Kerst 6 december 2023

Kerst knutselen! 20x creatief met je kind

kerst knutselen

Yes, het is bijna kerst! Nog even en we kunnen weer genieten van de gezelligste feestdagen van het jaar. Wil je het in de kerstvakantie extra knus maken, dan is het superleuk om samen met je kind te knutselen. Met de volgende makkelijke kerstknutsels wordt zelfs de druilerigste middag een stukje vrolijker. Van kerst knutselen met je peuter tot creatieve DIY’s met je bovenbouwer. Zo maken jullie de feestdagen extra mooi!

✨ Ook leuk voor jou: Tips voor feestelijke kerst raamdecoratie

Kerst knutselen met baby’s

We beginnen met de allerkleinsten. Want kerst knutselen met baby’s is hartstikke gezellig! Natuurlijk moet je zelf wel wat voorwerk doen, maar het resultaat van de volgende werkjes is superfeestelijk. 

pin

Zoutdeeg kersthanger

Met zoutdeeg of brooddeeg kun je veel leuke dingen maken, zoals deze kerstman ornamentjes met een handafdruk. Maak zoutdeeg (bijvoorbeeld met dit recept) en help je kindje vervolgens om zijn handje erin te vormen. Even afbakken in de oven, verven en laten drogen. Vergeet er trouwens geen gaatje in te maken voor het touwtje! 

pin

Rendier knutselen voor kerst

Bij knutselen voor kerst denk je al snel aan een rendier. Maak bijvoorbeeld samen dit rendier van de vorm van een voetje. De wiebeloogjes en de pomponneus maken dit kerst knutselwerkje natuurlijk extra grappig. Wat betreft kerst knutselen is dit een hit op elke babygroep!

pin

Kerstboom knutselen met je baby

Deze prachtige kerstboom is supersimpel maar oh, zo leuk. Maak met groene verf handafdrukjes met je baby, totdat je een kerstboom hebt. Daarna kun je de boom samen nog versieren met mooie stipjes. 

⭐️ Tip: Scan deze kerstknutsel in en maak er mooie kerstkaarten van. Zo verstuur je dit jaar extra vrolijke én persoonlijke kerstkaartjes. Upload het kunstwerkje bijvoorbeeld in een foto kerstkaart. Dat wordt leuke kerstpost!

Kerst knutselen met peuters

Van prachtige kerstkransen tot wondermooie bomen, kerst knutselen met peuters is een feestje op zich. En je zal er versteld van staan hoeveel ze al kunnen! De volgende leuke kerstknutsels voor peuters verdienen absoluut een plekje in jullie woonkamer.

pin

Kerstboom knutselen met peuters

Papier scheuren en er propjes van maken wordt met dit kerst werkje kunst! Je hoeft alleen zelf de boompjes uit papier te knippen en er een touwtje aan te maken om hem in de kerstboom te hangen. 

pin

Kerstkrans knutselen

Knutselen voor kerst: peuters vinden het helemaal geweldig. En met deze kerstknutsel voor peuters maken jullie ook nog eens een heus juweeltje voor aan de muur of deur. Want wauw, wat is deze kerstkrans mooi! Voor dit kerstige knutselwerkje heb je papieren bordjes nodig, waar je een rond gat in maakt. Vervolgens is het een kwestie van verven en versieren.

pin

Kerst knutselen met papier: kerstbal versieren

Dit leuke werkje is supersimpel; eigenlijk spreekt de afbeelding al voor zich! Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een rond stukje karton (of gebruik papieren bordjes) en vliegerpapier (normaal gekleurd papier kan natuurlijk ook). Het gekleurde papier knip je alvast in rondjes of vierkantjes, en daarna kan je peuter lekker plakken. Een kerstbal knutselen was nog nooit zo gezellig!

pin

Makkelijke kerstknutsels: vuurwerk voor peuters

Bij vuurwerk denken we meteen aan de gezelligheid van oud en nieuw, en daarom past deze kerstknutsel voor peuters perfect bij de feestdagen. En met dit werkje kan je peuter ook nog eens heerlijk kliederen. Neem een paar wc-rollen en maak knipjes aan één kant van de rollen, zodat er een mooie waaier ontstaat. Vervolgens doop je de rollen in verschillende kleuren (vinger)verf, en stempelen maar!

⭐️ Liever zelf aan de slag? Deze kerst knutsel ideeën voor volwassenen zijn echte aanraders!

Kerst knutselen met kleuters

Dendert er bij jou een vrolijke kleuter rond? Dan zijn deze leuke kerstknutsels voor kleuters de perfecte activiteit. Wat betreft kerstknutsels voor kleuters kun je denken aan vrolijke kerstbomen van ijsstokjes en sfeervolle kerstlichtjes. Zo wordt kerst knutselen met kleuters het hoogtepunt van de kerstvakantie!

pin

Kerst knutselen met houten stokjes

Een sneeuwpop, kerstboompje of kerstman; elk denkbaar kerstfiguurtje is wel te maken met houten ijslollystokjes. En daarmee is dit de perfecte kertknutsel voor kleuters. Maak een paar voorbeeldjes of laat de kinderen zelf creatief zijn met stokjes, lijm en verf. 

pin

Kerstlichtje knutselen met kleuters

Hoe maak je van kerst knutselen met kleuters een feestje? Nou, door een gezellig kerstlichtje te knutselen! Het enige wat je voor deze kleuter kerstknutsel nodig hebt zijn jampotjes, lijm en gekleurde papiertjes (bijvoorbeeld vliegpapier). Je kleuter kan lekker plakken, en ‘s avonds kan het hele gezin genieten van een prachtige waxinelichthouder.

pin

Sneeuwpop knutselen met kleuters

Een sneeuwpop is heerlijk winters, en daarom vinden wij dit werkje hartstikke leuk voor als je gaat kerst knutselen met kleuters. Zorg voor een vel papier, watten en lijm en je kleuter kan zich helemaal uitleven. Daarna kun je zelf een hoedje, neus en oogjes toevoegen.

⭐️ Kerst knutselwerk af? Met deze activiteiten vervelen jullie je geen moment tijdens de vakantie!

Kerst knutsels voor groep 3 en 4

Knutselen met kerst is voor veel basisschool kinderen het einde. Reden genoeg om lekker te kerst knutselen met je kind! Kinderen in groep 3 en 4 vinden het vaak heerlijk om poppetjes te knutselen. Daarom zijn kerstengelen, kerstmannen en kerststalletjes ontzettend leuke kerstknutsels voor groep 3 en 4. De volgende creaties worden vast een hit!

pin

Kerstengel knutselen 

Je zoon of dochter is vast dol op deze schattige kerst knutsel voor kinderen. Want hoe leuk is het om deze kerstengel te knutselen? Bij dit werkje is een badminton shuttle de basis. Van het bolletje maak je een gezichtje, en de rest van de shuttle kun je versieren met glitters en vleugeltjes. Simpel en origineel!

pin

Kerstman knutselen 

Zeg je ‘knutselen tijdens kerst’, dan zeg je: ‘de kerstman’! Een toiletrol, gekleurd papier en watjes, meer heb je voor deze makkelijke kerstknutsel niet nodig. Voor het gezichtje kun je gebruikmaken van wiebeloogjes, maar je kunt natuurlijk ook een gezichtje tekenen. Of knutsel een vrolijk rendiertje van een toiletrol! 

pin

Kerststal maken

Wist je dat je heel makkelijk een kerststal kunt knutselen van een eierdoosje? Verf het doosje donkerblauw en bruin. Schilder gezichtjes op twee balletjes van piepschuim en plak ze op de twee puntjes in het doosje. Vervolgens plak je een stukje vilt onder en op de hoofdjes. Het kindje Jezus maak je van een kleiner balletje van piepschuim, daar teken je een gezichtje op en je drapeert er een stukje vilt omheen. Vervolgens vul je het eierdoosje met stro en klaar is het kerststal knutselwerkje!

pin

Kerstbomen van knijpers

Voor deze gezellige kerstbomen heb je verf, drie houten knijpers, lijm en versiering nodig. Eerst haal je de knijpers uit elkaar (het ijzeren stukje heb je niet nodig). De houten onderdelen verf je groen, waarna je ze stevig tegen elkaar plakt. Vervolgens mag je knutselende kind losgaan met chenilledraad, glitters en balletjes.

Kerst knutselen voor groep 5 en 6

Kinderen van acht tot tien jaar zijn mega creatief! En daarom zijn deze kerstknutsels voor kinderen extra leuk. Waarom? Omdat ze ook écht mooi worden. Je zoon of dochter zal vast supertrots zijn als je de dennenappels, kerstklokjes of sneeuwbol een mooi plekje in de woonkamer geeft.

pin

Dennenappel kerstboom knutsel

Met voorwerpen uit de natuur kun je heel goed knutselen in een kerst thema. Kijk maar naar deze geweldige kerstboom dennenappel! Verzamel tijdens een leuke winterwandeling dennenappels, laat ze goed drogen en verf ze daarna groen. Vervolgens kan je kind de dennenappel versieren met vrolijke pompons. Het is trouwens handig als je de dennenappel vooraf aan een houten schijfje bevestigt. Dat kan met behulp van een lijmpistool. 

pin

Kerstklokjes van yoghurtbekertjes 

Danoontje-, appelmoes- en puddingbakjes hebben niet alleen een heerlijke inhoud, maar je kunt ze ook heel makkelijk omtoveren tot kerstklokjes! Versier ze met vrolijk papier, linten en glitters. Als je kind helemaal tevreden is met zijn of haar klokje, kunnen jullie aan de bovenkant een klein gaatje maken. Daar doe je een draadje doorheen, waar je vervolgens een kraaltje aan vastmaakt. Aan de bovenkant maak je een dubbele knop, zodat de klepel goed blijft hangen. En klaar zijn de kerstknutsels voor kinderen!

Sneeuwbol maken

Kerstknutsel groep 5 en 6: sneeuwbol maken

Superleuk, je eigen sneeuwbol knustelen! Kinderen zijn gek op de magie van sneeuwbollen, en hoe kerstig is het om er zelf één in elkaar te zetten? Met wat kerstfiguurtjes, een potje, een lijmpistool en glitters zetten jullie samen heel gemakkelijk zelf een sneeuwbol in elkaar. Je leest er alles over in dit artikel.

⭐️ Klaar met kerstknutsels maken? Speel dan de ultieme kerstquiz voor de feestdagen!

Knutselen voor kerst: de bovenbouw

Zoek je iets moeilijkere werkjes om te kerst knutselen met je kind? Dan zijn deze drie creaties het proberen waard. Hiervoor geldt natuurlijk dat je kinderen het zo gedetailleerd kunnen maken als ze zelf willen. Zo wordt kerst knutselen leuk voor elk bovenbouw kind!

pin

Kerstster knutselen van oude kerstkaarten

Deze geweldige kerstster van oude kerstkaarten is een heerlijk feestelijk kerst knutselwerk. Deze kerstknutsel is geschikt voor de bovenbouw, omdat de kerstster iets lastiger is om te maken. Maar met een stapel oude kerstkaarten, de patronen en het stappenplan in dit artikel moet het vast lukken!

pin

Kerst knutselen met je kind: kerstkaarsjes

Deze vrolijke kerst knutsel ziet er ontzettend sfeervol uit. Voor de kerstkaarsjes heb je verschillende kartonnen kokers nodig, denk aan toiletrollen of rollen voor aluminiumfolie. Andere benodigdheden zijn gekleurd papier, lijm en chenilledraad. In dit Youtubefilmpje wordt uitgelegd hoe je deze vrolijke kerstknutsel maakt. Zo wordt knutselen voor kerst een mooie uitdaging voor de bovenbouw.

pin

Kerstknutsel voor de bovenbouw: huisjes 

Deze leuke huisjes zijn eigenlijk lantaarntjes. Je maakt ze heel makkelijk van oude melkpakken. Maak gaatjes voor deurtjes en raampjes, plak er vliegerpapier achter en schilder de huisjes in vrolijke kleuren. Het dorpje ziet er extra leuk uit als je varieert in de hoogtes van de huizen, dus soms is het leuk om de onderkant van een melkpak eraf te knippen. ‘s Avonds doe je er ledlichtjes in, en zo heb je een supergezellig kerstdorpje! 

⭐️ Nog meer knutselideeën voor kerst opdoen? Zo wordt knutselen een feestje!

Kerst knutselen met je kind: reuze gezellig!

Jeuken je handen om rond kerst lekker te knutselen met je kind? Wat fijn! Want dat is niet alleen reuze gezellig, maar ook nog eens hartstikke leerzaam en waardevol. Grote kans dat je kind jaren later nog steeds terugdenkt aan die leuke knutselmomenten. En ben je zelf misschien niet zo’n creabea-held? Sla dan een paar knutselspullen in en laat je kind zelf lekker z’n gang gaan. Wie weet word je nog verrast door een waanzinnig kunstwerk!

Ook interessant voor jou: