Trouwen 12 juni 2019

7 alternatieven voor Nederlandse trouwtradities

Nederlandse trouwtradities alternatieven

Een bruiloft zit meestal vol met bijzondere huwelijkstradities en gebruiken. Maar als je niet zo traditioneel bent ingesteld, passen alternatieven voor de Nederlandse trouwtradities misschien beter bij je. En als je je niet laat leiden door tradities, dan wordt je bruiloft heel persoonlijk en memorabel. Wij verzamelden 7 trouwtradities en laten je zien hoe het anders kan!

1. Trouwring als huwelijksgebruik: kies een trouw tattoo!

De Nederlandse trouwtraditie die je letterlijk misschien wel je hele leven bij je draagt is de trouwring. Een trouwring staat voor de oneindige liefde die jullie voor elkaar hebben en die niet doorbroken wordt. Als jij of je partner niet graag sieraden draagt of als jullie trouwringen wat cliché vinden, dan is het ook mooi om een trouwtattoo te kiezen! Ga bijvoorbeeld voor het oneindigheidsteken, de voorletter van je partner of neem allebei een tattoo die symbool staat voor jullie relatie.

2. Weggegeven worden door je vader én moeder

Een andere trouwtraditie is om als bruid weggegeven te worden door je vader. Het is hét teken dat de vader erop vertrouwt dat zijn schoonzoon goed voor zijn dochter zorgt. Maar als jouw moeder een belangrijke plek in je leven heeft, is het ook mooi om je weg te laten geven door je beide ouders. Je ouders hebben je hele leven misschien veel voor je betekend, dus het is waardevol om te laten zien dat ze belangrijk voor je zijn.

3. Dresscode als Nederlandse trouwtraditie

Je herkent het misschien zelf wel van andere bruiloften: de bruid en bruidegom zijn erg enthousiast over hun o zo originele dresscode die volledig bij het thema past, terwijl je je misschien zelf wat ongemakkelijk voelt in een zoet cocktailjurkje dat Pastel Chic moet uitstralen. Wil je dat je gasten zich wel op hun gemak voelen in hun kleding? Vermeld dan op de trouwkaart dat er geen dresscode is en laat je gasten zelf bepalen wat ze aandoen! Veel gasten zullen je dankbaar zijn. En familie en vrienden die zich wel feestelijk willen kleden zijn natuurlijk vrij om dit te doen.

4. Huwelijkscadeau: schenking aan goed doel

Het huwelijkscadeau is een van die Nederlandse trouwtradities waar veel verloofden twijfels over hebben. Zet je gewoon een envelopje op de trouwkaart (want die bruiloft is al duur genoeg), ga je voor een online lijstje met zelfgekozen huwelijkscadeaus of wacht je af wat je cadeau krijgt van je gasten? Als het je niets uitmaakt of je iets krijgt of niet, is het een mooi gebaar om je gasten te vragen een schenking aan een goed doel te doen. Zet bijvoorbeeld een goed doel met het rekeningnummer op de begeleidende brief of laat je gasten zelf een goed doel kiezen.

5. Bruidsboeket gooien: geef iedere vrouw een boeketje

De huwelijkstraditie van het bruidsboeket gooien naar alle ongetrouwde vrouwen wordt veel gedaan in Nederland. Het bijgeloof is dat de vanger van het boeket de volgende bruid wordt. Helaas neemt de gelukkige vanger de bloemen meestal mee naar huis. Daarnaast sneuvelt er door het enthousiasme ook nog weleens een bruidsboeket. Vind je het zonde om je boeket te gooien? Geef dan elke (vrijgezelle) vrouw een klein boeketje bij het weggaan, om te laten weten dat je blij bent met haar of als teken dat zij ook een lieve partner verdient.

Alternatieven Nederlandse trouwtradities

6. Trouwauto: op de fiets, te paard of in een bootje

Wil jij het helemaal anders doen als het gaat om de huwelijkstraditie van de trouwauto? Kies dan voor alternatief trouwvervoer op je mooiste dag. Wat dacht je van een bootje, een paard of koets, of de fiets? Deze opties zijn over het algemeen een stuk goedkoper en je maakt een heel andere entree dan met een traditionele trouwauto! In ons artikel met alternatieven voor een trouwauto vind je meer ideeën voor trouwvervoer.

7. Bruidstaart: ga voor donuts, een kaasplankje of sushi

Vier jij je bruiloft eigenlijk liever met je favoriete eten of snack in je handen? Laat de bruidstaart dan achterwege en kies iets wat jij lekker vindt voor tijdens de receptie! Maak bijvoorbeeld ‘taarten’ van stapels donuts of laat een taart maken van pannenkoeken. Je kunt natuurlijk ook voor heel iets anders kiezen, zoals een lekker kaasplankje, sushi of je favoriete ontbijt met verse croissantjes en jus d’orange.

Gratis proefdruk van je favoriete trouwkaart

Met deze Nederlandse trouwtradities en hun alternatieven geef je op je eigen manier een heel traditionele bruiloft! Wil je meer lezen over trouwen? Bekijk dan ook onze checklist voor een bruiloft of bestel een gratis proefdruk van je favoriete trouwkaart!

Ook interessant voor jou: