Kerst 13 december 2020

Knutselen voor kerst: 12x creatief in de kerstvakantie

kerst knutselen

Kerst knutselen is heerlijk om te doen in de kerstvakantie. Met kerstmuziek op de achtergrond maak je zo van een druilerige middag juist een knusse middag. Tussen de volgende 12 DIY’s om te knutselen voor kerst zit voor elke leeftijd wel iets leuks; of je nou iets voor volwassenen of voor de allerkleinsten zoekt :–)

✨ Ook leuk voor jou: Tips voor feestelijke kerst raamdecoratie

Kerst knutselen: ideeën voor volwassenen

Kerst knutselwerkjes maken is een goede manier om in de kerststemming te komen. Het maakt dan eigenlijk ook niets uit of het een simpele kerst DIY is of dat het wat meer tijd kost. Maar wat kun je precies knutselen voor kerst als volwassene? Doe inspiratie op met de volgende 4 ideeën.

pin

Koekjes versieren

Ja, kerstkoekjes versieren is óók knutselen vinden wij! Wij maakten deze schattige kerstkoekjes met glazuur, M&M’s en chocola. Verras bijvoorbeeld vrienden, familie of de buren met je zelfgemaakte baksels. Hier vind je hoe je deze kerstkoekjes maakt en versiert.

pin

Kerst knutselen met dennenappels: ornament voor de kerstboom

Lijkt het je leuk om voor kerst te knutselen met dennenappels? Deze hangers voor in de kerstboom zijn in een handomdraai gemaakt! Verzamel een aantal dennenappels in het bos en laat ze zo’n 20 tot 30 minuten in de oven drogen op 160 graden. Lijm ze vervolgens in een cirkel aan elkaar met een lijmpistool en bevestig een ophangkoordje. Eventueel kun je de schubben van de dennenappels nog wit verven. Na het drogen is je hanger klaar om in de boom te hangen! 

Kerstgeur maken in huis

Kerstgeur maken voor in huis 

Door het ruiken van een bepaalde geur ga je soms even helemaal terug in de tijd. En deze kerst kun je natuurlijk ook zelf herinneringen opslaan met een heerlijke geur. Maak bijvoorbeeld een kerstgeur in een pannetje. Doe de juiste ingrediënten in een pan met water en laat dit een paar uur doorkoken. Je huis ruikt op deze manier helemaal naar kerst! Zo maak je een kerstgeur voor in huis.

envelop versieren kerst

Je kerstkaarten creatief adresseren

Hoe leuk is het als je je kerstkaarten net iets extra’s geeft deze kerst. Met wat simpele benodigdheden tover je alleen de envelop al om tot iets heel kerstigs. Gebruik bijvoorbeeld washi-tape, stempels of stiften om de enveloppen om je kerstkaarten nog feestelijker te maken. Hier vind je een aantal leuke voorbeelden.

Kerst knutselen op de basisschool

Zin om te knutselen met je kinderen of met je klas? Met zowel de onderbouw als de bovenbouw van de basisschool zijn er veel leuke ideeën om te knutselen met kerst. Wij geven 4 toffe opties. 

pin

Kerstbal of dennenappel knutselen van oude kerstkaarten

Een feestelijk kerst knutselwerkje maak je door een kerstbal of dennenappel te creëren van oude kerstkaarten. De kinderen tekenen met behulp van een muntje cirkels op de oude kerstkaarten en knippen deze uit. Vervolgens prikken ze deze met spelden in een piepschuimen bol of ovaal. Met een touwtje eraan geprikt is de kersthanger af! Lees alle stappen voor deze kerst DIY in dit artikel. 

kerstster

Kerstster knutselen van oude kerstkaarten

Een variant op de kerstbal van oude kerstkaarten is de kerstster. Al is deze wel iets lastiger om te maken, en dus meer geschikt voor de bovenbouw. Maar met een stapel oude kerstkaarten, de patronen en het stappenplan in dit artikel moet het vast lukken!

pin

Kerst knutselen met houten stokjes

Een sneeuwpop, kerstboompje of kerstman; elk denkbaar kerstfiguurtje is wel te maken met houten ijslollystokjes. Maak een paar voorbeeldjes of laat de kinderen zelf creatief zijn met stokjes, lijm en verf. 

Sneeuwbol maken

Zelf een sneeuwbol maken

Superleuk, je eigen sneeuwbol maken! Kinderen zijn gek op de magie van sneeuwbollen, en hoe kerstig is het om er zelf één in elkaar te zetten? Met wat kerstfiguurtjes, een potje, een lijmpistool en glitters zetten jullie samen heel gemakkelijk zelf een sneeuwbol in elkaar. Je leest er alles over in dit artikel.

Kerst knutselen met de allerkleinsten: baby’s, peuters, kleuters

Zin om te knutselen voor kerst met je baby, peuter of kleuter? Dan is er meer mogelijk dan je denkt! Natuurlijk moet je zelf wel wat voorwerk doen, maar het resultaat van de volgende werkjes is superfeestelijk. 

pin

Kersthangers van zoutdeeg 

Met zoutdeeg of brooddeeg kun je veel leuke dingen maken, zoals deze kerst ornamentjes met een hand of voet. Maak zoutdeeg (bijvoorbeeld met dit recept) en help je kindje vervolgens om zijn handje of voetje erin te vormen. Even afbakken in de oven, verven en laten drogen. Vergeet er trouwens geen gaatje in te maken voor het touwtje! 

pin

Rendier knutselen voor kerst

Natuurlijk is er met verf ook veel mogelijk. Maak bijvoorbeeld samen dit rendier van de vorm van een voetje. De wiebeloogjes en de pompon neus maken dit kerst knutselwerkje natuurlijk extra grappig.

pin

Kerstlampjes vingerverven

Supersimpel is dit leuke werkje met kerstlampjes; eigenlijk spreekt de afbeelding al voor zich! Teken een aantal speelse lijnen op het papier, waarna jullie hier met verschillende kleuren verf kerstlichtjes op kunnen vingerverven. 

pin

Kerst knutselen met papier: kerstboom versieren

Papier scheuren en er propjes van maken wordt met dit kerst werkje kunst! Je hoeft alleen zelf de boompjes uit papier te knippen en er een touwtje aan te maken om hem in de kerstboom te hangen.

Meer leuke ideeën voor kerst?

Met deze voorbeelden maak je dit jaar een creatief kerstwerkje! Wil je meer lezen over de feestdagen? Bekijk dan al onze blogs over kerst. Met tips hoe je kerst viert op jouw manier, wat je kunt eten dit jaar en wat je op een kerstkaartje schrijft.

Ook interessant voor jou: