Algemeen 8 maart 2018

Fotokaart maken: tips voor mooie foto’s

Een fotokaart maken is het leukste om te doen als je goede en leuke foto’s hebt. En leuke foto’s maak je door veel te spelen met licht, effecten en de instellingen van je camera. Kaartje2go zette heel veel tips en tricks voor het maken van foto’s voor je op een rijtje, zodat je fotokaarten nog mooier worden!

Fotokaart maken handige fotografietips voor je foto's

Automatisch of handmatig fotograferen?

Voordat we beginnen met leuke effecten of trucjes om je foto’s nog mooier te maken, vertellen we graag eerst iets over twee verschillende manieren van fotograferen. Als je een digitale fotocamera hebt kun je namelijk kiezen voor automatisch of handmatig fotograferen. De meeste mensen fotograferen op de automatische stand. De camera bepaalt dan zelf per situatie wat de beste instellingen voor het licht zijn. Zet je je camera op handmatig fotograferen (op je camera aangeduid met M), dan bepaal je zelf hoeveel licht de camera ‘vangt’. Met handmatig fotograferen heb je daarom zelf invloed op het resultaat van je foto. Wil je automatisch blijven fotograferen? Sla deze alinea dan over en ga direct door naar de alinea over het onderwerp van de foto. Voor iedereen die handmatig wil fotograferen leggen we de beginselen hiervan kort uit. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je camera om erachter te komen welke knopjes je moet gebruiken.

Handmatig fotograferen: ISO, diafragma en sluitertijd

Met handmatig fotograferen heb je dus zelf invloed op het resultaat van je foto. Je fotografeert handmatig met drie instellingen van je camera: de ISO, het diafragma en de sluitertijd. Deze drie onderdelen vormen de belichtingsdriehoek, waarmee je de belichting van de sensor in de camera instelt. Als je een onderdeel verandert, dan is dit ook van invloed op de andere twee. Uiteindelijk probeer je altijd een goede balans te vinden tussen de drie onderdelen. Wat de drie onderdelen inhouden en hoe je deze toepast, vind je hieronder.

Fotografietips ISO instellen
Door een hoge ISO-waarde is de foto van deze voetballer in de avond goed belicht.

ISO

De ISO van je camera is de lichtgevoeligheid van de sensor in je camera. De ISO begint meestal met het getal 100 en loopt op tot 25600 of meer. Hoe hoger het getal is, hoe lichtgevoeliger de sensor in je camera is. Hoe hoog je je ISO zet is afhankelijk van de hoeveelheid licht die beschikbaar is. Buiten fotograferen op een zonnige dag doe je met een ISO van 100, terwijl je ‘s avonds misschien wel een ISO van 3200 of hoger nodig hebt. Let er wel op dat hoe hoger de ISO is, hoe korreliger de foto wordt. Als je gaat fotograferen is de ISO altijd je startpunt. Van daaruit pas je de andere twee elementen van de belichtingsdriehoek aan.

Fotografietips diafragma instellen
Door het grote diafragma (laag getal) is de poort op deze foto scherp en de laan met bomen onscherp.

Diafragma

Met het diafragma stel je de grootte van de opening van je lens in, waardoor je minder of meer licht toelaat. Zo bepaal je of je achtergrond scherp of juist heel vaag wordt, wat bijvoorbeeld mooi kan zijn bij portretten. Een grote lensopening geeft weinig scherptediepte, waardoor een specifiek deel van je foto maar scherp is. Dit wordt dan aangeduid met een laag getal, zoals f/3.5. Een kleine opening geeft veel scherptediepte, waardoor het grootste gedeelte van je foto scherp is. Dit wordt aangeduid met een hoog getal, zoals f/22. Een fotokaart maken met een foto met weinig scherptediepte zorgt voor een unieke kaart!

Fotografietips sluitertijd
Met een lange sluitertijd leg je beweging in een foto vast, terwijl je met een korte sluitertijd een onderwerp laat bevriezen.

Sluitertijd

Het laatste onderdeel van de belichtingsdriehoek is de sluitertijd. Hiermee bepaal je hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. Met een korte sluitertijd valt er maar een fractie van een seconde licht op de sensor. Hierdoor kun je een bewegend object als een voorbijrijdende auto toch scherp vastleggen. Een korte sluitertijd is bijvoorbeeld 1/8000, wat een achtduizendste van een seconde is. Met een lange sluitertijd komt er veel langer licht op de sensor, waardoor je beweging vastlegt. Een sluitertijd van 10 seconden noemen we een lange sluitertijd. Met een lange sluitertijd leg je bijvoorbeeld de beweging in een waterval vast. Wil je een lange sluitertijd toepassen? Fotografeer dan met een statief of een stabiele ondergrond, zodat  de camera niet per ongeluk beweegt.

Door het toepassen van deze basisbeginselen heb je zelf invloed op het resultaat van je foto. Experimenteer met verschillende instellingen, zodat je zelf ervaart hoe de samenhang van de drie onderdelen werkt en wat het effect op je foto’s is.

Onderwerp van je foto bepalen

Voor het maken van een foto bepaal je eerst wat het onderwerp van je foto wordt. Vervolgens bedenk je hoe het eindresultaat er ongeveer uit moet zien. Hoe ziet de achtergrond van je foto eruit? Kun je hier zelf nog iets aan toevoegen of moet je op een andere plek gaan staan voor jouw gewenste foto? Maak verschillende foto’s en speel met de instellingen, zodat je voldoende foto’s hebt om uit te kiezen. Bedenk daarbij dat een foto meestal nooit in een keer goed is.

Fotografietips regel van derden
Doordat de skibril van de skiër precies op een snijvlak ligt, wordt je aandacht hier naartoe getrokken.

Speel met verschillende composities en uitsnedes

Vind je het leuk om je foto’s wat uitdagender te maken? Speel dan met verschillende composities. Fotografeer je onderwerp van meerdere kanten en kijk welke kant jij het mooiste vindt. Door hiermee te spelen krijgen diverse elementen van jouw onderwerp de aandacht en worden je foto’s een stuk minder saai. Daarnaast kun je ook kijken naar de ruimte rondom het onderwerp. Deze pas je gemakkelijk toe met de regel van derden. Met de regel van derden verdeel je het beeld in 9 vlakken en fotografeer je het onderwerp van je foto precies op een snijpunt. Bij de meeste digitale camera’s stel je gemakkelijk een raster in, zodat je door je zoeker of op je scherm een raster ziet. Door je onderwerp niet precies in het midden te fotograferen zijn je foto’s een stuk minder saai! En een fotokaart maken met zo’n foto zorgt daarom voor een leuk resultaat.

‘s Avonds foto’s maken

Als je ‘s avonds foto’s wilt maken, is het gebruik van licht erg belangrijk. Pas op dat je niet te veel licht gebruikt, maar waak ook voor onderbelichting. Zorg er bij het foto’s maken voor je fotokaart in ieder geval voor dat je onderwerp voldoende belicht is. Ook raden we je af om flits te gebruiken, want deze zorgt juist voor overbelichting. Als laatste kun je ‘s avonds het beste een statief gebruiken, want zo krijg je geen onbedoelde beweging in je foto’s!

Fotokaart maken met spontane foto

Fotokaart maken met spontane foto’s

Vind je het lastig om spontane foto’s te maken? Dan moet je ervoor zorgen dat de gefotografeerde niet direct door heeft dat je foto’s aan het maken bent. Fotografeer als hij of zij bijvoorbeeld in gesprek is of, als het om een kind gaat, lekker aan het spelen is. Soms is het lang wachten voor je een goede foto hebt. Maak dan voldoende foto’s, zodat je genoeg foto’s hebt voor het fotokaart maken. Spontane foto’s zijn trouwens erg leuk voor communiekaarten. Lees ook onze 8 tips voor de mooiste communiefoto’s.

Experimenteer eens met de flits!

Flitsen leidt meestal tot overbelichte foto’s. Je ziet dan veel overbelichte delen in je foto, terwijl dat niet per se hoeft. Maar wil je een speciaal effect creëren? Experimenteer dan eens met de flits. Wanneer je bijvoorbeeld buiten fotografeert en het licht van achter de flits komt, dan kan het gebruik van de flits een heel mooi effect geven. Gebruik je flits ook eens wanneer je denkt dat het niet nodig is. Dit geeft vaak de leukste effecten in je foto’s! Speel met de instellingen van je camera als je de flits gebruikt, zodat je uit veel verschillende foto’s kunt kiezen.

Fotokaart maken lange sluitertijd
Met een lange sluitertijd staat de sluiter van je camera langer open, waardoor je camera beweging vast kan leggen.

Spelen met de belichting in foto’s

Wil je een fotokaart maken met een leuk effect en fotografeer je vaak handmatig met je digitale camera? Stel dan eens een lange sluitertijd in en schud je camera, zodat alle lichten door elkaar geschud worden. Een foto in de avond krijgt zo een heel bijzonder effect! Je kunt trouwens het licht ook laten bewegen, zodat je je camera niet hoeft te schudden. Denk bijvoorbeeld aan de sterretjes met oud en nieuw op een donkere avond. Met een lange sluitertijd van 5 of 10 seconden leg je gemakkelijk figuren gemaakt met een sterretje vast. Maak bijvoorbeeld een hartje of een woord in de lucht net nadat je partner de foto heeft gemaakt. Gebruik wel een statief, zodat de achtergrond niet bewogen is. Deze foto’s zijn trouwens erg leuk om als kerstkaart of nieuwjaarskaart te versturen.

Mooie foto’s maken op vakantie

Wil je op vakantie mooie foto’s maken voor je vakantiekaarten? Dan zijn er een aantal elementen waar je rekening mee moet houden. Zorg er allereerst voor dat je je camera kent. Bedenk welke verschillende functies jij belangrijk vindt bij het fotograferen en bedenk of je deze weet te vinden op je camera. Oefen ook thuis alvast met alle knopjes, zodat je de mooie momenten op vakantie niet per ongeluk voorbij laat gaan. Test daarnaast een paar dagen voor vertrek nog eens of je camera werkt zoals hij moet werken. Zorg er daarbij voor dat je batterijen zijn opgeladen en dat je een extra batterij en de oplader meeneemt. Als laatste raden we je aan om je te verdiepen in de cultuur van je vakantieland. Niet overal wordt het je in dank afgenomen als je foto’s maakt. Weet je niet zeker of je ergens mag fotograferen? Vraag het dan eerst even na.

In het artikel Wat schrijf je op een vakantiekaart geven we je tips hoe je van je foto’s een mooie vakantiekaart maakt!

Fotografietips blauwe sneeuw
In deze foto zijn sommige delen van de sneeuw beter verlicht. Hierdoor kun je precies zien dat overbelichting zorgt voor witte sneeuw!

Grijze of blauwe sneeuw op foto’s? Dit kun je doen!

Wanneer je een winterse dag wilt vastleggen, word je regelmatig teleurgesteld. De sneeuw op je foto’s is vaak grijs of blauw, terwijl de sneeuw door je zoeker toch echt wit is! Het probleem ligt bij je camera, want deze stelt de belichting verkeerd in. De sneeuw weerkaatst namelijk zoveel licht dat je camera niet goed weet wat hij moet doen. De belichtingsmeter van je camera raakt vervolgens in de war, waardoor je camera een te korte sluitertijd gebruikt. Gelukkig kun je dit zelf handmatig oplossen door meer licht toe te voegen en dus eigenlijk bewust te kiezen voor overbelichting. Zo krijg je een foto met sneeuw die echt wit is. Je voegt meer licht toe door een langere sluitertijd toe te passen of door het diafragma te vergroten (lagere f-waarde). Lees daarbij de eerste tip over automatisch en handmatig fotograferen nog eens door. Je kan natuurlijk ook een zwart-witfoto maken, maar hierin valt het winterlandschap een stuk minder op. Een fotokaart maken met een winters landschap is trouwens leuk om te doen in de winter of rond kerst! Ben je op zoek naar originele ideeën voor een kerstfoto? Lees ons artikel hierover en doe inspiratie op!

Fotokaart maken als geboortekaartje

Newborn fotografie tips voor je geboortekaartje

Fotografeer je al een tijdje en word je binnenkort vader of moeder? Dan kun je de foto’s voor het geboortekaartje zelf maken met een aantal simpele tips voor newborn fotografie. Een geboortekaartje met foto is namelijk een leuke manier om je familie en vrienden kennis te laten maken met je kleintje! Wil je je kindje naakt of alleen in een luier fotograferen? Maak de ruimte waar je fotografeert dan ongeveer 25 graden, zodat je kindje het niet koud krijgt. Leg je baby op een zachte ondergrond naast een raam waar veel licht naar binnen komt, maar waar geen direct zonlicht doorheen valt. Maak vervolgens foto’s van het gezichtje, de handjes, voetjes en oogjes van je kindje. Bij het maken van je geboortekaartje heb je dan keuze uit veel verschillende foto’s en zo heb je alle details van je wondertje goed vastgelegd. Lees alles over het fotograferen van je pasgeboren kindje in ons artikel met tips voor newborn fotografie!

Fotokaart maken: welke papiersoort?

Als je de foto’s voor je fotokaart gemaakt en gekozen hebt, dan is het tijd voor je fotokaart maken. Bekijk daarvoor ook ons artikel met leuke fotokaart ideeën. Plaats je foto’s op de kaart, voeg eventueel nog een mooi kader toe en schrijf een leuke tekst. Vervolgens kies je de papiersoort van je kaart. Bij een fotokaart is de papiersoort glans dan de beste keuze. De foto’s op fotokaarten als trouwkaarten of uitnodigingen komen dan namelijk het beste tot hun recht!

Een leuke fotokaart maken

Met deze fotografietips til je jouw fotografievaardigheden naar een hoger niveau. Want door wat kleine aanpassingen in je instellingen of de compositie maak je originele foto’s voor je fotokaarten.

Ook interessant voor jou: