Kerst 15 december 2019

DIY: Heerlijke kerstgeur maken voor in huis

Kerstgeur maken voor in huis

Er zijn ontzettend veel manieren om van je huis een gezellig thuis te maken rond de feestdagen. Een mooie boom met kerstballen en ornamenten, een tafel vol lekker eten en een heerlijk warm dekentje voor als het koud is brengen dat heerlijke kerstgevoel. Ook met geur tover je je huis gemakkelijk om in een kerstwalhalla. Met de volgende DIY kun je daarom heel gemakkelijk zelf een kerstgeur maken voor in huis!

Wat zijn typische kerstgeuren?

Als er Ć©Ć©n moment in het jaar is met lekkere geuren, dan is dat toch wel tijdens de feestdagen. Veel mensen houden van de typisch kruidige kerstgeur van kaneel, peper en kruidnagel. Niet zo gek ook, want er worden veel baksels en desserts met deze combinatie gemaakt. En wat dacht je van de kerstmis geur van karamel of crĆØme brĆ»lĆ©e? Wat verder niet mag ontbreken is appel en sinaasappel, als zoete tegenhanger. En als laatste is de geur van sparrebomen natuurlijk ook helemaal verbonden met de feestdagen. 

Hoe krijg ik een kerstgeur in huis?

Een kerstige geur verspreiden in huis kan op verschillende manieren. Heb je bijvoorbeeld een kunstkerstboom? Spray hier dan wat dennengeur uit een flesje in om die heerlijke kerstboomgeur op te wekken. Er zijn trouwens ook geurkaarsen en geurstokjes te koop met kerstgeuren om je in te hullen. Voor het echte werk schuif je natuurlijk een bakplaat met heerlijke kerstkoekjes in de oven. Maar nog makkelijker is om die kerstgeur gewoon uit een pannetje te laten opstijgen. 

Zelf een kerstgeur maken voor in huis: zo doe je dat

Je kunt heel eenvoudig zelf een kerstige geur verspreiden in je huis. Het enige wat je nodig hebt zijn de juiste ingrediƫnten, een pannetje en wat water. Doe alle ingrediƫnten in de pan en vul de pan met water tot de ingrediƫnten net niet helemaal onder water staan. Breng het water vervolgens aan de kook en laat het geheel minimaal een uur zachtjes doorkoken. Kijk af en toe of er nog voldoende water in de pan zit, zodat het niet droogkookt. Met de volgende 3 kerstgeuren wordt het helemaal kerst in jouw huis.

Typische kerstgeur maken voor in huis

Typische kerstgeur uit een pannetje

De geur waarbij iedereen direct aan kerst denkt is warm en kruidig. Hij doet je denken aan speculaasjes en heerlijke kersttoetjes. Deze typische kerstgeur neemt je dan ook direct terug naar het verleden! Tip: Zet alle deuren in huis open, zodat de geur zich goed verspreidt.

Ingrediƫnten voor de typische kerstgeur

  • 2 sinaasappels in kwarten
  • 3 hele kaneelstokjes
  • 1 steranijs (begin wel met klein stukje)
  • 1 theelepel hele kruidnagels
  • verse gember
  • 2 vanillestokjes 
  • vers dennentakje
  • kopje appelsap of cranberrysap
Geur peperkoekhuisje

Geur van een peperkoekhuisje

Ben je fan van de mooie peperkoekhuisjes op Pinterest? Kies dan voor de peperkoekgeur voor in je huis! Dit is een versimpelde versie van de typische kerstgeur en hij is nog iets kruidiger. Een ingrediƫnt dat niet op de foto staat, maar hier wel heel goed bij geurt is nootmuskaat. Rasp een beetje in de pan voor een nog warmere geur.

Ingrediƫnten voor de peperkoekgeur

  • flink stuk gember
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 theelepel hele kruidnagels
  • 0,5 theelepel peperkorrels
Sinaasappel kruidnagel geur

Sinaasappel-kruidnagel geur in huis

Ben je op zoek naar een simpele en snelle manier voor een lekkere geur in huis? Dan heb je eigenlijk niet eens een pan nodig! Het enige wat je nodig hebt is ƩƩn of meerdere sinaasappels en een zakje hele kruidnagels. Prik met een satƩprikker of kurkentrekker gaatjes in de sinaasappels en steek hier de kruidnagels in. Extra leuk is het om een mooi patroontje te vormen met de kruidnagels. Leg de sinaasappels op een feestelijk schoteltje en zet ze op een prominente plek in de woonkamer. Jouw huis gaat heerlijk ruiken!

Gezellig huis met de geur van kerst

Met een van deze heerlijke kerstgeuren waan jij je nog tot ver in december in een heerlijk kersthuis. Komen er familieleden of vrienden op bezoek? Zet van tevoren een pannetje met kerstgeur aan op het fornuis, zodat ze in een heel gezellig huis binnenkomen. En als je nog een leuke DIY wilt doen, is een sneeuwbol maken trouwens een leuk idee!

Ook interessant voor jou: