de ‘ik peer hem’ traktatie:
Plak de oogjes op de peren en bevestig de rode snoeplippen met dubbelzijdig tape onder de oogjes. Je maakt de ‘ik peer ‘m’ traktatie af met een vrolijk miniparasolletje.

monster appel traktatie

Monster traktatie

Kleine monstertjes verdienen een monsterlijk leuke traktatie! Bijvoorbeeld in de vorm van deze grappige appelmonsters.

Dit heb je nodig:
– Groene appels (ongeveer een kwart appel per kind).
– Wit en zwart marsepijn of rozijnen.
– Aardbeien.
– Pindakaas.
– Zonnebloempitjes of mannasnoepjes.

Zo maak je de monster appel traktaties
Snij de appels in vieren of vijven en verwijder de klokkenhuizen. Maak vervolgens in elk appeldeel een gleuf van ongeveer 2 centimeter in het midden. Laat de uiteinden naar elkaar toe lopen. Maak vervolgens met de marsepein de oogjes. Gebruik wit voor de oogbol en zwart voor de pupil. Je kunt ook rozijnen aan prikkertjes in de appels prikken. Besmeer de monden van de appels vervolgens met pindakaas. Hierna snijd je de aardbeien in schijfjes en plaats je in elke mond een aardbeischijfje als tong. Als laatste steek je zonnebloempitjes of mannasnoepjes in de mond, als tanden. Blijven ze niet zitten, maak dan eerst met een mes gaatjes in de mond.

Druiven traktatie

Zoet, sappig en fris: druiven zijn echte allemansvrienden. En daarmee vormen ze de perfecte basis voor gezonde uitdeel traktaties. Ideaal voor jullie kleine druif!

pin

Druiven rups traktatie

We hebben nog niet genoeg van het Rupsje Nooitgenoeg thema. Van druiven kun je namelijk heel makkelijk een heuse rups maken. Dat wordt smikkelen en smullen!

Dit heb je nodig:
– Druiven.
– Aardbeien.
– Satéprikkers.
– Eetbare oogjes of kleine rozijntjes.
– Glazuur van poedersuiker en citroensap.

Zo maak je de druiven rups traktatie:
Rijg de druiven aan de spiesjes en eindig met een aardbei. Meng in een klein kommetje poedersuiker met een beetje citroensap zodat er een glazuurpapje ontstaat. Plak met het glazuur de eetbare oogjes of rozijntjes op de aardbeien.

pin

Druiven dino-eitjes

Is je kind gek op dino’s? Dan is deze uitdeel traktatie een schot in de roos! Gezond, lekker en ontzettend makkelijk te maken. Rawr!

Dit heb je nodig:
– Druiven.
– Plastic dino’s.
– Doorzichtige plastic zakjes.
– Lintjes.

Zo maak je de dino uitdeel traktatie:
Doe in elk zakje een dino en een aantal druiven. Maak de zakjes dicht met een lintje en voilà: een supersnelle én toffe uitdeel traktatie!

🦕 Is jullie welpje gek op de jungle? In ons artikel over junglefeestjes vind je beestachtig leuke jungle traktaties! 

Watermeloen traktatie

De meeste kinderen zijn gek op watermeloen. Geen wonder, want ze zijn zoet, sappig en knalroze: ideaal voor een gezonde fruit traktatie om uit te delen. En met het stevige vruchtvlees kan je alle kanten op. We hebben de leukste uitdeel watermeloen traktaties voor je opgesnord.

pin

Watermeloen ijsjes

Is je kind in de zomer jarig? Dan zijn ijsjes natuurlijk extra feestelijk als uitdeel traktaties. En deze gezonde, niet-smeltende versnapering kun je ook nog eens makkelijk van tevoren maken. 

Dit heb je nodig:
– Kleine watermeloen (eventueel twee stuks).
– IJsstokjes of spiesjes.

Zo maak je de watermeloen traktatie: 
Halveer de watermeloen, snijd beide helften in de lengte doormidden en snijd de kwarten nog een keer doormidden, zo heb je acht parten watermeloen. Deze parten snijd je vervolgens in plakken van ongeveer 1,5 tot 2 cm dik. Maak met een mesje een inkeping in de schil van ieder stukje watermeloen en steek hier het stokje in.

pin

Toverstafjes van watermeloen

Deze magische uitdeel traktaties zijn perfect voor fantasierijke toverfeeën. En je tovert dit gezonde tussendoortje ook nog eens heel eenvoudig tevoorschijn. Simsalabim!

Dit heb je nodig:
– Een watermeloen (eventueel twee stuks).
– Uitsteekvormpjes in de vorm van een ster.
– Druiven of bosbessen.
– Satéprikkers.

Zo maak je de uitdeel traktatie: 
Snijd de watermeloen in dikke plakken. Steek met het uitsteekvormpje sterren uit de watermeloenplakken. Rijg bosbessen en/of druiven aan de satéprikkers en eindig met de watermeloensterren.

🍉Tip: je kunt natuurlijk ook andere feestelijke spiesjes maken, steek bijvoorbeeld bloemvormpjes uit watermeloenplakken of rijg aardbeien aan de prikkers. Net zo leuk!

Traktatie met aardbei

Wie wordt er niet blij van een aardbei? De meeste kindjes in ieder geval wel! En dat komt goed uit, want met deze fruitige uitdeel traktatie met aardbei wordt het smullen geblazen.

pin

Luchtballon met aardbeien

Wauw, deze prachtige uitdeel traktatie is een feest voor het oog. Je kunt de bakjes trouwens vullen met elk soort fruit of groente, zoals druiven of cherrytomaatjes.

Dit heb je nodig:
– Ronde bakjes.
– Papieren rietjes.
– Kleine ballonnen.
– Tape.
– Aardbeien of ander fruit naar keuze.

Zo maak je deze traktatie met aardbei:
Plak drie of vier rietjes tegen de zijkant van het ronde bakje, knip ze eventueel af als ze te lang zijn. Blaas een ballon op tot een klein ballonnetje en klem hem vast tussen de papieren rietjes. Vul de luchtballon met aardbeien. 

🍓Tip: dit zijn ook leuke uitdeel traktaties voor als je kind een broertje of zusje heeft gekregen. Met roze of blauwe ballonnen kun je namelijk laten weten wat het geslacht van het nieuwe gezinslid is. Lees ook eens ons artikel over lekkere alternatieven voor beschuit met muisjes.

Rozijnen traktatie

Yes, rozijntjes! Voor jong en oud zijn de bekende doosjes met rozijnen een echte hit. Maar met deze vrolijke uitdeel traktaties wordt het al helemaal een feest!

pin

Rozijnen auto traktatie 

Doosjes met rozijnen lenen zich enorm goed voor originele uitdeel traktaties. Zo kun je er ook heel makkelijk een rozijnen auto traktatie van maken. Hieronder lees je hoe.

Dit heb je nodig:
– Doosjes rozijnen.
– Knutselpapier.
– Viltstift.
– Lijm.

Zo maak je de rozijnen auto traktatie:
Teken een auto op knutselpapier, vouw het papier dubbel en knip de auto uit. Zo heb je twee dezelfde autootjes. Doe hetzelfde voor de andere rozijnendoosjes. Maak de uitgeknipte autootjes af door er details op te tekenen, zoals wielen en raampjes. Plak de autohelften vervolgens tegen het pakje rozijnen aan en je rozijnen auto traktatie is klaar.

🚗Tip: deze uitdeel traktaties zijn ook superleuk in de vorm van raketten.

pin

Rozijnen monsters

Is je kleine monstertje bijna jarig? Dan zijn deze grappige rozijnen monsters hartstikke leuk! Oh, en voor dierenvriendjes kun je van rozijnendoosjes ook heel makkelijk vogeltjes of katten maken. 

Dit heb je nodig:
– Doosjes rozijnen.
– Gekleurd knutselpapier.
– Tape.
– Plakoogjes.
– Gekleurd chenilledraad.

Zo maak je deze rozijnen uitdeel traktatie:
Pak de rozijnendoosjes in met knutselpapier. Knip stukjes chenilledraad af en plak het met tape vast aan de achterkant van de doosjes. Maak je rozijnen monsters af met plakoogjes. 

Komkommer traktatie

Na al die lekkere fruit traktaties is het tijd voor een tussendoortje met groente. Want een groente traktatie is natuurlijk al helemaal gezond voor de kids. Daarom mag een komkommer traktatie niet in dit lijstje ontbreken. 

pin

Komkommer auto

Vroem, vroem! Deze komkommer auto is een feest om naar te kijken, ontzettend makkelijk te maken én helemaal verantwoord. Want vitamientjes zijn je beste vriendjes!

Dit heb je nodig:
– Minikomkommers.
– Cocktailprikkers.
– Radijsjes of cherrytomaatjes.

Zo maak je de komkommer uitdeel traktatie:
Pak net zoveel komkommers als kinderen (zorg dat je een paar komkommers overhoudt) en snijd met een klein meisje een halve cirkel weg uit het midden. Prik in elke halve cirkel een cherrytomaatje of radijsje. Snijd plakjes van de overgebleven komkommers. Steek in elke komkommer twee cocktailprikkers en prik aan elke kant een plakje komkommer, zodat elke komkommer vier wielen heeft.

Rijstwafel traktatie

Rijstwafels zijn altijd goed, ook voor de allerkleinsten. Daarom is dit de perfecte uitdeel traktatie voor het kinderdagverblijf. Deze schattige rijstwafel traktaties worden vast gewaardeerd!

pin

nijntje rijstwafel traktatie

Voor de kleintjes is een nijntje rijstwafel traktatie helemaal top. En je hebt ze ook nog eens supersnel gemaakt. Win-win!

Dit heb je nodig:
– Rijstwafels.
– Doorzichtig vershoudfolie.
– Wit papier.
– Zwarte viltstift.
– Lijm of tape.

Zo maak je de rijstwafel traktatie
Verpak de rijstwafels in vershoudfolie en teken er een nijntje-gezicht op. Knip nijntje-oren uit het papier en bevestig ze aan de achterkant van de rijstwafel. En klaar is je nijntje rijstwafel traktatie!

Popcorn traktatie

Popcorn is stiekem niet zo gezond als de uitdeel traktaties hierboven, maar op sommige scholen en kinderdagverblijven wordt deze snack wel toegestaan. Daarom trakteren we je graag op twee heerlijke snacks om uit te delen.

pin

Popcorn spookjes

Oei, het spookt op school! Deze leuke popcorn spookjes zijn met minimale inspanning te maken. Het is bijna griezelig hoe snel je klaar bent!

Dit heb je nodig:
– Popcorn.
– Doorzichtige zakjes.
– Lintjes.
– Plakoogjes.

Zo maak je de popcorn traktatie
Schep in elk zakje een handje popcorn en bind ze vast met lintjes. Vervolgens plak je er plakoogjes op en klaar is je popcorn traktatie!

pin

Popcorn vlinders

Vlinders zijn lieflijk, vrolijk en superleuk als uitdeel traktaties. Deze popcorn vlinders zijn dan ook een ontzettend fijn tussendoortje om op te trakteren.

Dit heb je nodig:
– Popcorn.
– Doorzichtige afsluitbare zakjes.
– Houten wasknijpers.
– Eventueel verf.
– Plakoogjes.
– Chenilledraad. 
– Lijm.

Zo maak je de popcorn traktatie
Schep in elk zakje een handje popcorn en knijp de wasknijper in het midden van het zakje, zodat je aan elke kant een vlindervleugel met popcorn hebt. Eventueel kun je de wasknijper van tevoren in een leuke kleur verven. Plak twee oogjes op de wasknijper en bevestig er chenilledraad aan.

🦋Tip: Deze traktatie kun je heel eenvoudig gezonder maken door te kiezen voor druiven of cherrytomaatjes.

Regels voor uitdeel traktaties

Oh wat zijn we blij, oh wat zijn we blij, niet omdat ie jarig is maar om de vreterij! – vroeger waren traktaties vaak een synoniem van zoetigheid. Maar vandaag de dag delen we liever gezonde traktaties aan onze kinderen uit. Een kind kan namelijk al snel meer dan 25 traktaties per jaar krijgen, en een suikerrijke snack is voor kleintjes vaak een hele kluif. Daarom hebben veel scholen en kinderdagverblijven traktatieregels opgesteld. Meestal komt het erop neer dat je je kind geen calorierijke snacks mag uitdelen. Denk bijvoorbeeld aan fruit, groente of rijstwafels in plaats van snoep en chips. Smaakt een van bovenstaande uitdeel traktaties naar meer? Check dan voor de zekerheid ook nog even het traktatiebeleid van de school of opvang. Zo weet je zeker dat het een feestelijk trakteermoment wordt!

Ook interessant voor jou: