Ouders feliciteren met geboorte? Zo moet het niet

Ouders feliciteren met geboorte? Zo moet het niet

Wil jij een kaartje schrijven voor een geboorte en de ouders feliciteren met deze geweldige gebeurtenis? Dan zijn er heel veel leuke geboorte-felicitatieteksten om op een kaartje te schrijven. Maar wist je dat er ook dingen zijn die je maar beter niet op een geboorte-felicitatiekaartje kunt zetten? Ouders feliciteren met de geboorte van hun kindje doe je beter niet met deze teksten!

✨ Tip: Lees ook ons artikel Wat zet je op een geboorte-felicitatiekaartje? en kom erachter wat je wél op een felicitatiekaartje voor geboorte schrijft.

‘We komen van de week wel even langs!’

Als iemand net bevallen is en je graag op kraambezoek wilt gaan, is het niet handig om op de kaart te zetten dat je binnenkort wel even komt aanwippen. Met name als mensen voor het eerst ouders zijn geworden, is het in de eerste weken meestal zoeken naar rust en ritme. Als je onverwachts voor de deur staat, kan het maar zo zijn dat de baby net wordt gevoed of in bad gaat, of dat de moeder net een momentje voor zichzelf heeft. Stem daarom met de ouders af wanneer je komt, zodat zij aan kunnen geven wanneer ze tijd hebben.

Kaartje schrijven geboorte: knoop erin!

Misschien zie je er het kwaad niet van in of kun je je ogen juist niet geloven, maar er zijn ouders die geboorte-felicitatiekaartjes ontvangen met teksten als ‘En nu een knoop erin!’ of ‘Dit zal zeker wel de laatste zijn’! Naast dat het niet echt grappig is, heeft iedereen zijn eigen wensen als het gaat om de grootte van een gezin. Zo’n opmerking valt dus niet altijd in goede aarde of kan zelfs erg kwetsend zijn.

Hilarische schrijfsels die je wél op het kaartje kunt zetten vind je tussen onze grappige teksten voor op een geboorte- of felicitatiekaartje :–)

Je eigen ervaringen delen

Hoe enthousiast je ook bent over de geboorte van het kindje, zorg ervoor dat je je eigen ervaringen niet deelt. Een tekst als ‘Uit ervaring weet ik dat de eerste paar weken vaak niet soepel verlopen, maar het is wel echt genieten!’ geeft de jonge ouders niet echt veel vertrouwen in de eerste paar maanden met een baby. Ook ervaart iedere ouder het ouderschap weer anders, dus misschien bezorg je de ontvanger wel onterecht veel stress. Vraagt iemand expliciet naar jouw mening of ervaring? Dan kun je natuurlijk wél vertellen over hoe iets bij jou ging!

Ouders feliciteren voor geboorte: koningskoppel

Een ergernis van veel ouders is de verwachting dat elke ouder een jongen én een meisje hoopt te krijgen. Sommige familieleden, vrienden of kennissen schrijven bijvoorbeeld op de kaart ‘Nu nog een meisje en dan zijn jullie klaar!’ of ‘Als jullie straks ook nog een jongetje krijgen, hebben jullie een koningskoppel!’ Veel ouders zijn maar wat blij als er geen complicaties zijn opgetreden tijdens de bevalling en als er 10 vingertjes en 10 teentjes geteld zijn. De vraag of het een jongetje of een meisje is, is maar bijzaak in vergelijking daarmee. Daarnaast kan een gezin ook compleet zijn met 1 zoon of dochter, met 2 dochters of met 4 zoons.

Tekst op een geboorte-felicitatiekaartje: eraan vast voor 18 jaar?

Dat hun leven voor altijd anders zal zijn, weten de meeste ouders wel. Maar toch schrijven sommige bekenden van de kersverse ouders teksten als ‘Je leven is nu voorgoed veranderd, de komende 18 jaar zit je eraan vast!’ of ‘Kleine kinderen kleine problemen, grote kinderen grote problemen.’ Dit zijn niet echt opbeurende teksten. Het komt misschien zelfs over alsof ze die 18 jaar met hun kind uit moet zitten! Schrijf juist iets positiefs, zoals ‘De komende 18 jaar beleven jullie hopelijk een fantastisch avontuur.’

Kaart schrijven voor geboorte

Met behulp van deze tips weet je vanaf nu ook wat je níet op een geboorte-felicitatiekaartje moet schrijven ;–) Wil je de ouders trouwens echt verrassen met je felicitatie? Stuur dan ook een leuk kraamcadeau bij je kaart! Ga bijvoorbeeld voor een leuk slabbetje of speendoekje, of kies een reep chocola of cadeaubon bij je felicitatiekaartje voor geboorte.

Ook interessant voor jou: