Kerst 12 december 2022

Kerst met kinderen: toffe ideeën om het leuk te maken

kerst met kinderen

Kerst vieren met peuters, een kleine baby, of grotere kinderen, je moet het wel leuk houden voor ze! Want zeg nou zelf, vond je het fijn om als kind urenlang aan tafel te zitten en stil te luisteren naar de verhalen van je ooms en tantes? En daarnaast: hoe heerlijk is het als de kinderen zich vermaken en jij rustig de kerstvoorbereidingen kunt doen? We hebben de leukste activiteiten, recepten, knutsels en andere ideeën op een rijtje gezet, zodat kerst ook voor de kinderen onvergetelijk wordt!

Kerstdiner met kinderen

“Wat doen we met het kerstdiner?” De vraag wat er op het kerstmenu staat komt elk jaar terug. En met kinderen is dat soms nog een echte uitdaging. De een lust dit niet, de ander dat niet. Maar wat als je de kinderen nou eens betrekt bij het koken en bakken? Ze vinden het vaak erg leuk om te helpen, en je zult zien hoe lekker ze ineens hun zelfbereide maaltijd vinden! En zelfs de allerkleinsten kunnen helpen bij het koken. Champignons schoonmaken, worteltjes wassen, in de pan roeren; er is altijd wel een klusje te vinden.

Kerstrecepten voor kinderen

Als je kindvriendelijke kerstrecepten zoekt, hebben we hier een paar voor je op een rij gezet. Iets om samen met de kinderen te maken of juist gerechten die geschikt zijn om ook door de allerkleinsten te eten. En ze zien er ook nog eens aantrekkelijk uit voor de kleine eters! 

pin

Om alvast in de stemming te komen: wat dacht je van deze prachtige pull-apart kerstboom gemaakt van pizzadeeg, kaas en kruiden. Daar kunnen grijpgrage kinderhandjes – maar ook volwassenen – geen genoeg van krijgen!

Kerst voorgerecht voor kinderen

Kerst hoofdgerecht (en bijgerechten) voor kinderen

Kerstdessert voor kinderen

pin

Kerstbrunch met kinderen

Organiseer je dit jaar een kerstontbijt of kerstbrunch, met kinderen? Dan is het een leuk idee om vormpjes uit boterhammen te steken en hierin een eitje of omelet te bakken. Je kunt variëren met de vormpjes: een ster, kerstboom of een gingerbread mannetje. We hebben vast een paar leuke recepten voor je op een rijtje gezet. Nog meer recepten voor kinderen vind je in ons artikel met ideeën voor de kerstbrunch!

Kersthapjes voor kinderen

pin

Deze prachtige kerstboompjes zijn gemaakt van worst, komkommer en kaas. Deze kun je ook vegetarisch maken door de worst te vervangen door een schijfje komkommer, of een halve kerstomaat. Je mini kan goed meehelpen met het maken van deze kersthapjes. En we hebben nog meer ideetjes voor kindvriendelijke hapjes:

Kerst knutselen met kinderen

Het eten is geregeld, maar wat doe je om je kinderen de hele dag te vermaken? Kleuters en  peuters vinden het vaak heerlijk om te knutselen. Je kunt hier al in de ochtend mee beginnen en ze leuke kerstknutsel ideeën geven voor de aankleding van de tafel, of versiersels in de boom.

pin

Kerstbal knutselen

Knutsel met je peuter deze grappige grote kerstballen. Je hebt er voor nodig:

– papieren bordjes
– gekleurd papier
– lijm
– schaar 

Gebruik papier met glitter voor een extra feestelijk effect. Zet de materialen klaar op een tafel en laat de kinderen helemaal los gaan met hun fantasie. Met een lintje eraan kun je deze kunstwerken ook nog ophangen aan de muur of natuurlijk in de kerstboom. Voor de oudere kinderen hebben we ook nog een leuk idee voor het knutselen van een kerstbal gemaakt van oude kerstkaarten

pin

Kerstboom knutselen

Voor de iets grotere kinderen is deze kerstboom een ontzettend leuk knutselidee. Je hebt nodig:

  • Groen papier
  • Bruin papier
  • Gekleurd papier of confetti
  • Wc rolletjes 
  • Schaar
  • Lijm

Bekijk de video op Pinterest om te zien hoe je deze kerstboom maakt.

pin

Ster knutselen

Deze kerstster lijkt heel ingewikkeld om te maken, maar dat valt erg mee! Vooral de wat oudere kinderen kunnen dit best zelf. Je hebt nodig:

  • Vouwblaadjes
  • Schaar
  • Lijm
  • Nietmachine

Je vindt hier een uitgebreide video van hoe je deze origami kerstster kunt maken.

pin

Advent kalender van papier knutselen

Deze originele aftelkalender kun je al voor kerst maken, en je kind kan dan vanaf 1 december elke dag een ring doorknippen. Zo zien ze aan de lengte van de slinger hoe lang het nog duurt voor het kerst is! Ook als je het niet gebruikt als kalender, is het gewoon een hartstikke leuke kerstslinger om te maken en op te hangen.

En we hebben nog veel meer ideeën voor leuke kerstknutsels: Knutselen voor kerst: 12x creatief in de kerstvakantie of tips voor feestelijke kerstraamdecoratie.

Meer kerstactiviteiten voor kinderen

Naast koekjes bakken, knutselen en wandelen, zijn er nog veel meer activiteiten te bedenken om de kerstdagen met kinderen extra gezellig te maken. Laat je inspireren door de volgende kerstactiviteiten en wie weet ontstaat er een nieuwe kersttraditie in jullie familie!

Kerst spelletjes voor kinderen

De kerstperiode is toch echt bij uitstek de tijd om te puzzelen en spelletjes te spelen. We hebben tips voor leuke gezelschapsspellen voor kerst, maar ook met peuters en kleuters kun je leuke spelletjes doen, zoals:

pin
  • Bekertjes omverwerpen: Stapel witte papieren bekertjes op de kop op elkaar (eventueel met een leuk sneeuwpopgezichtje of rendier erop getekend) en gooi ze om met tot bal opgerolde witte sokken als ‘sneeuwballen’.
  • Sjoelen: een klassieker! Maar dit blijft leuk om te doen met de hele familie. Dus stof die oude sjoelbak maar af en begin de wedstrijd.
  • Speurtocht: Zoals je met pasen eieren verstopt in de tuin, kun je met kerst ook heel goed chocoladekerstballen of kleine cadeautjes in huis verstoppen die de kinderen moeten gaan zoeken.
  • Koekhappen: maar dan met kerstkransjes! Span een lijn in de kamer en hang hier met lintjes allemaal kerstkransjes aan. Je kunt ook met koekstekers mooie vormpjes uit ontbijtkoek steken en deze ophangen. Happen maar!

Kerstfilms voor kinderen

Een lekkere kerstfilm kan natuurlijk niet ontbreken voor Kerst. En er zijn genoeg films te vinden die leuk zijn voor de hele familie. Leg de dekentjes klaar op de bank, schenk een grote mok warme chocolademelk in, zet snacks op tafel en genieten maar! Bekijk onze kerstfilm top 5 voor families. De meeste films zijn te vinden op Netflix, Videoland of een andere streamingdienst en allemaal Nederlands gesproken.

  1. How The Grinch Stole Christmas (alle leeftijden)
  2. De Familie Claus (alle leeftijden)
  3. The Christmas Chronicles (vanaf 9 jaar)
  4. Klaus (vanaf 6 jaar)
  5. The Polar Express (vanaf 6 jaar)

Kerstmuziek en kerstliedjes voor kinderen

Organiseer een leuke karaoke van (kinder)kerstliedjes, waar de kinderen lekker mee kunnen zingen met alle hits. Zorg voor een playlist met liedjes (bijvoorbeeld via Spotify) met muziek die zowel de volwassenen als de kinderen kunnen waarderen. Hier zijn een paar voorbeelden van spotify playlists waar wij (en onze kids) wel van in de kerststemming komen:

Kerstuitjes

Lekker thuis kerst vieren is natuurlijk ontzettend gezellig. Maar wil je in de kerstvakantie er juist even helemaal uit? Dan hebben we nog 28 feestelijke kerstactiviteiten en -uitjes voor je op een rij gezet.

Ook interessant voor jou: