Kerst 15 december 2017

7x leuke gezelschapsspellen voor kerst

Er zijn maar weinig momenten dat je als familie of vriendengroep echt alle tijd hebt voor elkaar. Gelukkig lukt dat met kerst vaak wel. Er gaat dan ook niets boven een spannend spel tijdens kerst, zoals een gezelschapsspel of bordspel. Wij zochten een aantal leuke kerst spelletjes op voor verschillende leeftijden en vertellen je welke spel niet mag ontbreken tijdens of na het kerstdiner. Rol de dobbelstenen maar, en gáán met die pionnen!

Waar ben je naar op zoek?

Leuk kerst spel voor de hele familie

kerst spel bordspel

1. Ticket to Ride

Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 60 minuten
Aantal spelers: 2 tot 5

Met het bordspel Ticket to Ride reis je door het land terwijl je spoorwegverbindingen aanlegt. Je volgt de route van je bestemmingskaart en mag alleen verbindingen aanleggen als je de juiste kaarten verzameld hebt. Hoe langer je route is, hoe meer punten je krijgt. En doordat het spel onverwachte wendingen heeft, is tot op het laatste moment spannend wie de winnaar is. De speler met de meeste punten wint het spel. Een van de verslavendere familie spellen om je bezig te houden tijdens kerst!

kerstspel familie

2. 30 Seconds

Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 30 minuten
Aantal spelers: 3 tot 24

Het gezelschapsspel 30 Seconds is perfect als je een spel wilt spelen met een grote familie of vriendengroep. Dit spel is namelijk te spelen met 3 tot 24 spelers! Je speelt dit spel met een team, waarbij een speler begrippen omschrijft en de andere teamleden de begrippen zo snel mogelijk proberen te raden. Het aantal velden dat je vooruit mag op het speelbord is afhankelijk van hoeveel begrippen jij en je team geraden hebben. Het team dat als eerste de finish bereikt, heeft gewonnen. 30 Seconds is een race tegen de klok terwijl je ondertussen diep in je geheugen moet graven. 30 Seconds is een van de leuke familie spellen die niet mogen ontbreken met kerst!

3. Escape Room

Leeftijd: vanaf 16 jaar
Speelduur: 1 uur
Aantal spelers: 3 tot 5

Met het Escape Room gezelschapsspel los je mysteries gewoon aan tafel op! Binnen 60 minuten moet je er samen voor zorgen dat je de juiste code gevonden hebt. Door middel van verschillende aanwijzingen en attributen onderzoek je de hele kamer, waardoor je delen van de code kunt achterhalen. De Escape Room Unit checkt of je gevonden cijfers juist zijn, terwijl de Chrono Decoder aftelt en hints geeft. Samen met je familie of vrienden ontsnap je tijdens dit familie spel met kerst uit de gevangenis of houd je een virus tegen!

kerst spel gezelschapsspel

4. Halli Galli

Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 10 minuten
Aantal spelers: 2 tot 6

Zijn frustratie en euforie twee van de bekende emoties tijdens jullie kerst familie spellen? Dan zal Halli Galli ook graag gespeeld worden in jullie gezin ;–) Het leuke van dit spel is dat het al door kinderen vanaf 6 jaar te spelen is. Ook duurt elk spel relatief kort. Je kunt dus zelf kiezen of je het bij een paar potjes houdt, of dat je de hele kerst blijft spelen!

Elke speler krijgt een stapeltje speelkaarten die hij niet mag bekijken. Vervolgens draait iedereen steeds een kaart om en legt deze op zijn eigen, eerder omgedraaide kaarten bij de speelbel die in het midden staat. Er vormt zich dus één stapeltje kaarten per speler en er is per speler steeds één kaart zichtbaar. Op de speelkaarten staan vruchten afgebeeld in willekeurige aantallen. Wanneer er van een vrucht bij elkaar precies 5 zichtbaar zijn op de omgedraaide speelkaarten, probeert iedereen zo snel mogelijk op de bel te drukken. Degene die als eerste op de bel drukt, krijgt alle kaarten die neergelegd zijn. En de speler die uiteindelijk alle kaarten heeft gekregen, wint het spel.

5. De Slimste Mens ter Wereld

Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 45 minuten
Aantal spelers: 2 tot 4

Wil je net zoals in het televisieprogramma de slimste mens van je familie worden? Een van de leukste familie spellen voor kerst is De Slimste Mens ter Wereld. Net als op tv doorloop je de rondes 3-6-9, Open deur, Puzzel, Ingelijst en de Finale. Je beantwoordt vragen waarbij je vooral gebruik moet maken van je associaties. Met De Slimste Mens ter Wereld kraak je je hersens, terwijl je seconden verdient en weer verliest. De speler die de meeste seconden overhoudt, wint het spel!

gezelschapsspel familie

6. Exploding Kittens

Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten
Aantal spelers: 2 tot 5 (met uitbreiding tot 6)

Houden jullie van katten én van spelletjes? Dan wordt Exploding Kittens vast een van jullie leukste familie spellen voor tijdens kerst. Eigenlijk is dit spel een soort van Russisch roulette, maar dan met katten die ‘exploderen’. Tijdens je beurt neem je achter elkaar kaarten van de stapel, waarbij je hoopt dat je niet een kaart met een exploderende kitten hebt, want dan lig je uit het spel. Alle andere kaarten die je trekt zijn handig om je te verdedigen, aan te vallen, een beurt over te slaan of als afleiding voor de katten. Dit spel is vanaf 2 tot en met 5 spelers te spelen. En met de uitbreiding erbij speel je zelfs met 6 personen.

kerst spel

7. Ultieme kerst bordspel: Monopoly Kerst! 

Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 90 minuten
Aantal spelers: 2 tot 6

Dé klassieker der bordspellen mag niet ontbreken in dit rijtje: Monopoly! En met deze leuke kerst editie wanen jullie je helemaal in thema deze kerst. Net als met het klassieke spel is het de bedoeling om de allerrijkste te worden door straten te kopen, huizen te bouwen en hotels neer te zetten. Het leuke aan deze versie zijn de speciale kerstpionnetjes. En ook het speelbord, geld, de huisjes en speelkaarten zijn in een kerstig jasje gestoken. Een must have als je gek bent op kerst én graag Monopoly speelt.

Leuke spellen voor een kerst met familie of vrienden

Met deze spelletjes ideeën voor Kerstmis maak je de kerstdagen thuis extra knus. En als je samen een spel speelt, wordt Home Alone misschien zomaar vergeten ;–) Wil je nog meer tips voor gezellige kerstdagen? Lees dan onze tips tegen kerststress!

Ook interessant voor jou: