Geboorte 30 oktober 2023

De 40 leukste babyboekjes voor de allerkleinsten!

Babyboekje

Lekker samen boekjes lezen met je baby is het leukste wat er is. En wist je dat een kleintje al na een paar weken zijn eerste boekje kan lezen? Dat gezellige momentje is trouwens niet alleen heerlijk om samen mee te maken, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je baby. We delen graag met je waarom babyboeken voorlezen aan je kindje zo belangrijk is, én tippen je de 40 leukste babyboekjes om te lezen of cadeau te geven! 

Waarom regelmatig samen een babyboekje lezen belangrijk is

Er zijn superveel goede redenen voor dagelijks een babyboek voorlezen aan je kleintje. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kindjes die al boekjes lezen voordat ze 8 maanden oud zijn een voorsprong hebben op hun taalontwikkeling. En er zijn nog meer redenen waarom je er regelmatig een babyboekje bij wilt pakken:

  • Je geeft je baby info over de wereld om hem heen.
  • Met lezen oefen je de luistervaardigheid en concentratie van je kleintje.
  • Lezen prikkelt de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden.
  • Je stimuleert de spraakontwikkeling van je baby.

Het valt niet te ontkennen: een baby heeft z’n leven lang plezier van die eerste maanden verhaaltjes lezen en boekjes bladeren. Een goede reden om direct naar de winkel of bieb te sprinten en een fijne stapel baby boeken voor je kleintje te halen! Of om een kindje van bekenden te verrassen met een tof boekje. Wij hebben alvast de allerleukste voor je geselecteerd.

Top 10 babyboekjes van dit moment

Alle boeken voor baby’s zijn leuk, maar een paar springen er toch wel uit. De volgende 10 boekjes zijn perfect als je het leukste babyboekje voor een kleintje zoekt. Ook zitten er een paar toppers tussen die Babyboekje van het Jaar zijn geweest.

Hey baby, kijk! kartonboek

1. Hey baby, kijk!
Kindjes zien de eerste tijd van hun leven alles vooral nog in zwart-wit. Het kartonboekje Hey baby, kijk! is dus geweldig voor die eerste tijd. Met knuffelende diertjes, snoezige snoetkusjes en een strelende slurf. Dit boekje van Laura van Bouchout werd trouwens verkozen tot Babyboekje van het Jaar 2023.

2. Baby ziet… kijkboek met spiegeltje
Simpele patronen in zwart-wit, af en toe felle kleuren en als kers op de taart een spiegeltje! Het Baby ziet… kijkboek met spiegeltje is niet voor niets een hit! Het babyboek stimuleert de hersenen en visuele waarneming, én daagt een kindje uit nieuwe vormen te ontdekken.

Baby ziet kijkboek met spiegeltjes en felle kleuren

Beestje waar ben je flapjesboek babyboekje

3. Beestje, waar ben je?
Voor wat oudere baby’s is Beestje, waar ben je? van Ingela P Arrhenius een superleuk boekje. Met de vilten flapjes ontdekt je kind op elke pagina welk beestje er verstopt zit. Mét spiegeltje voor je kleintjes eigen kiekeboemomentjes! 

4. Rupsje Nooitgenoeg voelboekje
Van Ruspje Nooitgenoeg krijgen zelfs baby’s al geen genoeg. In dit babyboekje van Eric Carle voelt je baby de zachte manen van de leeuw en de gladde schil van de appel. En met thema’s als cijfers, dieren en letters is dit baby boek ook leuk voor ouderen kindjes!

rupsje nooitgenoeg voelboek

de dierentrein gepersonaliseerd verhalenboekje

5. De dierentrein – gepersonaliseerd verhalenboekje
Wil jij je eigen baby of die van bekenden verrassen met een gepersonaliseerd boek? Ga dan voor De dierentrein van Boekje van Karton! Voeg foto’s toe van het kleintje, z’n papa en mama, opa en oma om er een heel persoonlijk boekje voor de baby van te maken. Instappen maar! 

6. Dag dieren! nijntje knisperboekje
Wat is een jeugd zonder de lieve, schattige nijntje pluis. Met het knisperboekje Dag dieren! van Dick Bruna leert een baby al op jonge leeftijd het schattige konijntje en haar vriendjes kennen. Het geknisper en de duidelijke contrasten stimuleren de zintuigen van een kindje.

dag dieren nijntje knisperboekje

babybijbel knisperboekje

7. Babybijbel knisperboekje
Vind je het mooi om een kleintje het geloof al van jonge leeftijd mee te geven? Dan is het Babybijbel knisperboekje een babyboekje voor jou. Naar aanleiding van Psalm 139 maakte Corien Oranje een nieuwe tekst op het liedje van Hoofd, schouders, knie en teen die je hier ook in vindt. Voor uren lees-, zing en knisperplezier! 

8. BORA Jungle
In dit zachte stofboekje leert een baby Tijger en allerlei andere dieren uit de jungle kennen. Het boekje is perfect voor de allerkleinsten, want het heeft heldere kleuren en knisperende pagina’s. BORA Jungle is gemaakt door Deborah van de Leijgraaf en werd in 2022 genomineerd als Babyboekje van het Jaar.

bora jungle stofboekje babyboekje

activiteitenboekje hema vos

9. Vos activiteitenboekje van Hema
Dit activiteitenboekje van Hema is superschattig! Op iedere pagina ontdekt de baby weer wat anders, zoals een diertje dat tevoorschijn komt, een knisperende pagina of een pieper om in te knijpen. Dit babyboekje wordt vast en zeker de favoriet van elk kleintje.

10. De mooiste vis van de zee badboekje
Dit badboekje over De mooiste vis van de zee van Marcus Pfister mocht niet ontbreken in deze top 10 leukste babyboekjes. Het verhaaltje gaat onder andere over vriendschap en samen delen. Leuk voor in bad, in bed of in de box!

de mooiste vis van de zee badboekje

Gepersonaliseerd boek met naam voor een baby: deze zijn supertof

Een babyboekje met eigen naam en foto van het kindje is om voor altijd te bewaren. Want wat vindt een kleintje het geweldig om zichzelf terug te zien in een boekje! En wil je hem cadeau doen, dan is het een perfect kraamcadeau. De volgende 5 babyboekjes met naam willen we je niet onthouden. 

welkom op de wereld gepersonaliseerd boek

Welkom op de wereld
Het boekje Welkom op de wereld van Lucy Tapper en Steve Wilson is prachtig om te geven als kraamcadeau. In dit boekje ontdekt een klein olifantje alle wonderen van de wereld. En dat zijn er nogal wat als je net geboren bent! Dit babyboekje met eigen naam en foto is te personaliseren via Hema.nl.

Kleuren zoeken
Gele vlindertjes, een rode appel, het blauwe zwembad; dit boek over kleuren zoeken zit vol mooie illustraties van dieren, planten en dingen die je in de tuin kunt vinden. Extra leuk is dat je niet alleen de naam van het kindje kunt toevoegen, maar ook de huidskleur, haarstijl en of het kindje een bril draagt. Zo herkent een kleintje zich al vroeg in zijn eigen personage! Dit babyboek kun je personaliseren via Mijnliefsteboek.nl.

kleuren zoeken gepersonaliseerd babyboekje

kikker en beertje vinden een schat gepersonaliseerd leesboek

Kikker en Beer vinden een schat
Samen met Kikker op zoek naar de schat, dat gaat een kleintje doen in dit boekje! Het beertje krijgt namelijk de naam van het kindje. Superlief als je zelf fan bent van de leuke boekjes van Max Velthuijs en een kindje een origineel cadeau wilt geven. Dit boekje is te maken via Primera.nl

Slaap lekker
Samen lezen voordat je kleintje naar dromenland gaat is zowel voor de ouder als het kindje superfijn. En met het boekje Slaap lekker worden die dromen wel heel echt! Je kunt namelijk niet alleen de naam maar ook het geslacht en de huidskleur van het kindje aangeven. Het boekje is te personaliseren via Wonderbly.com.

slaap lekker persoonlijk babyboekje

hoera je wordt 1 jaar boek personaliseren

Hoera, je wordt 1 jaar!
Dreumesen in spe kunnen zich met dit boekje vast voorbereiden op hun nieuwe leeftijd. Samen met de boerderijdieren viert een kleintje een jaar vol bijzondere momenten. Ook wordt er uitgebreid stilgestaan bij de eerste verjaardag van de baby. De naam, huidskleur, het geslacht en het haar zijn te personaliseren via Wonderbly.com.

Zwart wit en contrast boekjes voor een baby

Het is niet voor niks dat er een hele rits met zwart wit en contrast boekjes verkrijgbaar is voor baby’s. Pasgeboren baby’s zien zwart, wit en primaire kleuren namelijk extra goed. Boekjes die hierop aangepast zijn stimuleren dan ook de hersenen en de visuele ontwikkeling van een kleintje. De volgende babyboekjes in zwart wit en contrast zijn superleuk om voor te lezen. 

Bora in het water katoenen boekje

Bora in het water
Dit katoenen knuffelboekje is heel schattig met zijn grote zwart-witte dieren. Het boekje bevat geen knisper of piepjes, maar is juist lekker zacht en knuffelbaar. Aan de zijkanten zitten labeltjes waarmee je de fijne motoriek van een baby stimuleert. Het boekje is gemaakt door Deborah van de Leijgraaf.

Slaap lekker
Samen met het konijntje maakt een kindje zich met dit boekje klaar om naar bed te gaan. De illustraties zijn contrastrijk en hebben ook glanzende folie. Slaap lekker is een hardcover boekje gemaakt door Mojca Dolinar.

Slaap lekker baby ziet contrast boek
milo ziet de wereld in zwart-wit contrast boek

Milo ziet de wereld in zwart wit
De babyboekjes over Milo de kat zijn superpopulair. Want net als baby’s ziet Milo de wereld ook in zwart-wit! Het hardcover boekje bevat naast contrast ook veel mooie patroontjes voor de visuele waarneming van een baby. Dit boekje is gemaakt door Rowena Blyth.

Baby’s allereerste kijkboekje
Zwart, wit, geel, rood en blauw zijn dé kleuren waar een baby’s ogen naartoe getrokken worden. Met Baby’s Allereerste Kijkboekje zit je dus goed voor een pasgeboren kleintje! Al vanaf 4 weken kan een kindje in dit boekje duiken. Het hardcover boekje bevat schattige figuurtjes, patroontjes en veel contrast.

baby's allereerste kijkboekje contrast en felle kleuren
milo's dag contrast kartonboek

Milo’s dag
Ga mee op stap met Milo de kat! Hij neemt je namelijk mee naar zijn favoriete plekjes. Het circus, de regen, de vos; alles komt voorbij in dit leuke contrast boek voor baby’s. Milo’s dag is een kartonboekje op rijm, gemaakt door Rowena Blyth.

Knisperboekje voor je baby: voelboek van stof

Je wilt het liefst dat een kindje zelf aan de slag kan met zijn eerste babyboekje. En daarom zijn knisperboekjes en voelboekjes van stof zo fijn voor de allerkleinsten. We delen de allerleukste 5 boekjes met je. Dat wordt de hele dag knuffelen met zijn of haar favoriete babyboekje! 

Coco knisperboekje

Coco
Het vogeltje Coco ken je misschien al van het Prentenboek van het jaar 2021, Coco kan het! En nu is Coco er ook voor de allerkleinsten. Je baby leest over een fladderend vogeltje, en ontdekt de stoffen flapjes, geborduurde lijntjes en pluchen bloem. Het boekje is samengesteld door Loes Riphagen.

Little Dutch knisperboekje Little Goose
Wie is er niet fan van het mooie merk Little Dutch, met zijn pastelkleurige, houten speelgoed. En ook dit lieve Little Dutch activiteiten- en knisperboekje is een hit. Want wat is er veel te ontdekken in dit stoffen babyboekje. De verstopte speeltjes, het spiegeltje en de knisper stimuleren een kindjes zintuigen volop. Superleuk als kraamcadeau, of gewoon zomaar.

little dutch goose knisperboekje
Onze Vader Babybijbel knisperboekje

Het Onze Vader Babybijbel knisperboekje
Naast het klassieke Babybijbel knisperboekje hebben Corien Oranje en Marieke ten Berge ook het vertederende Onze Vader knisperboekje samengesteld. Zing het gebed voor het kindje op de melodie van Hoger dan de blauwe luchten, of laat je kindje zelf met het boekje spelen in de kinderwagen. De illustraties maken de soms abstracte begrippen heel concreet.

Boerderij activiteitenboekje
Dit zachte boekje van Hema staat vol lieve boerderijdiertjes. Het boekje is helemaal uit te klappen, zodat je het tijdens tummytime ook makkelijk tegen de boxrand kunt neerzetten. Voor heel veel knuffel- en kijkplezier!

Hema boerderij activiteitenboekje voor in de box
Done by Deer activiteitenboekje lama

Done by Deer activiteitenboekje Lalee
De diertjes in het activiteitenboekje van Done by Deer zijn superschattig. De lama, miereneter en de vogeltjes willen elke dag wel spelen! Er zit zelfs een bijtring verstopt voor als het kindje tandjes doorkrijgt. 

Leuke badboekjes: spetter spat!

Veel kindjes vinden het heerlijk om in bad te gaan. En met een leuk badboekje is het natuurlijk helemaal pret! Ze zijn speciaal gemaakt om lekker nat te worden. Hoe je dat precies doet? Hou je kindje op één arm in bad, terwijl je met de andere rustig door het boekje voor in bad bladert. Spetter spat, dit zijn de leukste boekjes voor in bad!

nijntje tover kleuren badboekje

nijntje tovert kleuren
Dit badboekje over nijntje is wel heel speciaal! De kleuren in de illustraties komen namelijk tevoorschijn als de pagina’s nat worden. Welke kleuren hebben de vlieger en de schelp? Met dit boekje van Dick Bruna is badderen het allerleukste om te doen!

Hema badboekje
De octopus, de krab, de walvis; wat zijn er veel dieren te ontdekken! In dit badboekje van Hema ontdekt een baby er een heleboel. En in een van de pagina’s zit zelfs een pieper verstopt, die piept wanneer je erop drukt. Een superleuk badboekje voor echte waterratjes. 

hema badboekje inktvis

little dutch badboekje little goose

Little Dutch badboekje Little Goose
Spetter, pieter, pater, lekker in het water! Met dit lieve badboekje van Little Dutch lukt dat wel. De bij, de kikker en natuurlijk het guitige gansje; er komen heel veel lieve diertjes in voorbij. En ook in dit badboekje zit een schattig piepgeluidje.

Buggyboekjes voor in de auto of kinderwagen

Wanneer je een kindje hebt of moet verzorgen, ontdek je pas hoe fijn het is om een buggyboekje te hebben. Het zijn namelijk handige to-go-versies van grote babyboekjes, die je kunt bevestigen aan de autostoel of kinderwagen. De volgende buggyboekjes zijn volgens ons het overwegen waard!

Leeuw, waar ben je? buggyboekje met flapjes

Leeuw, waar ben je? buggyboekje
Dit boekje van Ingela P Arrhenius is superhandig voor in de buggy of auto. En naast dat-ie makkelijk mee te nemen is, heeft het boekje schattige vilten flapjes om dieren te ontdekken, net als in de grote boeken. Wij zijn fan! 

Rupsje Nooitgenoeg buggyboekje
Rupsje Nooitgenoeg ontdekt in dit boekje allerlei kleuren en etenswaren. En misschien verandert hij aan het einde van het verhaal wel in een mooie vlinder! Dit schattige kartonboekje over Rupsje Nooitgenoeg heeft een handige ring om te bevestigen aan de box, kinderwagen of het autostoeltje. Eric Carle schreef het boekje.

Rupsje nooitgenoeg byggyvoekje
Dit is Gonnie knisperboekje met bijtring

Dit is Gonnie!
Een bijtring, knisperboekje en prentenboek in één is het boekje Dit is Gonnie! Met de schattige labeltjes heeft een kindje urenlang frunnikplezier, en de ring maakt het een handig boekje om je onderweg niet te vervelen. Het boekje is geschreven door Olivier Dunrea. 

Kartonnen babyboekjes: stootvast lezen!

Wat ons betreft zijn kartonnen boekjes ideaal om te hebben. Door de dikke kartonnen bladzijden gaan de boekjes een stuk langer mee, en hoef je niet steeds met plakband in de weer. Babyproof dus! De volgende kartonnen boekjes zijn leuk voor een baby.

nijntje kartonnen babyboekje met puzzel

Dans mee met nijntje
nijntje wordt vrolijk van dansen! Doe je met haar mee? Voor baby’s is dit boekje leuk om voor te lezen, en oudere kindjes kunnen nijntje en haar vriendjes laten dansen met de puzzelstukjes! Dit kartonnen boekje van nijntje is geschreven door Dick Bruna.

Baby eenhoorn vingerpopboekje
Wij weten het zeker: met dit baby eenhoorn vingerpopboekje heeft een baby dolle pret. Steek je vinger in het vingerpopje en laat de zachte eenhoorn tot leven komen in het verhaal. Schaterlachen gegarandeerd!

baby eenhoorn vingerpop boekje

mijn vingers willen dansen karton boek

Mijn vingers willen dansen!
Dit kartonboekje van Claire Zucchelli-Romer is superleuk. Zet je baby’s vingertjes op de lijnen en laat hem bewegen en ontdekken. De combinatie van woord, geluid en beeld stimuleert het ritmegevoel van een kindje en leert hem ook stapsgewijs denken. 

In het bos
Het lieve boekje In het bos van Ingela P Arrhenius is gevuld met lieve illustraties. Extra leuk is ook dat geen bladzijde dezelfde vorm heeft. De pagina’s worden steeds een beetje groter, en wanneer het boekje dicht is kun je het hele bos zien. Het boekje bevat geen tekst, en is daarom heel leuk voor als je het liefst zelf verhaaltjes verzint. 

in het bos kartonnen babyboekje

Kiekeboe! Schattige babyboekjes met flapjes

Pasgeboren baby’s vinden het al geweldig: kiekeboe spelen! Met de leuke babyboekjes met flapjes heb je een soortgelijk effect. En niet alleen ontwikkelt een baby er humor mee, rond de 6 maanden begrijpt hij hiermee ook dat wat hij niet meer zien, niet echt verdwenen is. En dat is weer handig als je kindje verlatingsangst heeft. Met een baby flapjesboek uit het volgende rijtje is lezen dus niet alleen leuk, maar ook superleerzaam.

Kiekeboe in het donker flapjesboek

Kiekeboe in het donker
Welk nachtdiertje verschuilt zich achter het flapje? Kiekeboe, het is het konijn! Met dit lieve boekje van Aurélie Guillerey ziet een kindje de diertjes verstoppertje spelen. De flapjes zijn van vilt, waardoor de fijne motoriek gestimuleerd wordt.

Poes, waar ben je?
In het lieve boekje Poes, waar ben je? ontdekken de allerkleinste lezertjes welke huisdieren zich achter de flapjes verstopt hebben. De cavia, goudvis en natuurlijk poes worden allemaal ontdekt! Het boekje is samengesteld door Ingela P Arrhenius, en bevat vilten flapjes.

Poes, waar ben je? flapjesboek

bedtijd kiekeboe allereerste flapjesboek baby

Bedtijd kiekeboe
Nog even kiekeboe spelen voor het naar bed gaan. Dat lukt goed met dit lieve boekje vol flapjes. Wie verstopt zich onder het dekbed? Dat wordt heerlijk slapen! De flapjes zijn gemaakt van vilt.

Gratis babyboekjes? Deze zijn extra goedkoop!

Hopelijk heb je na het zien van al deze leuke boekjes er al heel wat op je boekenlijstje gezet. Maar wist je dat er ook een aantal gratis babyboekjes verkrijgbaar zijn? We vertellen je graag wie de aanbieders zijn en hoe het werkt.

BoekStartkoffertje mét twee gratis babyboekjes bij de bieb

Wanneer je baby 3 maanden oud is, ontvang je bij het consultatiebureau een waardebon voor een BoekStartkoffertje. Lever de bon in bij de bibliotheek in jouw buurt en maak je kindje gratis lid van de bieb. Je ontvangt dan het BoekStartkoffertje waar twee leuke babyboekjes in zitten. Ook kan je kleintje dan gratis boeken lenen bij de bieb tot zijn of haar 18e verjaardag. In de bibliotheek vind je trouwens ook de BoekStarthoek, waar je makkelijk boekjes voor de allerkleinsten kunt vinden. Meer weten? Kijk dan op boekstart.nl.

Toon je geboortekaartje en ontvang een gratis babyboekje!

Ook van een groot aantal boekhandels krijg je een boek cadeau als je kindje geboren is. Op vertoon van het geboortekaartje of inschrijfbewijs van je baby ontvang je namelijk gratis het prentenboek Rijen, rijen, rijen in een wagentje van Marijke ten Cate. De actie geldt trouwens tot wanneer je kindje 3 maanden is. Op de site Lemniscaat.nl vind je alle deelnemende boekhandels. 

🎁 Ook leuk om te lezen: 35 babycadeautjes die de kersverse ouders zullen waarderen!

Ook interessant voor jou: