Jubileum 11 maart 2024

40 jaar getrouwd: ideeën voor een robijnen huwelijk

40 jaar getrouwd tips

Al 40 jaar lief en leed delen, wat een bijzondere mijlpaal! Daar wil je zelf, maar als vrienden en familie natuurlijk ook wel even bij stilstaan. Een gezellig 40-jarig jubileumfeestje, een hapje eten met het gezin of samen op een romantisch reisje… De keuze is reuze als het gaat om manieren om 40 jaar huwelijk te vieren. Om jullie een beetje op weg te helpen hebben we een heerlijke lijst met 40 jaar getrouwd ideeën samengesteld. En daarbij hebben we niet alleen gedacht aan het liefdeskoppel, maar ook hoe je op passende wijze kunt feliciteren met 40 jaar getrouwd. Ben je klaar voor een heerlijke dosis liefde? Lees dan snel verder!

Het robijnen huwelijk

Voor we je voorzien van de leukste ideeën voor 40 jaar getrouwd, duiken we even in de benaming van dit bijzondere jubileum. 40 jaar getrouwd zijn wordt namelijk ook wel het ‘robijnen huwelijk’ genoemd. Robijn is een edelsteen met een prachtige dieprode kleur. Het staat bekend als steen van de zon en zou daardoor levenskracht, hartstocht en liefde brengen. Vooral die laatste twee passen natuurlijk perfect bij een 40-jarig huwelijk. Het kan dan ook heel speciaal zijn om je partner op jullie huwelijksdag te verrassen met een sieraad waarin een robijn verwerkt is.

Hoe vier ik mijn 40 jarig huwelijk? 8 tips!

De liefde vieren, is er iets leuker dan dat? Maar niet iedereen staat te popelen om een groep mensen uit te nodigen voor een groot feest. We hebben daarom acht veelzijdige ideeën op een rijtje gezet om jullie 40 jaar getrouwd te vieren.

1. 40 jaar getrouwd idee: verzorgd ontbijt met dierbaren

Een etentje is misschien ietwat cliché, maar niet als je er een unieke twist aan geeft! Ga bijvoorbeeld samen luxe ontbijten met de liefste mensen in je leven. Kies een hotel of restaurant dat heerlijke ontbijtjes serveert of regel een service aan huis die je al het werk uit handen neemt. Natuurlijk kun je ook zelf een ontbijt samenstellen, met lekkere broodjes van de bakker, verse eitjes, fruit en jus.

2. Neem je familie mee op een cruise

Als je wilt dat het jubileum je nog lang bijblijft, is een cruise met alle kinderen en kleinkinderen een mooi idee. Een cruise is heel veelzijdig, want je kunt niet alleen genieten van elkaar, maar ook van de luxe op de boot. Daarnaast doen jullie natuurlijk heel veel mooie plekken aan en ervaren jullie verschillende culturen. Een cruise is kortom een reis die jullie niet meer zullen vergeten.

3. Picknick in het bos met een robijnen huwelijk

Houd je het 40-jarig huwelijksjubileum graag klein, maar wil je wel iets bijzonders doen op deze dag? Dan is een picknick in het bos een leuk idee. Stel zelf grote manden met eten samen, regel stoeltjes en tafels en geniet samen van de natuur en van elkaars aanwezigheid. Het bos is trouwens de uitgelezen plek om de dag uit te breiden met een spel, zoals een speurtocht of het douanespel. Als je 40 jaar getrouwd bent, hoef je niet per se moeilijk te denken om er een mooie dag van te maken! 

4. 40 jaar getrouwd: vier het met een groot feest

Tijdens die 40 jaren huwelijk zijn er heel veel lieve mensen geweest die van betekenis zijn of waren in jullie leven. Als je het mooi vindt om hen ook bij het feest te betrekken, is een groot feest een goed idee. Houd je feest bijvoorbeeld in een mooi kasteel of landhuis. Je kunt natuurlijk ook een mooie locatie aan het water opzoeken, zoals een restaurant aan zee. De locatie van het huwelijksjubileum feest kan net als die van een bruiloft zo origineel zijn als je zelf wilt.

5. Het water op met een zeilboot, salonboot of donutboot

Zijn jullie gek op varen en zoek je een activiteit die daarmee te maken heeft? Er zijn heel veel leuke mogelijkheden om er een spetterend huwelijksjubileum op het water van te maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van een dagje bootje varen in Giethoorn? Ook is een salonboot een goed idee voor een groot feest. Zijn jullie allebei nog heel vitaal en wordt er veel gezeild in de familie? Huur dan een aantal zeilboten en ga met de hele familie het water op. En als laatste is varen op ronde donutbootjes waar je op kunt barbecueën ook erg leuk om te doen met je familie.

6. Weekend in een groot vakantiehuis

Tijd met elkaar doorbrengen als familie is ontzettend waardevol. Huur daarom een groot vakantiehuis voor een weekend en maak er een gezellige tijd van met elkaar! Als je samen kookt, de natuur in gaat en andere leuke activiteiten doet, maak je herinneringen die jullie niet snel meer zullen vergeten. 

7. Toertocht met oldtimers

Wil je er op een andere manier op uit met je dierbaren? Regel dan een toertocht met oldtimers voor als je 40 jaar getrouwd bent. Organiseer bijvoorbeeld een puzzeltocht om de toer actief te maken of doe een activiteit op elke plek waar jullie stoppen. Natuurlijk is toeren van stad naar stad ook een leuk idee, met in de ene stad een stadswandeling en in de andere stad een heerlijke lunch of koffie met taart. 

8. Tuinfeest voor een 40-jarig huwelijksjubileum

Als een uitgebreid feest op locatie wat te veel is, kun je ook een tuinfeest in je eigen tuin geven. Maak er een intiem feest van met een kleine gastenlijst, zodat je genoeg tijd hebt om alle gasten even te spreken. Om het extra gezellig te maken zet je een aantal vuurkorven neer en regel je een gitarist die de muziek verzorgd. Zorg dat ook de praktische zaken je uit handen worden genomen, bijvoorbeeld door een cateringservice of door vrienden en bekenden die bedienen.

40 jaar getrouwd feest: het begint bij de uitnodiging

Vinden jij en je grote liefde het wel heerlijk om je te omringen met jullie dierbaren, en samen een lekker feestje te vieren? Dan helpen we jullie graag op weg met die knalfuif. En waar kunnen we nou beter advies in geven dan de uitnodigingen voor jullie liefdesfeest.

De gastenlijst voor 40 jaar samen

Voor je uitnodigingen verstuurt, is het goed om even samen voor de gastenlijst te gaan zitten. Vieren jullie een bescheiden feestje met de meest dierbare mensen of gaan jullie all out en is zelfs de buurman van nummer 38 welkom? Voor het soepel samenstellen van de gastenlijst hebben we de volgende drie tips:

 1. Schrijf afzonderlijk van elkaar de vijf belangrijkste personen op. Deze mensen moeten er sowieso bij zijn.
 2. Welke mensen hebben een bijdrage geleverd aan jullie liefdesgeluk? Zij verdienen natuurlijk een uitnodiging (en eervolle vermelding tijdens het feestje zelf). 
 3. Zonder wie zou het feestje niet hetzelfde zijn? Voeg ook deze mensen toe aan de lijst.

De ultieme gastenlijst samengesteld? Bestel dan hier de allermooiste 40 jaar getrouwd kaarten voor het jubileumfeest!

Zo maak je van de kaarten zelf al een klein feestje

Bijzondere mijlpalen vragen om bijzondere uitnodigingen. Word je, net als wij, blij van feestelijke en goed uitgedachte details? Dan kun je je kaartjes op een paar simpele manieren nóg leuker maken. Deze 40 jaar getrouwd ideeën voor de uitnodiging zijn onze favorieten:

 • Verstuur de kaarten in een (robijn)rode envelop.
 • Een flinke hand confetti of glitter zorgt voor instant feestvreugde.
 • Voeg bloemzaadjes toe om meer liefde te laten groeien.
 • Verrijk de kaart met een romantisch kiekje van 40 jaar geleden.
 • Voeg een QR-code toe met een link naar jullie favoriete liedje.

❤️ Supertip: tover de kaart voor jullie 40 jaar getrouwd feestje om tot blijvende herinnering en geef ‘m een mooi plekje in huis.

Liefdevolle tekst voor 40 jaar huwelijk

Er zijn meer dan genoeg woorden die een 40 jarig jubileum kunnen omschrijven. Maar de juiste kiezen, dat kan best een uitdaging zijn. Daarom hebben we alvast een kant-en-klare versie geschreven, die je zo op je kaart kunt plakken.

Hoera, wij zijn 40 jaar getrouwd!

Deze romantische mijlpaal willen we graag met jullie vieren. We nodigen je uit op 25 augustus, waar je vanaf 17:30 welkom bent in hotel Piccard in Vlissingen. Na een toost om de liefde te vieren, gaan we hier lekker eten met een fijn gezelschap. Daarna is er nog de mogelijkheid om een borreltje te drinken.

Laat je even weten of je erbij bent?

Groetjes Naam & Naam

❤️ Hier vind je nog meer liefdevolle teksten voor 40 jaar getrouwd.

Mijn ouders zijn 40 jaar getrouwd

Er is misschien nog wel iets mooier dan je eigen 40-jarige jubileum vieren. Namelijk, het jubileum van je ouders! Zij delen al 40 jaar lief en leed met elkaar en jij bent (samen met eventuele broers en zussen) voortgekomen uit hun liefde. Reden genoeg om je ouders eens flink in het zonnetje te zetten op hun huwelijksdag. En met deze ideeën voor het 40 jarig huwelijk van je ouders kom je een heel eind.

Stukjes voor 40 jaar getrouwd

De een wordt er razend enthousiast van, de ander moet er niet aan denken: een stukje opvoeren op het jubileumfeest van je ouders. Hoe meer broers en zussen je hebt, hoe beter. Want gedeelde smart is nu eenmaal halve smart. Maar als jij floreert voor een grote groep en niet kunt wachten om je ouders te verrassen, dan kun je helemaal los met deze stukjes voor 40 jaar getrouwd.

Quiz samenstellen
Ontdek wie het robijnen paar het beste kent met grappige anekdotes, typische feitjes en klassieke uitspraken. Vieren jullie 40 jaar getrouwd met alleen het gezin? Laat pa en ma dan de quiz spelen en ontdek wie wie het beste kent.

Gedicht voordragen
Er is weinig zo romantisch als een gedicht. Woorden in rijmvorm brengen de boodschap soms net iets beter over. Ga er even voor zitten en tover zelf 40 jaar getrouwd ideeën voor je gedicht op papier. Van nature geen woordkunstenaar? Je kunt ook een van deze drie gedichtjes voordragen.

Als de liefde niet bestond

Zullen ze stilstaan, de rivieren

En de vogels en de dieren

Als de liefde niet bestond

Als de liefde niet bestond

Zou het strand de zee verlaten

Ze hebben niets meer te bepraten

Als de liefde niet bestond

– Toon Hermans

Het is niet bepaald een korte tijd

Met ups en downs, plezier en spijt

Maar heb je ’t samen dan gehaald

en kijk eens hoe ons bruidspaar straalt

Dan heb je wel een punt bereikt

waarop een robijnen mijlpaal prijkt

Jullie veertig jaren trouw

bewijzen de woorden: Ik hou van jou!

Deze dag is heel bijzonder

en daarom dit gedicht

Maar liefst 40 jaar geleden

verscheen een huwelijksbericht

De bruid zo prachtig

kreeg een nieuwe naam

naast een vertrouwd gezicht.

Zie nu onze ouders stralen.

Op jullie valt het licht

van deze mooie feestdag

Gezegend door de Heer

zijn jullie nog steeds samen

Een hele eer!

Liedje maken
Ben jij stiekem een muzikaal genie, of heb je iemand in je vriendenkring of familie die je instrumentaal kan begeleiden? Ga dan nog een stapje verder in het rijmen en schrijf een liedje voor je ouders hun 40 jaar getrouwd. Grappig, liefdevol of een echte tranentrekker: hiermee kun je de plank gewoon niet mis slaan.

Voor opa en oma knutselen: 40 jaar getrouwd

Vieren opa en oma hun 40 jarig jubileum? Dan moet er natuurlijk geknutseld worden! Deze drie robijnen huwelijk knutsels zijn voor verschillende leeftijden. Wij worden er meteen helemaal blij van. Dus als deze kunstwerken geen glimlach op de gezichten van de grootouders toveren, dan weten wij het ook niet meer!

pin
pin
pin

Feliciteren met een 40 jarig huwelijk

Ben je uitgenodigd voor een 40-jarig jubileumfeestje, of wil je het robijnen bruidspaar graag feliciteren met deze liefdesmijlpaal? Ook dan hebben we wat 40 jaar getrouwd ideeën voor je verzameld.

Cadeau ideeën voor 40 jaar samen

Heeft het stel geen cadeausuggesties op de uitnodiging gezet, maar wil je wel graag wat meenemen? Geen paniek! We schreven een heel artikel over originele cadeaus voor 40 jaar huwelijk

Speel jij het liever op safe, dan kun je altijd aankomen met deze drie cadeaus:

 • Een envelopje of leuke cadeaubon voor bijvoorbeeld een wellness. 
 • Luxe bonbons, verpakt in een robijnrode doos.
 • Een fijne fles bubbels om dit waanzinnige jubileum te vieren.

Zelf iets maken is natuurlijk ook altijd een goed idee. Bak bijvoorbeeld een batch overheerlijke koekjes, en verpak ze in een stijlvol blik. Schrijf er op een briefje lieve wensen voor de komende 40 jaar bij: et voila!

40-jarig huwelijk: stuur een felicitatiekaartje!

Als je niet aanwezig kunt zijn op de dag van het feest, kun je toch laten weten dat je aan het bruidspaar denkt. Met een kaartje natuurlijk. Stuur een jubileum felicitatiekaart voor 40 jaar en schrijf er een persoonlijke boodschap in. Extra leuk is het uploaden van een videoboodschap, waarin je het robijnen paar een liefdevolle dag en alle goeds wenst.

Ook interessant voor jou: