Kerst 16 december 2019

DIY: 4x kerstkoekjes versieren (simpel!)

Kerstkoekjes versieren

Op een druilerige middag in de kerstvakantie is er één ding wat de dag heel knus maakt: kerstkoekjes bakken en versieren! Samen met je kinderen, je partner of in je eentje maak je in een handomdraai de meest originele kerstkoekjes. Met de volgende 4 tips weet je precies hoe je heel simpel verschillende kerst koekjes kunt versieren.

Recept om kerstkoekjes te bakken

Met het juiste recept weet je zeker dat je koekjes helemaal gaan lukken. Als je koekjes wilt versieren is het belangrijk dat je koekjes maakt die hun vorm behouden in de oven. Je maakt ze dus het liefste met deeg waar voldoende bloem in zit. Wij gebruikten de recepten voor suikerkoekjes en chocoladesuikerkoekjes van Laura’s Bakery, maar je kunt natuurlijk ook een ander recept kiezen.

Kerstkoekjes versieren met glazuur of icing?

Voordat je je kerstkoekjes maakt, is het belangrijk om te bedenken of je je kerstkoekjes wilt versieren met glazuur of royal icing. Wij hebben gekozen voor royal icing, omdat dit strakker opdroogt. Een nadeel van royal icing is dat er rauw eiwit in verwerkt is. Dit is dan ook het ingrediënt waardoor de icing zo mooi opdroogt. Als je dit niet mag of wilt eten, kies dan voor kerst koekjes versieren met glazuur. Glazuur blijft vaak wel wat zachter en het barst sneller. Wij gebruikten het royal icing recept van Overetengesproken.nl. Doe de icing of het glazuur in een spuitzak om de koekjes netjes te decoreren.

Kerstkoekjes decoreren 

Als je koekjes voldoende zijn afgekoeld en je je glazuur of icing hebt gemaakt, ga je je koekjes eindelijk decoreren! Met de volgende 4 ideeën maak je heel originele kerst koekjes.

Kerstkoekjes versieren poppetjes

1. Poppetjes als kerstkoekjes

Vind je het leuk om heel gedetailleerd te werken? Ga dan voor de poppetjes als kerst koekjes. Zoals je ziet is dit koekje ook erg simpel, met wat krullen op de handen en voeten, en met een gezichtje. De M&M’s zijn vastgemaakt met icing. Je kunt je peperkoekmannetjes natuurlijk ook omlijnen met de icing of ze alleen een gezichtje en knoopjes geven.

Rendier kerstkoekjes met chocola

2. Rendier kerstkoekjes met chocola en M&M’s

Deze leuke rendier kerst koekjes met chocola konden bijna niet simpeler. Er komt zelfs geen glazuur aan te pas! Je hebt een rond koekje, chocola en rode M&M’s nodig. Smelt de chocola in een kom boven een pannetje heet water of in de magnetron. Schep de chocola vervolgens in een spuitzak en maak het gewei. Dit zijn twee schuine strepen, met verschillende kleine streepjes eraan. Maak vervolgens de ogen en een neus van chocola, en duw direct een rode M&M op de neus. Even laten drogen en je rendier kerst koekjes zijn klaar.

Kerstkoekjes met lichtjes

3. Originele kerstkoekjes met lichtjes

Wil je originele kerstkoekjes maken? Ga dan voor deze koekjes met kerstlichtjes! Vul de bovenkant in met icing (of doop hem in glazuur) en maak twee bogen met de gesmolten chocola (zie ook het eerste koekje). Duw als laatste mini Smarties in de icing, tegen de bogen aan. Wacht hier niet te lang mee, want anders droogt je icing op.

Poppetjes en zuurstokken

4. Poppetjes met zuurstokken

Een leuke variatie op de poppetjes als kerstkoekjes zijn die met een zuurstok. Neem hiervoor houten stokjes die even dik zijn als de zuurstokjes, zoals houten eetstokjes. Leg deze schuin op de mannetjes en vouw de armpjes er voorzichtig omheen. Vervolgens bak je de koekjes af en laat je ze afkoelen. Als laatste haal je de stokjes eraf en schuif je de zuurstokken erin.

Eenvoudig kerstkoekjes versieren

Zoals je merkt is kerstkoekjes versieren met deze 4 voorbeelden eigenlijk heel eenvoudig! Maak er extra veel, verpak ze in een doorzichtig papiertje en verras familie en vrienden. Natuurlijk zijn ze ook heel geschikt om allemaal zelf op te eten ;–) Wil je meer creatieve dingen doen in de kerstvakantie? Maak dan bijvoorbeeld je eigen sneeuwbol!

Ook interessant voor jou: