Kerst 10 november 2019

Wat is kerst en hoe vieren we het in Nederland?

Wat is kerst en hoe vier je het?

Kerst is een belangrijk feest in Nederland. Meestal liggen de eerste kerstspullen al in september in de winkels en veel mensen kunnen niet wachten totdat het december is. Maar als je nooit echt kerst hebt gevierd, wil je vast meer weten over deze zo geliefde dagen. Wat maakt dat we zo uitkijken naar kerst? Wij vertellen je precies wat kerst is en hoe je het viert.

Wat kerst betekent en wat we vieren

Kerst is een feest dat in Nederland jaarlijks op 25 en 26 december gevierd wordt. 25 december wordt eerste kerstdag genoemd en 26 december tweede kerstdag. Tijdens deze 2 dagen komen families bij elkaar om samen uitgebreid te eten, elkaar kerstcadeautjes te geven en spelletjes te spelen. Kerst staat dan ook voor gezelligheid en warmte, met versierde huizen, lichtjes en een groot feestmaal. Van oorsprong is kerst een christelijk feest. Kerst in de Bijbel betekent namelijk de geboorte van Jezus Christus. Ze geloven dat God zijn zoon, Jezus Christus, naar de aarde zond om de mensen te verlossen van hun zonden. Veel christenen gaan naar de kerstnachtdienst of kerstmis in de kerk rond de feestdagen. Wist je trouwens dat sommige mensen zulke kerstfans zijn dat ze het liefst het hele jaar door kerst vieren?

Wie is de Kerstman?

Bij kerst is de Kerstman eigenlijk niet weg te denken. De Kerstman is een fictief figuur die op een slee met rendieren door de lucht rijdt en cadeautjes onder de kerstboom legt. Voor veel kinderen is het een geheim dat hun ouders eigenlijk de kerstcadeaus kopen. De Kerstman wordt vaak afgebeeld als een man met een witte baard en een rood pak. Hij woont op de Noordpool en gaat met kerst de wereld rond met cadeaus. De Kerstman is een afgeleide van de heilige Sint Nicolaas, in Nederland ook wel Sinterklaas genoemd. Al bijna 90 jaar lang komt de Kerstman voor in reclame-uitingen van frisdrankmerk Coca Cola.

Hoe ziet kerstversiering eruit?

Kerst is voor veel mensen een tijd van gezelligheid. Over de hele wereld versieren mensen hun huis daarom met kerstversiering. De belangrijkste kerstversiering is toch wel de kerstboom. Dit is meestal een sparreboom, die versierd wordt met kleine lichtjes, gouden of zilveren slingers, gekleurde ballen (kerstballen) en kleine figuren aan touwtjes. De bekendste kerstkleuren waarmee versierd wordt zijn rood en groen. Ook goud en zilver zijn klassieke kersttinten. Andere kerstversieringen zijn lichtsnoeren in de tuin, een kerstkrans van sparrentakken aan de voordeur, het kerstverhaal uitgebeeld in stenen figuurtjes en een feestelijk versierde kersttafel voor het kerstdiner.

De traditie van het kerstkaarten sturen

Rond kerst worden ook altijd kerstkaarten gestuurd; dit zijn feestelijke kaarten om de ontvanger een fijne kerst te wensen. Vroeger werden deze gestuurd naar mensen die je niet zou zien tijdens de kerstdagen, maar tegenwoordig sturen we kerstkaarten naar elke vriend of familielid. De eerste kerstkaart werd in 1843 verstuurd door de zakenman Sir Henry Cole, die geen brieven meer wilde schrijven om zijn wensen over te brengen. Daarom liet hij een kerstkaart ontwerpen. Nog steeds worden er over de hele wereld miljarden kerstkaarten verstuurd, al dan niet via de post of zelf rondgebracht. Wist je trouwens dat mannen hun kerstkaarten vaker rechtstreeks naar de ontvanger sturen, en vrouwen liever een pakketje kerstkaarten bestellen?

Eten en drinken rond kerst

Een belangrijk onderdeel van kerst is het eten en drinken. Dit begint al met het kerstontbijt, waar kerststol (krentenbrood met spijs) en tulband (een soort cake) worden geserveerd. Bij de koffie worden vervolgens vaak grote of kleine kerstkransjes gegeten. Voor de kinderen is er het kerstsnoep, zoals de rood-witte zuurstokken, een chocoladekerstman of een peperkoekhuisje. Deze laatste wordt in miniatuur gebouwd van kruidige koek, en versierd met glazuur en snoep. En als laatste is er het kerstdiner, waarbij kalkoen, varkenshaas, rollade en aardappeltoefjes in de meeste Nederlandse huizen op tafel staan. Ook gaan veel mensen gourmetten, waarbij iedereen met een klein pannetje aan tafel zijn eigen groenten en vlees kan bakken of grillen. En als toetje ontbreekt Viennetta ijs meestal niet; een langwerpige ijstaart met knapperige chocola.

Wat doen Nederlanders rond kerst?

Niet alleen de 2 kerstdagen zijn gewijd aan dit grote feest, ook rond de kerstdagen heen worden er veel kerstactiviteiten ondernomen. Zo is chocolademelk met slagroom drinken echt iets dat bij de decembermaand hoort. Ook gaan veel mensen naar kerstmarkten, waar kerstspullen verkocht worden, kraampjes met lekker eten staan en de stad gehuld is in kerstversiering. Een adventskalender openmaken hoort ook bij kerst. 25 dagen lang wordt dan steeds één vakje opengemaakt van een meestal kartonnen doosje. Vaak zitten er chocolaatjes achter de deurtjes, maar er zijn ook adventskalenders met beautyproducten of verschillende smaken thee te koop. En als laatste zijn schaatsen, kerstfilms kijken en kerstkoekjes bakken de bekende activiteiten rond kerst.

Kerstweetjes en -feitjes

Nu je meer over kerst weet, kun je er zelf ook een gezellig feest van maken dit jaar! Maar vergeet vooral niet om dierbare familieleden en vrienden uit te nodigen, want dan wordt kerst pas echt een succes. Ontdek trouwens ook onze weetjes en feitjes over kerst of lees de 12 meestgestelde vragen over kerst die wij beantwoordden.

Ook interessant voor jou: