Rouw 28 oktober 2019

Verjaardag van een overledene herdenken: 10 tips

Verjaardag van een overledene vieren

De verjaardag van een overledene is als nabestaande misschien wel een dag met een zwart randje. En of het nou het eerste of 22e jaar zonder de overledene is; het kan nog steeds voelen als de dag dat hij of zij gestorven is. Toch is het erg waardevol om de verjaardag van je dierbare te vieren of gedenken. Je staat even stil bij wie hij of zij was, wat veel troost kan bieden. Met deze 10 tips voor de verjaardag van een overledene geef je op jouw manier aandacht aan dit moment.

Viert een dierbare de verjaardag van een overledene? Laat met een kaartje weten dat je aan hem of haar denkt.

1. Organiseer een feestje voor familie en vrienden

Het is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar een feestje geven is een mooie manier om de geboortedag van de overledene te gedenken. Je dierbare is nog steeds belangrijk voor je, dus waarom zou je er geen feestje van maken? Je kunt samen met jullie dierbaren verhalen en anekdotes over hem of haar delen, zodat diegene blijft doorleven in jullie gedachten.

2. Wat te doen op de verjaardag van een overledene: de natuur in gaan

De natuur kan veel ruimte bieden om na te denken over de overledene. Ga daarom op de verjaardag van de overledene het bos in of naar zee om in gedachten nog even samen te zijn met hem of haar. De plek waar de as van de overledene is uitgestrooid is trouwens ook een waardevolle plek. Neem goede vrienden of nabije familieleden mee, of kies ervoor om deze dag helemaal alleen door te brengen. Stilstaan bij verlies doe je helemaal op je eigen manier.

3. Verjaardag in de hemel: bezoek het graf

Haal je veel steun uit het bezoeken van het graf van je dierbare? Dan is dit een mooie plek om de verjaardag van de overledene te herdenken. Maak het graf bijvoorbeeld schoon, leg een mooie bos bloemen neer en draai zijn of haar lievelingsmuziek. En door met een drankje erbij te proosten vieren jullie echt een klein feestje.

4. Doe iets wat de overledene leuk vond

Een mooie manier om er een bijzondere dag van te maken, is om iets te doen wat hij of zij graag deed. Misschien was dit een bezoekje brengen aan een museum, mountainbiken in het bos of pizza eten en films kijken. Met de hobby van je overledene blijf je extra dicht bij hem of haar op de geboortedag.

Herinneringendoos van Joehoee.nl

5. Maak een herinneringendoos met tastbare herinneringen

Een tastbare herinnering aan de overledene is een herinneringendoos met spulletjes die je aan hem doen denken. De verjaardag van een overledene kun je bijvoorbeeld herdenken door de doos op die dag te maken. Stop er bijvoorbeeld sieraden, het favoriete boek en foto’s van de overledene in. Bij Joehoee.nl vind je herinneringsdozen van hout die je herinneringen op een schitterende manier bundelen.

Een ander idee is om die dag een boekje met herinneringen, foto’s, uitspraken en favoriete songteksten te maken. Laat het boekje een aantal keer afdrukken en verras je meest dierbare familieleden en vrienden hiermee.

6. Plant een boom

Een mooi gebaar op de geboortedag van de overledene is om een boom te planten. Dit kan in je eigen tuin of in een bos dat hier speciaal voor bedoeld is. Er bestaan ook bomen die je kunt laten groeien uit de as van de overledene. Zo krijgt de boom die voortgroeit uit je dierbare een heel speciale betekenis.

7. Vul elk jaar een tattoo aan op de verjaardag van de overledene

Ben je gek op tattoos? Laat dan een tattoo zetten op de verjaardag van de overledene. Het is een mooi symbool om deze elk jaar weer een stukje uit te breiden op zijn of haar verjaardag. En ander bijzonder iets is om de as van de overledene in de tattoo te laten verwerken. 

8. Haal geld op tijdens een wedstrijd

Was de overledene sportief, of is hij of zij gestorven aan een bepaalde ziekte? Doe dan mee met een sportwedstrijd op of rond de verjaardag om geld op te halen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een (halve) marathon of een triathlon? Natuurlijk kost dit veel voorbereiding en doorzettingsvermogen, maar je zult hem of haar dan ook extra veel in gedachten hebben. Daarbij is het geld dat je ophaalt erg bruikbaar voor onderzoek naar de ziekte.

9. Ga verder met een project van de overledene

De verjaardag van je dierbare is een mooi moment om een project op te pakken waar hij of zij mee bezig was. Dit kan bijvoorbeeld klein, met een boek dat hij of zij las, of groter, door een dag te helpen bij de stichting waar de overledene betrokken was. Natuurlijk kan dit ook gewoon een hobby zijn, zoals het meubel schilderen dat hij of zij gemaakt heeft. En als de overledene een bepaald motto of een bepaalde levensstijl had, is het mooi om hier iets mee te doen in je eigen leven. 

10. Reis naar de plek waar hij of zij nog heen wilde

Misschien was er wel een land of plek die de overledene nog wilde bezoeken. Een mooi gebaar is om samen met een familielid of vriend(in) af te reizen naar deze plek, om de reis te maken die hij of zij niet meer kon maken. De reis zal je voor altijd bijblijven als zijn of haar reis.

Verjaardag van een overledene herdenken

De verjaardag van je dierbare overledene is niet zoals alle andere verjaardagen, maar het is wel een dag om in gedachten weer even dichter bij de overledene te komen. Bedenk dat je de dag helemaal op jouw manier mag invullen. Een kaarsje branden of aan zijn of haar verjaardag denken is voor sommige nabestaanden al genoeg.

Ook interessant voor jou: