Kinderfeestje 4 jaar: de leukste tips en ideeën!

Kinderfeestje 4 jaar

Wordt jouw kleine spruit binnenkort alweer 4 jaar? Een kinderfeestje is een leuke verjaardagstraditie om het feest uitgebreid te vieren met vriendjes en vriendinnetjes. Kaartje2go verzamelde heel veel activiteiten en spelletjes voor een kinderfeestje voor 4 jaar en geeft je tips en ideeën.

Hoeveel kinderen uitnodigen voor een kinderfeestje voor 4 jaar?

Een kinderfeestje organiseren voor als je zoon of dochter 4 jaar wordt is een leuk idee. Bepaal allereerst hoeveel kindjes je kind mag uitnodigen en overleg samen met hem of haar wie een uitnodiging ontvangen. De meeste ouders houden één kind per levensjaar aan. Als jouw zoon of dochter dus 4 jaar wordt, mag hij of zij dus 4 vriendjes of vriendinnetjes uitnodigen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om iets meer of minder kindjes uit te nodigen. En sommige kinderen van 4 jaar vinden het fijn als hun vader of moeder er ook bij mag zijn.

Hoe lang duurt een kinderfeestje 4 jaar?

Veel ouders vragen zich af hoe lang een kinderfeestje voor 4 jaar moet duren. Voor 4-jarigen is een verjaardagsfeestje van 2 à 2,5 uur al lang genoeg. Zo’n eerste feestje in een vreemd huis is namelijk erg indrukwekkend! Maak van tevoren een planning en schat in hoe lang elke activiteit ongeveer duurt. Neem ook het taart eten en cadeaus uitpakken mee in je planning. Van daaruit kun je gaan bepalen hoeveel tijd je over hebt en wat te doen met het kinderfeestje.

Activiteiten om te doen met een kinderfeestje bij 4 jaar

Voor kinderfeestjes zijn er tal van activiteiten om te doen. Daarbij hoef je voor kinderen van 4 jaar maar weinig uit de kast te trekken om er een succes van te maken. Hieronder vind je onze leukste ideeën voor een kinderfeestje bij 4 jaar.

Cadeautjes verstoppen

Voor 4-jarigen is het verstoppen en zoeken van cadeautjes al een activiteit op zich! Laat de jarige naar de gang gaan en laat alle kindjes hun cadeautje verstoppen. Help ze eventueel met verstoppen als ze dit zelf nog niet goed kunnen. Tijdens het zoeken kunnen de andere kindjes aangeven of de jarige juist ‘warm’ of ‘koud’ is, wat betekent dat hij dicht bij of ver weg van het cadeautje is.

Speeltuinhoppen

Als de cadeautjes uitgepakt zijn is het tijd voor de volgende activiteit! Een gemakkelijke manier om de kids te vermaken is speeltuinhoppen. Jullie gaan samen van speeltuin naar speeltuin en in elke speeltuin kunnen de kinderen even een kwartiertje spelen. Zorg er wel voor dat de speeltuinen dicht bij elkaar liggen en dat je extra handen hebt om de kinderen onderweg te begeleiden. Zet ook op de uitnodiging voor het kinderfeestje dat de kinderen kleding aan moeten trekken waar ze lekker in mogen ravotten.

Koekjes bakken of cupcakes versieren

Lijkt het je leuk om samen met de kinderen iets lekkers te maken? Ga dan koekjes bakken! Maak het deeg van tevoren, zodat ze de koekjes alleen nog maar hoeven te vormen. Natuurlijk kunnen ze ook uitsteekvormpjes gebruiken. Vind je koekjes bakken toch te veel gedoe? Maak of koop dan van tevoren cupcakes en laat de kinderen deze versieren met glazuur, slagroom, spikkels en snoepjes.

Geschminkt worden

Ben je handig met verf en kleine kwastjes? Schmink de kinderen dan in hun favoriete dier, een piraat of een prinses! Schminken hoeft met 5 kinderen niet veel tijd te kosten en het geeft een extra feestelijk tintje aan het kinderfeestje!

Knutselen kinderfeestje voor 4-jarigen

Voor kinderen is het altijd leuk om na het feestje iets moois mee naar huis te nemen. Ga daarom iets kleins knutselen met de jonge gasten! Laat ze bijvoorbeeld een drinkbeker beschilderen of betekenen of laat ze hun eigen hand omtrekken op papier, om deze vervolgens te versieren.

Vrij spelen

Als de gasten van het kinderfeestje nog erg jong zijn, dan is vrij spelen ook erg leuk om te doen. De kinderen vermaken zich vaak gemakkelijk met het speelgoed van je zoon of dochter, zodat je eigenlijk geen kind aan ze hebt!

Spelletjes voor tijdens een kinderfeestje met 4 jaar

Spelletjes spelen is een leuke manier om de kinderen op het feestje van je zoon of dochter te vermaken. Let er wel op dat kinderen van 4 jaar de spelregels vaak nog niet snappen. Ook kunnen jonge kinderen nog niet zo goed tegen hun verlies. Maak er dus geen wedstrijd van, maar geef iedereen bijvoorbeeld een leuk prijsje na afloop. De volgende spelletjes zijn nog niet zo moeilijk voor 4-jarigen.

Slapende leeuwen

Voor dit spel gaan alle kindjes op de grond liggen en doen ze alsof ze als kleine welpjes liggen te slapen. Ze mogen zich niet verroeren, want anders zijn ze af. Als ze dus ook maar iets bewegen, mogen ze jou helpen om de andere leeuwtjes te bewaken. Zelf probeer je de kindjes aan het lachen te maken. Het kindje dat het langste stil blijft liggen heeft gewonnen.

Spijkerpoepen met een emmer

Spijkerpoepen is een spelletje dat je met zowel jonge als oudere kinderen kunt spelen. Voor jonge kinderen kun je gebruikmaken van een kleine emmer waar ze de spijker in moeten krijgen.

Blaasvoetbal

Bij blaasvoetbal geef je elk kind een rietje en leg je een wattenbolletje in het midden van de tafel. De kinderen moeten er nu voor zorgen dat het wattenbolletje niet bij hen doorgelaten wordt!

Aardappellopen

Met aardappellopen maak je met tape twee lijnen op de grond die een aantal meter van elkaar af liggen. Vervolgens moet elk kind met een aardappel op een opscheplepel van de ene kant naar de andere kant lopen. Je kunt het spel moeilijker maken met een kleinere lepel en een gekookt ei, en makkelijker met een pingpongballetje of wattenbolletje.

Tip: Houd een plan B achter de hand

Hoe leuk je het feestje ook hebt voorbereid met lekker eten en leuke activiteiten; soms loopt het allemaal net even anders. Houd daarom altijd een plan B achter de hand. Kies een filmpje voor als het regent terwijl je buiten wilde spelen, vraag nog een extra helpende hand voor noodgevallen en zorg voor een paar kleurplaten. Zo vang je onvoorziene situaties handig op.

Tips en ideeën voor een onvergetelijk kinderfeestje

Met deze tips wordt kinderfeestje van jouw kleuter een onvergetelijk feestje. Wil je niets vergeten tijdens het kinderfeestje van je kind? Lees dan onze checklist voor het organiseren van een kinderfeestje!

Ook interessant voor jou: