Sinterklaas 7 november 2022

Pakjesavond vieren: De leukste ideeën voor jong en oud!

pakjesavond

Pakjesavond is misschien wel de leukste feestdag met je familie of vrienden. Elkaar verrassen met leuke en grappige cadeaus, surprises of gedichten is een goede binnenkomer voor de decembermaand. Maar hoe organiseer je nou de leukste sinterklaasavond met elkaar? Wij hebben wat toffe inspiratie verzameld, zodat je samen met je gezin, familie of vrienden een onvergetelijke pakjesavond hebt.

De leukste pakjesavond met kinderen

Misschien wel de spannendste tijd van het jaar voor kinderen, Sinterklaas. Het begint al voordat Sint in het land is en gaat door tot pakjesavond op 5 december. Om deze gezellige weken door te brengen en met een leuke avond te eindigen hebben wij wat tips om daarvoor te zorgen.

Wanneer vier je pakjesavond?

Pakjesavond valt dit jaar op maandag 5 december. Maar je kan het natuurlijk ook in het weekend op 3 of 4 december vieren. Laat je kind(eren) dit weten door een leuk sinterklaas kaartje te sturen namens de Goedheiligman. Bedenk een leuk rijmpje waarom pakjesavond verplaatst is. Even geen inspiratie? We hebben een voorbeeldtekst voor je gemaakt! 

Sinterklaas en Piet hebben het op maandag heel druk
doordat Piet is gevallen en moet lopen met een kruk!
Ik breng de pakjes vast op zaterdag langs en wens jullie een fijne pakjesavond!

Inspiratie voor de sinterklaasperiode 

Sinterklaas vieren met je kind(eren) kan zo klein of groots als je zelf wilt. Je kan wekenlang feestvieren of het alleen bij pakjesavond houden. Voor kinderen maakt het niet zoveel uit hoe je het viert. Ze vinden alles prachtig en leuk. Om in de sinterklaasstemming te komen voor of op pakjesavond hebben we verschillende ideeën verzameld.

Schoen zetten: Bespreek van tevoren met je kinderen hoe vaak en wanneer hun schoen gezet mag worden. Zo weet je kind waar hij aan toe is en wordt het ook minder spannend of er wel een cadeautje in zit als hij wakker wordt. Schoencadeautjes hoeven helemaal niet per se superduur te zijn. Kinderen vinden het idee van iets krijgen van de Sint het leukst. Denk aan een stickervel of een zakje chocolademuntjes. 

Iets lekkers bakken: Bij pakjesavond denk je vooral aan twee dingen: cadeautjes en snoepgoed. Kruidnoten zijn daar een belangrijk onderdeel van en deze kan je helemaal zelf bakken. Zo hebben jullie een leuke activiteit te doen in de middag. Zeg tegen je kind dat Kookpiet weinig tijd heeft en vraagt of jullie je eigen pepernoten willen gaan maken. Piet heeft zijn kruidnoten recept doorgestuurd, zodat jullie zelf aan de slag kunnen!

Sinterklaas versiering

Versier je huis helemaal in sinterklaas thema. Je kunt je sinterklaas versiering natuurlijk kopen, maar nog veel leuker is om dit samen met je kind te knutselen. Maak een sinterklaas slinger, teken sinterklaas of knutsel je eigen sinterklaas schoen. Zo is je huis tijdens pakjesavond helemaal in de sinterklaassfeer. Een paar leuke sinterklaas knutsels hebben we hieronder gezet. Knutselen maar!

pin

Sinterklaas speurtocht door het huis

Met een speurtocht worden niet alle pakjes achter elkaar uitgepakt op pakjesavond. In plaats daarvan zijn alle cadeautjes verstopt door het huis. Door verschillende hints word je naar de juiste locatie geleid waar dan een cadeautje of de volgende hint ligt. Je kan de cadeautjes direct laten openmaken of wachten totdat de hele sint speurtocht afgelopen is. 

Pakjesavond ideeën voor volwassenen 

Organiseer je dit jaar pakjesavond met je vrienden of familie, maar heb je geen idee wat je moet gaan doen? We kennen allemaal wel de standaard avond waarop iedereen 5 cadeautjes meeneemt en deze willekeurig verdeeld worden met behulp van een sinterklaas dobbelspel. Dat is natuurlijk supergezellig, maar misschien heb je dit jaar wel zin in wat originelers. Wij hebben wat leuke ideeën verzameld om een gezellige avond te hebben met elkaar. 

Blind bingo

Bingo is een gezellige en leuke manier om pakjesavond te vieren. Spreek met elkaar een bedrag af en haal hiervan één groot cadeau en een paar kleine cadeautjes. Heb je geen fysieke bingomolen thuis? Vraag je vrienden of gebruik eentje online. Spreek van tevoren wel even af wat voor soort cadeaus jullie kopen. Misschien vind jij het leuk om grappige cadeaus te krijgen, maar wil een ander ook echt iets aan z’n cadeau hebben. Overleg je dit vooraf even, dan zit er altijd wel iets leuks voor iedereen tussen. Sinterklaas inpakpapier om de cadeautjes en het bingoën kan bijna beginnen. 

Eerst nog even de winmomenten met elkaar afstemmen. Zo weet iedereen wanneer ze mogen schreeuwen als ze prijs hebben.

Voorbeeld: De gekochte cadeaus worden verdeeld tussen grote cadeaus en kleine cadeaus. Als je 2 rijen vol hebt, mag je een klein cadeautje uitzoeken. Heb je een volle kaart? Dan is het feest, want je mag een groot cadeau uitzoeken.

Om ervoor te zorgen dat de cadeautjes wel een beetje eerlijk verdeeld worden, kan je wat verschillende regels toepassen: 

  • Bij nog een keer een volle kaart bingo mag je iemand anders een groot cadeau geven.
  • De mensen die aan het einde geen of weinig cadeautjes hebben, krijgen een cadeautje van de grote winnaars. 

Speed Sint 

Voor deze Sinterklaas activiteit moet je wel een hele dag uittrekken, maar dat is het meer dan waard! Maak 2 of 3 groepen die voor elkaar cadeaus kopen. Bespreek een bedrag af per groep en ga een dagdeel naar de stad om als groepje cadeaus te kopen voor een andere groep. Dus groep 1 koopt voor alle personen uit groep 2 cadeautjes en groep 2 voor groep 3, en zo door. Zo ga je samen op zoek naar de leukste cadeautjes voor anderen. Je kan ervoor kiezen om na het shoppen nog als groep een gedicht te schrijven, maar dit hoeft natuurlijk niet. s’ Avonds pakken jullie samen de cadeautjes uit en delen jullie natuurlijk alle avonturen van die dag met elkaar. Plak er ook nog een lunch of diner aan vast om de dag helemaal compleet te maken. Dit sinterklaas idee is bijvoorbeeld leuk met een groep vrienden of vriendinnen waarmee je een dagje uit wilt rond 5 december.

Nodig je familie of vrienden uit voor een gezellige pakjesavond met een leuke sinterklaas uitnodiging. Zo weet iedereen waar en wanneer het feestje is en komt iedereen direct in de sinterklaasstemming! Nu nog een leuke tekst kiezen voor op de sinterklaaskaart en het uitnodigen kan beginnen!

🎁 Lees ook ons andere artikel met nog meer leuke sinterklaas spellen en activiteiten voor pakjesavond

Leuke en vooral lekkere hapjes voor pakjesavond

‘t Heerlijk avondje is gekomen, ‘t avondje van Sinterklaas! Maar wat moet je op dit heerlijke avondje gaan eten? We hebben wat leuke en vooral lekkere sinterklaas hapjes voor je op een rijtje gezet in sint thema. Als je al genoeg tijd kwijt bent aan het organiseren van pakjesavond kan je ook alle gasten vragen wat hapjes mee te nemen. 

Sinterklaas recepten: hartig

Sinterklaas recepten: zoet

Sinterklaas desserts

Natuurlijk mag een sinterklaas dessert niet ontbreken. Wat dacht je van een lekkere zelfgemaakte pepernoten cheesecake in een glas, een lekkere pepernoten taart of haal een heerlijke sinterklaastaart bij de bakker!

sinterklaas vieren

Pakjesavond op een andere manier vieren

Elk jaar weer hetzelfde geven en krijgen met Sinterklaas. Sokken voor vaders, verzorgingsproducten voor alle dames… Gelukkig kan je sinterklaasavond ook op een andere manier vieren: zonder cadeautjes! Er zijn genoeg leuke ideeën en activiteiten om te doen met vrienden en familie.

Spelletjesavond: Gewoon lekker ouderwets spelletjes spelen. Iedereen kan zijn favoriete spel meenemen, maar je kan zelf ook alles uit de kast trekken. Maak er een toernooitje van, met een heerlijke chocoladeletter als hoofdprijs!

Familiequiz: Er staan genoeg leuke quizzen online, maar het leukste is om hem helemaal zelf te maken. Gebruik je creativiteit in de quiz door bijvoorbeeld het afgelopen jaar samen te vatten. Denk voor de vragen aan grappige situaties die in het verleden zijn gebeurd tussen je vrienden of familie. Je kunt verschillende type vragen gebruiken in je quiz. Denk aan meerkeuzevragen, open vragen, inschattingsvragen of gebeurtenissen op de juiste volgorde zetten. Dat wordt een avond vol met plezier en gezelligheid op sinterklaasavond!

Een paar inspiratievragen om je quiz tot een succes te maken:

  • Wat is de geboortedatum van de persoon rechts van je?
  • Op welk huisnummer woont oma nu?
  • Wat gebeurt hierna? Laat een videofragment zien dat ooit gefilmd is samen met familie en stop de video op een leuk moment. Laat de rest van de familie raden wat daarna ook alweer gebeurde.
  • Wat waren de namen van de laatste katten die opa en oma hadden?

Gebruik vooral je creativiteit bij het maken van de quiz. Bij welke vragen ligt iedereen straks in een deuk? Wat is zo lang geleden dat alle hersens echt even goed moeten kraken als je daar een vraag over stelt?

Fijne Sinterklaas wensen

Iemand een fijne Sinterklaas wensen is extra leuk met een kaartje. Als opa of oma is het sturen van een kaartje naar je kleinkind extra persoonlijk. Kan je dit jaar helaas niet bij pakjesavond zijn, stuur dan een kaartje dat je er helaas niet bij kan zijn. Wens iedereen een fijne sinterklaasavond en zeg bijvoorbeeld dat je er volgend jaar graag weer bij bent.

Fijne Sinterklaas!

Alle ideeën zorgen zeker voor een fijne pakjesavond. Met alle lekkere hapjes, spelletjes voor jong en oud en alle andere tips hebben jullie straks een geweldige avond. Wij wensen jullie alvast een fijne Sinterklaas!

Ook interessant voor jou: