Geboorte 19 januari 2018

Praktische tips bij het geven van borstvoeding

Borstvoeding geven: praktische tips

Zoals je in onze vorige blog over borstvoeding kon lezen, is het geven van borstvoeding een mooi staaltje van Moeder Natuur. Je lichaam weet wat het moet doen om je kindje van moedermelk te voorzien, dus na de geboorte komt dit proces direct op gang. In deze blog geeft lactatiekundige in opleiding Laura Huberts praktische trucjes die handig zijn bij het geven van borstvoeding. Laura heeft al 7 jaar ervaring met alles rondom borstvoeding door haar opleiding, haar werk bij Borstvoedingscentrum Zwolle en door haar twee zoontjes. Met haar tips kunnen jij en je baby volop genieten van jullie borstvoedingstijd!

Raak tijdens de zwangerschap al vertrouwd met je borsten

In mijn vorige blog kun je lezen dat je lichaam zich in de zwangerschap al voor begint te bereiden op het produceren van moedermelk. Je tepelhoven worden donkerder van kleur, ze worden groter en er verschijnen soms ‘bobbeltjes’ op (de kliertjes van Montgomery). Je cupmaat groeit waarschijnlijk en soms kunnen vrouwen al wat onrijpe melk, de colostrum, uit hun tepel knijpen. Dit zijn best bijzondere veranderingen om bij jezelf te bemerken en veel vrouwen (en ook de partners!) moeten toch wat aan het idee wennen dat hun borsten opeens niet meer ‘just for fun’ zijn!

Mijn eerste praktische tip is dan ook: raak tijdens de zwangerschap al vertrouwd met je borsten. Je denkt misschien: duh, het zijn toch mijn borsten en die ken ik best, maar veel vrouwen zijn niet gewend regelmatig aan hun eigen borsten te zitten. Door de dames af en toe eens goed te bekijken, onder de douche te masseren en daarna lekker in te smeren, leer je meer bewust hoe ze voelen en eruitzien. Dit kan je helpen om je borsten na de bevalling en tijdens het borstvoeden meer ontspannen aan te raken en er veranderingen in te voelen.

Shop voor de juiste maat zwangerschaps- of voedingsbh

Misschien pas je nog prima in je lekkerst zittende bh, maar vaker groeien zwangeren al snel uit hun oude, vertrouwde cupmaat. Waar doe je dan goed aan: alvast een voedingsbh kopen, of wachten tot in de kraamtijd?

Mijn advies zou zijn om voor in het laatste trimester én de kraamtijd een soepele, beugelvrije (of voorzien van een gelbeugel) en in omvang verstelbare bh aan te schaffen. Eigenlijk minimaal 2, dan kun je afwisselen als één in de was zit. Tijdens je laatste trimester zet je ribbenkast nog flink uit, waardoor je omvang ook toeneemt. Het is daarom handig om zo’n 5 à 6 weken na de geboorte pas een definitieve, van beugel voorziene, en vaak duurdere bh aan te schaffen.

In het Borstvoedingscentrum Zwolle nemen wij de tijd om moeders te helpen bij het maken van een keuze hierin, want een goedzittende en mooie voedingsbh is heel belangrijk.

Kleding voor na de zwangerschap

Schaf post-zwangerschapskleding aan, zoals soepele hemdjes, shirts met een V-overslag, broeken met een wat hogere taille (ze zijn toch in de mode…). Draag je namelijk een hemdje (zoals die elastische van de Hema) onder een blouse, dan kun je het hemdje omhoog schuiven, waardoor je decolleté meer warm bedekt blijft. Een V-overslag (bijvoorbeeld de King Louie jurkjes) schuif je makkelijk open zodra je je kindje wil voeden. Een hogere taille van een broek zorgt ervoor dat je buik lekker ingestopt zit en je je niet zo bloot voelt.

Ben je nog niet zo lang zwanger en wil je meer informatie over kleding voor tijdens je zwangerschap? Lees dan het artikel over zwangerschapskleding.

Neem een hydrofiele doek mee

Een praktisch, bijkomend voordeel van borstvoeding geven is dat je geen flesjes, poedertorens en thermosflessen hoeft mee te nemen als je op stap gaat. De melk voor jouw baby is immers al kant-en-klaar, vers, op temperatuur én in een mooie verpakking in jouw lichaam opgeslagen!

Een hydrofiele doek is wel handig om mee te nemen. Deze kun je namelijk als spuugdoek en prikkelwerende doek in één gebruiken. Deze kun je als multi-functionele doek gebruiken: om een mondje melk mee op te vangen, om je decolleté warm mee toe te dekken of als je baby behoefte aan wat prikkelwering heeft. Ik klemde zelf vaak de punt van deze doek onder mijn schouderbandje en drapeerde de doek dan luchtig over mijn zoontje heen. Zo lag hij lekker in zijn coconnetje te drinken en veegde ik zijn mondje daarna ook met dezelfde doek af. Ben je benieuwd wat nog meer handig is om te kopen voor je kindje? Lees ons artikel over de uitzet voor een baby!

Profiteer van de multifunctionaliteit van moedermelk

Dit is mijn laatste tip. In de eerste plaats is het natuurlijk voor de baby om te drinken, maar wist je dat een restje moedermelk in het badje een zijdezacht huidje oplevert? Of als je baby ontstoken oogjes dreigt te krijgen, je ze met wat moedermelk kunt schoonmaken? En als je baby een verstopt neusje heeft, lost wat moedermelk hierin gedruppeld het overtollige slijm gemakkelijker op.

Is je baby ouder dan 6 maanden, dan kun je moedermelk ook toevoegen aan de bijvoeding die je kindje vanaf dan kan gaan eten. Bak bijvoorbeeld eens pannenkoeken met moedermelk of maak er ijsjes mee!

Met deze praktische tips hoop ik je weer een beetje meer wegwijs te hebben mogen maken in de wonderlijke, maar toch ook hele normale, wereld van borstvoeding. Deel je jouw tips hieronder ook? Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ze gerust hier stellen. Of vraag een lactatiekundige indien je een meer uitgebreide vraag hebt!

Ook interessant voor jou: