Newborn fotografie tips van een specialist

Dit artikel is een gastbijdrage van Brenda Olie, portretfotograaf gespecialiseerd in newborn fotografie.

Newborn fotografie is heel erg populair. Welke moeder wil haar kind nou niet zo prachtig puur vastleggen in die kostbare eerste 2 weken van het leven? Juist omdat deze periode zo waardevol is, is het van groot belang om een goede fotograaf te kiezen. Hoe kan je als aanstaande moeder weten of je een goede newborn fotograaf boekt?

Allereerst is het van groot belang om al zo vroeg mogelijk je te gaan oriënteren op een newborn fotograaf. Boek je newborn shoot op tijd, het liefst zo vroeg mogelijk in je zwangerschap zodat je verzekerd bent van een plekje. Ga zoeken via Google en ga meerdere websites bekijken. Volg je gevoel en bekijk portfolio’s. Hebben ze meerdere mooie foto’s of zijn er maar een paar mooie? Zorg ervoor dat een portfolio consequent mooi is en dat je elke foto prachtig vindt van de fotograaf die je wilt gaan boeken!

Bedenk voor jezelf wat het je waard is om mooie newborn foto’s te hebben en wat je graag met de foto’s zou willen doen. Wil je graag een album dat je kleintje straks zelf kan doorbladeren of ga je voor iets moois voor aan de muur? Uiteraard is ook je geboortekaartje van grote waarde. Bedenk zelf wat je graag zou willen en zoek daar de juiste fotograaf bij.

Wanneer vindt een newbornshoot plaats?
Een newbornshoot vindt plaats tussen dag 5 en dag 12. Hierdoor is je geboortekaartje dus soms wel iets later dan normaal. Mijn advies is om te wachten op de bestanden van de newborn fotograaf en deze te gebruiken op je eigen gemaakte geboortekaartje. Houd er wel rekening mee dat je geboortekaartje dan iets later is dan normaal.

Wil je toch eigen foto’s maken? Kijk dan naar onderstaande basis fotografie tips, voor een meer lifestyle fotoshoot. Let wel, probeer niet de echt geposeerde newborn shoots na te doen. Op Pinterest zijn bijvoorbeeld veel foto’s door Photoshop samengevoegd. Probeer dit niet na te doen en laat dit over aan de professionele newborn fotograaf. Newborn fotografie is echt een specialisme. Veiligheid boven alles!

Tips eigen newborn lifestyle foto

  • Gebruik 1 groot raam waar geen fel zonlicht doorheen komt en leg de kleine vlakbij het raam op iets zachts, bijvoorbeeld de hocker van je loungebank. Zorg ervoor dat je baby er niet af kan rollen dus kies een groot oppervlakte!
  • Maak de kamer lekker warm, ga uit van 25/26 graden.
  • Trek je baby eventueel een pakje aan wat je heel mooi vindt of ga voor de meer naakte look door hem of haar alleen in een luiertje te fotograferen (denk dan aan de bovenstaande temperatuur-tip!). Je kan eventueel een wrap om je baby heen doen, zoals bij inbakeren: armen naar beneden en dan de wrap er om heen wikkelen. In een wrap worden baby’s vaak erg rustig.
  • Gebruik een mooi plaid/kleedje onder je baby. Gebruik liever geen spierwit dat trekt alle aandacht.
  • Leg je baby op de rug.
  • Stel scherp op het gezichtje. Als je je camera echt heel specifiek kan instellen op waar je precies kan scherpstellen: stel scherp op het oog wat het dichtste bij je is.
  • Probeer alleen het gezichtje te fotograferen voor je geboortekaartje. Het is helemaal prima als de kleine wakker is! Je ziet dan de prachtige oogjes. ☺
  • Kom zo dichtbij mogelijk! Maak een foto van de voetjes, het gezichtje en handjes.
Newborn foto op een geboortekaartje

Wil je nou graag zelf leren fotograferen of echt newborn fotografie onder de knie krijgen? Kijk dan eens op www.ollieschool.nl. Hier kun je alles zelf leren, van een basis workshop fotografie tot aan de totale opleiding tot newborn fotograaf.

Heel veel plezier bij jouw newborn shoot!

Liefs,
Brenda Olie

www.brendaoliefotografie.nl

Ook interessant voor jou: