Kerst 15 december 2018

Zo hang je je kerstkaarten leuk op

Elk jaar vallen er weer heel veel mooie en leuke kerstkaarten op de deurmat. Kerstkaarten met een schitterende voorkant, een mooie foto of een lieve kerstgroet. En waarom zouden we deze kerstkaarten niet ophangen of neerzetten? Je kerstkaarten leuk ophangen geeft een feestelijke sfeer in je woonkamer en je wordt regelmatig herinnerd aan de lieve kerstwensen van je naasten. Wij verzamelden 12 ideeën om je kerstkaarten leuk op te hangen en vertellen je er graag over.

📌 Ook leuk voor jou: Nog 7 toffe tips om je kaarten op te hangen!

1. Hang je kerstkaarten aan een kerstkrans

Een kerstkrans is natuurlijk een van de dingen waar je sowieso een kerstig gevoel van krijgt! Koop daarom een mooie, stevige kerstkrans en maak hier je kerstkaarten aan vast. Hang je kerstkrans op een prominente plek in je woonkamer en maak draadjes aan de onderkant van de krans. Je hoeft de kerstkaarten dan alleen nog maar met knijpertjes vast te maken. Natuurlijk staat het extra feestelijk als je je kerstkrans versiert met kerstlampjes en kleine kerstballen.

Kerstkaarten leuk ophangen

2. Zet je kerstkaarten in een kaartenrek

Als je niet echt handig of creatief bent, is een kaartenrek voor je kerstkaarten een goede oplossing. Het enige wat je hoeft te doen is een leuk kaartenrek kopen en deze bevestigen op de gewenste plek. Je kerstkaarten zijn met een kaartenhouder leuk gegroepeerd en je kunt ze er gemakkelijk uit halen om de persoonlijke berichtjes nog eens te lezen.

3. Kerstkaarten leuk ophangen aan houten planken

Een gemakkelijke manier om je kerstkaarten leuk op te hangen is om 3 robuuste houten planken verticaal neer te zetten. Dit kan bijvoorbeeld op een kastje of op de grond. Prik hier vervolgens met punaises de kerstkaarten in vast! Wil je deze kerstkaartenstandaard extra kerstig maken? Hang dan bijvoorbeeld een leuke slinger met ‘Merry Christmas’ aan de bovenkant of hang kleine kerstballen of ornamenten met punaises tussen de kerstkaarten.

4. Kerstkaarten ophangen in een schilderijlijst

Heb je nog een oude schilderijlijst staan die je graag een tweede kans geeft? Verwijder dan de achterkant, geef de lijst eventueel een mooie kleur en prik met punaises horizontale touwtjes tussen de latjes. De schilderijlijst vormt nu een mooi kader voor je kerstkaarten.

Kerst kaarten ophangen slinger

5. Maak je kerstkaarten vast aan een slinger

Een klassieke manier om je kerstkaarten op te hangen is om een lijntje of slinger in je woonkamer te spannen en hier je kerstkaarten aan te maken met knijpers. Hang de lijn als een slinger door je woonkamer heen of maak een speelse slinger langs de muur. Zorg er trouwens voor dat je je lijn goed vastmaakt, want kaarten kunnen bij elkaar best zwaar zijn.

6. Origineel: kerstkaarten ophangen aan een led-lichtsnoer

Een variant op de lijn met kerstkaarten is het lichtsnoer met led-lichtjes. De lichtjes geven een leuk effect tussen de kaarten door, wat erg feestelijk staat voor in de decembermaand. Gebruik hier trouwens led-verlichting voor, want gewone kerstlampjes worden erg snel warm. Doe de verlichting wel uit als je je huis verlaat, want ook led-lampjes worden na een tijdje warm.

7. Kerstkaarten leuk ophangen met washi tape

Washi tape is ook een leuk hulpmiddel om je kerstkaarten mee op te hangen. Hang je kerstkaarten bijvoorbeeld verspreid aan de koelkast. Maak vervolgens ‘schilderijlijstjes’ rond de kerstkaarten, maak de kerstkaarten aan de hoekjes vast met washitape of maak een kader voor meerdere kerstkaarten!

Kerstkaarten ophangen ideeën

8. Hang je kerstkaarten in de vorm van een kerstboom

Heb je een lege muur in je woonkamer? Versier deze dan rond kerst met kerstkaarten! Hang ze bijvoorbeeld in de vorm van een kerstboom of ster om in het kerstthema te blijven. Gebruik wel plakband dat gemakkelijk weer te verwijderen is en dat geen lijmresten achterlaat. Zo is je muur of deur weer mooi egaal van kleur als je de kerstkaarten verwijdert.

9. Kerstkaarten in een potje

Kerstkaarten leuk ophangen doe je ook door je kerstkaarten te clusteren in een vaas! Lijm hiervoor houten wasknijpers aan houten stokjes en verf dit eventueel in een kleur die bij je woonkamer past. Zet de houten stokjes vervolgens in een mooie vaas en maak de kerstkaarten eraan vast. Zo geef jij je kerstkaarten op een originele manier een prominente plek!

10. Maak je kerstkaarten vast aan een canvas of houten plaat

Wil je je kerstkaarten creatief ophangen en ben je zelf handig? Maak aan een canvas of houten plaat lijntjes met touw, zodat je hier je kerstkaarten aan kan ophangen. Prik bijvoorbeeld punaises aan de zijkant van het canvas of de houten plaat en knoop hier het touw aan vast. Hang het geheel op als een schilderij of zet het op een kastje tegen een muur.

Kerstkaarten bevestigen

11. Bevestig je kaarten aan een dennentak of guirlande

Een heel ander idee om je kerstkaarten uit te stallen is om ze te bevestigen aan dennentakken of een guirlande. Maak touwtjes aan de kaarten en hang de kerstkaarten aan de takken. Als je voor een dennentak gaat, kun je deze in een mooie vaas zetten, zodat het geheel echt een eyecatcher wordt voor op een kastje of tafel.

12. Bevestig je kerstkaarten aan een industrieel rek

Je kunt je kerstkaarten ook leuk ophangen aan betongaas! Je koopt dit betongaas bij de bouwmarkt, wat meestal verkrijgbaar is in verschillende maten. Knip het gaas zo dat het jouw gewenste grootte heeft en schuur eventueel de scherpe randjes na het knippen. Als het gaas nog niet de kleur heeft die je in gedachten had, kun je het overspuiten of overschilderen. Het betongaas geeft een stoere uitstraling aan je interieur en je kaarten hangen leuk bij elkaar. Het betongaas kun je gerust na kerst laten staan. Zo heb je het hele jaar door een mooie plek voor je kaartjes.

Wat te doen met kerstkaarten na kerst?

Is kerst voorbij en heb je heel veel kerstkaarten gekregen? Gooi je kerstkaarten dan niet weg! Deze kun je namelijk nog op veel manieren gebruiken. Stop ze bijvoorbeeld in een doos, zodat je ze in de donkere en saaie januarimaand weer eens kunt teruglezen. Ook kun je ze volgens jaar weer gebruiken om een mooie kerstster of kerstbal van te maken! 

Hoe hang jij je kerstkaarten op?

Je kerstkaarten leuk ophangen geeft een feestelijke sfeer aan je woonkamer tijdens de feestdagen! En steeds wanneer je langs de kerstkaarten loopt, zal je even herinnerd worden aan de leuke berichtjes van je familie en vrienden. Heb je zelf nog geen kerstkaarten verstuurd naar je familie en vrienden? Bekijk dan onze kerstkaartentrends en kies de kerstkaart die bij jou past! 

Ook interessant voor jou: